Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 č. materiálu: VY_32_INOVACE_543

2 Mgr. Blažena Gebauerová Třída/ročník: 2. (6.) Datum vytvoření:
Jméno autora: Mgr. Blažena Gebauerová Třída/ročník: 2. (6.) Datum vytvoření: Červenec 2013 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Tematická oblast: Prvoci Vzdělávací obor Biologie Výstižný popis způsobu využití, případně metodické pokyny: Žák dovede vysvětlit způsoby příjmu a zpracování potravy prvoky. Klíčová slova: Difuze, endocytóza, pinocytotóza, fagocytóza Druh učebního materiálu: prezentace

3 Příjem potravy prvoků

4 Příjem potravy se uskutečňuje:
Difuzí Endocytozou Pinocytózou Fagocytózou

5 Příjem potravy difuzí:
nízkomolekulové látky pronikají přes cytoplazmatickou membránu difuzí Prvok je využije pro pohyb stavbu buňky rozmnožování

6 Endocytóza Pinocytóza – pohlcování makromolekul, tukových kapiček a drobných částeček do velikosti 10 μm. Fagocytóza – pohlcování větších částic potravy. Částice potravy se dostává dovnitř buňky vlečením povrchové membrány, která utvoří okolo částice měchýřek – potravní vakuolu. Pokud se na fagocytózu specializuje jedna část povrchu buňky, mluvíme o příjmu potravy cytostomem, který je typický pro nálevníky.

7 Trávicí organely nálevníků
buněčná ústa (cytostom) buněčný hltan (cytopharynx) vznikají potravní vakuoly, trávení potravy buněčná řiť (cytopyge)

8 Potravní organely Trepky velké
(Paramecium caudatum)

9 Trávení obsahu vakuoly
Potravní vakuola prochází kolem makronuklea, které do ní produkuje trávicí enzymy Trávení obsahu vakuoly Nestrávené zbytky opouštějí buňku exocytózou přes cytopyge – buněčnou řiť, která je viditelná pouze v době defekace. Video: How a Paramecium Eats! :

10 Použité zdroje: Obr. 8: Prvoci. [online]. [cit ]. Dostupné z: Video: How a Paramecium Eats! [online]. [cit ]. Dostupné z: ZICHÁČEK, Vladimír. Zoologie. 1. vyd. Olomouc: FIN, 1995, 292 s. ISBN LANG, Jaroslav, Oldřich PRAVDA, Jaromír DOSKOČIL a Karel HŮRKA. Zoologie: 1.díl. Praha: SPN, 1974.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám"

Podobné prezentace


Reklamy Google