VY_32_INOVACE_ČJ.3.01 Tato prezentace je vytvořena výuku literatury.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová
Advertisements

Číslo v digitálním archivu školy
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_322_Pranostiky AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM:
Zdravá strava- básnička
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.06 Anotace: Prezentace obsahuje stručnou definici přísloví, rčení a pranostiky s příklady. Součástí jsou také cvičení, na kterých.
KAREL IV. a jeho doba Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
ÚSTNÍ LIDOVÁ SLOVESNOST -PRANOSTIKY
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
SLOVO SOUSLOVÍ FRAZÉMY
ICT VL Pískovcové útvary ČR 4.R
Při vysvětlování nepoužívejte slova příbuzná!
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
PŘÍSLOVÍ, POŘEKADLO, RČENÍ, PRANOSTIKA Mgr. Michal Oblouk
Zpracovala Mgr.Jindra Chejnová,
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Pojmenuj domácí zvířata
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
Lidské tělo – všeobecný test
Colour a picture Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
EU Peníze školám Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka
Křížovka – domácí zvířata
Který živočich do řady nepatří
Mgr .Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Fyzika 6. ročník Fyzikální veličiny Anotace
Pet Shop Pranostiky☺.
Stavba těla živočichů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Jak živočichové rostou a vyvíjejí se- kočka domácí
Kamarád Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Anotace Prezentace, která se zabývá měřením teploty Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci umí měřit a zpracovávat získané hodnoty.
Anotace Žáci zvyšují slovní zásobu, učí se naslouchat krátkému textu a dále jej reprodukovat… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Naslouchat.
Poznej volně žijící zvířata
ANOTACE Šablona: ICT Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura Tematický okruh: Jazyková výchova.
Příroda nebo člověk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Počet nohou Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Švihlová.
Volně žijící zvířata – pole, louka, les
česká abeceda obsahuje 42 písmen pořadí písmen nelze měnit
Anotace Žáci si zvyšují slovní zásobu, učí se soustředěně naslouchat mluvenému textu, reprodukují text, probíhá asociace dle obrázků Autor Mgr. Eva Dvořáková.
Anotace Žáci pomocí návodných hesel hádají název pohádky, relaxační část hodiny sloužící ke změně práce a motivace AutorMgr. Eva Dvořáková JazykČeština.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Jaroslava Lioliasová NÁZEV: VY_32_INOVACE_08_LIDOVÁ_SLOVESNOST TEMA: Rčení, pořekadlo, přísloví,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jiřina Homolová Název DUM: Lidová slovesnost Název sady: VY_32_Inovace_ Český jazyk 6. ročník Číslo.
Anotace :Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová Jazyk : Čeština Očekávaný výstup : Poznávání přírodních podmínek Speciální vzdělávací.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Bajka VY_32_Inovace_09KM-7
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová SLOVNÍ DRUHY.
SLOVO SOUSLOVÍ FRAZÉMY
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr.Dana Motyčková Číslo
Autor: Mgr. Anna Dyková Název : VY_12_INOVACE_14_ Pranostiky I
PŘÍSLOVÍ, POŘEKADLO, RČENÍ, PRANOSTIKA Mgr. Michal Oblouk
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor: Mgr. Dagmar Šaflová
Anotace : Výuka předmětu Člověk a jeho svět
Sčítání a odčítání do zpaměti VY_32_Inovace_01KJ-1
Čtyřsměrka – příbuzenské vztahy
VY_32_INOVACE_ČJ.3.07 Anotace
Všestranné jazykové rozbory
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
VY_32_Inovace_ Český jazyk 6. ročník ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Anotace : Výuka předmětu Člověk a příroda Autor : Mgr. Zuzana Šimotová
Přísloví VY_32_INOVACE_19
Rok - Srpen VY_32_INOVACE_4A_08 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_CJ9_08
VY_32_INOVACE_08_ROK_jaro
Autor: Mgr. Vladimíra Dvořáková
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_ČJ.3.01 Tato prezentace je vytvořena výuku literatury.

Anotace Materiál obsahuje prezentaci, vysvětlení rozdílů a příklady přísloví,rčení,pranostik a přirovnání. Autor Mgr. Ivana Venglářová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Rozliší a uvede příklady jednotlivých typů lidové slovesnosti Speciální vzdělávací potřeby Žádné Klíčová slova Lidová slovesnost,přísloví,rčení,pranostika,přirovnání Období vytvoření Říjen – prosinec 2012 Druh interaktivity Prezentace a aktivita Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání Základní vzdělávání – první stupeň Typická věková skupina 8 – 11 let Škola ZŠ PRŮHONICE

Přísloví je vyjádřením nějaké životní moudrosti. Smyslem je morální ponaučení. Tvoří celé věty,které nelze rozdělit,přeformulovat.

Ranní ptáče dál doskáče. Známá přísloví. Ranní ptáče dál doskáče. Stokrát nic umořilo osla. Sytý hladovému nevěří. Mluviti stříbro,mlčeti zlato. Po bitvě je každý generál. S chutí do toho,půl je hotovo. Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu,až se ucho utrhne Sytý hladovému nevěří.

Mezi slepými jednooký králem. Vysvětlete,co daná přísloví znamenají: Mezi slepými jednooký králem. Toto přísloví nám říká,že trochu chytrý člověk mezi hloupými je král. Má hlad,že by jedl hřebíky. Má veliký hlad. Kovářova kobyla chodí bosa. Necháváš sebe na konec. Ráno moudřejší večera. Ráno je na rozhodování lepší než večer, když jste unaveni.

Darovanému koni na zuby nekoukej. Vysvětlete,co daná přísloví znamenají: Tichá voda břehy mele. Nenápadný člověk dokáže mnoho změnit. Darovanému koni na zuby nekoukej. Když něco dostaneš,nehledej na tom chyby. Dočkej času jako husa klasu. Počkej si na správný okamžik. Bez práce nejsou koláče. Pokud nic neděláš,nic nedokážeš.

Jaká další přísloví znáš? Vysvětli,co znamenají a v jaké souvislosti jsi je slyšel? Napiš přísloví,které doma používáte.

Rčení je útvarem lidové slovesnosti Rčení je útvarem lidové slovesnosti.Je to krátká průpovídka vyjadřující určitou zkušenost.Je podobné přísloví,avšak liší se tím,že je produktem lidové fantazie.Smyslem je pobavení.

Pracovat hlemýždím tempem. Nyní si vysvětlíme několik rčení Házet hrách na stěnu. Nikdo mě neposlouchá. Házet perly sviním. Dávat něco dobrého lidem, kteří o to nestojí. Chtít modré z nebe. Chtít nemožné. Pracovat hlemýždím tempem. Pracovat pomalu.

Pranostika je rčení,které se snaží dávat do souvislostí určité meteorologické jevy a roční dobu. Je založena na dlouhodobé lidské zkušenosti. Slovo pranostika je odvozeno z latinského slova prognosis tedy předpověď. Pojí se s každým měsícem.

Březen - za kamna vlezem. Nyní si vysvětlíme několik pranostik Únor bílý - pole sílí. Březen - za kamna vlezem. Duben - ještě tam budem Medardova kápě - čtyřicet dní kape. Svatá Lucie noci upije a dne nepřidá. Na Nový rok o slepičí krok. Na Hromnice o hodinu více Svatý Matěj ledy láme, nemá-li je, nadělá je

Svatá Anna - chladna z rána. Nyní si vysvětlíme několik pranostik Svatá Anna - chladna z rána. Na svatého Jiří vylézají hadi a štíři. Na svatou Barboru jaro jde do dvoru. Na svatou Kateřinu schováme se pod peřinu.

Přirovnání charakterizuje vlastnost subjektu připodobněním k typické vlastnosti nějaké osoby,zvířete,předmětu apod. Nejčastěji bývá tvořeno pomocí částice jako.

Lstivý jako liška. Rovný jako jedle. Ohebný jako proutek. Nyní si vysvětlíme několik přirovnání: Lstivý jako liška. Rovný jako jedle. Ohebný jako proutek. Mlsný jako kocour. Vysoký jako topol. Pilný jako včelka. Neposedný jako šídlo.

Závěr – úkol: Vymysli vlastní přirovnání nebo napiš přirovnání,které znáš a nabylo uvedeno.

Obrazový materiál: - www.office.microsoft.com - archiv autora