Newtonovy pohybové zákony

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
M AGNETICKÉ POLE ELEKTRICKÉHO PROUDU Ing. Jan Havel.
Advertisements

NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Miroslava Šerá DATUM VYTVOŘENÍ: září 2011 NÁZEV: VY_32_INOVACE_04_Fyzika_6.ročníku.
Z DROJ A ŠÍŘENÍ ZVUKU Ing. Jan Havel Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Fyzika I Marie Urbanová Fyzika I-2016, přednáška 1 1.
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 7. Kinematika – rozlišování pohybů a jejich skládání v prakt. úlohách.
F YZIKÁLNÍ VELIČINY - TEPLOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Michal ŠunkaZS – Dynamika hmotného bodu.
T EPELNÁ VÝMĚNA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
P RÁCE A VÝKON Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Mechanika II Mgr. Antonín Procházka. Co nás dneska čeká?  Mechanická práce, výkon, energie, mechanika tuhého tělesa.  Mechanická práce a výkon, kinetická.
TŘENÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_18_29.
H YDROSTATIKA Mgr. Kamil Kučera. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
Anotace : Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k rozšíření učiva o síle jako odvozené fyzikální veličině. Žák si připomene a prohloubí.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
MECHANICKÁ PRÁCE A MECHANICKÁ ENERGIE Mgr. Kamil Kučera.
R OVNOMĚRNÉ A NEROVNOMĚRNÉ POHYBY Mgr. Kamil Kučera.
VZÁJEMNÉ PŮSOBENÍ TĚLES Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_02_29.
V LASTNOSTI PLYNŮ Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby.
V LASTNOSTI KAPALIN Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Deformace tělesa Mgr. Kamil Kučera.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Leden Ročník 6.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_23_FYZIKA
6. Kinematika – druhy pohybů, skládání pohybů
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
SOUTEŽ - RISKUJ! Mechanické vlastnosti kapalin (1. část)
GRAVITAČNÍ SÍLA. GRAVITAČNÍ POLE
Zatmění měsíce Ing. Jan Havel.
Síla a skládání sil Ing. Jan Havel.
AUTOR: Mgr. Milada Zetelová
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Pohyb těles-fyzika hrou
1. Fyzik Fyzikální veličina se zn. m ….. má tvar, velikost, barvu
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
SKUPENSTVÍ LÁTKY Mgr. Kamil Kučera.
Elektřina VY_32_INOVACE_05-29 Ročník: VIII. r. Vzdělávací oblast:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Setrvačnost.
Fyzikální síly.
OHMŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_07_32.
Pohybová (kinetická) energie tělesa
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Zákon akce a reakce VY_32_INOVACE_FYZ_1_30
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_NPZ_ZAKON_SETRVACNOSTI
Skládání sil, rovnováha sil
Zobrazení zrcadlem a čočkou
Elektrický náboj Ing. Jan Havel.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Opakování 3 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
(a s Coriolisovou silou)
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_06-02
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
Speciální teorie relativity
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Pohybové zákony Přecházet přes silnici nebo přes koleje může být.
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
Vzájemné silové působení těles
Pohybové zákony Vyjmenuj Newtonovy pohybové zákony
Mechanika IV Mgr. Antonín Procházka.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
MECHANIKA TUHÉHO TĚLESA
2. Centrální gravitační pole
Zákon setrvačnosti VY_32_INOVACE_FYZ_1_28
Transkript prezentace:

Newtonovy pohybové zákony Ing. Jan Havel

ANOTACE Kód EVM: K_INOVACE_2.FY.16 Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.28/01.0050 Vytvořeno: únor 2013 Ročník: 2. ročník – osmileté gymnázium (RVP-G), Anotace: Vzdělávací oblast Člověk a příroda Vzdělávací obor Fyzika Tematický okruh Posuvné účinky síly Materiál slouží k výkladu Newtonových pohybových zákonu. Na praktických příkladech a zkušenostech z praxe názorně odvozuje znění jednotlivých zákonů. Učivo je ověřeno závěrečnými otázkami. Materiál se využije v průběhu hodiny. Pomůcky: interaktivní tabule.

Sir Isaac Newton (1643 – 1727) Anglický fyzik, matematik, filosof, astronom, teolog, alchymista Předseda Anglické královské společnosti, poslanec parlamentu, ministr financí Patří mezi nejvlivnější osoby v dějinách lidstva Formuloval tři pohybové zákony Položil základy diferenciálnímu a integrálnímu počtu Formuloval teorii gravitace televizní pořad o Isaacu Newtonovi [1] [1]

Newtonovy pohybové zákony Pohybové zákony jsou fyzikální zákony a popisují vztah mezi pohybem tělesa silami, které na těleso působí Jsou základem klasické mechaniky (zvláště její oblasti zvané DYNAMIKA) Zákon setrvačnosti Zákon síly Zákon akce a reakce [2] [1]

1. Pohybový zákon Zkušenost – těleso zůstává v klidu, dokud na něj nezačne působit vnější síla Např. míč při pokutovém kopu - penaltě Fotbalista kopne do míče – působí na něj silou Síla svým působením uvede míč do pohybu Míč před kopem zůstává v klidu [3] [1]

1. Pohybový zákon Zkušenost – těleso zůstává samovolně v pohybu, dokud na něj nepůsobí vnější síla – např. automobil jedoucí po rovině bez působení motoru [4] Překážka začne na automobil působit silou F Síla svým působením automobil zastaví – uvede do klidu Automobil před srážkou zůstává v pohybu [1]

Při srážkách na sebe koule působí silou 1. Pohybový zákon Zkušenost – kulečníkové koule se pohybují rovnoměrné, přímočaře, odkud nejsou nuceny vzájemnými nárazy měnit směr svého pohybu Síla působící během srážky dokáže změnit směr pohybu koule Koule se před srážkou pohybuje přímočaře Při srážkách na sebe koule působí silou [1] [5]

1. Pohybový zákon – zákon setrvačnosti Shrnutí předchozích zkušeností: Působící síla dokáže těleso rozpohybovat, zastavit, zpomalit, zrychlit nebo změnit směr jeho pohybu Pokud na těleso vnější síla nepůsobí zůstává v klidu nebo rovnoměrném přímočarém pohybu – tyto stavy jsou ekvivalentní! První Newtonův pohybová zákon: Tendenci těles k zachování svého pohybového stavu nazýváme SETRVAČNOST Těleso setrvává v klidu nebo rovnoměrném přímočarém pohybu, dokud není nuceno vnějšími silami tento stav změnit [1]

2. Pohybový zákon – zákon síly Z prvního NZ víme, že působením síly se mění pohybový stav tělesa (urychlí se, zpomalí, změní směr) Druhý zákon popisuje na čem a jak závisí velikost změny pohybového stavu Velikost změny pohybového stavu popisuje fyzikální veličina zvaná ZRYCHLENÍ Zrychlení udává o kolik se změní rychlost tělesa za daný časový úsek Značí se: a (acceleration) Jednotky: [a]=m2.s-1 [1]

2. Pohybový zákon – zákon síly Zkušenost – působíme-li na těleso větší silou, zrychlení je větší: [6] [7] Trabant 601 Výkon: 16,9 kW Zrychlení z 0 na 100 km.h-1: 41 s Bugatti Veyron Výkon: 736 kW Zrychlení z 0 na 100 km.h-1: 2,5 s [1]

2. Pohybový zákon – zákon síly Tělesa s menší hmotností snadněji uvedeme do pohybu, naopak těžší tělesa je obtížnější rozpohybovat: [8] [1]

2. Pohybový zákon – zákon síly Shrnutí – zrychlení těles je ovlivněnou jejich hmotností a výslednou silou, která na těleso působí Větší síla znamená větší zrychlení – přímá úměra Větší hmotnost znamená menší zrychlení – nepřímá úměra 2. Newtonův zákon – zákon síly: Zákon můžeme zapsat také pomocí vzorce: 𝑎= 𝐹 𝑚 Velikost zrychlení tělesa je přímo úměrné působící síle a nepřímo úměrné jeho hmotnosti [1]

3. Pohybový zákon – zákon akce a reakce Zkušenost – zpětný ráz při výstřelu Střela i dělo se po výstřelu pohybují – musí na ně působit síla Dělo působí na střelu silou a ta odletí ve směru působení Střela působí na dělo – poodjede v opačném směru než střela [9] [1]

3. Pohybový zákon – zákon akce a reakce Zkušenost – jestli z balónku uniká vzduch jedním směrem, balónek se pohybuje opačným směrem Při vystupování z lodi musíme dát pozor na pohyb lodi: [1]

3. Pohybový zákon – zákon akce a reakce Každá ze sil působí na jiné těleso a proto je nelze vzájemně skládat (při skládání by se vzájemně odečetly a my bychom nepozorovali žádné silové působení) Dvě tělesa na sebe vzájemně působí stejně velkými silami opačného směru. Tyto síly současně vznikají i zanikají a nazýváme je akce a reakce [1]

Otázky k opakování a procvičení Kdo to byl Isaac Newton? Kolik je Newtonových pohybových zákonů a jak znějí? Jak se nazývá tendence těles setrvávat v klidu nebo v rovnoměrném přímočarém pohybu? Co je to zrychlení a jak se značí? Jaké veličiny ovlivňují zrychlení tělesa? Popište tuto závislost? Kde se setkáváme s důsledky zákony akce a reakce? Kde se setkáváme s důsledky setrvačnosti? [1]

Zdroje a použitá literatura [1] KNELLER, Godfrey. Wikipedia.cz [online]. [cit. 27.2.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:GodfreyKneller-IsaacNewton-1689.jpg [2] TTRUNG. wikipedia [online]. [cit. 23.11.2014]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Newtons_laws_in_latin.jpg [3] FAISALZAMAN. wikipedia.cz [online]. [cit. 27.2.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:2013-09-08_Patrice_Bernier_penalty_3.jpg [4] HOLT, Brady. wikipedia [online]. [cit. 27.2.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:IIHS_Hyundai_Tucson_crash_test.jpg [5] LONDON. wikipedia [online]. [cit. 27.3.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:British-pool-table-pocket.JPG [6] NEUMANN, Christopher. wikipedia [online]. [cit. 27.2.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Trabant601K.jpg [7] NEZNÁMY. wikipedia [online]. [cit. 27.2.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bugatti_Veyron_16.4_%E2%80%93_Frontansicht_(1),_5._April_2012,_D%C3%BCsseldorf.jpg [8] SUPREME, Seven. wikipedia [online]. [cit. 27.2.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tr%C3%A4gheitskraft.svg [9] SEEDER. wikipedia [online]. [cit. 27.2.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:155fire.jpg VACEK, Jiří. Isaac Newton [online]. [cit. 25.2.2013]. Dostupný na WWW: http://www.converter.cz/fyzici/newton.htm REICHL, Jaroslav. zákon setrvačnosti [online]. [cit. 25.2.2013]. Dostupný na WWW: http://fyzika.jreichl.com/main.article/view/25-prvni-newtonuv-pohybovy-zakon-zakon-setrvacnosti Není-li uvedeno jinak, jsou obrazové materiály dílem autora, vytvořené v open-source sw Inkscape, případně jde o fotografie pořízené autorem materiálu