Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Živočich a potrava Projekt OBZORY

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Živočich a potrava Projekt OBZORY"— Transkript prezentace:

1 Živočich a potrava Projekt OBZORY
Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Živočich a potrava Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond

2 Živočich je chemoheterotrofní organismus
zdrojem energie jsou organické látky přijaté v potravě - chemotrofní organické látky potřebné ke stavbě těla získává z potravy (neumí si je sám vytvořit z anorganických) – heterotrofní Holozoická výživa živí se těly jiných organismů nebo jejich částmi či produkty jiné chemoheterotrofní organismy (bakterie, houby) se živí rozpuštěnými látkami

3 Složení potravy Základní živiny
bílkoviny sacharidy tuky sacharidy a tuky lze vzájemně nahradit, bílkoviny není možné nahradit jinou složkou potravy esenciální aminokyseliny – aminokyseliny, které musí živočich přijmout v potravě (ostatní aminokyseliny si umí vyrobit z přijatých procesem transaminace)

4 Složení potravy Další složky potravy
voda minerální látky (soli) vitamíny vláknina vitamíny – chemicky různorodé látky, které se zúčastňují metabolismu (např. jsou součástí enzymů, prekurzory hormonů, apod.), živočich je musí přijmout v potravě některé látky mohou mít pro jednoho živočicha charakter vitamínu (musí je přijmout v potravě), jiný živočich si je umí vyrobit sám – např. cholesterol, vitamín C

5 Způsoby trávení vnitrobuněčné – houby, částečně žahavci, ploštěnci, mlži mimobuněčné – většina živočichů mimotělní – pavouci přijímají již rozloženou potravu – někteří endoparaziti, např. tasemnice

6 A - vnitrobuněčné trávení: Buňka pohltí částečku potravy (1), vytvoří váček s trávícími enzymy (lyzozom), v něm se rozloží potrava, ta se pak vstřebá do buňky. B - mimobuněčné trávení: Buňka produkuje trávící enzymy (2), ty rozloží potravu (1), látky z potravy se vstřebají do buňky střevního epitelu (3).

7 Hlavní funkce trávící soustavy
příjem potravy mechanické rozmělnění chemický rozklad (trávení) uskladnění vstřebání (obvykle do krve nebo hemolymfy) odstranění nestrávených zbytků

8 Uspořádání trávící soustavy
živočichové bez trávící soustavy – houby + někteří endoparaziti, např. tasemnice trávící dutina s jedním otvorem, který zároveň slouží k přijímání potravy a k odstraňování nestrávených zbytků – žahavci, ploštěnci trávící trubice se dvěma otvory – jeden slouží k příjmu potravy, druhý k odstraňování nestrávených zbytků – většina živočichů

9 Trávící dutina žahavců

10 Trávící dutina ploštěnky

11 Trávící dutina motolice

12 Hlavní části trávící soustavy
ústní otvor ústní dutina hltan jícen žaludek střevo velké trávící žlázy konečník, řitní otvor

13 Ústní otvor, ústní dutina
Zachycení potravy, ukusování, sání, … - různé varianty ústního ústrojí, příústních orgánů apod. Mechanické zpracování potravy drcení a rozmělnění potravy (zuby - obratlovci, radula - měkkýši) někteří živočichové polykají potravu vcelku (ploštěnky, hadi, ptáci, hmyz, …) jiné druhy přijímají už rozmělněnou potravu (mlži, korýši, kroužkovci, …) další druhy sají tekutou potravu – krev, rostlinné šťávy (pijavka, komár, štěnice, mšice, motýli, …)

14 Ústní otvor, ústní dutina
Slinné žlázy – produkují různé látky, které napomáhají příjmu nebo zpracování potravy trávící enzymy (např. ptyalin – amyláza) jed (hadi, hmyz, pavouci… – omráčí nebo usmrtí kořist) látky bránící srážení krve (krev sající živočichové – pijavka, hmyz, …) kyseliny (draví plži – slouží k naleptání skořápky jiných měkkýšů, kterými se živí)

15 Radula plže

16 Chelicery a jedová žláza pavouka

17 Ústní ústrojí hmyzu brouk kousací komár bodavě sací moucha lízací
motýl sací

18 Ústní terč mihule

19 Ústní dutina hada

20 Hltan, jícen Hltan – svalnatý orgán
umožňuje polykání u některých živočichů vychlípitelný (např. pásnice) Jícen – trubice navazující na hltan transport potravy do žaludku může výt rozšířen ve vole (ptáci, hmyz) – zásobárna potravy, změknutí a nabobtnání potravy, zásobárna pro krmení mláďat

21 Žaludek zásobárna potravy mechanické rozmělnění a promíchání
chemický rozklad potravy (trávící enzymy) někteří živočichové (ptáci, některé druhy hmyzu) mají dva žaludky svalnatý (žvýkací) – mechanické rozmělnění potravy žláznatý – chemický rozklad zvláštní uspořádání žaludku přežvýkavců - složený žaludek ze čtyř částí: bachor čepec kniha slez

22 Anatomie hmyzu

23 Anatomie pavouka

24 Anatomie plže

25 Anatomie mlže

26 Anatomie ptáka

27 Složený žaludek přežvýkavců

28 Střevo dokončení rozkladu látek (trávení)
vstřebávání látek do krve nebo hemolymfy zvětšení povrchu (kličky, záhyby, klky) někdy členěno na více částí (savci – tenké, slepé, tlusté) u býložravců delší než u masožravců

29 Stavba stěny tenkého střeva člověka

30 Řez tenkým střevem člověka

31 Trávící žlázy Drobné žlázy ve stěně trávícího traktu
ve stěně hltanu, jícnu, žaludku, střeva produkují hlen (ochrana stěny trávící trubice, klouzání potravy), trávící enzymy, další látky (např. HCl v žaludku člověka) Velké trávící žlázy produkce trávících enzymů, zásobárna některých látek, úprava látek vstřebaných ze střeva, … hepatopankreas – měkkýši, členovci játra a slinivka břišní - obratlovci

32 Konečník, řitní otvor dokončení vstřebávání vody a minerálních látek
odstranění nestrávených zbytků ústí na povrch těla buď samostatný vývod, nebo společný vývod s vylučovacím ústrojím (kloaka)

33 Organismy v trávící soustavě
symbionti bachořci, brvitky (prvoci) – pomáhají trávit celulózu bakterie – pomáhají trávit některé látky, produkují vitamíny, … komenzálové přiživují se na zbytcích, neškodí ani neprospívají brání vstupu parazitů (konkurence) paraziti mikroorganismy (prvoci, bakterie) i mnohobuněční živočichové (tasemnice, …) odebírají část živin, mohou způsobovat různé choroby (poškozují buňky, produkují toxiny apod.)

34 Použité zdroje a literatura
KUBIŠTA, Václav: Fyziologie živočichů. 1. vyd., Praha: SPN 1978 HORNÍK, F. a kol.: Seminář a cvičení z biologie. 1. vyd. Praha: SPN 1987 ROMANOVSKÝ, A. a kol.: Obecná biologie. 1. vyd. Praha: SPN 1985 LOSOS, B. a kol.: Ekologie živočichů. 1. vyd. Praha: SPN 1984 Obrázky převzaty z výše uvedených publikací a z webových stránek uvedených v textu u příslušného obrázku

35 Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu OBZORY
Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu OBZORY Autor: Vít Růžička Předmět: Seminář a cvičení z biologie Datum: Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond


Stáhnout ppt "Živočich a potrava Projekt OBZORY"

Podobné prezentace


Reklamy Google