Seminář 7: Reflexivní přístup

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dítě v dnešním světě - obrat k dítěti v pedagogice
Advertisements

Seminář k metodám sociologického výzkumu Josef Bernard Katedra sociologie FF UHK.
Tematická a kompoziční složka literárního díla
Interpretace neuměleckého textu Esej III. Přečtěte si uvedený úryvek a rozhodněte: Mezi intencemi post-totalitního systému a intencemi života zeje propast:
Management Ing. Jan Pivoňka.
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
Elementární prosociálnost Etika viva. Význam prosociálnosti Zvyšuje vnímání lidských práv Rozvinutí iniciativy a kreativity Dodává životu smysl Zjednodušuje.
© HMP 2003 DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Trenér TRÉNINKOVÁ ČÁST „Řízení lidských zdrojů“ Trenér.
Politologie jako věda Politika moc
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
IDEOVÁ KONFERENCE TOP 09 Olomouckého kraje Konzervativní hodnoty a politika 21. století – , Olomouc Anna Putnová.
Koncepce pracovníka a pracovní skupiny v řídicích strategiích Borek Bernard.
Abraham Maslow (1908 – 1970). Abraham Maslow Americký psycholog, psychiatr a filozof Zakladatel humanistické psychologie.
Jaroslava Sýkorová Milena Tomášková Karlovy Vary, 2014
ETICKÉ ASPEKTY OCHRANY PŘÍRODY
MOTIVACE PRACOVNÍ ČINNOSTI Hunalová Gábi, Kotková Hel., Proskovcová Šáry.
STÁT forma organizace lidské společnosti, která se vyznačuje sdružením obyvatel určitého území v právní celek suverenita, svrchovanost je výrazem státní.
HUMANISTICKÁ PSYCHOLOGIE
Dítě v dnešním světě - obrat k dítěti v pedagogice
Psychologie štíhlé postavy
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Metodické pokyny pro předmět Tlumočnický proseminář
Vyjednávání I sebelepší mezilidské vztahy nebo manažerské techniky nás čas od času nedokážou ochránit před střetem různých názorů, myšlenek nebo přístupů.
Péče o osoby s afázií.
Stres Petr Machala. anglicky stress = napětí, namáhání, tlak jedinec je vystaven mimořádným podmínkám následné obranné reakce mají za cíl zachování vnitřní.
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Zpracovala: Simona Hyková
Duševní zdraví a psychohygiena
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Preventivní programy v ordinaci PLDD
Film má být příručkou správného chováni nebo zdrojem nezávislosti
VY_32_INOVACE_2D.9.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Albert Camus Barbora Vaňková.
1 Manager nebo leader? -Management je pozice -Leadership je volba (rozhodnutí) -Potřebujeme management i leadership -Management a leadership je všude kolem.
John Ronald Reuel Tolkien
Mgr. Zuzana Kročáková …I KDYŽ TO MNOHDY NEVÍ.
Psychologické aspekty zdraví
1 Změna – naše příležitost k úspěchu Obsah: 1.Úvod 2.Srdce změny – změna chování lidí 3.Osm kroků procesu změny podle Kottera 4.Závěr 5.Otázky k zamyšlení.
Sociologická imaginace.Praha: SLON, 2002; kapitola Příslib, str
Seminář 7 přístupy a pozice praktika Témata k diskusi: Typy spojení problémů a přístupů Volba povolání jako příklad aplikace různých přístupu ve filmech.
Manager nebo leader? Management je pozice
Plánování využiti filmu v praxi Typy k diskuzi Kontinuita kroků v vypracováni filmu Definováni úlohy filmu v vaši praxí Souvislost mezi stylistikou práce.
pokus o obecnou teorii sociálního jednání (T
VYUŽÍVÁNÍ FILMŮ V SOCIÁLNÍ PRÁCI: KULTURNÍ PRAXE JAKO METODA KOMPLEXNÍHO A HUMANISTICKÉHO PŘÍSTUPU K POMÁHAJÍCÍ ČINNOSTI Seminář 2 Úloha experta Film má.
Seminář 7 Reflexivní přístup Norma jako předpis veřejnosti Norma se promění v instituci a omezuje pohled na hodnotu, kterou má svým základem pluralitu.
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
Naše skutečná a online identita - bezpečný internet ZŠ a MŠ Město Touškov.
Skupinová dynamika.
1 Úloha vůdců, úloha vůdcovství -Poznat a dělat správné věci -Definovat vize -Ukazovat cestu, jak vizi realizovat.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_TOMAS_VASATA_CLOVEK _VE_SPOLECNOSTI_SOCIALNI_KONTROLA_11 Název školyStřední škola služeb,
Vůdcovství Doc. PhDr. Jan Neuman, CSc. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.
Teorie státu a byrokracie 1. blok. Stát a moc Weber: Stát je takové lidské společenství, které si na určitém území nárokuje pro sebe (a to s úspěchem)
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání pro zdravý PředmětZdravověda Tematický.
Seminář 4 Humanistický přístup: možnosti a omezení Skládá se z tří častí: Rozbor domácího úkolu 2 z pohledu pozici diváka, kritika, experta, a odborníka.
ROZVOJ OS A TŘETÍHO SEKTORU V ČESKÝCH ZEMÍCH Přednáška OS, ZS 2011/12, KAP FF ZČU Lenka Strnadová.
Současné teorie pro web
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
O Koblížkovi JAZYK A ŘEČ.
Zátěž a rizika povolání a optimismus učitele
Sociologie pro SPP/SPR
Seminář 7: Reflexivní přístup
Konflikt, koření života
Komunikace učitele se žáky
Péče o osoby s afázií.
Politické strany VY_32_INOVACE_03-57 Ročník: 9. Vzdělávací oblast:
Seminář 5 Humanistický přístup: možnosti a omezení
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Čestlice
Pedagogika II Mgr. Kateřina Lojdová
POLITOLOGIE ÚVOD POLITIKA X POLITOLOGIE STÁT A JEHO FUNKCE FORMY STÁTU.
Transkript prezentace:

Seminář 7: Reflexivní přístup Rozbor domácího úkolu Seznámení s reflexivním přístupem Metodické pokyny k vypracování cvičení

Domácí úkol Most do říše Therabitia Zvládání s žalem Vymyšlení fantastického světu jako cesta terapie Pochybování v norméch

Jiné filmy stejného druhu

Porovnání Harry Potera a Most do říše Therabitia Revoluční pohádka Humanistická pohádka Přesný popis zla Boj proti zla Vyjádření názoru na spravedlnost Týmová práce Možnost porovnat kouzelné prostředky s prostředky revolučního přístupu Útek od skutečnosti jako způsob zvládání s žalem Zlo není, ale pochopení funguje jako prostředek proti stigmatizaci lidí jako zlé Spiš pevný vztah než tým

John Ronald Reuel Tolkien On Fairy-Stories (O pohádkách) Doporučování John Ronald Reuel Tolkien On Fairy-Stories (O pohádkách)

Domácí úkol Sociální výtah ve filmu Billy Elliot Symbolický řad filmu: horníci dolu, ale Billy je vzhůru Co by se stalo, kdyby hlavní postava nebyl přijata do královské školy baletu? Nastavění na sociální nerovnováhu

Domácí úkol násilí ve škole

Columbine High School massacre Různé pohledy na děj

Přelet nad kukaččím hnízdem Ken Kesey Miloš Forman Svět je popsán podle modelu psychiatrické léčebny

Základní konflikt veřejného života Bezpečnost a kontrola Práva a svoboda

Druhá generace pojmu profesionalismus Odborníci jako zločinci, jíž využívají svou moc ve prospěch sebe Profesionalismus a pseudo-profesionalismus Mildred Ratched jako přezdívka pro libovůli a byrokracie

Reflexivní přístup jako produkt post-modernity Zklamaní v demokracii a hodnotách lidských práv (zdrojem je terorismus a ne-demokratické metody boji za demokracii) Odmítnutí ideje progresu (happy-end není možný, ale není žádná tragédie) Pochybování o základech lidstva a humanismu jako přítomných a uskutečněných hodnotách Odvaha pokračovat v životu i přes všechna zklamání (balance mezi aktivitou a reflexí)

Popis nadceněné ideje Negativní strany Hodnota se vzpružuje natolik mocným citem, že žádná reflexe není možná. Zklamaní přivádí k významným ztrátám v slohu smyslů pro život, a dokonce nervovému zhroucení. Pozitivní strany Člověk nedokáže žit bez takových idejí: dávají moc a energii, hybnost a snahu. Člověk nedostane smysl pro život jeden a navždy, a může předpokládat zklamaní a změny slohu smyslu pro život

Madagaskar jako příklad reflexivního přístupu Hodnoty a nadceněny ideje (překonání nadceněné hodnoty) Vazba mezi zodpovědnosti o sobě a jiného Vliv civilizace na život skutečného člověka Eskapismus (downshifting) jako trend člověka vyvinuté zemi

Nadceněná ideje a její překonání Podobnosti Odlišnosti Postavy mají nadceněné ideje Postavy jsou nuceny veřejnosti mít takové ideji Postavy se zkusí zbavit těch idejí Různý zdroj nesvobody Zkušenost postav (jako zdroj zvládání se stresem)

Příklady nadceněných idejí

Příklady nadceněných idejí

Role nadceněné ideje Změna v slohu nadceněných idejí má důsledkem změnu v chování a vztazích. Lidé doby post-modernu mají vetší možnosti a nutnosti měnit své nadceněné idejí Stíny ideje - co je odměnou za přednost ideje? čím vyplatí každá postava?

Co se stane s člověkem, který nemá takovou ideje?

Jeden z smyslů reflexivního přístupu „I wanted a moral to the story. In Finding Nemo: Don't let fear rule your life. Shrek: True beauty is on the inside. Madagascar: Don't eat your friends?“ Camerin Courtney Christian today Srozumitelné nebo ne oceňovat film v rámci pojmu morality? Souhlasní s tím popisem morality jiných filmů? Jak byste popsali smysl filmu?

Nadceněné ideji jako projev post-modernity Vnitřní konflikt mezi idejemi Nevyhnutelnost krize: zůstat s novým pohledem na hodnoty není možně, ale se změnit styl života boje Zdroj krize: veřejný tlak (totalitární režim, společnost konsumace)

Vnitrní konflikt mezi idejemi

Nevyhnutelnost krize

Zvládnutí s krize Dědinství humanistického přístupu smysl ve vztazích Černý humor a kritika tradičních způsobu zvládáni Obnovující smysly tradičních věcí Transformování vědomí

Zhoršuje nebo zlepši stav člověka? This unfunny movie with a depressing premise and an unsolvable conflict, even the most minor chuckle shines like a diamond. Steve Biodrovsky Co ve filmu funguje jako zdroj terapie? Citáty z jiných filmu a jejich probírání Černý humor „Valka“ mezi procesem a výsledkem

Citováni populárních filmu, skutečných postav Parodie Přidáni jiného smyslu Přidání většího smyslu

Postavy jako odrazy celebrit

Reflexívni přístup proti funkcionalistickému Pyramide Maslow nebo potravinářský řetězec?

úloha přírody: funkcionalistický přístup příroda jako vzorek rovnováhy a správní rámec uspořádáni životu

úloha přírody: humanistický přístup Příroda jako místo, kam může utéct člověk od civilizace

úloha přírody: reflexivní přistup příroda jako zdroj nebezpečnosti a rizik, jako něco, co tlače jako veřejnost, žádná idealizace

Úloha jazyku a verbálních prostředků Proč jazyk a řeč jsou natolik důležité pro reflexívní přístup? Čím níže postavy v pyramide potřeb, tím sprostější jejich řeč a jednoduší seznam úkolů, které vyřešují při pomoci řeči Jazyk je prostředek pochopeni a reflexe, ale fossi to nepotřebují, tudíž jsou omezení větou: fossi se chcou hamat.

Příklady verbálního chováni Vyumělkovaný styl krále Juliana a jedovatá malomluvnost jeho poradce odrazí manipulativní přírodu řeči nadřízených, halucinační a alogické verbální chováni nejmenšího z lemurů Morta ukazuje na výsledky vlivu manipulativní řeči mocnářů

Příklady verbálního chováni Melman si osvojil odborní jazyk pečovatelů, hraje se pojmy i v rámci každodenní komunikace, a představuje příklad hyper-textu, který možno číst a doplňovat (není to zdrojem toho, že Melmana jiní slyší občas a zřídka) . Melman je příkladem odcizení jazykové zkušenosti od jiných zážitků. Dřivě bydlil v Bronksu, měl dost příležitostí sledovat svět, ale mluví jen o nemocích a svém osudu.

Motto reflexivního přístupu Mít odvahu chtít i přes to, že touha nesplňuje všechno