Dotační Program Regenerace a podnikatelské využití brownfieldů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení a služby 3) Ochrana kulturního dědictví 4) Investice do lesů 1) Obnova a rozvoj vesnic 2) Občanské vybavení.
Advertisements

Seminář k ukončování projektů FS Vzorové obsahy 10. června 2008 Praha RNDr. Alois Kopecký, ŘO FS Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Ing. Karel Havlíček – ředitel odboru příspěvkových programů
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Občanské vybavení a služby Program rozvoje venkova ČR OSA III.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Přehled realizovaných plateb a opatření k urychlení proplácení projektů financovaných z ROP Střední Morava 2. září 2009 Olomouc 8. září 2009 Zlín Výroční.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Národní a regionální dotační tituly. Význam národních a regionálních dotačních titulů Jejich význam postupně klesá, pro mnohé subjekty přesto téměř nezbytné.
Dotace obcím v oblasti vodního hospodářství z rozpočtu kraje Vysočina : 1.Fond Vysočiny - grantový program „Čistá voda 2008“ 2.Dotace na drobné vodohospodářské.
Odbory zemědělských agentur a pozemkových úřadů Činnost ZAPÚ v Programu LEADER ČR.
Pro MAS projekty (období 2007 – 2013) Státní zemědělský intervenční fond, Ministerstvo zemědělství.
1 1 Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova : Evropa investuje do venkovských oblastí „ Kdo za to může – kompletní vzdělávání pro přípravu a realizací.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
Program Iniciativy Společenství INTERREG IIIA Česká republika – Svobodný stát Bavorsko 2004 – 2006 ŽÁDOST O PODPORU Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor.
UK Regeneration Experience CzechInvest a jeho role v oblasti regenerace Brownfields Ing. Lenka Jarkovská Oddělení rozvoje trhu nemovitostí.
1 INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA Děčín – Staré Město Připravte se na výzvu!
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
GP Bydlete na venkově 2008 Celkový objem finančních prostředků: 1,2 mil. Kč Předmět podpory: projektová dokumentace pro stavební řízení - 1. rekonstrukce.
Individuální projekt „Podpora sociálních služeb v Jihočeském kraji II“ Závěrečné setkání k realizaci projektu Lenka Sládková, Jana Moravcová
Program semináře: 1)Úvod, obecné informace o JPD 2 a výzvách (Mgr. Jakub Benda) 2)Změny ve 4. Výzvě (Mgr. Jakub Benda) 3)Informace o Prioritě 1 (Ing. Johana.
OPERAČNÍ PROGRAM PODNIKÁNÍ A INOVACE Program Prosperita
Investiční pobídky. ► Investiční pobídky začaly být v ČR poskytovány investorům od roku Jsou realizovány MPSV, MPO a Agenturou na podporu podnikání.
1 Národní rozvojový program mobility pro všechny 7. dubna 2016 Oddělení investic MŠMT Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7,
AKTUALITY O REALIZACI ROP SČ 13/08/2009 Příbram JUDr. Ing. Tomáš Novotný, Ph.D.
RP10-16 Dotace na hospodaření v lesích na území Zlínského kraje Zlín, Ing. Marcela Strakošová.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Vodní hospodářství (2014–2016) Aleš Kendík náměstek pro řízení sekce vodního hospodářství
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM (IROP) - možnost získání FINANČNÍ PODPORY pro pořízení územně plánovacích dokumentů - alokace 46 mil. EUR 1.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva ERDF pro vysoké školy Mgr. Stanislava Podolková Praha, duben 2016.
Postupy při proplacení dotace, závěrečná žádost o platbu u projektů nezakládajících veřejnou podporu.
Seminář pro žadatele o finanční podporu OP VVV výzva Excelentní výzkum Mgr. Helena Hořáková Praha, 17. února 2016.
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení ---- Podpora výstavby technické infrastruktury.
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení.
FINANCOVÁNÍ SOCILÁNÍCH SLUŽEB V ROCE 2016 SPOLUÚČAST OBCÍ ORP NA FINANCOVÁNÍ.
Odbory zemědělských agentur a pozemkových úřadů Činnost ZAPÚ v Programu LEADER ČR.
Financování sociálních služeb 2015 Olomouc
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Kroměříž
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z „přezávazkování“/nedočerpání Programu Přerov
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Přerov Podmínky pro dopracování projektu (problémy, rizika)
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Financování bezbariérových úprav chodníků a cyklistických stezek Seminář SMO ČR, SFDI a ČKAIT Praha, 9. září 2014 Ing. Karel Havlíček.
Regionální operační program regionu soudržnosti Střední Morava Nové podmínky administrace projektů Ing. Zdeněk Bogoč.
IPRM Kladno-Kročehlavy Aktuální stav realizace IPRM
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
Seminář pro žadatele o finanční podporu – OP VVV CORSO IIa, Křižíkova 34, Praha 8, konferenční sál, 4. patro 22. července 2015 Mgr. Zuzana Slimáková.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Dotační program vodohospodářské infrastruktury
Seminář pro žadatele k Výzvě IROP (2017) – Bezpečnost dopravy a cyklostezky v regionu MAS Moravská cesta 21. Března 2017, Příkazy.
Dotační Program Regenerace a podnikatelské využití brownfieldů
Nové Výzvy Národního programu životní prostředí Vazba na PZKO
Národní program podpory cestovního ruchu 2017
Seminář: Školství v regionu a jeho perspektivy – podprogram
Workshop Realizace politiky přípravy na stárnutí, Brno, 15. října 2015
Další výzvy ve Specifickém cíli 3.3 IROP Regulační plány
odbor politiky bydlení
16., 21. a , 9:00 Krajský úřad Ústeckého kraje
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Dotace obcím na zpracování územních plánů pro rok 2017
Postup při proplácení dotace ve vazbě na eliminaci rizik z přezávazkování/nedočerpání Programu Olomouc Zlín
Program Prevence před povodněmi I. až IV. etapa
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Regenerace sídlišť Regenerace sídlišť Úprava veřejných prostranství
Dotační program vodohospodářské infrastruktury
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
PROCES INVESTIC NĚKTERÉ ASPEKTY U VEŘEJNÉ SPRÁVY.
Transkript prezentace:

Dotační Program Regenerace a podnikatelské využití brownfieldů Poskytovatel dotace je stát prostřednictvím Ministerstva průmyslu a obchodu - pověřenou organizací je Agentura CzechInvest Jedná se tedy o národní program, dotace bude poskytována v souladu s pravidly programového financování, velkou část administrace bude žadatel řešit přes agenturu czechinvest

Příjemci dotace Obce a Kraje jejichž katastrální území leží na území strukturálně postižených krajů (Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský) a hospodářsky problémových regionů dle „Strategie regionálního rozvoje ČR na období 2014–2020“. Cílem Programu je - revitalizace a oživení zastaralých a nevyužívaných průmyslových i zemědělských areálů, příprava průmyslových ploch a objektů pro podnikání do velikosti 10 ha. Způsob výpočtu zda obec spadá do hospodářsky problémových regionů je uveden ve „Strategie regionálního rozvoje ČR na období 2014–2020“na straně 58-59 tohoto dokumentu.

Podporovány jsou zejména regenerace a rekonstrukce brownfieldů (bez výdajů na odstranění ekologických zátěží) a jejich přeměna na moderní podnikatelské objekty a vznik nově zrekonstruovaných podnikatelských ploch do velikosti 10 ha stavebně-technická opatření vedoucí k regeneracím technicky nevyhovujících podnikatelských (zemědělských) brownfieldů nákupy nemovitostí typu brownfield, odstranění nevyužitelných staveb, výstavba páteřní infrastruktury, provedení nezbytných terénních úprav, stavební, přípravné a kontrolní práce spojené s projektem Mezi uznatelné náklady lze tedy zařadit i projektové dokumentace, inženýrské činnosti, studie proveditelnosti a ekologického auditu.

Výše podpory a podíl státního rozpočtu na financování akcí Podpora je poskytována maximálně do výše 85% způsobilých výdajů projektu. Dle velikosti sídla žadatele bude dotace poskytována takto: sídla do 5000 obyvatel do výše 85 % způsobilých výdajů; sídla od 5000 do 25 000 obyvatel do výše 80 % způsobilých výdajů; sídla nad 25 000 obyvatel do výše 70 % způsobilých výdajů; minimální výše uznatelných nákladů projektu je 1 mil. Kč.. Kč Program je nastaven tak, že částečně zvýhodňuje drobnější žadatelé a menší projekty, základní myšlenkou programu je podpořit více drobnějších projektů a přispět tak k pozvednutí regionu jako celku i z tohoto důvodu neplánujeme finanční prostředky, kterých máme jen omezené množství vložit do několika velkých akcí.

Příjem žádostí Zajištění uznatelnosti nákladů projektu – tzv. Předžádost bude obsahovat identifikaci žadatele, umístění projektu, záměr projektu, což je předpokládané následné využití brownfieldu a odhad výše způsobilých výdajů Vlastní žádost o zařazení do Programu - bude přijímána na základě výzvy v tříměsíční lhůtě od jejího vypsání Místem pro podání žádosti bude - agentura CzechInvest, která provede jejich kontrolu a základní hodnocení Podrobnou kontrolu a hodnocení žádostí provede Ministerstvo průmyslu a obchodu Meziresortní hodnotitelská komise 1 tato žádost musí obsahovat pouze - identifikaci žadatele, umístění projektu, záměr projektu, což je předpokládané následné využití brownfieldu a odhad výše způsobilých výdajů. Místem podání této předžádosti bude agentura CzechInvest. Na základě posouzení předžádosti - Vám bude dopisem stanoven datum uznatelnosti nákladů projektu. 2 Výzvy plánuje Ministerstvo průmyslu a obchodu vypisovat každoročně do roku 2021, to na jakou částku a kdy přesně budou vypsány, závisí na schválení Státního Rozpočtu, kterým budou každoročně určeny finanční prostředky na tento Program. Výzva současně upřesní podmínky, za kterých bude dotace poskytována. 3 K hodnocení žádostí - Žádosti budou bodovány (hodnoceny) na základě těchto hlavních kritérii - Rozloha podpořeného území kde jsou částečně zvýhodněny menší projekty. Dalším kritériem je Podíl nezaměstnaných osob na obyvatelstvu k poslednímu dni kalendářního měsíce před datem podání žádosti – velikost územního celku, na kterém bude podíl nezaměstnaných osob stanoven, bude určen ve výzvě (již nyní však můžeme říci, že pravděpodobně bude tato hodnota nastavena na úroveň obce s rozšířenou pravomocí), (zdrojem dat bude Ministerstvo práce a sociálních věcí) 3 Způsobilé výdaje na jeden kubický metr obestavěného prostoru rekonstruovaného areálu - nebo metr čtvereční vytvořené plochy - V tomto případě budou upřednostněny levnější projekty, posledním bodovaným kritériem je výše požadované dotace k poměru k maximálně možné výši dle sídla žadatele – v tomto hodnotícím kritériu je možné získat body navíc za zvýšení podílu vlastních zdrojů žadatele na dotační akci. 4 Po této kontrole MPO postoupí žádosti mezirezortní hodnotitelské komisi. Komise posoudí žádosti na základě jejich bodového hodnocení a dalších nebodovaných kritérii mezi které například patří i vliv dotační akce na zlepšení životních podmínek obyvatel, udržitelnost projektu, plánovaný způsob budoucího využití brownfieldu atd. následně doporučí nebo nedoporučí jejich zařazení do Programu. (MF, MPO, Agentury CzechInvest, MZe, MD, MPSV, MMR, MŽP, Státního pozemkového úřadu, Svazu měst a obcí a Českomoravské záruční a rozvojové banky

Hodnocení žádostí V rámci jednotlivých výzev budou žádosti hodnoceny mezi sebou. Hlavní kritéria hodnocení posuzovaná Meziresortní hodnotitelskou komisí budou Rozloha podpořeného území (kde jsou částečně zvýhodněny menší projekty) Podíl nezaměstnaných osob na obyvatelstvu k poslednímu dni kalendářního měsíce před datem podání žádosti – velikost územního celku, na kterém bude podíl nezaměstnaných osob stanoven, bude určen ve výzvě (již nyní však můžeme říci, že pravděpodobně bude tato hodnota nastavena na úroveň obce s rozšířenou pravomocí) Způsobilé výdaje na jeden kubický metr obestavěného prostoru rekonstruovaného areálu - nebo metr čtvereční plochy Posledním bodovaným kritériem je výše požadované dotace v poměru k její maximální možné výši dle sídla žadatele 1 tato žádost musí obsahovat pouze - identifikaci žadatele, umístění projektu, záměr projektu, což je předpokládané následné využití brownfieldu a odhad výše způsobilých výdajů. Místem podání této předžádosti bude agentura CzechInvest. Na základě posouzení předžádosti - Vám bude dopisem stanoven datum uznatelnosti nákladů projektu. 2 Výzvy plánuje Ministerstvo průmyslu a obchodu vypisovat každoročně do roku 2021, to na jakou částku a kdy přesně budou vypsány, závisí na schválení Státního Rozpočtu, kterým budou každoročně určeny finanční prostředky na tento Program. Výzva současně upřesní podmínky, za kterých bude dotace poskytována. 3 K hodnocení žádostí - Žádosti budou bodovány (hodnoceny) na základě těchto hlavních kritérii - Rozloha podpořeného území kde jsou částečně zvýhodněny menší projekty. Dalším kritériem je Podíl nezaměstnaných osob na obyvatelstvu k poslednímu dni kalendářního měsíce před datem podání žádosti – velikost územního celku, na kterém bude podíl nezaměstnaných osob stanoven, bude určen ve výzvě (již nyní však můžeme říci, že pravděpodobně bude tato hodnota nastavena na úroveň obce s rozšířenou pravomocí), (zdrojem dat bude Ministerstvo práce a sociálních věcí) 3 Způsobilé výdaje na jeden kubický metr obestavěného prostoru rekonstruovaného areálu - nebo metr čtvereční vytvořené plochy - V tomto případě budou upřednostněny levnější projekty, posledním bodovaným kritériem je výše požadované dotace k poměru k maximálně možné výši dle sídla žadatele – v tomto hodnotícím kritériu je možné získat body navíc za zvýšení podílu vlastních zdrojů žadatele na dotační akci. 4 Po této kontrole MPO postoupí žádosti mezirezortní hodnotitelské komisi. Komise posoudí žádosti na základě jejich bodového hodnocení a dalších nebodovaných kritérii mezi které například patří i vliv dotační akce na zlepšení životních podmínek obyvatel, udržitelnost projektu, plánovaný způsob budoucího využití brownfieldu atd. následně doporučí nebo nedoporučí jejich zařazení do Programu. (MF, MPO, Agentury CzechInvest, MZe, MD, MPSV, MMR, MŽP, Státního pozemkového úřadu, Svazu měst a obcí a Českomoravské záruční a rozvojové banky

Sledované ukazatele Programu Celková velikost podpořeného území v ha Celková velikost rekonstruovaných podnikatelských objektů v m3 Celková výše následných investic realizovaných na podpořených územích a v  rekonstruovaných podnikatelských objektech v mld. Kč Počet vytvořených pracovních míst Obsazenost regenerací vytvořených průmyslových ploch a nemovitostí v % V nástrojů hospodářské politiky. Jde o Parametry, které musí žadatel plnit v rámci realizace akce. První dva jsou fyzické k jejich plnění dojde realizací stavební části akce. ty další budou v budoucnu spíše uvedeny v Rozhodnutí jako indikátory a budou plněny v rámci dalšího využití regenerované nemovitosti. Doba udržitelnosti projektů je stanovena na deset let. Platby budou poukazovány z účtu MPO v době realizace akce - na základě předložení dokladů vystavených dodavatelem v rámci dílčího plnění staveb, jejich plnění bude potvrzeno objednatelem. Je samozřejmé, že všechny dotační akce podléhají finanční a správní kontrole. Splatnosti faktur budou upraveny na maximu, platné legislativy. Stavební část dotační akce je jen jednou etapou pro splnění všech podmínek programu, je třeba regenerovanou nemovitost oživit, sehnat pro ni vhodného investora, který zde vytvoří pracovní místa. Příloha povolených (nejsů) je součástí programu a je velmi málo omezující - jsou povolené skoro všechny podnikatelské nebo průmyslové činnosti, až na několik vyloženě ekologicky nevhodných např. výroba pesticidů, rafinace ropy, a další. Dotace je poskytována dle Programového financování a žadatel tedy musí postupovat dle vyhlášky 560/2006 ve znění pozdějších předpisů , pokynu Ministerstva financí R1 z roku 2010 a v souladu s rozpočtovými pravidly (218/2000). Tyto dokumenty ošetřují i realizaci akcí a jejich závěrečné vyhodnocení.

Aktuální stav přípravy Programová dokumentace Finanční prostředky a jednotlivé výzvy Programová dokumentace po schválení vládou byla dne 6. 5. 2016 předložena ke schválení na ministerstvo financí. Dle usnesení vlády musí být schválena do 30.6.2016 Finanční prostředky a výzvy na první výzvu je plánováno s částkou 100 mil Kč o kterou si MPO zažádá v rámci přípravy státního rozpočtu na rok 2017 na druhou 300 na třetí 500 - Současný plán je vypisovat výzvy každoročně až do roku 2021, objem finančních prostředků jednotlivých výzev je sice předběžně stanoven Programovou dokumentací, ale v praxi bude rozhodující, jak vysokou částku vláda vyčlení při přípravě státního rozpočtu na Program v daném roce (celkový plánovaný objem finančních prostředků SR na Program činí 2 mld. Kč). Takže první výzva může být vypsána až po schválení státního rozpočtu na rok 2017.

Děkuji za pozornost