Recyklace Vypracoval: Michal Brzobohatý Třída: 2L

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MÁ TO SMYSL.TŘIDTE ODPAD!
Advertisements

Problematik a třídění a likvidace odpadů. Zásady domácí ekologie. Jiří Šafránek.
Anotace Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Manipulace s materiálem, inovuje výuku použitím multimediálních.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_05-14 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
PLASTY. DEFINICE Plasty jsou uměle (synteticky) vyrobené makromolekulární látky, které lze za určitých podmínek tvarovat. Mají vlastnost zvanou PLASTICITA.
TŘÍDĚNÍ ODPADU. Co je to recyklace? Při recyklaci jsou zpracovány odpady na nové materiály. Každý z nás svým chováním přímo ovlivňuje další "život" odpadu.
Problematika odpadů aneb KAM S NIMI. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_13.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceTechnické.
Jméno autoraMgr. Stanislava Junková Datum vytvořeníduben 2013 Ročník2. Vzdělávací oblast obor tematický okruh Člověk a jeho svět Prvouka (DUM 29) Rozmanitost.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 15. Odpady, třídění a recyklace Název sady: Základy ekologie pro střední.
Prezentace TSMPr s.r.o. Jak v Přerově třídíme odpad?
ČLOVĚK A JEHO SVĚT 4. ročník Ing. Hana Adamcová Vytvořeno: 2011.
Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Školní rok: 2015/2016 Datum vypracování:
Předcházení vzniku odpadů Jana Blecherová Říjen 2015.
Voda Vypracoval: Martin Popelka Obor: Technické lyceum Třída: 2.L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Nerostné bohatství na Zemi Vypracoval: Tomáš Vávra Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar.
E KOLOGIE Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Soňa Dvořáková Název: VY_32_INOVACE_13_B_19_Ekologie Téma: Člověk a příroda Číslo.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Bláhová Eva Název: VY_32_INOVACE_13A_16_Plasty Téma: 13A_CH9.roč. Datum.
Pořadové číslo projektu: 4247/21/7.1.4/2011 Číslo šablony: VY _32_INOVACE_ENV_18.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ekologické stavby Vypracoval: Martin Poledníček
Obor: Elektrikář Ročník: 1. Vypracoval: Bc. Svatopluk Bradáč
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Olga.
Netradiční aranžérské materiály
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Denní a týdenní stacionář Jihlava
Polodrahokamy a Drahokamy
Balená voda – potřebujeme ji?
Optický kabel (fiber optic cable)
DFE – Design for environment
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Vypracoval: Tomáš Svrčina
Téma: Světlo Vypracoval: Bohumil Baroch
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lenka.
Strach a proč se rádi bojíme
Delfín Skákavý Vypracoval: Martin Polášek
Technické prostředky v požární ochraně
Jan Maršák Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Plodiny budoucnosti Vypracovala: Veronika Vojáčková
Nakládání s odpady CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MA_ZP_03
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Výroba II.. Výroba II. Organizace výrobních pracovišť V jedné dílně jsou příbuzné stroje Výrobek prochází několika dílnami Technologické uspořádání.
Zbytečné části těla Vypracoval: Marek Dosoudil
Název projektu: Moderní škola
vypracoval: Zdeněk Pěčonka
Světlo Vypracoval: Lukáš Gibala Obor: Technické lyceum Třída: 2L
Vodní energie,přehrady
Ekocentrum Chodováček DDM Bludiště Chodov
Balená voda – potřebujeme ji?
Registrační číslo projektu
Výroba pelet z biomasy v Habrech
Název Recyklace papíru
Oběhové hospodářství v praxi
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/
TŘÍDĚNÍ ODPADU.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
AktuálnĚ z odpadů a oběhového hospodářství z pohledu MŽP
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
Fond Vysočiny Odpady 2018 Ing. Eva Navrátilová Jihlava 10. dubna 2018
Transkript prezentace:

Recyklace Vypracoval: Michal Brzobohatý Třída: 2L Obor: Technické lyceum Předmět: Biologie Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar, MBA Školní rok: 2016/17 Datum vypracování: 18. 3. 2017

Co je to recyklace? Výhody recyklace: je to proces nakládání s odpadem, který vede k jeho dalšímu využití. Jedná se o opětovné využití odpadů a jejich vlastností jako druhotné suroviny ve výrobním procesu recyklace umožňuje šetřit obnovitelné i neobnovitelné zdroje a často může snižovat zátěž životního prostředí zásadní podmínkou recyklace je třídění odpadů Výhody recyklace: šetří životní prostředí snižuje nutnost těžby nebo výroby nových surovin využití odpadu místo jeho uložení na skládku Symbol pro recyklaci

Dělení recyklace: Co se dá recyklovat? přímá – odpad je bez úprav opětovně použit – součástky aut z vrakoviště nepřímá – odpad je třeba před následným využitím upravit – vytříděný plast, papír, sklo, kovy... Co se dá recyklovat? plasty papír / nápojové kartony kovy sklo textil bioodpad, stavební odpad, rozpouštědla, oleje...

Třídění odpadu aby mohl být odpad recyklován, musí být nejdříve roztříděn podle druhu materiálu: nápojový karton → oranžová sklo - čiré → bílá - barevné → zelená papír → modrá plast → žlutá

Recyklace papíru k výrobě nového papíru slouží slisovaný sběrový papír papír lze takto recyklovat průměrně 4x až 6x každá tuna recyklovaného papíru ušetří asi 14 stromů z recyklovaného papíru se vyrábí novinový papír, sešity, obaly na vajíčka nebo toaletní papír

Recyklace skla vytříděné sklo zbavené nečistot se rozdrtí na malé střepy střepy se obvykle zpracovávají přímo ve sklárně sklo se dá používat téměř do nekonečna z recyklovaného skla se vyrábí např. láhve pro chemikálie, pěnové sklo nebo skleněná textilní vlákna pěnové sklo – se používá jako tepelné izolační a protipožární stavební materiál skleněná textilní vlákna – vlákna ve formě kabelu se používají na přenos dat → optické vlákno

Recyklace plastu Recyklace kovu kvůli složení je každý druh zpracováván jinou technologií z PET láhví se vyrábějí vlákna, která se používají jako výplň zimních bund a spacáků nebo se přidávají do tzv. zátěžových koberců z fólií, sáčků a tašek se opět vyrábějí fólie a různé pytle, např. na odpadky ze směsi plastů lze vyrábět např. zahradní nábytek nebo protihlukové stěny u dálnic Recyklace kovu před recyklací se musí kov shromáždit a zbavit dalších kovů. Tím se zajistí, že je recyklovaný kov co nejčistější - potom je roztaven v ohromných pecích a nalit do forem recyklace se provádí tavením použitého kovu, vzniká téměř stejně kvalitní kov nejčastěji recyklované kovy jsou ocel a hliník

Děkuji za pozornost

Odkazy: https://cs.wikipedia.org/wiki/Recyklace#/media/File:Recycle001.svg http://www.sos-planeta-zeme.cz/soutez2/images/kontejnery.jpg http://arnika.org/soubory/obrazky/pro-spotrebitele/setrne_papirovani/Recyklace_papiru_1991_2014.jpg https://cs.wikipedia.org/wiki/Sklen%C4%9Bn%C3%A1_textiln%C3%AD_vl%C3%A1kna#/media/File:Glasfaser_Roving.jpg https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C4%9Bnov%C3%A9_sklo#/media/File:Foamglas.JPG http://www.trideniodpadu.cz/recyklace http://iszp.kr-moravskoslezsky.cz/cz/odpady/trideni/co-je-to-recyklace--334/ http://arnika.org/recyklace-papiru https://cs.wikipedia.org/wiki/Recyklace https://cs.wikipedia.org/wiki/Recyklace_plast%C5%AF https://cs.wikipedia.org/wiki/Recyklace_skla https://cs.wikipedia.org/wiki/Recyklace_kov%C5%AF