C7900 Lehká biotechnologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METABOLISMUS ŠÁRKA VOPĚNKOVÁ 2012.
Advertisements

Nikola Borovková 9.třída
Katabolický = energetický metabolismus 3.1. Fermentace 3.2. Respirace
Metabolismus sacharidů
Imobilizace a stabilizace enzymů.
Karbonylové sloučeniny
Výroba bioethanolu Kryštof Dibusz VŠCHT Praha
Metabolismus sacharidů
Využití dialkylkarbonátů pro získávání alkoxybenzonitrilů z příslušných hydroxybenzaldoximů Tomáš Weidlich Skupina chemických technologií UECHI, FCHT,
Alkoholy a Fenoly.
DERIVÁTY KARBOXYLOVÝCH KYSELIN
Biotechnologické výroby organických kyselin Kyselina octová CH3COOH
3.2. Kontinuální kultivace 3.3. Další varianty
Základy chemických technologií 2009 TECHNOLOGICKÉ PROCESY CHEMICKÉ PROCESY:TAKOVÉ TECHNOLOGICKÉ POSTUPY, PŘI KTERÝCH DOCHÁZÍ K CHEMICKÉ PŘEMĚNĚ SUROVINY,
Sacharidy - cukry nejrozšířenější přírodní látky
Metabolismus sacharidů
KYSELINA CITRÓNOVÁ běžně se vyskytující organická kyselina
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
Metabolismus sacharidů
Sloučeniny v organismech
Látkový a energetický metabolismus rostlin
Fotosyntésa.
MIKROBIOLOGIE KRMIV   Úvod Mikroflora objemných krmiv Mikroflora sena
Karbonylové sloučeniny = aldehydy a ketony VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání.
Metabolismus bakterií
BIOSYNTÉZA SACHARIDŮ.
Výroba piva nejstarší biotechnologie spolu s výrobou vína
Laboratoř Fermentačních technologií Biotechnologická hala Laboratory of Fermentation Technologies Institute of Microbiology ASCR Prague ALEŠ PRELL Mikrobiologický.
Sacharidy Mgr. Lenka Fasorová.
Lihovarství Lihoviny jsou alkoholické nápoje obsahující nejméně 15 % obj. alkoholu (kromě vína a piva), vyhláška č. 57/2003 Sb. Destilát – etanol ze zkvašené.
Alkoholy Výskyt: Dělení: Podle počtu OH skupin: jednosytné a vícesytné
8.2 Nepostradatelné kyseliny.
Mikroorganismy v životním prostředí
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Látkový metabolismus.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Biotechnologie 2015 ORGANICKÉ KYSELINY Jsou obvykle syntezovány jako extracelulární metabolity. Fermentační postupy nahrazují starší izolace z přírodních.
Biotechnologie - úvod BIOTECHNOLOGIE každá technologie, která využívá živé organismy nebo jejich součásti k výrobě nebo modifikaci nějakého produktu představuje.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
METABOLISMUS ROSTLIN OD MARTINA JAROŠE. FOTOSYNTÉZA Zachycuje sluneční energii a z oxidu uhličitého vyrábí organickou sloučeninu (sacharid) a jako vedlejší.
Fotosyntéza.
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
Hydroxykyseliny 4. února 2014 VY_32_INOVACE_130215
Prokaryotní organismy Archaea
Příklad k řešení CHEMICKÁ RECYKLACE PET
RNDr. Ladislav Pospíšil, CSc.
Základní hydrometalurgické operace
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
Sacharóza – výroba cukru
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
Izolace genomové DNA Základní kroky: Biologický materiál:
C7900 Lehká biotechnologie
C7900 Lehká biotechnologie
MONOSACHARIDY TERMINOLOGIE OPTICKÁ IZOMERIE TYPY VZORCŮ
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
BIOCHEMICKÁ ENERGETIKA
FERMENTACE (KVAŠENÍ) Petra Hiklová.
Srážecí metody.
KVASINKY, HOUBY, PLÍSNĚ.
20_Glykolýza a následný metabolizmus
BIOTECHNOLOGIE každá technologie, která využívá živé organismy nebo jejich součásti k výrobě nebo modifikaci nějakého produktu představuje integrované.
09-Citrátový cyklus FRVŠ 1647/2012
Použití hydrogenuhličitanu sodného pro čištění spalin v malém měřítku
Transkript prezentace:

C7900 Lehká biotechnologie 12 – Ketonické kvašení Petr Zbořil

Osnova prezentace Ketonické kvašení, charakteristika, metabolity.

Ketonické kvašení Podstata – speciální případ tvorby ketoskupiny     Oxidace CH(OH) na C=O Specificita erythro-, threo- Patří sem i konverze sorbitolu na L-sorbosu Viz výroba kys. askorbové

Ketonické kvašení Ketoglukonové kyseliny CHO Pseudomonas HCOH HOCH GOx HCOH Acetobacter H2COH

Ketonické kvašení Kyselina 2-ketoglukonová Producent – Pseudomonas fluorescens Fermentační medium Pro všechny propagační stupně 10% glukosa, 3% CaCO3, KH2PO4, močovina, MgCl2 Podmínky a vlivy Intenzivní vzduchování T 30 oC Doba fermentace 35-48 hod., kontrola substrátu, po vyčerpání glukosy katabolizuje produkt

Ketonické kvašení Kyselina 5-ketoglukonová Producent – Acetobacter suboxydans Fermentační medium Pro všechny propagační stupně 10% glukosa, 3% CaCO3, 0,25% kvasničný autolyzát Dvoufázová produkce Logaritmická fáze, produkce kys. glukonové, vyčerpání glukosy Růst ukončen, oxidace na 5-ketoglukonát

Ketonické kvašení Kyselina 5-ketoglukonová Podmínky a vlivy Intenzivní vzduchování T 20-22 oC, zvýšení vede k produkci 2-ketoglukonátu jako vedlejšího produktu Doba fermentace ca 30 hod.

Ketonické kvašení Izolace produktů – obě ketokyseliny Vysrážení jako Ca-soli v mediu, centrifugace Sraženina se rozpustí v HCl, filtrace nerozpustných balastů Filtrát se přečistí karborafinem, odstranění rozpuštěných nečistot Srážení NH4OH Využití v chemickém průmyslu, oxidací (V2O5) vzniká kys. vinná

Ketonické kvašení Fenylacetylkarbinol, efedrin

Efedrin Historie Získávání Izolován z čínské drogy Ma-Huang, 1885 Později z Ephedra vulgaris, roste v jižní Evropě, Asii i Africe, obsah 2 – 3% Získávání Izolace z přirozeného materiálu Malá produkce, vyšší potřeba Organická syntéza Fermentační technologií

Efedrin Historie Získávání izolován z čínské drogy Ma-Huang, 1885 Později z Ephedra vulgaris, roste v jižní Evropě, Asii i Africe, obsah 2 – 3% Získávání Izolace z přirozeného materiálu Malá produkce, vyšší potřeba Organická syntéza Efektivní, problém stereoselektivity Fermentační technologií

Získávání fermentační technologií Produkce L-fenylacetylkarbinolu (L-(-)-1-fenyl-1-hydroxy-2-propanon, L-PAC) Organická substituce na efedrin

L-PAC Schema biosyntézy Aktivní acetaldehyd glukosy (sacharidu) Přídavek acetaldehydu Benzaldehyd jako prekurzor Aldolová kondenzace

L-PAC Schema biosyntézy Aktivní acetaldehyd glukosy (sacharidu) Přídavek acetaldehydu Benzaldehyd jako prekurzor Aldolová kondenzace Analogie s butandiolem

Ketonické kvašení Fermentace Producent Substráty Saccharomyces cerevisiae, S. carlsbergesis Testovány jiné, sporadicky Substráty Sacharidy Sacharosa čistá, melasa Glukosa Prekurzory Benzaldehyd Acetaldehyd (akceptor elektronů?)

Ketonické kvašení Fermentace Průběh Jednostupňový proces, koupené droždí Přídavek prekurzoru po adaptaci Obdoba glycerolu Opakované užití, méně aktivní, nutnost regenerace Dvoustupňový, nejprve nárůst biomasy (vyčerpání sacharidu), pak masivní přídavek nového sacharidu a prekurzoru Podmínky pro Crabtreeův efekt – vysoká konc. glukosy, anaerobní cesta v aerobním prostředí

L-PAC Příklad fermentace Ukončení po 12 hod. 50g melasy, 20g sacharosy, 0,4g MgSO4, 0,9g H3PO4 v 1 L, pH 4,9 – 5,5 Suspenze promytých kvasinek ve vodě s 5% sacharosy Rozkvašení 1 hod., přídavek benzaldehydu přítokem po 8 hod., konc. do 1% Ukončení po 12 hod. Spotřebuje okolo 4 % cukru a 1,25 až 1,4 % benzaldehydu Na konci biotransformace se ve větší míře objevuje benzylalkohol (až 0,25 %) a etanol (až 2 %)

L-PAC Izolace Kvasinky se oddělí (separátor, filtr), opakovaná (resp. protiproudá) extrakce media (eter, butylacetát), vysušení, filtrace, zahuštění Surový produkt + vedlejší produkty (benzylakohol aj.) Ca 50% L-PAC, olejovitý produkt

L-PAC L-Efedrin Katalytická reduktivní aminace Metylamin, plynný vodík, zvýšený tlak a teplota Katalyzátoru (platinová čerň na nosiči) Vedlejší produkty (D-(+)-efedrin a L-(-)- a D-(+)-pseudoefedrin) – čištění, krystalizace, efedrin.HCl.

L-PAC Izolace Kvasinky se oddělí (separátor, filtr), opakovaná (resp. protiproudá) extrakce media (eter, butylacetát), vysušení, filtrace, zahuštění Surový produkt + vedlejší produkty (benzylakohol aj.) Ca 50% L-PAC, olejovitý produkt

L-Efedrin Výhodou fermentace je vysoká stereoselektivita, vysoký výtěžek žádané L-(-)-formy Užití Léčba alergických stavů – astma, oběhových poruch Yastyl – průdušky, údajně návykový Problémy zneužití – Pervitin

L-PAC Fenmetrazin – stimulans, anorektikum Léčivo – droga

L-PAC Vývoj a optimalizace nových postupů Prekurzorování Imobilizované systémy Užití izolovaných enzymů – pyruvát DH Mutace a GMO

L-PAC Prekurzorování Patenty pracovišť v ČSSR – prekurzorování acetaldehydem

Ketonické kvašení c

L-PAC Vliv složení media – C. utilis Přítomnost neidentifikovaných stimulátorů v melase

L-PAC Vliv koncentrace benzaldehydu

L-PAC Vliv dávkování benzaldehydu

Užití izolovaných enzymů – pyruvát DH

Ketonické kvašení Kyselina koji

Koji Produkt plísně Aspergillus oryzae Asijské potravinářství Tradiční výroba fermentací surovin Omáčky, ryby, rýže – saké Označení koji – produkty i plíseň Izolace – K. Saito, 1907

Koji Kvašení saké A. oryzae

Koji A. oryzae na rýži

Koji Biosyntéza Glukosa (hexosy, di- až polysacharidy) Pentosy Rozdílné cesty podle producenta Glukosa (hexosy, di- až polysacharidy) Dehydrogenace a dehydratace Pentosy Přes 2- a 3-C metabolity (mohou být též substráty)

Koji - 2 (H) - 2 H2O

Koji Producenti Suroviny – sacharidy Plísně – Aspergillus oryzae, A. niger, Penicillium Bakterie – Acetobacter, Gluconobacter Využívají jiné sacharidy Suroviny – sacharidy především hexosy – glukosa (sacharosa, maltosa) Jiné – pentosy, glycerol, dihydroxyaceton (meziprodukty)

Koji Fermentace Podmínky a vlivy Medium - příklad Průběh 2% glukosa, 0,25% KH2PO4, po 0,1% MgSO4, KCl, NH4NO3, úprava na pH 5, zaočkování sporami A. niger Průběh 8 – 15 dní při 30 oC za silné aerace, pokles pH na ca 2,5 – ihned izolovat (metabolizuje se) Podmínky a vlivy pH optimální produkce při 2,2 – 3, růst při 5 Důležitý fosfát jako živina i pufr Nevhodné komponenty N jako kvasničný extrakt či kukuřičný výluh zvyšují růst na úkor produkce

Koji Izolace Odfiltrování mycelia Zahuštění filtrátu – krystalizace za chladu (ev. rekrystalizace)

Koji Užití Průmysl, chemikálie Potravinářství a kosmetika Terapie Chelatační činidlo, barviva, lokální anestetika Potravinářství a kosmetika Bělicí účinky – ovoce, pleťové krémy (krásné ruce výrobců saké) – vedlejší účinky – alergie, podráždění pokožky … Terapie Radioprotektant Zesiluje cytostatické účinky kvercetinu

Koji Užití

Koji

Koji Užití Vedlejší účinky

Děkuji za pozornost