Střední a východní Evropa: Bezpečnost investic v rozvíjejícím se světě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úloha státu v tržní ekonomice
Advertisements

Personální řízení v malých podnicích
Vysoká škola ekonomická v Praze květen 2012
Sektorové dohody. 2 Co to je Sektorová dohoda? Sektorové dohody = unikátní nástroj sektorových rad umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů.
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Vstupní analýza Vilém Čekajle
(Ne)diskriminace ICT v České republice
Tři poznámky k bankovní unii David Marek. Tři úhly pohledu Bankovní unie v kontextu evropské integrace Bankovní unie a evropské krize Problémy dosavadní.
Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
Příprava, řízení a realizace programů a projektů ERDF a KF ÚVOD DO PROBLEMATIKY Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název.
Český export a zrychlená bankovní a finanční integrace EU
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
Analýza vlivu cen elektřiny na ekonomiku průmyslových podniků Prezentace EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy Květen 2007.
Situace na trhu s masem v ČR a EU Miluše Abrahamová Pavel Froněk VÚZE Praha.
Teorie hospodářského růstu
Daňová teorie a politika
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu EXPORTNÍ STRATEGIE EXPORTNÍ STRATEGIE Exportní konference
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Strukturální fondy EU a ICT v polygrafických podnicích Pavel Karásek.
Dnes fiktivně, zítra reálně.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Ekonomické dělení států světa
Současný vývoj koruny k euru a dolaru Aneta Pospíšilová.
Mikroekonomie I Ekonomický růst Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
Globalizace a trh práce Kamil Galuščák ČNB Seminář MF „Fiskální vývoj ČR, cesta k přijetí eura“ Smilovice,
 Evropa jako celek má příznivé přírodní podmínky vhodné pro zemědělství a sídla  zdroje nerostných surovin jsou ale již částečně vyčerpány  přes určité.
Ruská federace x WTO a OECD
1 Role české energetiky (doma a) na evropském trhu Petr Karas, ředitel Ústavu pro energetiku při Vysoké škole finanční a správní v Praze.
Prostředí pro podnikání a rozhodující faktory růstu MSP Karel Havlíček květen 2008.
(Ne)konkurenceschopnost ekonomiky ČR Aleš Michl Portfoliový stratég Raiffeisenbank Listopad 2011.
Personální management – vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů Autor: Jméno Příjmení Téma Závěrečné práce: Vedoucí ZP:
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Kraje a rozvoj podnikání Praha, 28. března RNDr. Miloš Vystrčil.
„Konvergenční“ proces (několik postřehů) František Cvengroš Smilovice, listopad 2005.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Význam sektoru obchodu v české ekonomice
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Personální management – vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů Autor: Jméno Příjmení Téma Závěrečné práce: Vedoucí ZP:
Trh práce a politika zaměstnanosti
Zákon roku 2014 Tomáš Babáček Ambruz & Dark Deloitte Legal Nejlepší (a nejhorší) legislativní počin pro podnikatelské prostředí v ČR.
Trh práce a politika zaměstnanosti Přednáška 8 Sociální výhody v nezaměstnanosti ve vybraných zemích EU.
Vývojové tendence na trhu práce. Přeměny ve způsobech organizace výroby FordismusPost-fordismus Flexibilita výroby Důsledky vývojových tendencí Růst participace.
Trh práce a politika zaměstnanosti
Regionální politika Oldřich Hájek. Nástroje regionální politiky Makroekonomické nástroje Makroekonomické nástroje Jsou omezené ostatními cíly hospodářství.
Přednáška č. 5 Identifikace klíčových faktorů ovlivňujících výkonnost podniku.
Evropská integrace RNDr. Oldřich Hájek. Principy a kompetence  Politiky EU se liší v kompetencích členů a EU  Každá politika je řízena principy  Při.
Perspektivy mzdové konvergence mezi ČR a EU v širší národohospodářské perspektivě Seminář Friedrich Ebert Stiftung a ČMKOS 6. duben 2016 Aleš Chmelař,
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Rizika správy akciových společností ve střední Evropě Tisková konference 25.července 2002 Pavel Körner, Zdeněk Kudrna, Ondřej Vychodil, Merit Research.
V září byl publikován report za období , relevantní je rovněž loňský report za období (WEF 2014) a report za srovnávací období.
© Berman Group. Klastry Co je to a má cenu se jimi zabývat? Petr Adámek Berman Group.
Změny devizového kurzu ČNB a vývoj mezd doc. Ing. Jaruše Krauseová, CSc.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jak se vyvíjely kraje v minulých letech ? Základní tendence demografického, sociálního.
Soudobý svět Ekonomický pohled
1. GLOBALIZACE TRHU PRÁCE
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
Téma Závěrečné práce: Personální management – vzdělávání jako hlavní složka řízení lidských zdrojů Autor: Jméno Příjmení Vedoucí ZP:
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Příliv investic do České republiky
Petr Gapko Hlavní ekonom GE Money Bank, a.s.
Severoatlantická aliance
Výzvy digitální ekonomiky pro společnost
Transkript prezentace:

Střední a východní Evropa: Bezpečnost investic v rozvíjejícím se světě Lukáš Kovanda, hlavní ekonom, Cyrrus

Charakteristické rysy zemí střední a východní Evropy Úvod Charakteristické rysy zemí střední a východní Evropy Země střední a východní Evropy (CEE) stojí převážně mimo eurozónu Životní úroveň v nich roste výrazně rychleji než v eurozóně Disponují nepříliš kvalitní státní správou, která je navíc poměrně rozdrobená Jsou relativně vysoce ohroženy automatizací a robotizací M

Země CEE eurem převážně neplatí, což ale nevadí Mimo eurozónu Země CEE eurem převážně neplatí, což ale nevadí Letos poroste v EU produktivita práce (~životní úroveň) nejrychleji v zemích, které eurem neplatí >> euro není nutným předpokladem růstu životní úrovně L

…protože euro se může stát též „koulí na noze“ Mimo eurozónu …protože euro se může stát též „koulí na noze“ Euro způsobilo škodlivý příliv kapitálu do zemí typu Španělska, Itálie nebo Portugalska Došlo k nafouknutí neproduktivních segmentů, zejména toho nemovitostního Bohatší země eurozóny, „sever“, dodnes více či méně viditelněji sanují „jih“ – a sanovala by i ČR, pokud by už platila eurem L

ČR má kvalitní měnu, ale nikoli státní správu… Dobrá měna, špatná státní správa ČR má kvalitní měnu, ale nikoli státní správu… Podíl veřejných zakázek bez výběrového řízení je v ČR nejvyšší ze zemí OECD, vysoký je ale i v dalších státech CEE (graf vlevo) Administrativní roztříštěnost je v ČR nejvyšší v zemích OECD, vysoká je také na Slovensku a v Maďarsku (graf vpravo) Vysoký počet samospráv v přepočtu na velikost populace nemusí být sám o sobě škodlivý, v podmínkách zemí CEE však snižuje transparentnost státní správy a zpomaluje infrastrukturní výstavbu L

…a i daňový systém je neefektivní (jako jinde v CEE) Dobrá měna, špatná státní správa …a i daňový systém je neefektivní (jako jinde v CEE) Je drahý: Je časově náročný: L

…přitom ČR má nejvyšší podíl státních zaměstnanců Přebujelý veřejný sektor …přitom ČR má nejvyšší podíl státních zaměstnanců Zaměstnanost ve veřejném sektoru byla v ČR v roce 2009 nejvyšší v OECD, předčila dokonce skandinávské země (nadprůměrně vysoká je i v dalších zemích CEE) Počet státních zaměstnanců přitom od té doby dále vzrostl a stále citelněji tak odčerpává kvalifikovanou pracovní sílu privátní sféře, kde by tato pracovní díla mohla působit s vyšší přidanou hodnotou L

Přitom je region CEE vysoce ohrožen automatizací Na Slovensku a v ČR je nejvyšší podíl zaměstnanců ohrožen procesem automatizace a robotizace a souvisejícími změnami Příčinou není jen silná závislost na průmyslové výrobě s nízkou přidanou hodnotou a nízký podíl sektoru služeb na ekonomice Svoji roli hraje také třeba poměrně nekvalitní management podnikové sféry v zemích CEE – nekvalitní řízení zpomaluje akumulaci lidského kapitálu a tedy flexibilitu zaměstnanců tváří v tvář probíhající „kreativní destrukci“ trhu práce L

Je investování v zemích CEE „bezpečné“? Ano, ale… Závěr Je investování v zemích CEE „bezpečné“? Ano, ale… … je třeba zkvalitnit státní správu, včetně daňového systému … je třeba snížit zaměstnanost ve veřejné sféře … je třeba čelit výzvám automatizace a robotizace, např. nedopustit již nikdy více zbytečně politiku slabé koruny (robotizace je žádoucí a přínosná, avšak země s nižší flexibilitou pracovní síly jim přirozeně budou čelit hůře) … není třeba přijímat euro, uspokojivého růstu životní úrovně dosahují země CEE bez něj dost možná snáze než s ním M

Lukáš Kovanda, hlavní ekonom, Cyrrus lukas.kovanda@cyrrus.cz Děkuji za pozornost Lukáš Kovanda, hlavní ekonom, Cyrrus lukas.kovanda@cyrrus.cz