DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_05

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KANADA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michael Korbička. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Advertisements

Kanada.
Kanada.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Úvodní přehled o Kanadě
AMERIKA Kanada – přírodní poměry III2-Z7-I-08
Kanada.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
KANADA.
AMERIKA.
Kanada Canada hlavní město: Ottawa počet obyvatel: 32,5 mil úřední jazyk: angličtina, francouzština měna: kanadský dolar státní zřízení:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
CANADA.
KANADA Je rozlohou druhá největší země světa.
VY_52_INOVACE_03/02/03_ZEMĚPIS Státy Severní Ameriky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladan Chlumský ŠABLONA: V/2.
Kanada.
VY_32_INOVACE_12 Amerika - Kanada
USA Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková
Mimoevropské regiony – Severní Amerika Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Kanada Název: Canada Český název: Federativní stát Kanada
PORTUGALSKO.
KANADA ZEMĚ JAVOROVÉHO LISTU.
Radek Šiška and Miloslav Macůrek
Kanada. Administrativa Kanada je 2. největším státem světa (po RUS) s rozlohou 10 mil km 2 Je federací tvořená 10 provinciemi a 3 teritorii (Nunavut)
PROVINCIE A TERITORIA Kanada je federálním státem skládá se z 10 provincií a 3 teritorií. Nejlidnatější provincií je Ontario s největším městem Kanady.
Téma hodiny: Kanada - základní údaje, poloha, přírodní podmínky
KANADA.
Fotografie od Yair Moreshet Canadian Rockies Kanadské Skalnaté hory - jedna ze sedmi hlavních částí tohoto pohoří. Nachází se zcela v Kanadě na území.
HOSPODÁŘSKÁ KLASIFIKACE KANADY
Kanada.
KANADA.
Kanada Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Kanada.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : září 2012 Název :VY_52_INOVACE_5.2.5.
KANADA Obr.1. KANADA - Rozloha: km² - Počet obyvatel: Hustota zalidnění: 3,26 ob. / km² - Státní zřízení: federativní konstituční.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena USA New York Socha Svobody.
S pomocí atlasu se pokuste doplnit: hlavní město: …………………… státní zřízení: ………………………………………………… měna: ……………………………… rozloha: …………………………………… (2. největší.
Kanada Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Šablona. Anotace : výkladová prezentace věnující se Kanadě jako státu Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovnává a přiměřeně.
KANADA (DRUHÁ NEJVĚTŠÍ ZEMĚ NA SVĚTĚ) Asi před lety osídlují první lidé Kanadu.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Faiková NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_ ZEMĚPIS 7. ROČNÍK TEMA: Kanada ČÍSLO PROJEKTU:
Šablona. Anotace: výkladová prezentace věnující se Spojeným států americkým Autor: Mgr.Hana Hilscherová Jazyk: Čeština Očekávaný výstup: porovnává a přiměřeně.
K A N A D A Druhá největší země světa VY_32_INOVACE_08_35 Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_01 ŠkolaZákladní škola T.G. Masaryka Komárov, okres Beroun Jméno autoraMgr. Borovský Štefan Datum vytvoření
Kanada Hlavní město: Ottawa Hlavní městoOttawa Rozloha: km² (2. na světě) z toho 8,92 % vodní plochy Rozloha2. na světě Nejvyšší bod: Mount.
Název školy:Základní škola, Hradec Králové Milady Horákové 258 Autor:Mgr. Lukáš Dubrovský Název: VY_32_INOVACE_02_03B_Kanada Téma: Zeměpis Ameriky a Asie.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Svatoňová Pavlína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_52_INOVACE_1B_05_KANADA.
Austrálie (Rudý kontinent)
Kanada AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_22_17_Z7_Skála
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název učiva: Amerika severní
Základní škola a mateřská škola Šaratice, okres Vyškov V/2 – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VY_32_INOVACE_118 Jméno autora: Mgr.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_09
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Kanada Kanada Kanada.
Kanada NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62
Kanada Obr. 1 – Mapa Kanady
Vzdělávací materiál: Kanada Operační systém: Windows XP Professional
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_02
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_KANADA
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
Kanadské hory Britská Columbie Washington State Fotografie
Severní Amerika - Kanada
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Severní Amerika – Kanada 2
Kanada.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_05 Škola Základní škola T.G. Masaryka Komárov, okres Beroun Jméno autora Mgr. Borovský Štefan Datum vytvoření 26.11.2013 Vzdělávací obor Zeměpis Tematická oblast Zeměpis 6. a 7. ročník Téma Kanada

Anotace Prezentace obsahuje učivo jedné vyučovací hodiny – Kanada. Str.4 až 7 – obsahují výklad učiva. Str.4 a 5 obsahují obrázky a mapy. Text se objeví po kliknutí se světelným efektem. Obrázky a mapy i se zvukovým efektem. Str.8 – mapa přírodní poměry. Str.9 až 13 – vybrané národní parky Kanady. Text se po kliknutí objeví se světelným efektem a fotografie i se zvukovým efektem. Str.14 – popis vybraných měst Kanady. Str.15 až 19 – kvízové otázky na vybraná města Kanady. Dvě nesprávné odpovědi se po kliknutí ztratí se světelným efektem. Při kliknutí na správnou odpověď se změní barva pole a objeví se fotka města se světelným i zvukovým efektem. Str.20 a 21 – obsahují kvízové otázky z učiva. Dvě nesprávné odpovědi se po kliknutí ztratí se světelným efektem. Při kliknutí na správnou odpověď se změní barva pole a ozve se zvukový efekt. Str.22 – pracovní list. Otázky z učiva. Str.23 – pracovní list (řešení).

KANADA

Základní údaje státní zřízení – federativní konstituční monarchie rozloha – 9 984 680 km² (2. místo na světě) počet obyvatel – asi 33 milionů hlava státu – britská královna (Alžběta II) politická moc – premiér a vláda (voleni lidmi) úřední jazyky – angličtina, francouzština nejvyšší bod – Mount Logan (5 959 m.n.m) náboženství – křesťanství (většina) měna – kanadský dolar (CAD) hlavní město - Ottawa

Mapa územního členění 10 provincií a 3 teritoria

Obyvatelstvo Vnitřní problém Hospodářství Dnešní Kanaďané jsou potomky evropských přistěhovalců Anglokanaďané (60%) a Frankokanaďané (30%). Zbytek jsou potomci původních obyvatel (indiánů a Eskymáků). Vnitřní problém Francouzsky mluvící obyvatelstvo provincie Québec se chce separovat (odtrhnout) a založit vlastní stát. Montreal se považuje za druhé největší francouzské město na světě. Hospodářství Kanada je jedním z nejbohatších států na světě. Ekonomika je tržní a je založena na službách, obchodě a financích. Má velké zásoby ropy (2. místo na světě). Těží se také hodně dřeva (rozsáhlé lesy). Vyváží také elektrickou energii (vodní elektrárny).

Zemědělství Doprava Styl života Velké farmy na jihu, moderní mechanizace = dostatek potravin. Rostlinná výroba – pěstování pšenice a kukuřice. Živočišná výroba – chov skotu,drůbeže a kožešinových zvířat. Rybolov – hlavně na pobřeží. Doprava Osobní doprava – vzhledem k rozloze převážně letecká. Nákladní doprava – hlavně železniční a vodní. Systém silnic a dálnic je napojen na dopravní systém USA. Styl života Vzhledem nejdelší nestřežené hranici na světě (s USA), společné řeči (angličtina), společné televizní kanály, sportovní soutěže a ligy (NHL) aj., je Kanada na USA úzce napojena. Oblíbené sporty – zvláště zimní (lyžování, hokej, bruslení …).

Mapa - přírodní poměry . M0UNT LOGAN

Ochrana přírody Banff – termální prameny Vybrané národní parky jezera, město Banff druhý nejstarší NP v Americe. (1885) golfové hřiště jezero Moraine údolí a město Banff

Kaskádové pohoří – hodně činných i spících vulkánů údolí řeky Baker Mount Rainier řeka Columbia Mount St. Helen – velký výbuch 1980

Jasper – město Jasper v údolí obklopeném jezery medvěd grizzly město Jasper údolí Maligne jezero Maligne

Yoho – hory, vodopády a jezera jezero Emerald vodopády Twin vodopády Takakkaw

Glacier - více než 400 ledovců průsmyk Rogers Pass ledovec most přes Stoney Creek

Města Ottawa - hlavní město, sídlo vlády, budova parlamentu, zákaz výstavby mrakodrapů, provincie Ontário Montreal - druhé největší město (frankofonní), hokejový klub Canadiens (24 x vyhráli Stanley Cup) OH (1976), provincie Québec Toronto - největší město, nejvyšší budova Ameriky CN Tower (553 m), provincie Ontário Vancouver – přístav (Tichý oceán), ZOH (2010), provincie Britská Kolumbie Calgary - středisko zimních sportů a turismu, ZOH (1988) provincie Alberta Edmonton - ropa a ropný průmysl, provincie Alberta

Hlavní město Kanady MONTREAL VANCOUVER OTTAWA

Druhé největší francouzské město světa WINNIPEG MONTREAL CALGARY

Město, ve kterém byly poslední ZOH v roce 2010 VANCOUVER TORONTO EDMONTON

Město, ve kterém je největší budova Kanady CALGARY HALIFAX TORONTO

Město, ve kterém se konaly ZOH v roce 1988 OTTAWA MONTREAL CALGARY

Provincie, která se chce odtrhnout od Kanady QUÉBEC ALBERTA NUNAVUT Nejvíc používané elektrárny JADERNÉ VODNÍ TEPELNÉ

Druh dopravy nejvíc používaný k přepravě osob ŽELEZNIČNÍ LETECKÁ VODNÍ Město, kde byly LOH v roce 1976 MONTREAL TORONTO CALGARY

Pracovní list 1. Na kolik provincií a teritorií se dělí území Kanady? 2. Které úřední jazyky platí v Kanadě? 3. Jak se jmenuje hlavní město Kanady? 4. Který symbol je na vlajce Kanady? 5. Které druhy sportů jsou v Kanadě nejoblíbenější? 6. Ve kterém městě je nejvyšší budova Ameriky? 7. Jak se jmenuje klub NHL, který získal nejvíckrát Stanley Cup? 8. Který Národní park je v Americe druhý nejstarší? 9. Kdo je hlavou státu v Kanadě?

Pracovní list -řešení 1. Na kolik provincií a teritorií se dělí území Kanady? (10 provincií a 3 teritoria) 2. Které úřední jazyky platí v Kanadě? (angličtina a francouzština) 3. Jak se jmenuje hlavní město Kanady? (Ottawa) 4. Který symbol je na vlajce Kanady? (javorový list) 5. Které druhy sportů jsou v Kanadě nejoblíbenější? (zimní sporty) 6. Ve kterém městě je nejvyšší budova Ameriky? (Toronto) 7. Jak se jmenuje klub NHL, který získal nejvíckrát Stanley Cup? (Montreal Canadiens) 8. Který Národní park je v Americe druhý nejstarší? (Banff) 9. Kdo je hlavou státu v Kanadě? (britská královna Alžběta II.)

Zdroje http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cf/Flag_of_Canada.svg/800px-Flag_of_Canada.svg.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c7/Canada_%28orthographic_projection%29.svg/541px-Canada_%28orthographic_projection%29.svg.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/14/Political_map_of_Canada.png/650px-Political_map_of_Canada.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/31/Moraine_lake.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/57/Banff.JPGúdolíaměstoBanff http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e1/Banff2.JPGgolfovéhřiště http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e5/ColumbiaGorge_CapeHorn.jpg/778px-ColumbiaGorge_CapeHorn.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c0/Helen056.jpg/800px-Helen056.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3e/BakerRiverWashington.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/47/Rainiersourdoughridge.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e4/Jasper_priroda.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b4/Maligne_lake.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/9f/Jasper_town.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2d/Grizzlymumcubs-c01.jpg/800px-Grizzlymumcubs-c01.jpg

http://upload. wikimedia http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6a/Takakkaw_falls.JPG/402px-Takakkaw_falls.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c6/Twin_falls.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/77/Emerald_lake.JPG http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/7b/Eastbound_over_SCB.jpg/400px-Eastbound_over_SCB.jpgmost http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/6f/Glacier_np_canada2.JPG/800px-Glacier_np_canada2.JPGledovec http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/54/Glacier_np_canada.JPG/800px-Glacier_np_canada.JPGprůsmyk http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/cc/OttawaCollage.png/406px-OttawaCollage.png http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/47/Montreal_Twilight_Panorama_2006.jpg/700px-Montreal_Twilight_Panorama_2006.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/13/Vancouver_ib.jpg/800px-Vancouver_ib.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/26/Skyline_of_Toronto_viewed_from_Harbour.jpg/800px-Skyline_of_Toronto_viewed_from_Harbour.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/04/PengrowthSaddledomeDay.jpg/800px-PengrowthSaddledomeDay.jpgCalgary