KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výroční konference OP Rybářství
Advertisements

Jištění kvality technologických procesů
Rádi bychom Vám představili jedinečnou novinku na trhu s krmivem pro psy. Rádi bychom Vám představili jedinečnou novinku na trhu s krmivem pro psy.
Úspěšné projekty podpořené Operačním programem Rybářství na podniku Pstruhařství Mlýny Josef Bláhovec EVROPSKÝ RYBÁŘSKÝ FOND INVESTOVÁNÍ DO UDRŽITELNÉHO.
BioFish s.r.o. Horní Paseka
Mikroekonomie I Domácí produkt
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MAM_KC_3_10.
Marketing VY_32_INOVACE_ Marketing - metoda řízení, která se zaměřuje na potřeby zákazník - každý výrobek je totiž určen jiné cílové skupině (cílová.
ROZDĚLENÍ RYB Přírodopis 7 třída.
RYBY.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
OBCHOD A HOSPODÁŘSTVÍ Vyzkoušejte si samostatně obchodovat…
Objem a struktura trhu. Průmyslový řetězec Skládá se ze všech sektorů průmyslu, které jsou zapojeny do realizace výrobku Proces od získávání surovin přes.
PŘÍPRAVA RYB KE ZPRACOVÁNÍ
Kodex řízení evropské akvakultury FEAP. EIFAC – evropská komise pro sladkovodní rybářství (FAO) FEAP – federace evropských chovatelů ryb –( Federation.
TISKOVÁ KONFERENCE KVALITNÍ EVROPSKÝ VÝROBEK.
Intenzivní odchov plůdku ryb
TISKOVÁ KONFERENCE KVALITNÍ EVROPSKÝ VÝROBEK.
Celostátní konference k základním cílům programu strany LEV 21 v Evropském parlamentu Ochrana spotřebitele a pracovního trhu agenda LEV 21 v Evropském.
Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa.
HANÁ Systém regionálního značení. Proč podporovat místní produkty? výrobky za to stojí výjimečnost díky vazbě na region (kultura, tradice, příroda) kvalita:
Střední škola rybářská a vodohospodářská
- je pevná sestava pokrmů, doplněná vhodnými nápoji, používaná k určité příležitosti. Bc. Daniel Vančura.
Cesta potravin na náš stůl.
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
Operační program RYBÁŘSTVÍ
Praha, 1. června 2012 Ministerstvo zemědělství Regionální potravina tisková konference.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
VÍTÁME Vás na pravidelné snídani SOCR ČR Úterý Řečníci: Zdeněk Juračka, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Martin Ditmar, viceprezident.
Talent marketingových komunikací. O firmě / instituci co je hlavním předmětem činnosti Výroba a prodej přívlastkového moravského vína na jakých trzích.
Zemědělství ČR Živočišná výroba
VÝROČNÍ KONFERENCE,,Operační program Rybářství příležitost pro produkční rybáře“
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Cíle přednášky Vymezení trhu z pohledu zákazníků a jejich poptávky
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
MALOOBCHOD 1. Maloobchod – podstata, vývoj, úloha
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
Výroční konference OP Rybářství Víceletý národní strategický plán pro akvakulturu na léta 2014 – 2024 Praha, 12. prosince 2012.
TISKOVÁ KONFERENCE KVALITNÍ EVROPSKÝ VÝROBEK.
Petr Štoček, SPZ, part 31 Strategie prodeje textilního zboží Ing. Petr Štoček LS 2005/ 2006 FT, TM3.
TRH A TRŽNÍ MECHANISMUS Kolektiv žáků 4.I. Nabídka Nabídka je ekonomický pojem vyjadřující objem výstupu výroby, které chce vyrábějící subjekt na trhu.
Tvůrce: Mgr. Alena Výborná
Práva spotřebitele.
Zemědělství ČR. Živočišná výroba Chov skotu Rozhodující odvětví v živočišné výrobě Mléko, hovězí maso, trus jako hnojivo Po celém území, zejména východní.
Jednotlivé polykultury  Základní skupiny ryb  Polykultury.
Tesco Store Zpracoval Ing. Jan Weiser. Osnova výkladu 1. Tesco ve světě 2. Tesco v ČR 3. Hlavní poslání firmy 4. Formáty prodejních jednotek 5. Tesco.
Regionální potravina. Projekt Regionální potravina podpora malých a středních producentů potravin cílem je představit to nejlepší z potravinářské produkce.
TISKOVÁ KONFERENCE KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem.
Sladkovodní rybářství a akvakultura  Sladkovodní rybářství  Situace a produkce  Spotřeba a prodej.
Ing. Petr Klímaanalýza umístění skladu1 Analýza umístění skladů.
TISKOVÁ KONFERENCE KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem.
RYBY SLADKOVODNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školyZákladní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod AutorMgr. Marie Hanzlíková Datum NázevVY_52_INOVACE_23_ryby TémaŽivočichové.
Objem a struktura trhu. Segmentace trhu Podmínky: Velikost Měřitelnost Dostupnost Vnitřní homogennost.
KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem
Marketingový plán podniku
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Tisková konference Informovaný spotřebitel
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Technologie 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Jištění kvality technologických procesů
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
CW-057 LOGISTIKA 4. CVIČENÍ Výroba směsí Leden 2017
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem
Fotografie jsou z archivu autora..
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Transkript prezentace:

KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem TISKOVÁ KONFERENCE 22. 11. 2016 KVALITA Z EVROPY – chutě s příběhem

Ing. Miroslav Koberna, CSc. Ředitel pro programování a strategii PK ČR

Ing. Ladislav Vacek Víceprezident Rybářského sdružení ČR

SLADKOVODNÍ RYBY S OZNAČENÍM CHRÁNĚNÉ ZEMĚPISNÉ OZNAČENÍ TŘEBOŇSKÝ KAPR Ve vymezené oblasti Třeboňska probíhá rozmnožování, chov a sádkování Třeboňského kapra. Následné zpracování v některých případech probíhá i mimo vymezenou oblast. CHRÁNĚNÉ OZNAČENÍ PŮVODU POHOŘELICKÝ KAPR CHOP Pohořelický kapr poskytuje zákazníkům jistotu, že celý výrobní cyklus kapra (od výtěru po jeho tržní realizaci) probíhá v daném regionu a v kvalitní svalovině kapra, zdroji suroviny pro lidský konzum, se odráží jedinečné přírodní podmínky tohoto regionu.

SLADKOVODNÍ RYBY S OZNAČENÍM V současnosti je kapr obecný hospodářsky nejvýznamnějším druhem ryby v České republice, ročně se ho vyprodukuje přibližně 18 000 tun. Letos se očekává stejná výše, + - 3 % podle druhů a podle toho jak chovatelé nasadili rybníky. Druhové složení tržních ryb vyprodukovaných chovem v ČR v letech 2007 - 2015 (t) Ryby podle druhů 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 Kapr 17947 17507 17258 17746 18198 17972 16809 17833 17860 Lososovité ryby 776 815 671 738 814 752 682 692 611 Lín, síhové 295 308 271 241 208 184 165 163 157 Býložravé ryby 747 980 1010 1071 958 997 892 779 822 Dravé ryby 218 236 228 229 227 238 202 213 Ostatní 464 549 633 406 603 631 572 466 537 Celkem 20447 20395 20071 20420 21010 20763 19358 20135 20200 Zdroj: www.cz-ryby.cz (Rybářské sdružení ČR)

SLADKOVODNÍ RYBY S OZNAČENÍM Co ovlivnilo produkci ryb v loňském roce? Počasí je nejvyšší faktor ovlivňující produkci, ale odbornost a dlouholetá praxe rybníkářů výkyvy počasí dokáže tlumit a tím, že v některé části naší malé hezké vlasti je ovlivněno více a někde vůbec, tak se to vyrovnává. V loňském roce byla produkce ovlivněna a zasažena především vlivem predátorů (kormoráni, vydry). Kolik za kapra zaplatíme? Farmářská cena za kapra pravděpodobně letos mírně vzroste (2,00 – 3,00 Kč/kg) vůči obchodu, ale jestli se to promítne do cen konečnému spotřebiteli zatím není jasné. Cena pro koncového zákazníka u producentů bude kolísat mezi 65,00 Kč/kg až k 79,00 Kč/kg u kapra tržního I. třídy (na sádkách u prvovýrobce). Cena by se neměla nikterak lišit od předchozích let.

Zdroj: www.cz-ryby.cz (Rybářské sdružení ČR) Zhodnocení tržních ryb v České republice v letech 2014 – 2015 (tis. tun) Rok Prodej živých ryb v tuzemsku Zpracované ryby (v živé hmotnosti) Vývoz živých ryb 2014 8.5 2.1 8.4 2015 9.2 1.9 9.9 Zdroj: www.cz-ryby.cz (Rybářské sdružení ČR)

SLADKOVODNÍ RYBY S OZNAČENÍM Na co si dát pozor při výběru kapra? Nakupujeme přímo od chovatele, a to jak na sádkách nebo prodejnách ryb  u producentů. Při nákupu ve městech  volíme ty prodejce, kteří mají řádně vedený stánek, tedy řádně  označený s uvedením původu prodávaných kaprů. Zkontrolujeme si pohledem kvalitu ryb v kádích, zda nejsou poškozené, dotlučené či poraněné, zda nejsou přidušené, tedy neplavou  na boku či dokonce břichem vzhůru. V kádích by měl mít prodejce čistou vodu, aby zákazník na rybu viděl. Při výběru velikosti kupovaného kapra se rozhodujeme podle potřeby velikosti rodiny a také podle toho jestli budeme vařit vánoční polévku.

SLADKOVODNÍ RYBY S OZNAČENÍM Na co si dát pozor při výběru kapra? Nejvhodnější je nechat si kapra usmrtit na místě přímo od prodejce. Usmrceného kapra nejprve vykucháme a poté uložíme do lednice. Porcujeme rybu teprve před samotnou kuchyňskou úpravou. Pokud nemáte rádi rybí kůži, kupte si lysého kapra a kůži stáhněte, u šupináče stačí oškrábat šupiny, kůže je tenčí a není třeba ji odstraňovat.

SLADKOVODNÍ RYBY S OZNAČENÍM Jak poznáme, že je ryba skutečně čerstvá? Oči jsou jasné, nezamlžené. Povrch ryby nebo rybí porce není oschlý, ale je vlhký a lesklý. Žábry jsou jasně červené, nejsou zašedlé ani na okrajích. Při mírném tlaku prstem na masitou část ryby je znát odpor a je cítit pouze rybí vůně. Pokud není byť jen jeden z těchto bodů splněný, pokud si čerstvostí ryby zkrátka nejste jistí, kupte raději rybí maso mražené.

Petr Stupka šéfkuchař

SLADKOVODNÍ RYBY S OZNAČENÍM

Děkujeme za pozornost