NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_Výchova ke zdraví TEMA: Složení stravy ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.0979
ANOTACE Materiál byl použit v 6. třídě ZŠ praktické v hodině Vkz. Slouží jako podpora výkladu. S obrázky je učivo srozumitelnější.
Pestrá strava = základ zdraví
Základní složky stravy člověka Bílkoviny /proteiny/ 1g = 17Kj Nejdůležitější stavební kameny organismu Obsaženy v:
Sacharidy /cukry/ 1g=17Kj Zdroj energie. POZOR na jednoduché cukry /zjednodušeně řečeno bílý cukr, sladkosti, sušenky…/ a sacharidy s vysokým glykemickým indexem – zvyšují hladinu inzulinu v krvi – ukládání tuků Obsaženy v:
Tuky 1g = 37Kj Největší zdroj energie. Rostlinné – zdravější, měly by tvořit 2/3 z tuku ve stravě – oleje, oříšky, luštěniny, r. margariny Živočišné – měly by tvořit 1/3 z tuků ve stravě – máslo, sádlo, tučné maso Zjevné tuky – máslo, olej, sádlo Skryté – jsou téměř všude /sušenky, tučné maso a mléčné výrobky/
Vitamíny Rozpustné v tucích nebo ve vodě. A, D, E, K, C, B-komplex, kys. listová,…….. Největší zdroj – ovoce a zelenina
Minerální látky Vápník, sodík, draslík, křemík, hořčík, jód, železo, selen, chrom,………… Jsou to stavební látky ovlivňující celé tělo /kosti, zuby, svaly, tkáně, nervy, orgány……../ Jsou v:
Vláknina Důležitá pro trávení, prevence chorob. Doporučená denní dávka cca 25g Zkonzumujeme ale asi 7 – 10g Obsažena v:
Důležité!!!!! – nezapomínej Pít !! 2 litry tekutin denně Vhodné: voda, ovocné čaje, 100o/o džus + voda
CITACE www.office.microsoft.com