Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
O.Sláma, Š. Špinka Projekt „Paliativní péče v ČR“ Senát PČR
Advertisements

Průzkum v azylových domech
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Sociální služby SOZ.
Péče o seniora trpícího depresí
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Péče o pacienty s chronickým onemocněním. Dispenzarizace.
Možnosti propojení sociálních služeb a domácí zdravotní péče u jedinců s psychiatrickým onemocněním Ing. Pavel Andrejkiv Agentura domácí péče LADARA, o.p.s.
Myšlenky pro současnost a budoucnost MUDr.Bohumil Skála,PhD
Zákon o sociálních službách
Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
SOCIÁLNÍ SLUŽBY V ČR.
Kteří pacienti již nemají prospěch z umělé výživy Klinické a etické aspekty O. Sláma, MOU Brno XII. BDPM –
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Integrovaná duchovní péče ve zdravotnických službách Rev. George Cobb Vedoucí kaplanského týmu Nemocnice Mount Vernon North West London, UK.
PEČOVATELSTVÍ 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
Prevence násilí na pracovištích 1. 2 šikana mobbing zastrašování urážky výhrůžky sexuální obtěžování rasové ponižování diskriminace fyzické napadení STRES.
Problematika eutanázie
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Klinická propedeutika
Péče o umírajícího dle vzoru LCP - zahraniční zkušenosti Anita Reda, Blanka Highfiel, Velká Británie.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
CHARITA OSTRAVA CHOS a Mobilní hospicová jednotka
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Halina Doležalová.  Vznik na jaře 2008, 64 členů  Převážná většina zdravotníků- zdravotních sester  Cíl: vzbudit veřejnou diskuzi o potřebě hospice.
Příjem pacienta na lůžkové oddělení a jeho bezpečí
PNP Střípky z minulosti. na seminář „Příspěvek na péči“
Martin Gregora.  Podvýživa je stav nerovnováhy mezi potřebami organismu a skutečným příjmem, který vzniká v důsledku nedostatku živin důležitých pro.
G RANADA – E RASMUS + S PECIFIKA OŠETŘOVATELSKÉ A NUTRIČNÍ PÉČE U SENIORŮ V ZAHRANIČÍ Lucie Kenkušová a Kristýna Hypešová.
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Zvláštnosti ošetřovatelské péče u seniorů Mgr. Dana Vaňková.
Sociální služby města HB – Domov pro seniory Bc. Milan Žák, DiS. Sociální pracovník organizace.
Projekt,,NO DRUGS”. O čem dnes uslyšíte ?? Definice drogy Proč lidé berou drogy? Drogová závislost Rozdělení drog Rizika užívání drog Prevence Léčba Druhy.
Prezentace služeb OPORA V roce 2014 poskytoval spolek OPORA občanům města Roudnice nad Labem tyto registrované sociální služby: Pečovatelská služba Odborné.
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
Domov důchodců Dubí, příspěvková organizace Na Výšině 494 a Ruská 130.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Domovy pro seniory. se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž situace vyžaduje pravidelnou.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
FARNÍ CHARITA LITOMYŠL Sídlo: Bělidla 392, Litomyšl.
HOSPICOVÁ A PALIATIVNÍ PÉČE v Libereckém kraji CESTA K VÝSTAVBĚ KAMENNÉHO HOSPICE.
Pilotní projekt Mobilní specializovaná paliativní péče (MSPP) Několik poznámek z perspektivy ČSPM MUDr. Ondřej Sláma, Ph.D. Vědecký sekretář ČSPM ČLS JEP.
Výživa a paliativní péče Petra Hýsková, říjen 2015.
Srdeční selhání z pohledu pacienta Marie Lazárová I. Interní klinika kardiologická FN Olomouc.
Paliativní péče a nemocný s lymfomem
Terénní programy pro Liberecký Kraj K-centrum Liberec K-centrum Česká Lípa Protidrogový program v penitenciárních zařízeních.
Telemedicína a praktický lékař
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Paliativní péče a sociální služby - vhled do souvislostí
Cíle péče a paliativní přístup v pobytových službách
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Mgr. Jana Drexlerová Mamma HELP
Boj o pacienta, boj o peníze
Sociální šetření a legislativa
Ošetřování nemocných v terminálním stádiu
Věk sám o sobě není důvodem zvýšené potřeby péče.
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Školská sociální práce
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Nepříznivé sociální situace spojené se stárnutím senior v domácí péči
MOBILNÍ HOSPIC SV. KRYŠTOFA
Podpora nových služeb v péči o duševně nemocné
MOBILNÍ HOSPIC STROM ŽIVOTA
Transkript prezentace:

Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb Pohlová Lucie, Nový domov Karviná, příspěvková organizace

Ideál paliativní péče Ideálem je, aby člověk umíral bez bolesti (fyzické, psychické, sociální a spirituální) a s vděčností za život, který mu byl dán. (Huneš) Dobrá paliativní péče je dostupná všem s nevyléčitelným a život ohrožujícím onemocněním

Realita paliativní péče Většina lidí si přeje umřít doma, ale ve skutečnosti jich přes 80% umírá v nemocnici nebo sociálním zařízení. Umírají v cizím prostředí, bez přítomnosti svých blízkých. Ti naopak posléze trpí pocitem, že své blízké v těžké chvíli opustili. Přerod osobní smrti v smrt lékařskou.(Miles)

Předpoklady pro poskytování paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb Uživatel služby si přeje zůstat ve svém navyklém prostředí Uživatel služby i jeho rodina byli seznámeni se zdravotním stavem uživatele služby a jeho prognózou Uživatel služby i jeho rodina jsou seznámeni s principy paliativní péče (možnostmi a limity)

Cíle paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb Kvalitně, bezpečně a při respektování zákonných postupů pečovat o umírajícího Dochovat uživatele služby, pokud je to jeho přání Účinně tlumit bolest a zhoršující se symptomy tak, aby byla zachována kvalita života

Obecná paliativní péče Doporučené postupy Dobrá klinická praxe Základem je sledování, rozpoznání a ovlivňování toho, co je významné pro kvalitu života jedince (např. léčba nejčastějších symptomů, respekt ke klientově autonomii, citlivost a empatická komunikace s umírajícím a jeho rodinou, manažerská zdatnost při organizačním zajištění péče a při využití služeb ostatních specialistů, zajištění domácí ošetřovatelské péče atd.). Multidisciplinární tým Holistický přístup Dostupnost péče 24 hodin/7 dní v týdnu

Péče o tělesné symptomy a obtíže Základem paliativní péče je průběžné hodnocení a léčba bolesti a ostatních tělesných symptomů. Bolest a další symptomy by měly být zvládány v souladu s nejnovějšími poznatky a doporučeními. V případě potřeby by měl být konzultován specialista na jednotlivé symptomy

Péče o tělesné symptomy a obtíže bolest, nevolnost a zvracení, zácpa, dušnost, slabost a vyčerpání, nespavost, úzkost, zmatenost, deprese a další psychické symptomy.

Péče o tělesné symptomy a obtíže Z ošetřovatelského hlediska se péče zaměřuje především na: péči o pokožku prevenci proleženin a polohování nutriční péči a poradenství péči o vyprazdňování, o pitný režim o dutinu ústní (především v terminální fázi) péči o dýchací cesty

Psychologické a sociální aspekty péče stres, obavy z budoucnosti a těžká deprese suicidální myšlenky a pokusy delirantní stavy podpora strategií, pomocí kterých se uživatel se svou těžkou situací vyrovnává (náboženství)

Etické a právní aspekty paliativní péče Vyjádřená přání uživatele služby nebo jeho zákonného zástupce tvoří spolu s názorem rodiny a lékaře základ plánu paliativní péče. Péče musí být poskytována v souladu s etickým kodexem ČLK a právním řádem ČR. V případě, kdy uživatel již není schopen sám komunikovat, by se lékař měl snažit zjistit a respektovat uživatelem dříve vyjádřená přání a hodnoty.

Kazuistika Ošetřovatelská anamnéza Paní E.M, ročník 1934 Diagnóza: Ošetřovatelské diagnózy a plán rizik Ošetřovatelská anamnéza Paní E.M, ročník 1934 Diagnóza: Tumor faciei (rozsáhlý) DM II.typu na inzulínoterapii V ND Karviná, p.o. od 5.5. do 15.5.2017 00079 Nedodržení užití léků 00133 Chronická bolest 00045 Porušená sliznice dutiny ústní 00155 Riziko pádu 00047 Riziko porušené kožní integrity

Kazuistika Stanovení paliativní péče lékařem Zvládání bolesti (klientka přichází ze svého domova s ordinací Novalginu tbl. !!!) Zvládání stanovených rizik Adekvátní výživa a hydratace Péče o ránu Podpora rodinných vazeb

Děkuji za pozornost