Systémové oblasti disku

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informatika, základní pojmy
Advertisements

Pevný disk – logická struktura
Pevné disky a jejich organizace v rámci MS
Zařízení pro trvalé uchování dat
PEVNÝ DISK POČÍTAČE.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_PSK-4-17.
Tato prezentace byla vytvořena
Martin Holý.  Druhá světová válka  První generace (1945 – 1951)  Elektronky, relé = drahé, pomalé  Druhá generace ( )  Tranzistory = zmenšování.
Diskový oddíl Souborový systém RAID 9/2012.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Počítače X - HDD Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_02A15 Autor Ing. Jiří Kalousek Období vytvoření duben 2014.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Architektura počítače
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Namáhání na tah a tlak Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
Paměti poč í tače Vnitřní paměti Pevný disk Autorem materi á lu a v š ech jeho č á st í, nen í -li uvedeno jinak, je Lenka Čižm á rov á. Dostupn é z Metodick.
SKLADBA PC 8 OP VK VYT 2.8 Pevné disky a SSD Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Josef Vlach. Dostupné z Metodického portálu.
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Pevný disk Číslo DUM: III/2/VT/2/1/06 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast: Hardware.
Diskový oddíl. Diskové oddíly (partition) slouží k rozdělení fyzického disku na logické oddíly, se kterými je možné nezávisle manipulovat jeden disk se.
Spotřebiče U každého spotřebiče vyber jednu správnou odpověď. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Renata Bachtíková. Dostupné.
1 Pevný disk velkokapacitní nevýměnná disková paměť tvořen několika kovovými kotouči, na nichž je nanesena vrstva magnetického materiálu kotouče jsou umístěny.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Macháčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
UNIX Systém souborů © Milan Keršláger
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
Anotace Prezentace pro žáky k finanční gramotnosti, seznámení s podobou českých mincí Autor Čekalová Sylva Jazyk Čeština Očekávaný výstup Vyjasnění pojmů.
Operační systémy - úvod
Fragmentace paměti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
POČASÍ KALENDÁŘ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
POČASÍ GRAFOMOTORIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
Souborové systémy 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Práva uživatelů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Uživatelská rozhraní Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
PUZZLE M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Segmentace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Spuštění OS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Správa disků
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Soubor interaktivních her z matematiky I.
BALONY a násobilky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Macháčková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN.
Jméno: Poznáš hudební nástroje? Doplň názvy.
Adresace paměti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
PUZZLE P Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Kde bydlí Honzík? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
04 – PEVNÉ DISKY RADOMÍR RYBÁK CO JE TO PEVNÝ DISK (HARD DISK DRIVE) Pevný disk (Hard disk drive, HDD) je zařízení, které slouží k trvalému uchování.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
Obrazový materiál pro pracovní list – Změna velikosti obrázků
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
KVARTETO – hláska R Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Samohlásky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Rychlé počítání v časovém limitu 15 vteřin II.
Rozvíjíme zrakovou paměť
Prvouka – Sídliště Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
Souborové systémy 1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Systémové oblasti disku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Libor Otáhalík. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedogických pracovníků (NÚV).

Základní pojmy pevný disk – vnější paměť počítače princip ukládání dat magnetický – data se ukládají na rotující plotny s magnetickým povrchem zápisové a čtecí hlavy se vznášejí na vzduchovém polštáři těsně nad povrchem (desetiny µm) logický disk (oblast, partition) – část fyzického disku obsahující souborový systém nebo další logické disky sektor – nejmenší adresovatelné místo na disku standardně 512B cluster – nejmenší místo na disku adresovatelné souborovým systémem 2nsektorů obvykle 4kB systémové oblasti disku

Adresace disku C-H-S LBA Cylinder-Head-Sector cylindr, hlava, sektor používal se dříve, max 7,8GB takto adresuje řadič disku LBA Linear Block Addresing současná metoda 28b nebo 48b číslo max 128 PB systémové oblasti disku

Fyzická struktura disku A – plotny (kotouče s magnetickou vrstvou) B – otočné raménko nesoucí všechny hlavy C – záznamová a čtecí hlava (head) D – cylindr (stopa, prochází všemi plotnami, tj. válec) E – stopa (kružnice obsahující sektory) F –úhlová výseč označující sektory (sectors)na jednotlivých stopách systémové oblasti disku

MBR MBR (Master Boot Record) – první sektor na fyzickém disku obsahuje: zavaděč – program sloužící k bootování, je spouštěn BIOSem je standardní, nezávislý na operačním systému Partition Table – tabulka rozdělení disků. Slouží k rozdělení fyzického disku na více logických disků důvodem může být více OS na disku nebo bezpečnost dat – oddělení dat od OS obsahuje informace o max. 4 oblastech logické disky popsané v Partition Table v MBR jsou primární, ostatní jsou logické systémové oblasti disku

Partition Table typ oddílu - souborový systém systémový disk (obsahuje OS) adresa začátku oddílu v CHS adresa konce oddílu v CHS relativní adresa začátku v sektorech velikost oddílu v sektorech systémové oblasti disku

Rozšířená oblast – extended partition slouží k vytvoření dalších logických disků první sektor na extended partition obsahuje Partition Table kde je které je popsán logický disk, případně další extended partition ogický primární disk extended partition logický disk systémové oblasti disku

programy pracující se systémovými oblastmi disku ve Windows správa počítače systémové oblasti disku

programy pracující se systémovými oblastmi disku Acronis disk director – umožňuje pracovat s log. disky bez ztráty dat systémové oblasti disku

programy pracující se systémovými oblastmi disku Paragon part manager nezávislý na operačním systému systémové oblasti disku

GUID Partition Table původní specifikace MBR a Partition Table podporují pouze primární disky a oddíly jen do velikosti 2TB. nahrazována novým standardem GUID Partition Table (GPT) součást standardu EFI - vylepšená náhrada BIOSu, vyvinuta společností Intel odstraňuje omezeni MBR může koexistovat s původním MBR systémové oblasti disku

GUID Partition Table systémové oblasti disku

Obrazový materiál cit.[2012-12-01] dostupný pod licencí Public Domain dostupný na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Basic_disk_displaying_CHS.svg systémové oblasti disku