Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZÁKLADNÍ POJMY EKONOMIE
Advertisements

Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
 VY_32_INOVACE_16_10  Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost – Výchova k občanství
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
TRH. Definice: -je místo střetu nabídky a poptávky. Směňují se zde výrobky a služby. Prostředkem směny jsou peníze.
Charakteristika tržního systému Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Zsv. Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův Hradec Název dokumentu: Ročník: Autor: Gymnázium Vítězslava Nováka Husova 333/II, Jindřichův.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Hospodářský mechanismus
Druhy ekonomik, hospodářský proces, trh
Trh, práva spotřebitele – tržní mechanismus
CENA Tak tedy za kolik FINANČNÍ GRAMOTNOST. CENA CENA je hodnota zboží nebo služby většinou je vyjádřena peněžní částkou, kterou je potřeba při získání.
VY_32_INOVACE_08/3/3 Náměty pro výuku výchovy k občanství v 6. – 9. ročníku Test z ekonomiky Mgr. Luboš Horký Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li.
Název projektu: ICT ve výuce Označení materiálu: VY_32_INOVACE_ZEK_715 Ročník: 2. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Téma: Písemná práce, tržní ekonomika,
TRH (tržní mechanismus)
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_ZAKLADNI.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
VY_42_INOVACE_28_01. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu:
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Trh a tržní systém Trh směna místo, kde se dochází ke střetu poptávky a nabídky oblast ekonomiky, ve které dochází k výměně činností mezi.
Procenta – obchod VY_42_INOVACE_33_01. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název.
Seznámit žáky s pojmy ekonomie, ekonomika, konkurence, monopol. Vysvětlit odvětví a sektory NH, fungování výroby. Zopakovat význam peněz. Materiál slouží.
Rodina a její funkce Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu:
ENZYMY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_26.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E19.19 Ročník1. ročník.
Obvod a obsah rovnoběžníku VY_42_INOVACE_26_02. Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Slovní úlohy o společné práci VY_42_INOVACE_24_01.
Matematické hry Vetřelec, Bludiště Násobky přirozených čísel, čísla složená, prvočísla VY_42_INOVACE_07_01.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_09_35.
Slovní úlohy s procenty VY_42_INOVACE_18_01. Opakování - procenta Doplň: Základ je % % %
LIST VY_32_INOVACE_13_23. Funkce listů: Fotosyntéza Fotosyntéza Dýchání Dýchání Odpařování Odpařování průduchy Pomocí interaktivní učebnice nakladatelství.
Druhy čar Technické kreslení VY_42_INOVACE_01_02.
Druhy a dvojice úhlů Konvexní, nekonvexní, ostrý, tupý, pravý, přímý, plný Vedlejší, vrcholové, souhlasné, střídavé VY_42_INOVACE_09_02.
Zdravá výživa test   VY_32_INOVACE_17_36.
Ekonomika – základní pojmy.
Ing. Veronika Dostálková MBA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Ekonomika– národní hospodářství
Zobrazení bodů, útvarů v osové souměrnosti, osově souměrné útvary
NOTA PŮLOVÁ.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
VY_32_INOVACE_56_Národní hospodářství
TATO PRÁCE JE ŠÍŘENA POD LICENCÍ CC BY-SA 3
AMONIAK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_26.
Převody jednotek obsahu
METEOROLOGIE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_06_29.
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Plánované rodičovství
OBJEM Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_11_29.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Slovní úlohy polovina, čtvrtina
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Sčítání, odčítání, násobení, dělení – příklady k procvičení
Mgr. Rostislav Navláčil 15. Trh práce Občanská nauka 1. – 4.
Děti z bullerbynu 1 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová
BUNĚČNÉ DÝCHÁNÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_26.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Převody jednotek délky
DĚTI Z BULLERBYNU 18 Autor: Mgr. Marcela Vrubelová Vytvořeno: květen 2012 Ročník: 3. ročník ZŠ Vzdělávací oblast: jazykové a komunikační dovednosti.
KOŘEN VY_32_INOVACE_12_23.
NOTA OSMINOVÁ.
Notová osnova.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Obchod, trh Základy hospodaření.
DUM - Digitální Učební Materiál
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2637 Název výukového materiálu: Stát a hospodářství Autor: Mgr. Miluše Šicnerová Vytvořeno: 10. února 2013 Ročník: 8. – 9. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Výchova k občanství Tematický okruh: Hospodaření Téma: Stát a hospodářství Pomůcky: počítač, dataprojektor Anotace: Jedná se o výukový materiál, který slouží žákům k získání informací o problematice hospodaření státu, co je trh a jak funguje, co znamená ekonomika řízená a tržní. Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. Všechny objekty použité k vytvoření tohoto materiálu jsou součástí softwaru Microsoft® Office. Zdroje: Občanská výchova 9 Rodinná výchova 9: učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vydání. Plzeň: Nakladatelství Fraus, 2006. ISBN 80-7238-528-3 Občanská výchova 9 Rodinná výchova 9: příručka učitele pro základní školy a víceletá gymnázia. 1. vydání. Plzeň: Nakladatelství Fraus, 2007. ISBN 978-80-7238-529-4. VY_32_INOVACE_15_27

Stát a hospodářství

STÁT sehrává důležitou roli v národním hospodářství zasahuje do hospodářského života v následujících oblastech: stabilita cen zaměstnanost systém sociálního zabezpečení zahraniční investice a vývoz zboží tvorba zákonů daně konkurenční prostředí státní rozpočet investice a zakázky

Národní hospodářství = ekonomika státu vychází z ekonomie je systém, který zahrnuje: výrobu statků a služeb jejich rozdělování směnu spotřebu

Statky předměty, které slouží k uspokojování lidských potřeb dělí se na: věcné statky – hmotné duševní statky – nehmotné

Služby činnosti, které provádí jedni lidé pro druhé jsou nehmotné dochází při nich ke komunikaci se zákazníkem nebo k činnosti s jeho majetkem patří sem např.: vzdělání zdravotnické a sociální služby opravny kadeřnictví hotely a ubytovací zařízení

Trh = místo, kde se střetávají nabídka s poptávkou. Nabídka – množství zboží, které výrobci dodávají na trh za určitou cenu. Poptávka – množství zboží, které jsou kupující schopni a ochotni koupit za určitou cenu.

Řízená ekonomika ekonomika plánovaná převažuje v ní státní vlastnictví je řízena příkazy a nařízeními

Tržní ekonomika převažuje soukromé vlastnictví výrobních prostředků řídí se tržním mechanismem – nabídkou a poptávkou

Úkoly k samostatné práci Co je to marketing? Co znamená slovo „konkurence“? Co je monopol? Jak se určuje cena výrobku?