Vznik slovanského písma a jeho vývoj

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CYRIL A METODĚJ VÝROČÍ.
Advertisements

Téma: Středověká literatura
Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: července 2012
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru 2) 863 přišli bratři Konstantin a Metoděj na Velkou Moravu 3) Velká Morava přijala křesťanství z Franské říše a.
Dávní Slované Eliška Rybová.
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
Po stopách slovanských jazyků
STAROSLOVĚNSKÁ LITERATURA
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštůlka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Velká Morava.
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru
VELKOMORAVSKÁ ŘÍŠE Lenka Venclová 7.ročník.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.16 Anotace: Prezentace se zaměřuje na období před vznikem česky psané literatury. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí hlavní představitele.
Počátky písemnictví u nás (9. století)
Velká Morava.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Cyril a Metoděj – apoštolové Slovanů
SLOVANSKÉ STÁTY LENKA VENCLOVÁ 7.ročník.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_CJL_HR_3_12.
SVĚTOVÉ A SLOVANSKÉ JAZYKY
Oprava testu.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Obchodní akademie a Střední odborná škola,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
V HLUBINÁCH DÁVNÝCH ČASŮ
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Z.Šupková Název šablonyIII/2.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_61.
Nejstarší české literární památky Literární výchova - 7. ročník
EU do škol PhDr. Jana Žáková
VÝVOJ SPISOVNÉ ČEŠTINY
Slované.
Velká Morava.
Velká Morava.
Slované pravlast Slovanů – mezi řekami Vislou a Dněprem (vyznačená červeně) 6. st. – stěhování Slovanů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Obecné výklady o českém jazyce
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám Škola Základní škola Křižany - Žibřidice, okres Liberec, příspěvková organizace Žibřidice 271,
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o. AUTOR: Mgr. Naděžda Tománková NÁZEV PROJEKTU: Podpora výuky v technických oborech NÁZEV ŠABLONY: III/2.
První státní útvary na našem území Sámova říše 1. Pravděpodobný rozsah Sámovy říše – označená červeně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Středověk – první státní útvary na našem území
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Příbuznost jazyků z hlediska vývoje
Cyril a Metoděj biografie.
Počátky písemnictví na našem území
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_ Panovníci Velké Moravy
Vliv Konstantina a Metoděje na vzdělanost Velké Moravy
Konstantin a Metoděj a jejich vliv na lingvistiku
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_ Opakování našich dějin
Opakování národních dějin (1)
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Velká Morava.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Název prezentace (DUMu):
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
Staroslověnská literatura
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Česká literatura středověku
Jazykové skupiny (rodiny)
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Křesťanství a středověká Evropa
Transkript prezentace:

Vznik slovanského písma a jeho vývoj Kyjevské listy

Otázky užívání písma u Slovanů v předcyrilometodějské době Staroslověnské památky – psány dvojím různým písmem – hlaholicí nebo cyrilicí (jen tzv. Frizinské zlomky – latinkou)

Hypotézy o předcyrolometodějském užívání písma u Slovanů tzv. runové písmo u Slovanů – už dávno nemá podporu ve vědě tzv. „ruská teorie“ – také v slavistice má okrajové postavení (má několik variant) – opírá se o jedno místo v Životě Konstantinově, kde se líčí, jak Konstantin při cestě na černomořském pobřeží, která byla ještě před misí na Velkou Moravu, našel „evangelium a žaltář psané ruskými písmeny“. Zastánci této teorie tvrdí, že A) Konstantin našel ruské knihy psané hlaholicí B) předpokládají, že to bylo řecké písmo, použité k záznamu slovanské řeči – tj. vidí zde zárodek cyrilice. ale: žádné doklady hlaholice ani jiného slovanského písma na Rusi nejsou doloženy před 10. století slovo „ruský“ pro 9. století neoznačovalo etnikum východoslovanské, ale germánské, a mohlo by být využito pro gótštinu

Hypotézy o předcyrolometodějském užívání písma u Slovanů užívání písma před misí na Velkou Moravu se uznává: např. záznamy hospodářského charakteru nebo zápisy jmen apod. MNICH CHRABR: „O PÍSMENECH“ „Slované dřív, pokud byli pohany, neměli písma, ale počítali a věštili črtami a zářezy. Když pak byli pokřtěni, snažili se psát slovanskou řeč římskými a řeckými písmeny bez dodatečné úpravy…“

Předcyrolometodějské užívání písma u Slovanů Při šíření křesťanství u moravských, panonských a bulharských křesťanů v průběhu 9. stol. cizí misionáři užívali nějaké texty i v domácím jazyce. Liturgickým jazykem byla řečtina nebo latina, ale základní, elementární texty katechetické (křestní a zpovědní formule, Otčenáš) bylo nutno odříkávat ve srozumitelném jazyce. Je velmi pravděpodobné, že tyto texty zaznamenávali písmem, které znali – latinkou nebo řeckým písmem „bez úpravy“ Lze připustit existenci nějakých písemných záznamů v slovanské řeči před Konstantinem a Metodějem – zápisy, pořizovány k osobní, individuální potřebě jednotlivých misionářů. Ale ty nevytvořily počátek souvislé literární tradice, nepoložili základ slovanské písemné vzdělanosti

Vznik slovanského písma Konstantin vytvořil hlaholici a ta je nejstarší slovanské písmo Argumentace: Prameny mluví o tom, že Konstantin vytvořil nové písmo. O skutečném vynálezu lze mluvit pouze o hlaholici – jednotně promýšlený a originálně koncipovaný grafický systém. Je to abeceda tak samostatná, že názory na její možné předlohy se velmi rozcházejí, připouští se, že velmi vzdáleným vzorem bylo malé (minuskulní) řecké písmo a u jednotlivých liter i některé orientální abecedy Nejstarší památky psané hlaholicí jsou jazykově starobylejší než nejstarší památky cyrilské Hlaholice reflektuje některé specifické znaky starých slovanských dialektů ze soluňského okolí (zvlášť v užívání jať) (Konstantin – rodilý Soluňan)

Vznik slovanského písma Cyrilice vznikla později, na přelomu 9. a 10. stol. v Bulharsku Cyrilice představuje v podstatě bez dalších úprav přejaté velké (majuskulní) písmo řecké, doplněno o specifické grafémy k záznamu slovanských fonémů neexistujících v řečtině té doby

Vývoj slovanského písma vytlačování hlaholice cyrilicí (možná proto, že cyrilice byla zřetelnější, čitelnější a a snadnější než hlaholice, ale proces byl ve skutečnosti složitější)

Vývoj slovanského písma na území Čech a Moravy Na Moravě: hlaholice přestala existovat spolu se staroslověnským písemnictvím po zániku Velkomoravské říše V Čechách: hlaholice přestala existovat po zákazu slovanské liturgie a vypuzení slovanských mnichů ze Sázavského kláštera r. 1097 Jen epizodické oživení: od 40. let 14 stol. v Emauzském klášteře v Praze, založeném Karlem IV., který sem povolal slovanské „hlaholáše“ z Chorvatska

Vývoj slovanského písma v Bulharsku a na Rusi Hlaholice je tam dobře doložena K vítězství cyrilice nepochybně přispěla autorita byzantského kléru, který přirozeně upřednostňoval písmo, které se hlásí do byzantské kulturní sféry celkovým grafickým vzhledem Později se cyrilice stala u většiny jižních Slovanů a na Rusi písmem nejen církevním, ale i administrativně-správným a vůbec světským. V té své funkci byla různě upravována, za Petra Velikého pro potřeby knihtisku byla změna podstatná a zásadní – vedla ke vzniku tzv. občanského písma („graždanky“) – základu soudobé azbuky. Novodobou ruskou azbuku přejali (a event. doplnili) jako svou dnešní abecedu i Bělorusové, Ukrajinci, Bulhaři, Srbové, Makedonci, někteří neslovanské národnosti bývalého Sovětského svazu a Mongolové.

Vývoj slovanského písma v Chorvatsku Hlaholice zůstala zachovaná delší dobu jen u katolických Chorvatů Tam se její původní oblé tvary změnily v hranaté – vznikla tzv. hranatá neboli chorvatská hlaholice Písemnictví v tomto písmu dosáhlo ve středověku velkého rozkvětu a v církevních knihách na určitých místech zůstalo zachováno až do nové doby Hlaholici pak vytlačila latinka

Baščanska ploča