DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Itálie – bohatý sever a chudý jih
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.7 Povrch Evropy Téma: Česká republika jako součást Evropy Číslo.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava Název : VY_32_INOVACE_6A_05_Švýcarsko Téma:
JIŽNÍ EVROPA STŘEDOMOŘSKÉ ZEMĚ.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_ Itálie Téma: Česká republika jako součást Evropy Číslo projektu:
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV: VY_32_INOVACE_02A_18_LESY MÍRNÉHO PÁSU TEMA:Přírodní obraz.
VY_32_INOVACE_Fi_II_01 Název Jižní Asie Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Asie- Čína Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Evropa- Jižní Evropa Název sady: Zeměpis 7. ročník Číslo projektu:
Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Předmět: Zeměpis Sada: Z 8/16 Ročník: 8. ročník Jméno autora (vč. titul): Tomáš Szabo (Bc.)
Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_52_INOVACE_359.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.2.3 Spolková republika Německo Téma: Česká republika jako součást.
SEVERNÍ EVROPA Otázka: Které státy řadíme do států severní Evropy?
Číslo v digitálním archivu školyVY_32_INOVACE_M6_03 Sada DUMMatematika 6 Předmět Matematika Název materiálu Sčítání a odčítání do bez přechodu desítek.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_02-13 ZEMĚPIS NA II. STUPNI ZV-LMP (Z) Téma:
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká Datum: Název: VY_32_INOVACE_15_ZEMĚPIS Téma: Zlínský kraj Ročník: 9. Číslo.
ŠPANĚLSKO A PORTUGALSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_12_A_14_Španělsko a Portugalsko.
Londýn II.- oblasti cestovního ruchu Mgr. Simona Steinbauerová Zeměpis cestovního ruchu Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné.
VY_52_INOVACE_24_02_státy jižní Evropy
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_21_VLASTIVĚDA
DÁNSKO A ISLAND Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
zpracovaný v rámci projektu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
Itálie Open Presentation.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Polsko Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a jeho svět, Vlastivěda, Francie a Velká Británie Autor: Mgr. Marta.
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
VY_32_INOVACE_Fi_II_07 Název Centrální Asie
VY_32_INOVACE_01_Peru ZŠ A MŠ JILEMNICE
KRAJ VYSOČINA VY_32_INOVACE_06-35 Ročník: 5. Vzdělávací oblast:
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Sada 4 Místo, kde žijeme Autor: Mgr. Iveta Mocharová ZŠ a MŠ Dešná
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
NORSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 3
SAN MARINO VY_32_INOVACE_07
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Česká republika jako součást Evropy
Česká republika jako součást Evropy
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Autor: Mgr. Věra Voborníková Datum: Název: VY_52_INOVACE_26_VLASTIVĚDA
Česká republika jako součást Evropy
Naše vlast Anotace: Materiál je určen k výuce věd ve 3. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se státními symboly ČR, s polohou ČR v rámci Evropy a s našimi nejbližšími.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Jižní Evropa Slunečný jih Evropy.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Základní škola, Hradec Králové
Velká Británie.
Téma hodiny: Srbsko Předmět: Zeměpis Ročník: 2., 3. ročník
VY_32_INOVACE_12_Z5 7. KANADA ZŠ a MŠ HEJNICE 2011.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT III/2 EU OP VK 01/11
Název školy: Základní škola T. G
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Základní škola, Hradec Králové
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0967 Název projektu Zlepšení podmínek pro vzdělávání na MGO Název školy Matiční gymnázium Ostrava,Dr. Šmerala 25/2565, 728 04, Ostrava Název materiálu Regionální geografie Itálie Autor Petra Stašicová Čejková Tematický okruh Zeměpis – regionální geografie Evropy Ročník 2. ročník vyššího gymnázia Vytvořeno 12. 12. 2012 Anotace Zkvalitnění výuky zeměpisu na MGO. Metodický pokyn DUM je vytvořen v PowerPoint, k výuce je zapotřebí PC a dataprojektor či televize. Pokud není uvedeno jinak, použitý materiál je z vlastních zdrojů autora.

1.

Zákldní údaje hlavní město Řím poloha: 43° N, 12° E rozloha: 301 338 km² (69. na světě) počet obyvatel: 59 433 744 hustota osídlení: 194 ob. / km² měna: euro (EU) úřední jazyk: italština

2. Poloha

2. Poloha

Poloha a povrch Itálie (italsky Italia) je stát ležící v jižní Evropě na Apeninském poloostrově na severu hraničí s Francií (488 km), Švýcarskem (740 km), Rakouskem (430 km) a Slovinskem (232 km). Uvnitř Itálie leží dva městské státy: Vatikán a San Marino z východu Itálii omývá Jaderské moře, z jihu Jónské moře a ze západu Tyrhénské moře a Ligurské moře (celková délka pobřeží je 7600 km), k Itálii patří dva ostrovy - Sardinie a Sicílie. hlavními horskými pásmy Itálie tvoří Alpy a Apeniny, které vznikaly za druhohor a třetihor v Itálii se nachází mnoho aktivních sopek: Etna (nejvyšší sopka Evropy), Vulcano, Stromboli a Vesuv (jediná činná sopka na Evropské pevnině) největší roviny Itálie je Pádská nížina, ve které tečou vody řeky Pád a jejích přítoků

3.

3.

Administrativní členění Itálie se dělí na 20 krajů (regioni), z toho 5 má autonomní status oblasti se dále (až od roku 2013) dělí na celkem 109 provincií

4.

4. Politická mapa

Fauna a flóra na jihu byly původní porosty nahrazeny křovinami – macchie v Apeninách rostou duby a buky, v Alpách je hranice jehličnatých lesů až do 2250m ( dále se rozkládají alpské louky) kolem jezer rostou olivy, cypřiše a vavříny v Alpách žijí kamzíci, medvěd hnědý, kozorožec, na Sardinii daňci, mufloni a divoká prasata v okolních mořích jsou tuňáci, mečouni a bílí žraloci

5.

5. Medvěd hnědý

Podnebí Alpy leží v mírném pásu s rozdíly mezi vrcholy hor a údolími Pádská nížina má chladný vnitrozemský charakter zbytek území leží v Středozemní klima s typickým horkým suchým létem a mírnou zimou bohatou na srážky

6.

6. Lago di Garda

Vodstvo Itálie je obklopená mořem Středozemní moře je z historických důvodů rozděleno na čtyři části: Jaderské moře, Tyrhénské moře, Jónské moře a Ligurské moře Pád (italsky Po, latinsky Padus) je největší řeka v Itálii, je 652 km dlouhá, povodí má rozlohu 75 000 km² v Alpách jsou častá jezera (Lago di Garda, Lago Maggiore, Lago di Como) vzniklá ústupem pleistocenních ledovců

7. i

7. Řeka Pád i

Hospodářství a doprava Itálie je vysoce rozvinutý průmyslově- zemědělský stát, nejrozvinutější v jižní Evropě pěstují se tyto plodiny: pšenice, ječmen, žito, oves, kukuřice, rýže, brambory, cukrová řepa, sója, slunečnice, olivy, citrusy, jablka, hrušky, broskve, luštěniny, tabák, vinná réva a zelenina, Itálie vyniká ve sklizni vinné révy a výrobě vína Itálie je známa strojírenstvím, především dopravním, známá je společnost FIAT Holding (FIAT, Iveco, Ferrari, Lancia, Alfa Romeo, Maserati) Itálie patří mezi turisticky nejnavštěvovanější státy světa.

8.

8. Ferrari

Státní zřízení a obyvatelsvo s téměř 60 milióny obyvatel patří Itálie k nejlidnatějším státům Evropy a je nejlidnatější z celé jižní Evropy. Hustota zalidnění je průměrná (190 obyv./km²). Střední délka života je u žen 80,5 a u mužů 74,1 let. Itálie má čtvrtou nejstarší populaci na světě území státu se člení na 20 krajů (regione) a ty dále na 109 okresů/provincií nejlidnatějšími městy jsou Řím(2 774 000 ob.),Milán (1 256 000 ob.), Neapol (1 004 000 ob.), Turín (903 000 ob.), Palermo (687 000 ob.)Janov(610 000 ob.),Bologna (374 000 ob.)

9.

9. Pisa

Dějiny a kultura již ve starověku zde existovalo mnoho městských států,  Římská říše se rozpadla a definitivně zanikla roku 476 n. l. Sám Řím zůstal centrem křesťanství i po tomto zhroucení, kdy byl Apeninský poloostrov ovládnut barbary v roce 1922 se po pochodu na Řím stal předsedou vlády Benito Mussolini, vytvořil fašistickou diktaturu a postupně ovládl zemi, roku 1929 se mu podařilo dojednat vyrovnání s papežem ohledně rozsahu papežského státu  království bylo v roce 1946 nahrazeno republikou. 

10.

10. Řím

Zajímavosti mezi italské významné osobnosti patří Dante Alighieri (1265–1321), renesanční básník a humanista Itálie patří mezi turisticky nejnavštěvovanější státy světa, Z ročně ji navštíví mezi 40 a 105 miliony turistů turismus zde přitom tvoří asi 12 % HDP, turisty sem lákají antické a středověké renesanční památky (Řím, Florencie, Benátky, Pisa, pláže (prakticky celé pobřeží, Bibione, Rimini,  Gardské jezero), hory (Alpy, Cortina d'Ampezzo) i venkov (Umbrie, Toskánsko),lákadly jsou i lázně a různé filmové a hudební festivaly (Benátky, San Remo), v Itálii se nachází nejvíce kulturních památek zapsaných na seznamu UNESCO(47)

11.

11. Benátky

Vatikán Vatikán (oficiálně Městský stát Vatikán) je vnitrozemský suverénní městský stát, jehož území se skládá ze zděných uzavřených prostor uvnitř města Řím, hlavního města Itálie zaujímá rozlohu přibližně 44 hektarů. Vatikán má 572 občanů, z toho 32 žen. V samotném Vatikánu má stálý pobyt celkem 444 osob, z toho 223 vatikánských občanů Vatikán je stát církevní nebo duchovně monarchistický, kterému vládne římský biskup – papež

12.

12. Vatikán

San Marino San Marino je malý stát (podle počtu obyvatel 2. nejmenší evropský a 5. nejmenší na světě) ze všech stran obklopený Itálií. Leží v italském vnitrozemí, nedaleko turistického centra Rimini. platidlem je euro nejvýznamnějším odvětvím ekonomiky je turistický ruch

13.

13. San Marino

Otázky Jaké je státní zřízení a hlavní město Itálie? Jmenuj atraktivní italské turistické destinace. Jaké je v Itálii podnebí a jaké jsou typické plodiny pěstované v Itálii? Vysvětli, proč jsou v Itálii sopky? Co je to Vatikán, kde se nachází ? Jaká jsou nejdůležitější průmyslová odvětví?

Konec

Reference BATEMAN, Graham. Lexikon zemí světa. 2. vyd. Praha: Kartografie, 2002, 168 s. ISBN 80-701-1698-6 BATEMAN, Graham. Encyklopedie Zeměpis světa. 1. vyd. Praha: Columbus, 1999, 512 s. ISBN 80-717-6022-6 Toulky světem: pozoruhodná místa pěti kontinentů. 3. vyd. Překlad Martina Vojtová. Čestlice: Rebo, 2008, 416 s. ISBN 978-80-255-0006-4.

Reference (1) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2012-12---].  Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag of Italy.svg (2) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2012-12---].  Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:EU location ITA.png

Reference (3) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2012-12---].  Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Italy topographic map-blank.svg (4) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2012-12---].  Dostupné z WWW: http://svali.ru/italy/maps/political_2

Reference (5) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2012-12---]. Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Brown bear (Ursus arctos arctos) running.jpg (6) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2012-12---].  http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Ferrari F50.jpg

Reference (7) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2012-12---].  Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Leaning Tower of Pisa.jpg (8) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2012-12---].  Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Sunset over florence 1.jpg

Reference (9) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2012-12---].  Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Leaning tower of pisa 2.jpg (10) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2012-12---].  Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pohled na řím.JPG

Reference (11) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2012-12---].  Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Benátky - Velký kanál.jpg (12) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2012-12---].  Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Pohled na řím.JPG

Reference (13) Otevřená encyklopedie Wikipedie [online]. [cit. 2012-12---].  Dostupné z WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Flag of San Marino.svg