Vegetativní orgány Kořen

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
stélka - tělo nižších rostlin, není tvořeno pletivy kormus - členěné tělo vyšších rostlin.
Advertisements

Kořen Bohumil Bareš.
Rostlinné orgány.
ROSTLINNÉ ORGÁNY 1.VEGETATIVNÍ KO Ř EN STONEK LIST 2.GENERATIVNÍ KV Ě T SEMENO PLOD PRÝT VY_32_INOVACE_Bi1r0106 Mgr. Jan Marek.
Listnaté stromy a keře Základní škola a Mateřská škola Knínice u Boskovic, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ číslo DUMu: VY_32_INOVACE_55_Pr7_listnate_stromy_a_kere.
Genetických pojmů EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Rostlinné orgány – I. část – vegetativní Číslo vzdělávacího materiálu: ICT5/8.
ZŠ Týnec nad Labem AUTOR: Lenka Hrnčířová VY_52_INOVACE_22_Přírodopis 7.ročník_List Téma: List CZ.1.07/1.4.00/ Vytvořeno: prosinec 2011.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Stonek Tematická oblast: Rostliny Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: březen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VII Vzdělávací.
Riskuj Botanika vypracovala Mgr. Monika Štrejbarová.
Fotosyntéza. Fotosyntéza je složitý proces probíhající v několika stupních v zelených částech rostlin. Účinkem světla za přítomnosti zeleného barviva.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_20_01_stavba trávicí soustavy.
Základní škola Kpt. Jasioka, Havířov-Pr. Suchá Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Název: ČÁSTI ROSTLIN Autor: Mgr. Irena Tomicová Výukový materiál zpracován.
PŘÍRODOPIS 8. ROČNÍK VY_52_INOVACE_21_01_složky potravy.
Léčivé části rostliny. Pořadové číslo projektu:III/2 – Autor:Mgr. Kamil Tabášek Období:listopad 2012 – duben 2013 Ročník:9. Tematický okruh: životní.
List Stavba rostlinného těla vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Pletiva Botanika vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Jednoděložné/dvouděložné rostliny Srovnání znaků vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
VY_32_Inovace_ Části rostlin Člověk a jeho svět 3. ročník
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Kapraďorosty Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Mechorosty Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: ORGÁNY TĚL SEMENNÝCH ROSTLIN
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Stonek Biologie 1. ročník.
Přírodopis – 6.ročník Rostlinná buňka VY_32_INOVACE_
Hluchavkovité.
Lišejníky - Lichenes.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
zpracovaný v rámci projektu
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Krytosemenné rostliny
Krytosemenné rostliny
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Buňka základní stavební a funkční jednotka organismů funkce buňky:
VY_32_INOVACE_07_PR_KOŽNÍ SOUSTAVA
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
HADI /po výkladu si zapiš do sešitu/
KOŘEN ROSTLINY - založen již v zárodku semene, při klíčení vyrůstá
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
STONEK 26. července 2013 VY_52_INOVACE_210109
čeledi krytosemenných rostlin III
AUTOR: Lenka Hrnčířová
HMYZ STAVBA TĚLA.
TRÁVICÍ SOUSTAVA (opakování pojmů)
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Rostliny Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky, stavbou a dělením rostlin.
KOŘEN FUNKCE - roste jako první ze semene - upevňuje rostlinu v půdě
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Nebuněčné organismy Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základní stavbou nebuněčných organismů - virů. Materiál.
Rostlinná pletiva buňky stejného tvaru k plnění určité funkce
Výstupy školního vzdělávacího programu Škola neomezených možností
rostlinné orgány složeny z vyskytují se u rozdělení: vegetativní
Trávicí soustava.
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Úvod Autor: Pavel Žižka
Oddělení: Krytosemenné rostliny
Krytosemenné rostliny
Transkript prezentace:

Vegetativní orgány Kořen Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 6. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními informacemi a se základním systémem ostnokožců. Materiál je plně funkční pouze s použitím internetu. Bohumil Bareš

Základní pojmy Vegetativní orgány Kořenová pokožka Prvotní kůra Střední válec Kořenové vlášení Kořenová čepička Cévní svazky - Lýko a dřevo Kambium Kořenová hlíza Bulvy Vzdušné kořeny Příchytné kořeny Haustoria Vegetativní orgány Kořen Stonek List Generativní orgány Květ Plod Semeno Hlavní kořen Postraní kořeny Svazčité kořeny

Funkce kořene Zpravidla podzemní orgány rostlin upevňuje rostlinu v půdě Nasává z půdy vodu a v ní rozpuštěné minerální látky a rozvádí je cévními svazky do nadzemních částí rostlin ukládá se v něm zásobní látky = škrob produkuje některé látky alkaloidy, růstové regulátory, ...

Popis kořene Svazčité kořeny Hlavní kořen Postraní kořeny Dvouděložné rostliny Jednoděložné rostliny

Zápis do sešitu Kořen - podzemní orgán Funkce kořene Upevňuje rostlinu v půdě Nasává z půdy vodu a v ní živiny a rozvádí je dřevem do rostliny ukládá se v něm zásobní látky = škrob Tvar kořene – vnější stavba kořene Hlavní kořen s postraními kořeny – má je třída rostlin dvouděložné rostliny - 4/5 známých rostlin Svazčité rostliny – třída jednoděložných rostlin (trávy)

Stavba kořene - vnitřní Příčný řez Kořenová pokožka = rhizodermis – na povrchu kořene Prvotní ( primární) kůra Vnitřní pokožka odděluje střední válec = epidermis Střední válec – z něho vyrůstají postraní kořeny, Obsahuje cévní svazky – proudí jimi rostliná šťáva Lýko – vede asimiláty (cukry) vzniklé fotosyntézou Kambium – dělivé pletivo – vznikají z něho cévní svazky další rok Dřevo – vede nasátou vodu s minerálními látkami Dřeň – střed kořene

Stavba kořene - vnitřní Podélný řez Kořenová čepička Chrání při růstu dělivé pletivo Zóna dělivá Zde vznikají nové buňky kořene Zakládají se zde trubičky lýka Zóna prodlužovací Kořen zde narůstá Zakládají se zde trubičky dřeva Zóna kořenového vlášení Již vyvinuté cévní svazky Lýko a dřevo Kořenové vlášení - vznik z pokožky Nasává vodu s živinami, které jsou předávána do trubiček dřeva a to je rozvádí do zbytku rostliny

Zápis do sešitu Vnitřní stavba kořene Příčný řez Podélný řez Kořenová pokožka – na povrchu kořene Prvotní ( primární) kůra Střední válec – z něho vyrůstají postraní kořeny, Obsahuje cévní svazky – proudí jimi rostlinná šťáva Lýko – vede cukry vzniklé fotosyntézou Kambium – dělivé pletivo – vznikají z něho nové cévní svazky Dřevo – vede nasátou vodu s minerálními látkami Podélný řez Kořenová čepička - Chrání při růstu dělivé pletivo Zóna dělivá – vznikají zde nové buňky a zakládá se lýko Zóna prodlužovací - zde narůstá kořen a zakládá se dřevo Zóna kořenového vlášení – vznik z pokožky, nasávají vodu s živinami a předává je do dřeva a to je rozvádí do zbytku rostliny

Metamorfózy kořene - přeměny Dužnaté kořeny - zásobní orgán (mrkev, petržel, křen, ...) Bulva – spodní část z kořene, vrchní ze stonku řepa) kořenové hlízy - zásobní orgán u postranních nebo adventivních kořenů (orsej, jiřina, vstavač) vzdušné kořeny - přijímají vzdušnou vlhkost (tropické a subtropické rostliny – pokojová rostlina monstera) haustoria - savé kořeny parazitů a poloparazitů (jmelí) příčepivé (příchytné) kořeny - přichycovací funkce (břeťan, přísavník) chůdovié kořeny - oporná funkce, nestabilní podklad (mangrove)

vzdušný kořen bulva dužnatý kořen hlíza příčepivý kořen chůdovitý kořen

Zápis do sešitu Přeměněny kořene dužnaté kořeny - zásobní orgán (mrkev, petržel, křen) Bulva – spodní část z kořene, vrchní ze stonku (řepa) Kořenové hlízy - zásobní orgán u postranních nebo adventivních kořenů (orsej, jiřina, vstavač) Vzdušné kořeny - přijímají vzdušnou vlhkost (monstera) Haustoria - savé kořeny parazitů a poloparazitů (jmelí) Příchytné kořeny - přichycovací funkce (břeťan, přísavník) Chůdovité kořeny - oporná funkce, nestabilní podklad (mangrove)

Otázky Popište základní funkce kořene? Čím je tvořen kořenový systém dvouděložných rostlin a jednoděložných rostlin ? Popište podélný řez kořenem ? Vysvětlete typy větvení stonku ? Hospodářský význam kořene ? Uveďte na konkrétních rostlinách příklady přizpůsobení kořene různým funkcím ?

Zdroje: http://botanika.bf.jcu.cz/materials/fotogalerie-nahledy.php?family=Woodsiaceae&name= Přirodopis 6, Věra Čabradová, František Hasch, Jaroslav Sejpka, Ivana Vaněčková, FRAUS, Plzeň, 2003

Zdroje: http://botanika.bf.jcu.cz/materials/fotogalerie-nahledy.php?family=Woodsiaceae&name= Přirodopis 6, Věra Čabradová, František Hasch, Jaroslav Sejpka, Ivana Vaněčková, FRAUS, Plzeň, 2003