Cesta vody od zdroje po domácnost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Více než miliarda lidí na světě nemá přístup ke kvalitnímu zdroji pitné vody. Nejhorší je situace v subsaharské Africe, kde má přístup k nezávadné pitné.
Advertisements

Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada42 Anotace.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Mgr. Jana Vaňková NÁZEV: VY_32_INOVACE_02A_18_LESY MÍRNÉHO PÁSU TEMA:Přírodní obraz.
VLASTNOSTI KAPALIN POVRCHOVÉ NAPĚTÍ Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_13_29.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí DATUM: AUTOR: Petra Koutná NÁZEV: VY_32_INOVACE_16_Vodní nádrže TÉMA SADY: Vlastivěda.
Anotace Výukový program pro žáky 8. ročníku na 2. stupni ZŠ. Téma:Vylučovací soustava – ledviny. Možnost využití: interaktivní tabule.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Iveta Votápková Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Turistické značky.
Vypracoval Daniel Beneš, Hana Lollková a Becca Křístková.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Hana Matoušková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Kratochvílová Havlová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Alena Přibíková Číslo DUM:Ch8 - 6 Datum ověření ve výuce: Ročník:8.
Hospodářský proces Hospodářský proces. Hospodářský proces Hospodářský proces rozdělujeme na následující fáze: a) výroba b) rozdělování a přerozdělování.
EU OPVK – III/2 – A2 – 8/35 – Rak Petr Předmět Zeměpis 7.ročník ZŠP. Vytvořeno 2011/
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Balená voda – potřebujeme ji?
VY_32_INOVACE_Fi_II_16 Název Itálie a Řecko
Den vody Prchalová Zdeňka 2. stupeň Základní školy speciální
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_inovace 7_07
NEZAMĚSTNANOST Úřad práce.
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Název : VY_32_INOVACE_01_10_Zemětřesení
Voda Základ života.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Voda, anorganické rozpouštědlo
Energetické suroviny – ropa, zemní plyn
Název projektu: Moderní škola
Voda H2O. Voda H2O Typy vod V přírodě se voda nikdy nevyskytuje čistá, obsahuje vždy určité množství rozpuštěných látek, plynů a nerozpuštěných pevných.
Síla a skládání sil Ing. Jan Havel.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
OCHRANA PAMÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Vzdělávací materiál: Plzeňský kraj Operační systém:
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
VY_32_INOVACE_277_Vodstvo na pevnině
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_sada 2_94
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 7_09
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Saturn Sluneční soustava Název školy
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_03_GOTICKE_UMENI Název materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Téma (název prezentace)
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Prezentace – výklad učiva
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Balená voda – potřebujeme ji?
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Téma: Slepá mapa – státy Evropy Číslo projektu: 02
Platforma pro personalizaci standardizovaných výukových materiálů
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Alena Dohnalová Číslo
Člověk a jeho svět 3. ročník
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 2_35
Čistírna odpadních vod
ČESKÁ REPUBLIKA VODSTVO
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Školní vzdělávací program CONSTANTIA – SAPIENTIA – PIETAS – VIRTUS VYTRVALOST – MOUDROST – SPRAVEDLNOST – UŠLECHTIOST.
Transkript prezentace:

Cesta vody od zdroje po domácnost teoretické okénko tipy a nápady (předměty) video hrátky na interaktivní tabuli Vzniklo z projektu: CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_010/0000570

Teoretické okénko celkové množství vody na Zemi je neměnné pijeme a koupeme se ve stejné vodě jako dinosauři dostatečné zdroje vody má 96% zemí, ale problém je ve špatném hospodaření a chudoba

Rozložení vody na Zemi Zemský povrch pokrývá 71% vody a 29 % pevniny

Sladká voda na Zemi

Zdroje pitné vody ve světě a v ČR Povrchová vs. podzemní povrchová je méně kvalitní než podzemní úprava povrchové vody na pitnou je dražší ČR: 50,3% povrchová 49,7% podzemní Brno: podzemní voda – údolí v Březové nad Svitavou povrchová voda – Vírská přehrada Odkud máte pitnou vodu vy?

Proces úpravy pitné vody (2. st. ZŠ) česle čiřič zdroj usazovací nádrž pískové filtry chemikálie (hl. chlor) sběrná nádrž vodojem vod. kohoutek

Kohoutková voda v Evropě Rizikové destinace země třetího světa Evropa viz mapa Zdroj: http://tn.nova.cz/clanek/slovaci-zuri-pry-u-nich-neni-pitna-voda-jak-dopadl-zbytek-evropy.html

Tipy a nápady (předměty) zdroje pitné vody pro vaši obec/město (občanská výchova, zeměpis) délka trasy pitné vody od zdroje po domácnost (zeměpis – práce s mapou) najít fotky: zdrojů, úpravny, místních vodojemů (informatika) anketa ve škole – pití vody z kohoutku x balené (český jazyk)

Tipy a nápady (předměty) distribuce pitné vody (fyzika) úprava pitné vody (fyzika, chemie) ochrana vodních zdrojů – vytvořit piktogramy (přírodopis, výtvarná výchova) focení vodojemů v krajině – výstava ve škole (výtvarná a občanská výchova) ochutnávka kohoutkové a balené vody (výchova ke zdraví, chemie)

Kde hledat inspiraci Materiály Rezekvítku Další webové odkazy Metodika ŠP „Voda kolem nás“ voda v domácnosti http://www.rezekvitek.cz/soubory/2-metodika-voda-v-domacnosti--f5140.pdf Materiály a software pro interaktivní tabule http://www.rezekvitek.cz/?idm=118 Další webové odkazy Metodický materiál k tématu pitná voda http://www.vitejtenazemi.cz/pro-ucitele/download/voda07_pitna.pdf Film o vodičce – 12,5 minuty, vhodné pro 1. i 2. stupeň ZŠ https://www.youtube.com/watch?v=4O7fQjK36G0 Dunaj v kufru http://www.dunajvkufru.cz/data/files/dunaj-v-kufru/4-vyuziti.pdf

Použitá literatura http://www.nase-voda.cz/vetsina-vodnich-zdroju-v-cr-pochazi-z-povrchovych-vod/ http://www.szu.cz/uploads/documents/chzp/voda/pdf/monit/voda_2015.pdf http://www.csq.cz/fileadmin/user_upload/Spolkova_cinnost/Rada_senioru/Nedostatek_vody_a_reseni_2016__rezim_kompatibility_.pdf http://tn.nova.cz/clanek/slovaci-zuri-pry-u-nich-neni-pitna-voda-jak-dopadl-zbytek-evropy.html

CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST Vzniklo z projektu: CENTRA VZDĚLÁVÁNÍ PRO UDRŽITELNOU BUDOUCNOST CZ.02.3.68/0.0/0.0/16_010/0000570