Funkce trávicí soustavy a typy trávení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Advertisements

Lidský organismus - Trávicí ústrojí
Živá a neživá příroda 3. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Trávicí soustava (gastrointestinální trakt)
ŽIVOČICHOVÉ.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Trávicí soustava.
Název TRÁVÍCÍ SOUSTAVA Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Soustava trávicí - část 1.
Biologie 3.ročník.
Ekosystém lesa a rybníka
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Rozmnožování hub a žahavců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření.
Svalová soustava - protista až žahavci Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie – biologie živočichů.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:VY_32_Inovace_ – Trávicí soustava I. (úvod a dutina ústní) Název sady:Přírodopis.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Eva Fojtíková. Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
FYLOGENEZE TRÁVICÍ SOUSTAVY – BEZOBRATLÍ ŽIVOČICHOVÉ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium,
Oběhová soustava pásnic a měkkýšů Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum.
Rozmnožování hmyzu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření Ročník3.
FYLOGENEZE TRÁVICÍ SOUSTAVY - OBRATLOVCI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Dümlerová. Slezské gymnázium, Opava,
Strunatci - pokožkové deriváty Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie živočichů Datum vytvoření13.
Vynálezy přírody Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Motivace praktické výuky uměním, společenskými a přírodními.
Soustava trávicí – měkkýši a kroužkovci Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie – biologie živočichů.
Stavba kostry hrudního koše strunatců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie – biologie živočichů Datum.
Vývoj a stavba mozku obratlovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření21.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Přírodopis 8 Autor: Mgr. Iveta Votápková Trávicí soustava Pětilístek jícen
Nervová soustava členovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření20.
Typy nervových soustav Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření19.
Oběhová soustava obratlovců Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření17.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_4A_7_Trávicí soustava Téma: 4A_PD5.roč.
Typy oběhových soustav a srdcí Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Biologie - biologie živočichů Datum vytvoření1.
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_01A_01_Vločkovci.
Přírodopis - 8. ročník, Trávicí soustava
DĚJE V TRÁVICÍ SOUSTAVĚ
Trávicí soustava tercie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Soustava krycí – od měkkýšů po členovce
Název prezentace (DUMu): Buňky
Soustava kosterní prvoků až měkkýšů
Dýchací soustava vyšších obratlovců
Typy trávicích soustav
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Živočich a potrava Projekt OBZORY
Krycí soustava strunatců a škárové deriváty
Typy dýchacích soustav
Nervová soustava nižších obratlovců
Lebka a končetiny obratlovců
Rozmnožování klepítkatců a korýšů
Dýchací soustava členovců
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Funkce svalové soustavy a typy pohybů
Rozmnožování obojživelníků
Hormonální regulace bezobratlých
Trávicí soustava hmyzu
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Orgány lidského těla Přírodověda 5. ročník Zpracovala: Dana Kučerová.
Úvod do kosterní soustavy
Člověk je součástí přírody
Nepohlavní rozmnožování prvoků
Název prezentace (DUMu): Biologie člověka
Prezentace seznamuje žáky se stavbou těla a typy vývoje hmyzu Předmět
Kostra kroužkovců a členovců
Název školy: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace Autor: Datum tvorby: Mgr. Daniela Čapounová Název: VY_32_INOVACE_01A_06_Ploštěnky.
Základní škola, Hradec Králové
Tělní tekutiny živočichů Cévní soustava Vylučovací soustava
Živočichové.
Transkript prezentace:

Funkce trávicí soustavy a typy trávení Tematická oblast Biologie – biologie živočichů Datum vytvoření 10. 9. 2012 Ročník 3. ročník čtyřletého G a 7. ročník osmiletého G Stručný obsah Prezentaci k doplnění a procvičení soustavy. Způsob využití Postupně procházíme listy prezentace . Úkoly na pro samostatné procvičení jsou součástí prezentace. Autor RNDr. Ilona Houšková Kód VY_ 32_ INOVA CE_ 32_BHOU13 Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín

Jaká je funkce trávicí soustavy? Funkcí trávicí soustavy je: zachycení potravy, mechanické zpracování, chemické zpracování až na jednoduché, tělu přijatelné látky. Látky jsou potom vstřebávány do tělních tekutin. Nestravitelné zbytky jsou odstraňovány ven z těla.

Jaké druhy potravy živočichové přijímají? Na druhu přijímané potravy závisí složitost trávicí soustavy. Z tohoto pohledu dělíme živočichy na: býložravé - herbivorní (trávicí soustava nejsložitější); např. hlemýžď, králík… masožravé – karnivorní; např. lev, tučňák… všežravé – omnivorní; např. prase, člověk, šváb…

Jak dělíme živočichů podle přijímané potravy? Mikrofágové Živí se drobnými organismy nebo částečkami potravy. Mívají vytvořen vířivý aparát, pomocí kterého zachycují potravu. Např. houby, někteří korýši, mlži, kopinatci… Živočichové přijímají s potravou bahno nebo písek. Patří sem např. sumýši, žížaly. Živočichové sající šťávy (rostlinné šťávy, krev, mléko). K příjmu potravy mají vytvořeno speciální savé ústrojí. Patří sem např. mšice; pijavky, některý hmyz; mláďata savců.

Jak dělíme živočichů podle přijímané potravy? Živočichové polykající velké kusy potravy bez rozmělnění. Patří sem např. plazi, někteří ptáci (pelikán). Živočichové vylučující do potravy trávicí šťávy. Šťávy ji částečně natráví a změní ji na tekutinu. Ta je pak vysávána. Tento způsob trávení nazýváme mimotělní trávení. Patří sem např. pavouci, některý hmyz (mouchy). Živočichové živočichy přijímající kusy potravy, kterou před polknutím rozmělní.

Řešte úkol: Vytvořte správné dvojice: mikrofágové - mšice sající rostlinné šťávy - pijavky polykající písek - mláďata savců sající krev - žížaly sající mléko - houby Řešení: mikrofágové - houby sající rostlinné šťávy - mšice polykající písek - žížaly sající krev - pijavky sající mléko - mláďata savců

Jaké jsou základní typy trávení? Trávení nitrotělní: Nitrobuněčné = intracelulární Mimobuněčné = extracelulární Trávení mimotělní

Popište princip nitrotělního trávení Nitrobuněčné = intracelulární Nejjednodušší a fylogeneticky nejstarší typ trávení. Potrava je přijímána do buněk fagocytózou a zpracování probíhá až v buňkách. Vznikají potravní vakuoly s trávicími enzymy (např. kořenonožci). Mimobuněčné = extracelulární Vývojově mladší typ. Trávicí enzymy jsou žlázovými buňkami vylučovány do nitra trávicí soustavy, kde je potrava rozkládána a živiny vstřebávány. Probíhá u většiny živočichů. Oba způsoby trávení se mohou kombinovat.

Popište princip mimotělního trávení Sliny s trávicími enzymy jsou vstřikovány do přijímané potravy. Částečně strávená potrava (v tekuté formě) je nasávána do trávicí soustavy, kde je trávení dokončeno (pavouci). Obr. 1

Informační zdroje ZICHÁČEK, Vladimír. Zoologie. Olomouc: Fin, 1995, ISBN 80-85572-74-5. PAPÁČEK, Miroslav; MATĚNOVI, Vlasta A Josef; SOLDÁN, Tomáš. Zoologie. Praha: Scientia, 2000, ISBN 80-7183-203-0. KUBIŠTOVÁ, Iva; JŮVOVÁ, Alena. Přehled zoologie. Brno: Paido, 1984, ISBN 80-901737-4-8. Obr. 1: HOWALDT, Jürgen. http://cs.wikipedia.org [online]. [cit. 10.9.2012]. Dostupný podle licence Creative Commons na WWW: <http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Araneus_diadematus_%28Gartenkreuzspinne_mit_Wespe%29.jpg>.