Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana a welfare hospodářských zvířat při porážení
Advertisements

Obecné požadavky na výstavbu
VYBRANÉ KOMPETENCE CELNÍCH ORGÁNŮ V OBLASTI CHEMICKÝCH LÁTEK A SMĚSÍ
Vybraná ustanovení z platné legislativy ČR a EU
Úřad pro technickou normalizaci, metrologii a státní zkušebnictví
[ 1 ] © 2010 Státní ústav pro kontrolu léčiv PADĚLKY A NELEGÁLNÍ LÉKY
JITKA GÖTZOVÁ Odbor bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Registrace podniku – živočišné produkty.
Prodej ze dvora legislativní požadavky
SYSTÉMY A CHARAKTERISTIKY ZEMĚDĚLSKÉ PRODUKCE
Zákon č. 22/ 1997 sb. o technických požadavcích na výrobky
NAŘÍZENÍ KOMISE (ES) č. 2042/2003 ze dne 20. listopadu 2003.
Základní nařízení komise (ES) 1592/2002
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Postupy k ověřování účinného fungování HACCP=
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Konference „ Farmářské trhy – módní výstřelek nebo vzkříšená tradice?“ Národní zemědělské muzeum Praha MVDr. Jan Váňa Státní veterinární správa.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Státní energetická inspekce Vliv novely energetického zákona na činnost Státní energetické inspekce Ing. Petr Holoubek Žofín
Potravinová bezpečnost z pohledu Státní veterinární správy
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Celní správa České republiky
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
PŘEDNÁŠKA Č. 4 SPOLEČNÁ OBCHODNÍ POLITIKA – POKRAČOVÁNÍ.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Hygienická problematika produkce zpracování a prodeje medu
Osnova k právní úpravě odpadového hospodářství
EU legislativa v oblasti kontroly vývozu zboží dvojího použití Ing. Zora Ondrejčíková Licenční správa Oddělení mezinárodních kontrolních režimů 10. listopadu.
Integrovaná prevence 26. dubna Osnova přednášky úvodní poznámky cíl integrovaného rozhodování principy základní pojmy právní úprava integrované.
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Dozor státní veterinární správy v zařízení stravovacích služeb
Navrhované změny legislativy ČR a EU v oblasti veterinární hygieny
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon)Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární.
HACCP.
Nejčastější závady v označování
Právní režim nakládání s odpady
Diskuzní seminář „Perspektivy českého potravinářství“ Země živitelka 2015 Výstaviště České Budějovice 28. srpna 2015 Marian Jurečka ministr zemědělství.
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
ŽIVELNÍ POHROMY A PROVOZNÍ HAVÁRIE Název opory – Direktivy SEVESO, zákon o prevenci závažných havárií a jejich význam Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
ZÁKON č. 110 o potravinách a tabákových výrobcích Pro výuku připravil Ing. Jan Weiser.
Přímý prodej produktů prvovýroby konečnému spotřebiteli MVDr. Jana Horňáčková SVS ČR Klatovy.
O CHRANA SPOTŘEBITELE V EU – ČÁST 1 Prezentace 2015.
Proces akreditace a certifikace systémů managementu a produktů.
Regionální potravina 2016 Činnost SVS Doc. MVDr. Milan Malena, Ph.D., MVDr. Milan Sehnal leden-březen 2016 Ústřední veterinární správa Státní veterinární.
Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí. Cross-compliance v oblasti výroby a skladování krmiv a s tím souvisejících.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Nařízení 882/2004 o úřední kontrole Petr Vaculík.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
Národní legislativa Zákon č. 166/1999 Sb., o veterinární péči a o změně některých souvisejících zákonů (veterinární zákon) Vyhláška č. 289/2007 Sb., o.
Česká inspekce životního prostředí
Novela veterinárního zákona
EKOLOGICKÁ ÚJMA.
Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin.
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
Ústí nad Labem 4/2008 Ing. Jaromír Vachta
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Novela vyhlášky č. 428/2001 Sb..
Postup pro zavádění systému HACCP
Znění k Zákon má k tomuto datu 54 novel
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Nařízení o Evropském registru úniků a přenosů znečišťujících látek
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
PRAKTICKÝM VZDĚLÁVÁNÍM K PROSPERITĚ MALÝCH FAREM A CELÉHO VENKOVA
Česká zemědělská a potravinářská inspekce
Nový fytosanitární režim EU
Transkript prezentace:

Předpisy EU Nařízení EP a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin Nařízení EP a Rady č. 852/2004 o hygieně potravin Nařízení EP a Rady č. 853/2004 stanovující zvláštní hygienické předpisy pro potraviny živočišného původu Nařízení EP a Rady č. 854/2004 stanovující zvláštní předpisy pro organizaci úředních kontrol produktů živočišného původu určených k lidské spotřebě Nařízení EP a Rady č. 882/2004 o úředních kontrolách zajišťujících ověřování shody s krmivovým a potravinovým právem, veterinárními předpisy a předpisy o pohodě zvířat

V „Hygienický balíček“ 882/2004 852/2004 853/2004 854/2004 Všechny potraviny 882/2004 852/2004 Požadavky na potraviny Kontroly 853/2004 854/2004 Potraviny živočišného původu

Nařízení Komise č. 2073/2005 o mikrobiologických kritériích pro potraviny Nařízení Komise č. 1375/2015, kterým se stanoví zvláštní předpisy pro úřední kontroly trichinel v mase

Nařízení č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin

vztahuje se na všechny fáze výroby, zpracování a distribuce potravin a krmiv nevztahuje se na prvovýrobu určenou pro osobní potřebu domácí přípravu potravin, manipulaci s nimi nebo jejich skladování za účelem osobní domácí spotřeby obsah bezpečnost potravin Evropský úřad pro bezpečnost potravin systém včasné výměny informací

Definice potraviny pro účely tohoto nařízení se "potravinou" rozumí jakákoli látka nebo výrobek, zpracované, částečně zpracované nebo nezpracované, které jsou určeny ke konzumaci člověkem nebo u nichž lze důvodně předpokládat, že je člověk bude konzumovat. Mezi "potraviny" patří nápoje, žvýkačky a jakékoli látky včetně vody, které jsou úmyslně přidávány do potraviny během její výroby, přípravy nebo zpracování. Mezi potraviny patří voda za místem dodržování hodnot podle definice v článku 6 směrnice 98/83/ES, aniž jsou dotčeny požadavky směrnic 88/778/EHS a 98/83/ES "Potraviny" nezahrnují krmiva; živá zvířata, pokud nejsou připravena pro uvedení na trh k lidské spotřebě; rostliny před sklizní; léčivé přípravky ve smyslu směrnic Rady 65/65/EHS [21] a 92/73/EHS [22]; kosmetické prostředky ve smyslu směrnice Rady 76/768/EHS [23]; tabák a tabákové výrobky ve smyslu směrnice Rady 89/622/EHS [24]; omamné a psychotropní látky ve smyslu Jednotné úmluvy Organizace spojených národů o omamných látkách z roku 1961 a Úmluvy Organizace spojených národů o psychotropních látkách z roku 1971; rezidua a kontaminující látky.

obecné zásady potravinového práva analýza rizika zásada předběžné opatrnosti ochrana zájmů spotřebitele obecné požadavky potravinového práva požadavky na bezpečnost potravin požadavky na bezpečnost krmiv sledovatelnost odpovědnost za potraviny: provozovatelé potravinářských podniků odpovědnost za krmivo: provozovatelé krmivářských podniků

Schéma fungování RASFF v ČR Členské země EU, Ev. Úřad pro bezpečnost potravin Ev. Komise – DG SANCO (Brusel) Ministerstvo zemědělství Spolupracující instituce v ČR: Ministerstvo vnitra Ministerstvo spravedlnosti Ministerstvo obrany Ústav zemědělské ekonomiky a informací Státní úřad pro jadernou bezpečnost Národní kontaktní místo RASFF ČR (SZPI) Státní veterinární správa ČR (potraviny a krmiva) Státní zemědělská a potravinářská inspekce (potraviny) Orgány ochrany veřejného zdraví (potraviny) Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (krmiva)

Nařízení č. 852/2004 o hygieně potravin

vztahuje se na všechny fáze produkce, zpracování a distribuce potravin a na jejich vývoz a bez dotčení zvláštních požadavků vztahujících se k hygieně potravin nevztahuje se na prvovýrobu pro soukromé domácí použití domácí přípravu, manipulaci nebo skladování potravin k soukromé domácí spotřebě přímé dodání malého množství produktů prvovýroby výrobcem konečnému spotřebiteli nebo místnímu maloobchodu přímo zásobujících konečného spotřebitele sběrná střediska nebo koželužny, na které se vztahuje definice potravinářského podniku pouze proto, že zachází se surovinou k produkci želatiny nebo kolagenu

Zásady HACCP a) určení nebezpečí, kterému musí být předcházeno, musí být odstraněno nebo omezeno na přijatelnou úroveň, b) určení kritických kontrolních bodů v úseku nebo úsecích, ve kterých je kontrola nezbytná k předcházení nebo omezení nebezpečí na přijatelnou úroveň; c) stanovení kritických mezí v kritických kontrolních bodech, které tvoří hranici mezi přípustným a nepřípustným stavem; d) stanovení a zavedení účinných postupů sledování v kritických kontrolních bodech; e) stanovení nápravných opatření, pokud je na základě sledování zjištěno, že kritický kontrolní bod není pod kontrolou; f) stanovení postupů, které jsou pravidelně prováděny k ověření, že opatření uvedená v písm. a) až e) jsou účinná; g) stanovení dokumentů a záznamů v závislosti na typu a velikosti potravinářských podniků dokládajících účinné uplatňování opatření uvedených v písm. a) až f).

Registrace a schvalování Všichni provozovatelé potravinářských podniků musí oznámit příslušnému úřadu každý podnik pod svou odpovědností, který provádí fáze produkce, zpracování a distribuce potravin, za účelem registrace každého takového podniku. Provozovatelé potravinářských podniků zajistí, aby podniky byly schválené příslušným úřadem, po nejméně jedné kontrole na místě, pokud je schválení požadováno: a) podle vnitrostátních právních předpisů členského státu, ve kterém je podnik umístěn b) podle nařízení (ES) č. 853/2004

Příloha I: Prvovýroba Část A: Obecné hygienické předpisy pro prvovýrobu a související postup Část B: Doporučení pro správnou hygienickou praxi

Příloha II Obecné hygienické požadavky pro všechny provozovatele potravinářských podniků (kromě případů, na něž se vztahuje příloha I) Kapitola I Obecné požadavky na potravinářské prostory (kromě prostor uvedených v kapitole III) Kapitola II Zvláštní požadavky na prostory pro přípravu, ošetření nebo zpracování potravin (s výjimkou prostor pro stravování a prostor uvedených v kapitole III) Kapitola III Požadavky na pojízdné nebo přechodné prostory (například prodejní stany, stánky na trhu, pojízdné prodejny), prostory užívané především jako soukromý obytný dům, v němž se však pravidelně připravují potraviny k uvedení na trh, a na prodejní automaty Kapitola IV Přeprava

Kapitola V Požadavky na zařízení Kapitola VI Potravinářské odpady Kapitola VII Zásobování vodou Kapitola VIII Osobní hygiena Kapitola IX Ustanovení týkající se potravin Kapitola X Ustanovení týkající se prvního a dalšího balení potravin Kapitola XI Tepelné ošetření Kapitola XII Školení

Nařízení 853/2004, kterým se stanoví zvláštní hygienická pravidla pro potraviny živočišného původu Toto nařízení stanoví zvláštní pravidla pro hygienu potravin živočišného původu vztahující se na provozovatele potravinářských podniků. Těmito pravidly se doplňují pravidla stanovená nařízením (ES) č. 852/2004. Vztahují se na nezpracované produkty i zpracované produkty živočišného původu. Pokud není výslovně uvedeno jinak, nevztahuje se toto nařízení na potraviny obsahující jak produkty rostlinného původu, tak zpracované produkty živočišného původu. Zpracované produkty živočišného původu používané pro přípravu takových potravin však musí být získávány v souladu s požadavky tohoto nařízení a stejně tak s nimi musí být zacházeno

Toto nařízení se nevztahuje na: a) prvovýrobu pro soukromé domácí použití; b) domácí přípravu potravin, na manipulaci s nimi nebo na jejich skladování pro soukromou domácí spotřebu; c) případy, kdy výrobce přímo dodává malá množství výrobků z prvovýroby konečnému spotřebiteli nebo místnímu maloobchodu, který je přímo dodává konečnému spotřebiteli; d) případy, kdy výrobce přímo dodává malá množství masa z drůbeže a zajícovců poražených na farmě konečnému spotřebiteli nebo místnímu maloobchodu, který dodává toto maso přímo konečnému spotřebiteli jako čerstvé maso; e) myslivce (lovce), kteří dodávají malá množství volně žijící zvěře nebo malá množství masa volně žijící zvěře konečnému spotřebiteli nebo místnímu maloobchodu, který je přímo dodává konečnému spotřebiteli.

Schvalování Zařízení manipulující s produkty živočišného původu, pro něž jsou stanoveny požadavky v příloze III tohoto nařízení, nesmí vykonávat činnost, pokud je příslušný orgán neschválil v souladu s odstavcem 3 tohoto článku s výjimkou zařízení provádějících pouze: a) prvovýrobu b) přepravní činnosti c) skladování produktů nevyžadujících kontrolované teplotní podmínky skladování d) maloobchodní činnosti, na něž se nevztahuje čl. 1 odst. 5 písm. b) tohoto nařízení

Příloha II: Požadavky týkající se více produktů živočišného původu Příloha I: Definice Příloha II: Požadavky týkající se více produktů živočišného původu Oddíl I Identifikační označení Cíle postupů založených na zásadách HACCP Informace o potravinovém řetězci kdo kdy co

Příloha III: Zvláštní požadavky Oddíl I Maso domácích kopytníků Oddíl II Maso drůbeže a zajícovců Oddíl III Maso farmové zvěře Oddíl IV Maso volně žijící zvěře Oddíl V Mleté maso, masné polotovary a strojně oddělené maso Oddíl VI Masné výrobky Oddíl VII Živí mlži Oddíl VIII Produkty rybolovu Oddíl IX Syrové mléko, mlezivo, mléčné výrobky a výrobky z mleziva Oddíl X Vejce a vaječné výrobky Oddíl XI Žabí stehýnka a hlemýždi Oddíl XII Tavené živočišné tuky a škvarky Oddíl XIII Opracované žaludky, močové měchýře a střeva Oddíl XIV Želatina Oddíl XV Kolagen

Nařízení 854/2004, kterým se stanoví zvláštní pravidla pro organizaci úředních kontrol produktů živočišného původu určených k lidské spotřebě Toto nařízení se vztahuje pouze na činnosti a osoby, na něž vztahuje nařízení (ES) č. 853/2004. Nařízení upravuje provádění auditů úředních kontrol

Úkoly při auditu Inspekční úkoly Četnost kontrol Osoby provádějící kontroly Veterinární lékaři Pomocní veterinární pracovníci

Nařízení 882/2004, o úředních kontrolách za účelem ověření dodržování právních předpisů týkajících se krmiv a potravin a pravidel o zdraví zvířat a dobrých životních podmínkách zvířat Toto nařízení stanoví obecná pravidla pro provádění úředních kontrol sloužících k ověření toho, zda jsou dodržována pravidla, jejichž cílem je zejména: a) předcházet rizikům, která přímo nebo prostřednictvím životního prostředí hrozí člověku a zvířatům, tato rizika odstraňovat nebo snižovat na přijatelnou úroveň; b) zaručovat poctivé jednání v obchodu s krmivy a potravinami a chránit zájmy spotřebitelů, včetně označování krmiv a potravin a jiných forem informování spotřebitelů

Členské státy zajistí, aby úřední kontroly byly prováděny pravidelně, na základě rizik a s přiměřenou četností, aby bylo dosaženo cílů tohoto nařízení, přičemž vezmou v úvahu: a) zjištěná rizika spojená se zvířaty, krmivy nebo potravinami, krmivářskými nebo potravinářskými podniky, s používáním krmiv či potravin nebo s procesy, materiály, látkami, činnostmi nebo úkony, které mohou mít vliv na bezpečnost krmiv nebo potravin, na zdraví zvířat nebo na dobré životní podmínky zvířat; b) dosavadní chování provozovatelů krmivářských a potravinářských podniků, pokud jde o dodržování právních předpisů týkajících se krmiv či potravin nebo pravidel týkajících se zdraví zvířat a dobrých životních podmínek zvířat; c) spolehlivost vlastních kontrol, které již byly provedeny; d) všechny informace, které by mohly svědčit o nedodržení.

kontroly a ověřování účinnosti kontrol odběr vzorků dovoz ze třetích zemí financování kontrol – poplatky laboratoře plány kontrol – víceleté plány dovozní podmínky