FUNDACE V NOVÉM OBČANSKÉM ZÁKONÍKU

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Typy právnických osob podle občanského zákoníku č.89/2012 Sb.
Advertisements

Evropská soukromá společnost s r. o
Ekonomika neziskových organizací
Obchodní společnosti.
JUDR. LENKA DEVEROVÁ Červenec 2013 MAS OPS nebo sdružení (spolek)
Správní činnosti.
Ustavení a vznik.
Kliknutím lze upravit styl předlohy. Nestátní neziskové organizace.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Právnické osoby Pojem, místo v systému, typologie, charakteristické rysy.
(ZOK §132 – 242).  nejpoužívanější forma obchodní společnosti u nás (především u drobných a středních podnikatelů) Způsob založení  Zakladatelskou listinou.
Transformace NNO dle NOZ od roku 2014 Mgr
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
Subjekty a vykonavatelé veřejné správy
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Obchodní společnosti jako právní formy podnikání
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
= společenství NEUZAVŘENÉHO počtu osob, založené za účelem podnikání nebo i za jiným účelem (vzájemné podpory svých členů nebo třetích osob) - např. družstvo.
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
Nevládní neziskové organizace pro HEN 3. přednáška, Právní formy, postup zakládání.
OSTATNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Sociálně pedagogická činnost v neziskovém sektoru Zimní semestr 2013.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
STÁTNÍ PODNIK.
Obchodní společnosti.
Nový občanský zákoník a nové právní formy NNO - seminář Mgr
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují zákonem stanovené údaje o podnikatelích.
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Živnostenské podnikání Obchodní společnosti. Úvod Obchodní společnosti Obchodní společnosti Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb.Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb. Veřejná.
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Komanditní společnost
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Orgány právnické osoby Jednání za právnickou osobu.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
Korporace – obecná ustanovení zákona Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Dopad nového občanského práva na nestátní neziskové organizace JUDr. Hynek Pečinka.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Spolkové a nadační právo Nadační právo II-III. Novodobý vývoj nadačního práva na území ČR 1950 – 1990: absence právní úpravy, dosud existující nadace.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Obchodní rejstřík. Firemní právo Mgr. Monika Tichá Základy obchodního práva.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO31 Název.
Nadace, nadační fond Definice Zřízení – písemnou smlouvou, zakládací listinou Vznik – dnem zápisu do nadačního rejstříku Zakládací dokument – nadační listina,
Nestátní neziskové organizace
Východiska evropské úpravy
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Výkladová prezentace pro podporu výkladu učitele.
Obchodní společnosti I.
OBCHODNÍ REJSTŘÍK = veřejný seznam, do kterého se zapisují zákonem stanovené údaje týkající se podnikatelů. Je veden soudem k tomu určeným zvláštním předpisem.
K.S. 1. Pojem: společnost v níž jeden nebo více společníků ručí za závazky společnosti do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v obchodním rejstříku.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Společnost s ručením omezeným
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Postup při zřizování obchodní společnosti
Právní formy neziskových organizací Mgr. Jaroslav Benák jaroslav
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obchodní rejstřík je veřejný seznam, do něhož se zapisují
Další vnitrostátní předpisy
Obchodní právo Základní informace.
Nevládní neziskové organizace pro HEN
Postup při zřizování obchodní společnosti
Pojem, místo v systému, typologie, charakteristické rysy
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Transkript prezentace:

FUNDACE V NOVÉM OBČANSKÉM ZÁKONÍKU Doc. JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.

FUNDACE Fundace - není to jenom synonymum pro označení nadace, ale obecné pojmenování majetkového základu věnovaného určitému společenskému nebo hospodářskému účelu Soukromoprávní –nadace,nadační fond, (ústav) Veřejné fondy a ústavy (zřizované zákonem) – pokud zvláštní zákony nestanoví jinak, použije se úprava nadací

POROVNÁNÍ SOUČASNÉ A NAVRHOVANÉ ÚPRAVY POSTAVENÍ NADACÍ Důraz na autonomii vůle zakladatele Částečná liberalizace Upravuje odděleně právní postavení typu nadace, nadačního fondu a ústavu Použitelnost úpravy nadací pro ostatní fundace?????

Nadace: právnická osoba soukromého práva, která je tvořená účelovým sdružením majetku, který má svými výnosy sloužit společensky či hospodářsky užitečnému účelu NOVĚ! ROZŠÍŘENÍ ÚČELU, nejen obecně prospěšný Má trvalý charakter, neslouží k výdělečným účelům, může podnikat se zákonným omezením, viz dále Vytváří „nadační jistinu“, min. 0.5 mil. Kč a ostatní majetek.

Nadační fond Právnická osoba založená k účelu společensky nebo hospodářsky užitečnému Tvoří ji soubor majetku vzniklý z vkladů a darů. Nemusí mít trvalý charakter Institucionalizovaná veřejná sbírka Nevytváří nadační jistinu ani nadační kapitál. Předmět vkladu ani dar nemusí splňovat předpoklad trvalého výnosu

ÚSTAV Právnická osoba založená k účelu poskytování společensky nebo hospodářsky užitečných činností Termín ústav : snaha o zachování pojmové kontinuity (něm. Anstalt), většina Evropských právních úprav včleňuje pod nadace i výkon služeb. Kombinace věcného základu s osobním prvkem Tvoří jej soubor majetku z vkladů, darů nebo z vlastní činnosti Statutární orgán – ředitel, odpovědný správní radě

NADACE HLAVNÍ ZMĚNY: Základní princip: důraz na vůli zakladatele Rozšíření účelu a možná změna účelu Umožnění podnikání, jako vedlejší činnosti Změna úpravy týkající se správy majetku nadace Nový koncept tzv. nesamostatných nadací – přidružený fond – nemá právní subjektivitu (majetek je svěřen do správy) Transformace

ZALOŽENÍ NADACE nadace se zakládá nadační listinou, kterou může být zakládací listina nebo závěť NOVĚ! již nerozlišuje nadační listiny jednostranné a vícestranné Vždy jednostranné právní jednání

Formální a obsahové náležitosti nadační listiny náležitosti zakládací listiny jsou upravené obdobně jako v současném zákoně NOVĚ! je upraven požadavek na údaj o nadačním kapitálu a o správci vkladu.

VZNIK NADACE nadace vzniká zápisem do nadačního rejstříku – i nadále jej povede rejstříkový soud Nový zákon o rejstřících právnických a fyzických osob – řeší jak povahu rejstříku, zapisované skutečnosti, sbírku listin, tak i procesní stránku

Zřízení nadace závětí Při zřízení nadace závětí, určité náležitosti, které musí obsahovat zakládací listina, závěť obsahovat nemusí a mohou být upraveny dodatečně. Pokud zakladatel nebude moci tyto náležitosti doplnit, doplní je vykonavatel závěti a zařídí zápis nadace do nadačního rejstříku

Vklad a majetek nadace rozlišuje vklad a předmět vkladu Vkladem je souhrn věcí vnášených do nadace. Předmětem vkladu je jednotlivá věc Zachovává se dosavadní pojetí, že se vyžaduje výše vkladů alespoň 500 000 Kč.

Statut nadace zachován princip, že statut je základní právní a organizační dokument nadace, který upravuje jednak její vnitřní poměry a jednak některé aspekty vztahů nadace k třetím osobám NOVĚ! že statut nadace může vydat její zakladatel spolu s nadační listinou, čímž se vychází vstříc možné zakladatelské iniciativě zakladatele nadace. Neučiní-li tak, vydá statut do 30 dnů ode dne vzniku nadace správní rada.

Majetek nadace Tvoří nadační jistina a majetek ostatní. NOVĚ! Místo nadační jmění zákoník používá termín nadační jistina- soubor předmětů vkladů do nadace a nadačních darů.

NADAČNÍ KAPITÁL NOVÝ POJEM! nadační kapitál - peněžní vyjádření nadační jistiny Změna výše nadačního kapitálu se zapisuje do nadačního rejstříku - zvýšení či snížení nadačního kapitálu nabývá účinku zápisem do nadačního rejstříku (konstitutivní účinek).

ÚČEL NADACÍ NOVĚ! - Rozšíření účelu nadací K TRVALÉ SLUŽBĚ K SPOLEČENSKY NEBO HOSPODÁŘSKY UŽITEČNÉMU ÚČELU dobročinné a veřejně prospěšné soukromé Činnost nadace rozděluje na: hlavní, neboli statutární, a vedlejší. Hlavní činnost sleduje účel založení nadace, kdežto výnosy z vedlejší činnosti slouží k vykonání hlavní činnosti.

PODNIKÁNÍ NADACÍ Nezakazuje nadacím podnikat nesmí však jit o hlavní činnost Výnos z podnikání může být použit jen k podpoře účelu nadace ZAKLADATEL MŮŽE PODNIKÁNÍ VYLOUČIT!! Nepřímé podnikání – omezeno, nesmí přímo nebo nepřímo vedení obchodní společnosti, nesmí být neomezeně ručícím společníkem obchodní společnosti

PŘIDRUŽENÝ FOND Koncepce "nesamostatné nadace“ je tvořen majetkovým souborem a nemá právní subjektivitu pro případy, že osoba, která má prostředky, ale nechce zakládat nadaci či nadační fond, dá do správy nadace tyto prostředky, zvlášť hospodařit vlastníkem zůstává zakladatel/dárce Svěřenský fond – přidružený fond

SPRÁVNÍ RADA je statutárním orgánem nadace NOVĚ! neobsahuje ustanovení o rotaci členů správní rady Je ponechán větší prostor zakladateli pro určení pravomocí členů správní rady. Podpůrně použitelná obecná úprava právnických osob NOVĚ! je stanovena tříměsíční lhůta ke zvolení nového člena správní rady, a pokud tak neučiní, na návrh dozorčí rady nebo osoby, která osvědčí právní zájem, jmenuje nového člena soud.

DOZORČÍ RADA je kontrolním a revizním orgánem dozorčí rada se musí zřídit, činí-li nadační kapitál více než 5 mil. korun nebo nařizuje to nadační listina či statut nadace. NOVĚ! členy dozorčí rady nevolí správní rada, ale jiný mechanismus NOVĚ! dozorčí rada zastupuje nadaci v řízeních proti členům správní rady.

REVIZOR Pokud není zřízena dozorčí rada vykonává revizor NOVĚ! funkci revizora může vykonávat i právnická osoba revizora volí správní rada, pokud zakladatel nestanoví jinak – vhodné stanovit jinak

transparentnost NOVĚ! rozlišuje účetní závěrky na roční, mimořádnou a konsolidovanou. NOVĚ! Rozdíl mezi nadací veřejně prospěšnou a jinou Tyto závěrky podléhají ověření auditorem, pokud nadační kapitál činí více než 5 mil. Kč nebo to vyžaduje nadační listina či statut VÝROČNÍ ZPRÁVA NOVĚ!- ochrana soukromí dárců či některých destinatářů, kteří mohou uplatnit závazný požadavek na zachování vlastní anonymity (s jistými omezeními) Zpřístupnění ve veřejném rejstříku i v sídle nadace

NOVĚ, LEX SPECIALIS OPROTI OBCENÉ ÚPRÁVĚ PRÁVNICKÝCH OSOB PŘEMĚNA NADACE NOVĚ, LEX SPECIALIS OPROTI OBCENÉ ÚPRÁVĚ PRÁVNICKÝCH OSOB sloučení s jinou nadací či nadačním fondem změnou právní formy na nadační fond nepřipouští rozdělení nadace § 3050: možná transformace dnes existujících OPS na nadaci/nadační fond