ADAPTACE LÁZEŇSKÝCH MÍST NA ZMĚNU SLOŽENÍ SPEKTRA MEZINÁRODNÍ KLIENTELY Ing. Petr Kulhánek.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Problémy světa. Vývoj obyvatelstva a problém výživy Počet a rozmístění světového obyvatelstva Rasová struktura Etnická a jazyková struktura Náboženská.
Advertisements

Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět:Finanční gramotnost Tematický.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková org. AUTOR: Mgr. Vlasta Geryková VYTVOŘENO: NÁZEV: VY_32_Zeměpis_20_Časová pásma.
Analýza návštěvnosti moravských krajů, S DŮRAZEM na kraj ZLÍNSKÝ RNDr. Ivan Marek m-ARK Marketing a reklama s.r.o. → Statistiky máme rádi…
Konkurence schopnost českého zemědělství se stále snižuje Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Organizační legitimita: aplikace institucionální teorie a teorie závislosti na zdrojích v rámci výzkumu NNO Magdaléna Šťovíčková SOS FHS UK, 2013/2014.
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
Česko-německý fond budoucnosti Jihlava, PhDr. Tomáš Jelínek, Ph.D. ředitel.
Období vzniku: duben _inovace_FG.9.48 Autor : Vladimír TesaříkČlověk a svět práce, finanční gramotnost, nové auto.
Pohled tisku, názory veřejnosti a vězeňské populace na sankční politiku v ČR Institut pro kriminologii a sociální prevenci Praha Republikový výbor pro.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV:VY_12_INOVACE_26_ČLOVĚK A JEHO SVĚT_RUDOLF II. ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Slovní úlohy Procenta těžšíjednodušší
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Dobiášová Michaela Název: VY_32_INOVACE_05_C 15_Vybrané státy Jihozápadní Asie Téma: Asie Číslo.
Kongresová turistika v ČR, podpora jejího rozvoje.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO54 Název.
Předběžné výsledky Sčítání lidu domů a bytů 2011 Ústecký kraj.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_11.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Migrační tendence v Moravskoslezském kraji Ing. Jaromír Kartous oddělení regionálních analýz a informačních služeb Ostrava.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Květoslava Kuchtová Název : VY_32_INOVACE_12C_13_Estonsko Téma:
Vnější služba – výsledky v oblasti trestního řízení
Č í n a Velmoc 22. století. Č í n a Velmoc 22. století.
Ing. Kateřina Lichtenberková
Talent marketingových komunikací
Místní rozpočtové jednotky
Obchodní příležitosti v Nigérii Velvyslanectví ČR Abuja
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.
Česká republika Obyvatelstvo
Co je to NATURA 2000? NATURA 2000 je soustavou chráněných území evropského významu. Jejím prostřednictvím se chrání nejvzácnější a nejvíce ohrožené druhy.
PŘÍJMY – NEROVNOST, DISKRIMINACE, CHUDOBA
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření domácnosti.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Ekonomika– národní hospodářství
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Ekonomika
Ekonomická rovnováha Pokud může a dovede národní ekonomika vyrobit tolik, kolik sama spotřebuje, je v ekonomické rovnováze. Je zákonité, že ekonomika se.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Veronika Poláčková Název materiálu:
Hospodářský cyklus VY_32_INOVACE_40_814
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
RIZIKO.
Ekonomika– národní hospodářství
Vykazování postupu nebo stavu
CESTOVNÍ RUCH AUTOR: Mgr. Aleš Skála
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Obec Pstruží pro občany
Anotace Žák se seznámí s problematikou národa, národnostních menšin a vztahu majority a minorit Autor Mgr. Petr Stonawski Jazyk Čeština Očekávaný výstup.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Prezentace – výklad učiva
Nelegální migrace na území České republiky
Naše vlast Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státními symboly ČR, s polohou ČR v rámci Evropy a s našimi nejbližšími.
Podpora českého lázeňství
RIZIKO.
Tisková konference ČMKOS
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
KDO SE NA TEBE DÍVÁ? HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
Text zápatí (edituje se v menu Vložení / Záhlaví a zápatí)
Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska - druhé největší sdružení v ČR ( ) členů - založeno 1990 Základní poslání a cíle Sdružení:
Sčítání lidu domů a bytů 2011
Implementace BAT závěrů do integrovaných povolení v Moravskoslezském kraji Krakow.
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
AČMN, 1. LF UK Praha, FHS UK Praha, LRS Chvaly
Sňatečnost obyvatel ČR Terezie Štyglerová
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
Výstrahy ČHMÚ DISTRIBUCE
Transkript prezentace:

ADAPTACE LÁZEŇSKÝCH MÍST NA ZMĚNU SLOŽENÍ SPEKTRA MEZINÁRODNÍ KLIENTELY Ing. Petr Kulhánek

Světové události 2010-2015 Světová finanční krize – západní trhy Řecká krize – dopad do evropských ekonomik Postupné otevírání Číny světu Rusko-ukrajinská krize Sankce vůči Rusku, pokles rublu, snížení cen ropy Islámská jara, Islámský stát a krize islámských běženců

Domácí události Změny legislativy v lázeňství 2011 Zvýšení regulačních poplatků (100 Kč denně) 2012 Omezení indikací a zkrácení léčby 2104 Zrušení regulačních poplatků za pobyt 2015 Náprava omezení indikačního seznamu

Důsledky událostí Nejprve V posledních dvou letech Stagnace západních trhů Ruská klientela zpočátku strmě roste Podobně klientela blízkovýchodní „Zachraňují“ zahraniční návštěvnost lázní Češi si zvykají na samoplátectví V posledních dvou letech Ruská a část blízkovýchodní klientely klesá Roste domácí klientela Roste klientela východoasijská

Trendy v tuzemské lázeňské péči Od roku 2005 vzrostl počet samoplátců z 55 000 na 125 000 (zdroj ÚZIS)

Vývoj klientely lázeňských zařízení – počet přenocování Dno nastalo v roce 2013 Zastavil se úbytek německé klientely Začíná ubývat ruské klientely Roste klientela asijská V tuto chvíli tvoří jen cca 3 % Významná v ní je i klientela saúdsko-arabská a izraelská Zdroj dat: ČSÚ

Vývoj roku 2015 Letošní rok přináší rozvoj trendů. Ve srovnání I. pololetí 2014 / I. pololetí 2015: Česká klientela roste o 17% (+264 000 nocí) Německá +8,5% (+49 000 nocí) Izrael + 26%, Čína + 240% (ale dohromady jen +5000 nocí)

Rozložení mezinárodní klientely Dlužno podotknout, že přes 91% přenocování zahraničních klientů lázeňských zařízení se uskuteční v Karlovarském kraji. Ústecký 2,9%, Zlínský 1,6%, Moravskoslezský 1,4%... Pro většinu lázeňských míst je stěžejní návrat a nárůst klientely české

Trendy a očekávání Do našich lázní se navrací tradiční klienti ze sousedních zemí Očekávané „Emerging markets“ jsou Čína, ale třeba také komunita „UNESCO Globetrotters“ (Skupina evropských lázní usiluje o zápis na seznam UNESCO). Bohužel tyto klienti nejsou primárně lázeňští, tj. několikatýdenní pobyty; přesto jsou vítanými turisty Opět – týká se to pravděpodobně především těch lázeňských míst, která mají už dnes silnou mezinárodní klientelu

Trendy a očekávání Významnou mezinárodní klientelou, která užívá lázeňské pobyty, jsou klienti z Blízkého východu Nejvýznamnější trhy jsou: Saúdská Arábie Izrael Další arabské země Představují vítanou klientelu, lázeňská místa je potřeba na ně připravit

Jiná klientela, jiné nároky Handling Jazyky: čínština, arabština, hebrejština, korejština Stravovací a další kulturní omezení Využití volného času: Pravděpodobně ne tolik golf a „lázeňské sporty“ Více poznávání okolí, včetně přírody mírného pásma Získání kulturních kompetencí ve styku s neevropskými klienty

Dopady do ekonomiky lázní Návrat české klientely, účast samoplátců: Obrovský přínos, stabilizace většiny lázní Diverzifikace mezinárodní klientely: Důležité pro stabilitu, je nešťastné snažit se (nebo muset) záviset jen na jedné klientele Zvýšené nároky na služby a handling Dnešní klienti: více zkoumají, za co platí. Problém lázní: nedumpingovat ceny. Tlak na cenu je silný, jakýkoliv návrat pak těžký, ne-li nemožný.

Co čeká české lázně? Podle všech známek: Konec éry „jednoduchých peněz“ – superbonitních klientů, kteří nezkoumají náklady Větší otevření novým mezinárodním trhům Některé neznají lázeňství v evropském pojetí – je možné je „naučit“ léčit se pobytem? Diverzifikace a díky tomu Větší specializace (schopnost vyhovět různým klientům) vs. Větší univerzálnost (není možné cílit jen na jednu klientelu)

Děkuji za Vaši pozornost