Název školy: Základní škola a Mateřská škola Nymburk,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Nadvláda Makedonie nad Řeckem
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se situací ve starověkém Římě ke.
Povstání otroků Dějepis VY_32_INOVACE_314, 16. sada, D
Caesar prosadil řadu opatření, která zvyšovala jeho popularitu.
Evropa za napoleonských válek
Druhý triumvirát (vznik císařství)
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Občanské války v Římě. G. J. Caesar. Občanské války v Římě. G. J. Caesar.
Gaius julius Caesar 100 – 44 př. Kr.
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Konec římské republiky
Krize římské republiky
Politická a sociální krize římské republiky
Římská republika Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Caesar prosadil řadu opatření, která zvyšovala jeho popularitu.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Rozkvět císařství Dějepis VY_32_INOVACE_316, 16. sada, D
Název Alexandr Makedonský a jeho říše Předmět, ročník Dějepis, prima
Krize republiky Řím v letech pK.
Název Doba helénistická Předmět, ročník Dějepis, prima
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Helénistické období.
Gaius Iulius Ceasar.
Konec republiky.
Název Klasické období Předmět, ročník Dějepis, prima Tematická oblast
Občanské války Dějepis VY_32_INOVACE_315, 16. sada, D
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
II. triumvirát Petr Machala.
I. triumvirát Petr Machala.
Helénistické období Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Helénistické období.
Makedonie Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Gaius Julius Caesar Petr Machala.
I. triumvirát Michal Kolář.
Krize a zánik republiky
STAROVĚKÝ ŘÍM.
Makedonská nadvláda.
Starověký řím.
II. triumvirát Michal Kolář. II. triumvirát 42 př.n.l. Marcus Antonius OctavianusLepidus.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Makedonská říše Název sady: Staroorientální státy a.
Římské výboje v západním Středomoří Ovládnutí Makedonie a Řecka.
 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Komenského 589- příspěvková organizace  Autor: Mgr. Ludmila Šimonová  Datum:  Název:
Krize římské republiky Petr Procházka Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petr Procházka. Dostupné z Metodického portálu.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Komenského 589 – příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Šimonová Datum: Název: VY_12_INOVACE_17_D6.
Práce s atlasem: 23/8 1. Kde ležela Makedonie? 1. sever Řecka
Autor: Mgr. Ludmila Šimonová Datum:
Starověký řím 6. ročník NG.
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
Digitální učební materiál:
ŠKOLA: Základní škola a Mateřská škola Nemilany
První triumvirát Doba po Sullově smrti. První triumvirát Doba po Sullově smrti.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název a číslo materiálu:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Název a číslo materiálu:
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Gaius Julius Ceaser „Zápisky o válce galské“
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_14_STAROVĚK - ŘÍM
Marcus Antonius Gaius Octavius Marcus Aemilius Lepidus
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Anna Zabranská Číslo
Helénistické období 4. – 1. st. př. n. l.
PRVNÍ TRIUMVIRÁT (+ KRIZE REPUBLIKY, CAESAR, CRASSUS, POMPEIUS, OBČANSKÁ VÁLKA, BITVU U FARSÁLU, DRUHÝ TRIUMVIRÁT)
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Druhý Triumvirát Kristýna Nýdlová 1.C.
Ι. triumvirát.
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová.
Transkript prezentace:

Název školy: Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Komenského 589 – příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Šimonová Datum: 8. 5. 2012 Název: VY_12_INOVACE_32_D6 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4¨¨§.00/21.2371 Téma: Gaius Julius Caesar Anotace: DUM; Žáci se formou prezentace seznámí se základními informacemi o osobě Gaia Julia Caesara, jeho politickém životě, územních výbojích a literární činnosti. Žáci pracují s učebnicí, mapou a zodpovídají otázky.

Gaius Julius Caesar

1)

Slyšeli jste někdy jméno Gaius Julius Caesar? V jaké souvislosti?

Otevřete si učebnici na s. 70 a přečtěte si krátký text č Otevřete si učebnici na s. 70 a přečtěte si krátký text č. 62 o Caesarovi. V jakých oblastech Caesar vynikal? Jak si Caesar získal důvěru lidu?

Gaius Julius Caesar 100 – 44 př. n. l. Jeden z nejvýznamnějších politiků a vojevůdců římské říše Inteligentní, vynikající řečník, spisovatel 60 př. n. l. – tzv. první triumvirát = úmluva o vzájemné politické podpoře mezi Caesarem, Crassem a Pompeiem – rozdělili si vládu nad Římem 59 př. n. l. – Caesar zvolen konzulem (na jeden rok)

2)

Poté dostal do své správy Gálii

Výboje Caesara v Gálii 3)

Caesar dobyl celou zaalpskou Gálii (dnešní Francie), útočil na východ od Rýna a na britské ostrovy  úspěchy posílily jeho pozice v armádě

4) Žlutě – území náležející k římské říši v roce 58 př. n. l.

5) Žlutě – území náležející k římské říši v roce 50 př. n. l.

Poté, co Crassus zemřel, vztah mezi Caesarem a Pompeiem ochladl Pompeius se snažil v Římě upevnit svou pozici v senátu na úkor Caesara 50 př. n. l. – Caesar měl opusit Gálii a rozpustit svou armádu  v opačném případě by byl prohlášen za nepřítele vlasti

Víte, co znamená rčení „Kostky jsou vrženy?“  označení stavu, situace, kdy už je rozhodnuto, kdy nelze couvnout nebo vzít rozhodnutí zpět V podobném smyslu se užívá také spojení „překročit Rubikon“

49 př. n. l. – Caesar překročil řeku Rubikon a pronesl „Alea iacta est“ – „Kostky jsou vrženy“  překročením řeky Rubikon, která oddělovala Gálii předalpskou od ostatní Itálie, v podstatě vypověděl Pompeovi a senátu válku  OBČANSKÁ VÁLKA

6)

Občanská válka mezi Caesarem a Pomepeiem Caesar dobyl během dvou měsíců celou Itálii Pompeius uprchl do Řecka Caesar pronásledoval Pompeia i do Řecka a Egypta – tam byl Pompeius zavražděn 8) 7)

Caesar v Egyptě Ačkoliv byl Pompeius mrtev, Caesar se i přesto vylodil v Egyptě a významně zasáhl do bojů o trůn ve prospěch Kleopatry = Alexandrijská válka Co víte o městě Alexandrie?  založil ho Alexandr Veliký, významná alexandrijská knihovna, maják… Během soubojů proslulá alexandrijská knihovna shořela Caesar se sblížil s Kleopatrou  měli spolu syna

Caesar v Malé Asii V Malé Asii Caesar také zvítězil Další slavný výrok „Veni, vidi, vici“ – „Přišel jsem, viděl jsem, zvítězil jsem“

Popište Caesarovo tažení: 9)

Caesar – jediným vládcem Říma Caesar byl v Římě jmenován diktátorem – v podstatě vládl neomezeně I přesto pořád přetrvává republikánské zřízení 10)

Zavedl Juliánský kalendář Zavedl mnoho reforem Rozšířil občanské právo (na obyvatele Gálie a Hyspánie), zvýšil počet senátorů… Zavedl Juliánský kalendář Caeasar byl první žijící osobou vyobrazenou na římských mincích 11)

I ty Brute? 44. př. n. l. – skupina senátorů se spikla proti Caesarovi a zavraždili ho na schodech před vstupem do budovy senátů Caesara zavraždil jeho dřívější přítel, proto prý před smrtí pravil: „Et tu Brute?“ - „I ty Brute?“

12)

Caesarova vláda v podstatě znamenala konec republikánského zřízení, ke kterému ale oficiálně došlo až několik let po Caesarově smrti

Caesarova literární činnost  Zápisky o válce galské  Zápisky o válce občanské Tato díla jsou důležitým historickým pramenem k poznání bojové taktiky římského vojska, politické situace … 13)

Použité zdroje: 1) Unknown. [cit. 2012-05-07]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Gaius_Julius_Caesar_%28100-44_BC%29.JPG 2) Marie-Lan Nguyen. [cit. 2012-05-07]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Julius_Caesar_Coustou_Louvre_MR1798.jpg?uselang=es 3) Cristiano64. [cit. 2012-05-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cesare_prima_Gallia_58_a.C._jpg.jpg 4) Sémhur. [cit. 2012-05-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7a/Caesar_campaigns_gaul-en.svg?uselang=de 5) Cristiano64. [cit. 2012-05-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cesare_dopo_Gallia_50_a.C._jpg.jpg 6) Michieel1972. [cit. 2012-05-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d2/LocationRubicon.PNG?uselang=es 7) Giusi. [cit. 2012-05-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/scn/1/12/Julius_caesar.jpg 8) Vlad uralia. [cit. 2012-05-07]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0b/Pomp%C3%A9e.jpg?uselang=fr

9) Historicair. [cit. 2012-05-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://fr.wikipedia.org/wiki/Fichier:Caesar_campaigns_from_Rome_to_Zela-fr.svg 10) Clara Grosch. [cit. 2012-05-07]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:C%C3%A4sar.jpg 11) Unknown. [cit. 2012-05-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:RSC_0022.jpg 12) Vincenzo Camuccini. [cit. 2012-05-07]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:Cesar-sa_mort.jpg&filetimestamp=20051119154346 13) Unknown. [cit. 2012-05-07]. Dostupný pod licencí Public Domain na www: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Commentarii_de_Bello_Gallico.jpg?uselang=fr MICHOVSKÝ, Václav. Dějepis: Pravěk a starověk pro základní školy, 2. díl. Praha: SPN – Práce, 1991. 92 s., ISBN 80-04-25950-2.