Gymnázium Židlochovice kvarta

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autor: Mgr. Hana Kalousková
Advertisements

Jakub Jan Ryba Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
ZLÍNSKÝ KRAJ KONZERVATOŘ P. J. VEJVANOVSKÉHO KROMĚŘÍŽ DĚJINY HUDBY Název školyKonzervatoř P. J. Vejvanovského Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
BAROKO V ČECHÁCH.
Hudba českého raného baroka (1620 – 1670). Společenská situace násilná katolizace Čech po Bílé hoře znamenala konec veřejného provozování nejrozvinutější.
HV-1 Hudební výchova DUM č. 13 Prima – kvarta osmiletého studia
HV-1 Hudební výchova DUM č. 15 Prima – kvarta osmiletého studia
Název: Johann Sebastian Bach. Baroko Autor: Mgr. Ivana Písařová
Barokní hudba v Čechách
Hudební baroko ( století).
Barokní hudba v Evropě VY_32_INOVACE_06_Barokní hudba v Evropě.
Rozčlenění hudebního vývoje
Dějiny HUDBY Konzervatoř P. J. Vejvanovského kroměříž Zlínský kraj
EU projekt na ZŠ Horymírova CZ.1.07/1.4.00/
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_842_9TR_HV Autor: Mgr. Ludmila Večerková.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_345_ Č eské hudební baroko AUTOR: Mgr. Markéta Lyková RO Č.
Povídání o Bachovi.
JOHANN SEBASTIAN BACH.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
BAROKO.
HUDBA ČESKÉHO BAROKA.
Johann Sebastian Bach Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
HUDBA V BAROKU.
Konec 16. – polovina 18. století. 2 o Baroko klade důraz na cit, majestátnost, vznešenost a náboženské zanícení. o Pro baroko jsou typické hudební druhy.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_351_Hudba v období baroka AUTOR: Mgr. Markéta Lyková RO Č.
-co je to fuga? : polyfonní instrum. skladba/varhanní/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Otázky jsou vybrány z DUM č
Vrcholné baroko Mgr. Jakub Tomala.
Gymnázium Židlochovice Hudební výchova sekunda
Sloh melodicko-harmonický Housle Skladebné druhy Skladatelé úkoly Dějiny evropské hudby BAROKO.
Skladatelé Evropa Čechy úkoly Dějiny evropské hudby BAROKO.
Wolfgang Amadeus Mozart Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy.
Barokní kultura Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3611_Barokní_kultura Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola.
6. částBAROKO ICT 2 – Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Adam Václav Michna
Česká hudební renesance a baroko Anotace Prezentace seznámí žáky s vývojem hudby v období renesance a baroka. Popisuje historické souvislosti jejího vzniku.
STŘEDOVĚK STŘEDOVĚK polovina 11. století–15. století RENESANCERENESANCE 16. století BAROKO BAROKO od 20. let 17. století–1750 KLASICISMUS KLASICISMUS.
ČESKÉ HUDEBNÍ BAROKO. BAROKO - ÚVOD -je název uměleckého slohu ovlivňujícího všechny druhy umění -v hudbě se uplatňovalo od konce 16. do poloviny 18.století.
ANTONIO Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, Michal Mrňák. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Periodizace dějin evropské hudby - žáci se naučí etapy dějin evropské.
Test k ověření znalostí z HV
Dějiny hudby a její osobnosti
NOVOVĚK Kapitola VIII. BAROKNÍ UMĚNÍ Pavel Josef Vejvanovský.
Dějiny evropské hudby BAROKO Skladatelé Evropa Čechy úkoly
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Test k ověření znalostí z HV
ČESKÝ HUDEBNÍ KLASICISMUS
HUDEBNÍ VÝCHOVA – 9. ROČNÍK
Škola: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace Název: VY_32_INOVACE_02_HV_J.S.Bach Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Jaký je rozdíl mezi vokální a instrumentální polyfonií?
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/06
Prezentace Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor
CESTA Z PRAVĚKU ČESKÝ KLASICISMUS
Světoví hudební skladatelé
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Hudba Test Poslech POJMY
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Hudební renesance v Čechách
Název školy: ZŠ Průhonice
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
HUDEBNÍ VÝCHOVA – 9. ROČNÍK
VY 32 INOVACE 543.
Baroko 17. a 18. století.
Transkript prezentace:

Gymnázium Židlochovice kvarta České hudební baroko Gymnázium Židlochovice kvarta

častá všestrannost hudebníků (skladatel, interpret, improvizátor) housle opera snaha ohromit Stradivari Johann Sebastian Bach emotivnost až citová vypjatost číslovaný bas /generálbas/ durové a mollové tóniny 1600 - 1750 Jan Blažej Santini-Aichel Claudio Monteverdi cembalo matematická symbolika varhanní fuga zdobnost a velkolepost parukový sloh suita Georg Fridrich Händel

Významní autoři české barokní hudby Adam Václav Michna z Otradovic  Jan Dismas Zelenka Pavel Josef Vejvanovský Bohuslav Matěj Černohorský Jan Zach František Ignác Tůma (baroko / klasicismus)

Adam Václav Michna z Otradovic (asi 1600 – 1676) varhaník, básník a skladatel; z Jindřichova Hradce Velká část jeho skladeb se nedochovala a víme o nich jen z dobových kronik a knihovních katalogů. I přesto bude asi Michna nejbližší našemu srdci, protože některé jeho písně časem doslova zlidověly. Dochovaná díla: a) Česká mariánská muzika b) Česká svatoroční muzika c) Loutna česká d) Sacra et litaniae Jak vypadá dobové provedení Michnovy skladby si poslechněme zde: Nebeští kavalérové

Jan Dismas Zelenka (1679 – 1745) z Louňovic pod Blaníkem byl výborným kontrabasistou v Drážďanech u dvora (dirigent a církevní skladatel) Několikrát navštívil i Prahu, kde zkomponoval některé ze svých skladeb. Již během jeho života oceňovali Zelenkovo dílo skladatelé jako Bach nebo Telemann POSLECH: Requiem in c-Moll ZWV 45

Pavel Josef Vejvanovský (1633-1693) kapelník biskupské kapely v Kroměříži byl vynikajícím trubačem → instrumentální skladby (serenády a sonáty, dodnes oblíbené a hrané) POSLECH: Serenáda pro trubky, fagot, tympány, smyčce a basso continuo Sonata a 4

Bohuslav Matěj Černohorský (1684 – 1742) v kostele sv. Jakuba v Praze (kněz) studium v Itálii chrámová hudba, skladby pro varhany (jedny z prvních českých varhanních skladeb) POSLECH: Fuga a moll (varhany)