Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení Harrachov

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Buďte pozdraveni!.
Advertisements

Práva a povinnosti studentů. 2 Co je upravuje Zákon o vysokých školách §§ 62 a 63 Studijní program a studijní plán oboru Vnitřní předpisy univerzity a.
Dokumentace k zajištění BOZP
AU UK - školení zaměstnanců z BOZP
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Nedostatky v BOZ a BOZP ve školách a školských zařízeních Zjištěné při kontrole na místě.
Svazky obcí jako zřizovatelé škol a školských zařízení
Odpovědnost školy v oblasti rizik. Druhy odpovědnosti odpovědnost za škodu –škoda na zdraví, jiná nemajetková újma, škoda na majetku odpovědnost za přestupek.
Kurz pro výchovné poradce Právní rámec výkonu poradenské činnosti
Návrh zákona o podpoře rodin s dětmi
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Opatření v oblasti sladění profesního, rodinného a osobního života
Mimoškolní aktivity zábava a povinnost.
Úvod do první pomoci. Právní odpovědnost 40/2009 Sb. - trestní zákoník § 150 Neposkytnutí pomoci (1)Kdo osobě, která je v nebezpečí smrti nebo jeví známky.
Č. 561/2004 Zákon o předškolním, základním středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon)
Právo na informace Tereza Danielisová,
REGIONÁLNÍ ŠKOLSTVÍ V PLZEŇSKÉM KRAJI. Počet škol a školských zařízení v Plzeňském kraji zřizovaných obcemi 385 zřizovaných krajem 98 soukromých 17 církevních.
NOVELY PRÁVNÍCH NOREM a jiné … PORADA ORP
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Pracovní doba, BOZP Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES – přednáška č. 4.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Anglie a Paříž pro základní školy
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných krajem Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných.
Stále se zvyšující provoz na pozemních komunikacích sebou přináší vyšší rizika vzniku dopravních nehod a jejich následků. Jedním z období, které se projevuje.
Dokumentace k zajištění BOZP
Práva a povinnosti rodičů a dětí
Odvolání z funkce a další zvláštnosti postavení vedoucího zaměstnance
Název opory – Řízení BOZP, instituce BOZP, jejich místo, úloha a pravomoci Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Zájmové činnosti ve střediscích volného času
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 9. prosince 2015.
Činnost dopravní policie v roce Dopravní přestupky řidičů motorových vozidel Celkem řešeno řidičů motorových vozidel na místě uloženo.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 9. prosince 2014.
Předškolní vzdělávání a školní stravování 2010 Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
Problematika bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na vysokých školách Praha, 12. června 2013.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor bakalářské práce: Martina Moravcová, DiS. Vedoucí bakalářské.
BOZP 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Anotace: Materiál je určen pro 3. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních.
BOZP při práci ve výškách
Veřejná služba 2017.
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
Název projektu: Moderní škola
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Doksy 21. – 22. září 2017.
Činnost Policie ČR v dohledu nad silničním provozem, rozbor činnosti dopravní policie za rok plk. Ing. Leoš Tržil ŘSDP PP ČR Praha.
Ústav pro informace ve vzdělávání bude sloučen s Českou školní inspekcí Porada ředitelů škol a školských zařízení Libereckého kraje, 21. říjen.
Základní vzdělávání a další …
Analýza současného stavu institucionálního zajištění péče o ohrožené děti. [online] [cit ]. Dostupné z www: .
Bezpečnost ve škole a školském zařízení
Letní prázdniny lepší než 2009 ?
Rozpočet přímých NIV na rok 2015
Prázdniny bezpečnější
Liberecký inspektorát ČŠI
Normativní financování vztahy a souvislosti
PRÁVNÍ ZÁLEŽITOSTI Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 13. prosince 2012.
Rozpočet přímých NIV na rok 2016
Malotřídní základní škola optikou současné právní úpravy
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Organizační pokyny: Odjezd ve sobotu v 7:45 od školy (u bazénu)
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Novinky v předškolním vzdělávání
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Hejnice 20. – 21. září 2018.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Odbor školství oddělení školské ekonomiky
Transkript prezentace:

Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení Harrachov

Zákon číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Obsah Zákon číslo 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Informace z organizačního a správního oddělení Bezpečnost a ochrana zdraví dětí, žáků a studentů ve školách a při školních a mimoškolních akcích

Zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím § 18 – povinný subjekt musí vždy do 1. března zveřejnit výroční zprávu za předcházející kalendářní rok o své činnosti v oblasti poskytování informací odvolacím orgánem dle zákona 106/1999 Sb. je pro školy a školská zařízení jejich zřizovatel – správní odbor

Informace z organizačního a správního oddělení od 1.9.2016 metodik platů a mezd, personální agenda ředitelů, výkazy P104... Bc. Lucie Matoušková telefon 485 226 639 kancelář č. 828 e-mail: lucie.matouskova@kraj-lbc.cz 4

§ 5 vyhl. č. 54/2005 Sb., o předškolním vzdělávání BOZ – právní rámec § 29 školského zákona § 5 vyhl. č. 54/2005 Sb., o předškolním vzdělávání Vyhl. č. 64/2005 Sb., o evidenci úrazů dětí, žáků a studentů Vyhl. č. 106/2001 Sb., o hygienických požadavcích na zotavovací akce …………. Metodický pokyn MŠMT č.j. 37 014/2005-25 ze dne 22.12.2005 – pro školy zřizované MŠMT, lze použít analogicky 5

Kniha úrazů – lépe tiskopis než sešit BOZ – ve škole Proškolení zdravotníci – po absolvování jednodenního kurzu, ale i kurzu v rozsahu min. 130 hodin Lékárničky – lékárnička má jít za zraněným, ne naopak, pravidelně kontrolovat a doplňovat, menší lékárničky brát s sebou při opuštění školy Kniha úrazů – lépe tiskopis než sešit Vnitřní předpis - mj. postup při úrazu (1. poskytnout první pomoc, 2. volat RZS (je-li to třeba), 3. informovat rodiče, 4. zapsat úraz do Knihy úrazů) - 6

ředitel vždy určí vedoucího akce BOZ – mimo školu ředitel vždy určí vedoucího akce věnovat pozornost dopravě – autobusy objednávat u prověřeného dopravce (bezpečnostní pásy, odpočinek řidiče, technický stav…), vyhýbat se dopravě osobními auty (technický stav, pojištění, výpis z bodového konta řidiče…), pěšky (reflexní prvky, poučení…), kola (poučení o dopravních předpisech, kontrola technického stavu a výbavy…) stanovit dohled v průběhu celé akce – přiměřeně i v noci Vyhýbat se adrenalinovým aktivitám 7

Jasně stanovit odpovědnost BOZ – dobré rady Dbát na dostatečný počet osob vykonávajících dohled na akcích (dodržovat zákoník práce, nikdy ne jedna osoba!) Jasně stanovit odpovědnost Školit, poučovat, informovat (učitele, rodiče, žáky…) Jasně stanovit počátek a konec akce (místo, čas), zdůraznit, že tím končí dohled nad žáky V případě „rozchodu“ vyžadovat souhlas rodičů Vnitřní předpisy pravidelně aktualizovat 8

Jiné léky za žádných okolností nepodávat BOZP – dobré rady Pravidelně užívané léky podávat pouze na základě písemného (rodiči podepsaného) rozpisu Jiné léky za žádných okolností nepodávat Ve škole strkat do zásuvky pouze zkontrolované a nálepkou o revizi opatřené elektrospotřebiče Od 20.2.2016 mají chodci povinnost na silnici mimo obec mít na sobě reflexní prvky (učitele vybaví škola!) POZOR NA ÚČAST DĚTÍ, UVOLNĚNÝCH Z TĚLOCVIKU – vyžadovat lékařské potvrzení, že se žák může akce zúčastnit!!! 9

BOZ – příklady špatné praxe …aneb To se opravdu stalo! Předškoláci na lanovce aneb výpomoc spoluobčanů Nepotřebujeme noční dohled aneb co je psáno, to je dáno Čestné prohlášení aneb to kolo je naprosto v pořádku 10

Děkuji za pozornost 