Zákony vývoje.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základy sportovního tréninku mládeže
Advertisements

Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
VY_32_INOVACE_VkZ.6.06-Vývojové etapy člověka-prezentace
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
VÝVOJ LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI
Obecné aspekty vývoje (ale i jednotlivých subvývojů) Organismus člověka  složitě integrovaný systém bio-psycho-socio-spirituální reciproční vztah.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
BEHAVIORISMUS John Watson I.P.Pavlov C.L.Hull N.E.Miller J.Dollard
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
ŠKOLA: STŘEDNÍ ŠKOLA PRÁVNÍ – PRÁVNÍ AKADEMIE, S.R.O. TYP ŠABLONY: III/2 INOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY PROSTŘEDNICTVÍM ICT PROJEKT: CZ.1.07/1.5.00/
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
PSYCHOLOGIE OSOBNOSTI PŘEDMĚT A VÝZNAM VÝVOJOVÉ PSYCHOLOGIE
Emoce (city).
Rysy osobnosti = povahová vlastnost, která se projevuje určitým způsobem jednání, chování, prožívání. Je příznačný pro určitého člověka (odlišuje ho od.
Ontogeneze Lidské Motoriky
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
HLAVNÍ OBDOBÍ LIDSKÉHO ŽIVOTA
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
VY_32_INOVACE_PSYPS10160ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Rozdíly mezi osobnostmi
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
VY_32_INOVACE_PSYPS10660ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_17_OSVZ_ON Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Vůle.
Chyby ve vnímání První dojem Haló efekt Soukromé teorie osobnosti
Fáze vývoje jedince Mgr. Jana Gajdošová
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Vývojová psychologie OP3BK_PSVP
Pedagogická diagnostika
Zákony učení.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Střední pedagogická škola J.H.Pestalozziho Litoměřice Pedagogika a psychologie 2. ročník HRA JAKO PROSTŘEDEK VÝCHOVY Mgr.Irena Kudláčková.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Učení podmiňováním Učení pokusem a omylem Učení programováním
ODKLAD POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Seberegulační vlastnosti osobnosti
Učení verbální Učení pojmové Učení senzomotorické
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
Co je to učení?. Učení je jeden ze základních vývojových procesů, jehož výsledkem je relativně trvalá změna vyvolaná zkušeností. (Denglerová, 2009)
Ontogenetický vývoj. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky období mladšího školního věku klíčová slova : školní práce, bisexuální.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D Teorie a přístupy v SP 6.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Dětství, puberta, dospělost Prezentaci vytvořil Jiří Nezbeda.
Druhy změn ve vývoji.  Během života nastává mnoho životních změn změn  Změny můžeme rozdělit do čtyř základních skupin základních skupin  Tyto změny.
TĚLESNÝ, FUNKČNÍ A PSYCHICKÝ VÝVOJ DĚTÍ A MLÁDEŽE Linda Husáková UTV-SE
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
Beakra  1. význam správné řeči  2. fyziologický a sociální základ výslovnosti  3. nesprávná a vadná výslovnost  4. příčiny a výskyt v populaci.
Psychická struktura osobnosti Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Duben 2016.
ANOTACE Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích předškolního dítěte, se změnami při přechodu dítěte do školy. Výukový.
Frustrace, deprivace Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
ETAPY VÝVOJE LIDSKÉHO ŽIVOTA II
Tělesný, funkční a psychický vývoj dětí a mládeže
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Socializace Kejřová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Náročné životní situace
Základní pojmy speciální pedagogiky
Konstrukty motoriky, fylogeneze motoriky
Vývoj dítěte od narození do 6 let
Transkript prezentace:

Zákony vývoje

- Vývoj neprobíhá nahodile, ale na základě vývojových zákonů Jedná se o obecné principy rozvoje psychiky rámcově platné pro většinu populace Neberou v úvahu nahodilé faktory ovlivňující vývoj některých jedinců ani patologické případy

1. Vývoj je celistvý proces Jednotlivé znaky duševního života se nevyvíjejí izolovaně, ale vždy v celistvosti Každá nová změna se týká celé osobnosti

Příklad Rozvoj pohybových schopností zároveň ovlivňuje vývoj poznávání, řeči atd.

2. Vývoj je plynulý proces Nejsou náhlé, prudké změny, ale pozvolný průběh Jedno období přechází do dalšího To co se uplatňuje v jedné vývojové etapě, má vliv na následující etapu

Příklad Stresové situace způsobené nepříznivými podmínkami prostředí v raném dětství, zanechávají stopy ve vývoji osobnosti po celý život.

3. Vývoj se uskutečňuje vnitřně rozporným způsobem V průběhu vývoje se od začátku střetávají protichůdné síly Jsou to zejména vnější rozpory mezi momentálním vývojovým stavem a požadavky vnějšího okolí Překonáním těchto rozporných tendencí vznikají nové vývojové kvality

Příklad Dítě na konci předškolního věku nedokáže vyrovnávat rozpory mezi vlastní impulsivností a požadavky výchovy, nezíská novou vlastnost – poslušnost, kázeň, která je nutná pro vstup dítěte do školy.

4. Vývoj probíhá od všeobecných reakcí k reakcím specifickým Reakce dítěte jsou zpočátku hrubé, nediferencované a postupně se zpřesňují

Příklad Novorozenec reaguje na prudké světlo všeobecnou reakcí, až po jisté době dovede reagovat odlišně, specifičtěji.

5. Vývoj je nerovnoměrný Tempo vývoje je nerovnoměrné a v jednotlivých etapách velmi rozdílné Tempo je tím rychlejší, čím je organismus mladší Ve vývoji se střídají fáze pomalejšího a rychlejšího tempa vývoje

Příklad Nejvíce změn je v době nitroděložního vývoje a dále v 1. roce života dítěte.

6. Vývoj probíhá individuálně Individuální zvláštnosti jsou rozmanité a závisí na různých činitelích ( prostředí, vrozené zvláštnosti nervové soustavy)

Příklad Děvčata často předstihují chlapce ranného věku v řečových projevech, v celkové motorice.

Použitá literatura a zdroje Klindová, L., Rybárová, E.: Vývojová psychologie. Praha, SPN 1976 http://www.maminka.cz/vyvoj-ditete/408/ http://www.kafe.cz/deti-rodina/jak-zvladnout-vztekle-dite-860.aspx http://www.oblazek.cz/vek/batole/clanky/plac-komunikacni-prostredek http://web.quick.cz/differentlife/potraty02.htm http://www.maminkam.cz/koupani-novorozencu-a-kojencu http://www.clovekvtisni.cz/cs/socialni-prace/pobocka/6/programy http://www.sancedetem.cz/cs/hledam-pomoc/rodina-v-problemove-situaci/zivotni-ztrata-a-stres/co-pomaha.shtml