ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 Předmět Potraviny a výživa Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Mléko – charakteristika, druhy mléka PROJEKT ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0010 Téma Mléko – charakteristika, druhy mléka Předmět: Potraviny a výživa Obor: Kuchař - Číšník Ročník: druhý Zpracoval: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Prohlášení Prohlašuji, že jsem tento výukový materiál vypracovala samostatně, a to na základě poznatků získaných praktickými zkušenostmi z pozice učitele ve Střední průmyslové škole v Otrokovicích, a za použití níže uvedených informačních zdrojů a literatury. Tento výukový materiál byl připravován se záměrem zkvalitnit a zefektivnit výuku minimálně v 1 vyučovací hodině. V Otrokovicích dne 07.10.2013 …………………………………. podpis autora TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Předmět: Potraviny a výživa Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová Mléko – charakteristika, druhy mléka. Obor: Kuchař – Číšník Předmět: Potraviny a výživa Hodina: 2 Zpracovala: Ing. Zuzana Hlaváčová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Osnova Charakteristika mléka Složení mléka Rozdělení mléka Vady mléka Kontrolní otázky TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Charakteristika mléka Mléko je výměšek mléčných žláz savců, vylučovaný v době laktace. Je první výživou člověka. Pro zpracování se u nás používá kravské, kozí a ovčí mléko. Do prodejen přichází pouze kravské mléko. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Složení mléka Kapalné látky: voda 87 % Plynné látky: kyslík, dusík, oxid uhličitý Tuhé látky = sušina: Tuky 3 až 4 % Bílkoviny 3 až 4 % - kasein, způsobuje bílé zabarvení mléka - albumin, vytváří škraloup na povrchu svařeného mléka Cukr – laktóza 5 % Minerální látky: P, Ca, Fe Vitamíny: B1, B2, C, A, D, E, K Mikroorganismy jsou v mléce škodlivé, užitečné i choroboplodné TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Rozdělení mléka 1. Podle druhu úpravy: Odstředěné – očištěné, filtrované mléko. Pasterované - mléko se zahřívá na určitou teplotu (82 °C), aby se zničily bakterie mléčného kysání. Egalizované mléko – v mléce je upraven obsah tuku. Homogenizované mléko – rozbíjení tukových kuliček, tuk zůstane rozptýlený a nevystupuje na povrch. Ultra tepelně ošetřené mléko – záhřev mléka na 150 °C po dobu 2 až 8 sekund, tím se prodlouží jeho trvanlivost . TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
2. Základní druhy konzumního mléka: Odtučněné - do 0,5 % tuku Polotučné – do 1,5 % tuku Plnotučné – do 3,5 % tuku Nízkotučné – min. 1% tuku TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
3. Druhy mléka podle trvanlivosti: Čerstvé - doba trvanlivosti 3 dny. Čerstvé s prodlouženou trvanlivostí – doba trvanlivosti 5 dnů. Trvanlivé – podle způsobu balení 3 až 6 měsíců. 4. Podle průmyslového zpracování - snížením obsahu vody: Kondenzované – zahuštěné mléko - neslazené - slazené Sušené mléko TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Vady mléka Mléko skladujeme v čistých, neporušených obalech, zásadně při nižších teplotách: 5 až 10°C. Vady mléka: Vyskytují se pokud nejsou dodrženy výrobní a hygienické pokyny. Zkysnutí mléka - činností baktérií obsažené v mléce. Kovová příchuť - vzniká při použití nevhodných skladovacích nádob. Příchuť připáleniny - vzniká při vysokých pasterizačních teplotách. Zhořknutí - vzniká působením přímého slunečního ozáření po pasteraci. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Kontrolní otázky: Charakterizuj mléko jako prastarou potravinu. Uveď význam mléka ve výživě člověka. Vysvětli pojmy: - pasterizace - homogenizace - egalizace - uperizace ( ultra tepelně ošetřené ) Jaké další druhy mléka znáš? Uveď možné vady mléka. TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY
Zdroje Literatura: Internet: KOLAŘÍKOVÁ, J. Potraviny a výživa. 1. díl, . Vydavatelství Orlík, 1994. Tisk Agrodat Nové Město nad Cidlinou Internet: Obrázky: Kliparty z nabídky Microsoft Word http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/pv/obrazky/mleko.jpg Odkazy ze dne 23. 09. 2013 04. 10. 2013 TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU A STÁTNÍHO ROZPOČTU ČESKÉ REPUBLIKY