Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Severní Amerika - Kanada

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Severní Amerika - Kanada"— Transkript prezentace:

1 Severní Amerika - Kanada
VY-32-INOVACE-ZEM-235 AUTOR: Mgr. Josef Zhorný ANOTACE: Prezentace slouží jako opakování tématu Kanada. Jedná se o práci se slepou mapou a s textem. Otázky jsou vždy doplněné správnou odpovědí. KLÍČOVÁ SLOVA: Kanada, povrch, podnebí, vodstvo, obyvatelstvo, hospodářství, zajímavosti

2 Kanada

3 Pojmenuj vybrané lokality – provincie a teritoria
d)

4 Pojmenuj vybrané lokality – provincie a teritoria
Saskatchewan Newfoundland a Labrador c) d) Britská Kolumbie Ontário

5 Vyber správná tvrzení:
1. Kanada je 2. největším státem světa. 2. Kanada je plně nezávislý federální stát s parlamentním zřízením. 3. V těžbě dřeva zaujímá Kanada 1. místo na světě 4. Více než ¾ obyvatelstva Kanady je francouzského původu. 5. Montreál je druhé největší francouzské město na světě. 6. Hospodářsky se nejvíce využívá území podél řeky sv. Vavřince.

6 Vyber správná tvrzení:
1. Kanada je 2. největším státem světa. 2. Kanada je plně nezávislý federální stát s parlamentním zřízením. 3. V těžbě dřeva zaujímá Kanada 1. místo na světě Kanada zaujímá 3. místo na světě (po USA a Číně) 4. Více než ¾ obyvatelstva Kanady je francouzského původu. Francouzského původu je jen ¼ obyvatelstva. 5. Montreál je druhé největší francouzské město na světě. 6. Hospodářsky se nejvíce využívá území podél řeky sv. Vavřince.

7 Doplň následující text
Rozmístění kanadského obyvatelstva je značně …………………….. Největší aglomerace se nacházejí v oblasti ……….. ……….. Původní obyvatelé ……….. – Eskymáci žijí roztroušeně po celém území, především ale na ……….. země. Tvoří necelá ….. % populace. V Kanadě převažuje ………….. mluvící obyvatelstvo. Frankofonní provincií je …………... Největšími městy jsou ………….., Montreal a ……………….. Hlavním městem je …………..

8 Doplň následující text
Rozmístění kanadského obyvatelstva je značně nerovnoměrné. Největší aglomerace se nacházejí v oblasti Velkých jezer. Původní obyvatelé Inuité – Eskymáci žijí roztroušeně po celém území, především ale na severu země. Tvoří necelá dvě % populace. V Kanadě převažuje anglicky mluvící obyvatelstvo. Frankofonní provincií je Quebec. Největšími městy jsou Toronto, Montreal a Vancouver. Hlavním městem je Ottawa.

9 Utvoř správné dvojice Alberta železná ruda Labrador ocel Toronto
ropa a zemní plyn Hamilton automobily a letadla Ottawa papír a celulóza

10 Utvoř správné dvojice Alberta ropa a zemní plyn Labrador železná ruda
Toronto automobily, letadla Hamilton ocel Ottawa papír a celulóza

11 a) b) c) d) Utvoř správné trojice Quebec sobi Saskatchewan ryby
Britská Kolumbie skot c) d) Nunavut kožešinová zvěř

12 a) b) c) d) Utvoř správné trojice Saskatchewan skot Quebec
kožešinová zvěř b) c) Nunavut sobi d) Britská Kolumbie ryby

13 POUŽITÉ ZDROJE: ANDĚL, J. - MAREŠ, R. "Nový svět" - Amerika, Austrálie a Oceánie : encyklopedický přehled zemí.  1. vyd. Olomouc : Nakladatelství Olomouc, ISBN BIČÍK, I. Regionální zeměpis. 2, Afrika, Amerika, Austrálie, polární oblasti, oceány, globální problémy : učebnice zeměpisu pro střední školy. 2. upr. vyd. Praha : Česká geografická společnost, s. ISBN :. HOLEČEK, M. – JANSKÝ, B. Zeměpis světa 2 : učebnice zeměpisu pro základní školy a viceletá gymnázia. Amerika - Asie.  2. upr. vyd. Praha : Nakladatelství České geografické společnosti, s. ISBN :.

14 POUŽITÉ ZDROJE: www.glassschool.cz
Slide č. 2 URL< Slide č. 3, 4, 11, 12 URL< >[cit ] Slide č. 7, 8 URL< Slide č. 7, 8 URL< Slide č. 9, 10 URL<


Stáhnout ppt "Severní Amerika - Kanada"

Podobné prezentace


Reklamy Google