ocenění Oranžová stuha

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecně prospěšná společnost pro Český ráj působí v Českém ráji od roku 2003, a to na území zahrnující centrální část Českého ráje a od roku 2006 působí.
Advertisements

Podpůrný a garanční rolnický a lesnický fond, a.s. „Finanční a servisní organizace pro český venkov“
EKONOMIKA MAJETKOVÉ DANĚ I. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Regionální politika Oldřich Hájek. Obsah přednášky: Další typologie nástrojů lokálního rozvoje a RP Podle charakteru a zaměření Podle charakteru a zaměření.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Rekvalifikace a veřejné zakázky v oblasti zaměstnanosti Mgr. Eva Friedrichová vedoucí oddělení poradenství Úřad práce v Liberci Projekt: Podpora dalšího.
Práce se strategickými dokumenty v Olomouckém kraji 8. listopadu 2010, Praha Olomoucký kraj.
STRATEGIE SPOLUPRÁCE OBCÍ MAS BYSTŘIČKA PROJEKT SDRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV „MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE PRO EFEKTIVNÍ CHOD ÚŘADŮ“
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Zvyšování kompetencí vedoucích pracovníků Liberec 20. srpna 2012 Hodnocení.
PORADENSKÉ CENTRUM PRO VENKOV PRACOVIŠTĚ DUBÁ. NOSITEL PROJEKTU: Společnost pro Jizerské hory o.p.s. PARTNEŘI PROJEKTU: - Liberecký kraj - Správa ochrany.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Strategické dokumenty, řízení, plánování a směřování Jihočeského kraje Ing. Luboš Průcha vedoucí oddělení regionálního rozvoje KÚ JčK.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj 12. září 2016 Ostrava 117D815 - Podpora obnovy a rozvoje venkova.
Městský úřad Šumperk Implementace modelu CAF
Celostátní síť pro venkov. Zřizovatelem je Ministerstvo zemědělství ČR. Cílem je vytváření partnerství. Síť je „komunikačním mostem“ mezi Evropskou komisí.
Mikroregion ZÁHORAN. Dobrovolný svazek obcí mikroregionu ZÁHORAN vznik – 3. října 2001 proč vznik: společné řešení problémů nadobecního charakteru oblast.
Problematika aktualizace ÚAP - RURÚ Program jednání: Úvod Informace z porady MMR s Krajskými úřady konané dne v Praze Pozvánka na seminář Metadata.
Regionální politika EU v období Mgr. Oldřich Hájek.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování Krajské projekty Konference k oblasti primární prevence Praha
Účast ČR v H2020 a v programu EURATOM v období leden 2014 – červenec 2015 Základní výstupy 1. průběžné zprávy o účasti ČR v H2020 (Frank,Albrecht – plánované.
KRAJSKÝ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ PLZEŇSKÉHO KRAJE Aktuální informace.
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
Zelená stuha Možnosti financování projektů obcí MŽP.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
Střední rybářská škola a Vyšší odborná škola vodního hospodářství
AKTUÁLNÍ VÝZVY OPERAČNÍHO PROGRAMU ZAMĚSTNANOST
MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů
Zákon o obcích 128/2000 Sb. + znění pozdějších předpisů
Hodnocení kvality vzdělávání škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem EDUCA 2011 MY JOBS Porada ředitelů Liberec
Postup aktualizace Regionálního akčního plánu Zlínského kraje Ing
Přednášející: Ing. Ivana Jágriková
PODPORA KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNOVÁNÍ
Centrum společných služeb
Členská schůze MAS Nepomuk,
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
Aktuální stav realizace Programu rozvoje venkova ČR
SEMINÁŘ AKTIVNĚ S BESIPEM
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA ČESKÁ LÍPA
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Vedoucí odboru strategického rozvoje města Vsetín
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Program obnovy venkova Jihočeského kraje v letech
Benefit7.
SOUSTAVA CHRÁNĚNÝCH ÚZEMÍ EVROPSKÉHO VÝZNAMU
ČINNOST UNO OK V OBDOBÍ 2014+
Vesnice roku jako nástroj pro rozvoj venkova
Agroturistika a podnikání na venkově
Pozemkové úpravy.
EQF a Národní soustava kvalifikací v České republice
Obnova obecního a krajského majetku po živelních pohromách v roce 2017
Podpora rozvoje venkova v ČR
Chytrá řešení od společnosti E.ON
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Vyhlašovatelé: Ministerstvo pro místní rozvoj ČR
METODICKÁ PODPORA ŘÍZENÍ KVALITY V ÚZEMNÍCH SAMOSPRÁVNÝCH CELCÍCH
PROGRAM ROZVOJE VENKOVA
MAP II. MAP Praha 12 pokračuje
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
„Budujeme region se společnou budoucností“
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
Možnosti financování obnov památek 2018 Ing. Alena Pospíšilová. 8. 1
PRAKTICKÉ ZKUŠENOSTI ŠKOLY ZAPOJENÉ DO PROJEKTU MOV
Aktuální informace k dotačním titulům MŽP
Připravenost na nové plánovací období
PŘÍLEŽITOSTI NOVÉ KRAJINY
SPRÁVNÍ PRÁVO.
Martin VLASTNÍK, vedoucí oddělení politiky nerostných surovin
v kontextu změn a potřeb moderního trhu práce
„Postup města Chrudim k udržitelnému rozvoji pomocí MA 21“
Transkript prezentace:

ocenění Oranžová stuha

Ocenění oranžová stuha se uděluje za spolupráci obce s místními zemědělskými subjekty, resp. se zemědělským sektorem. Ministerstvo zemědělství je vyhlašovatelem soutěže Vesnice roku a garantem ocenění Oranžová stuha od roku 2007.

Oranžová stuha – cíl ocenění Cílem je vyhledávat, zveřejnit a ocenit příklady dobrých výsledků partnerství obce a zemědělského nebo lesnického podniku, popřípadě místní dobrovolné organizace myslivců, včelařů, rybářů při obnově a rozvoji venkova, přičemž ze strany obce může být toto partnerství naplňováno také v rámci dobrovolného svazku nebo Místní akční skupiny.

Obec oceněná v krajském kole soutěže Oranžovou stuhou Oranžová stuha Obec oceněná v krajském kole soutěže Oranžovou stuhou postupuje do kola celostátního a uchází se o titul Oranžová stuha České republiky 2017.

Finanční ohodnocení za získání OS Krajské kolo: Možnost získání dotace z Programu obnovy venkova (gesce MMR) do max. finanční výše 600 000 Kč (z rozpočtu Mze) pro vítěznou obec v rámci každého kraje

Finanční ohodnocení za získání OS Celostátní kolo: Možnost získání dotace z Programu obnovy venkova. Vítěz krajského kola 600 000 Kč + BONUS z rozpočtu Mze 1. místo 2. místo 3. místo 300 000 Kč 200 000 Kč 100 000 Kč

Způsob hodnocení OS Krajské kolo Návštěva a hodnocení obcí proběhne v termínu od 9. 5. do 30. 6. 2017. Celostátní kolo Návštěva a hodnocení obcí proběhne v termínu od 4. do 8. září 2017.

Požadavky na krajské vítězné obce před celostátním hodnocení OS Zpracovat Jednotnou informaci o obci a zaslat elektronicky na email gestora Oranžové stuhy a podepsaný originál na adresu Mze. 1) Základní údaje o obci 2) Podrobnější zpracování informací 3) Sumarizaci toho nejdůležitějšího z oblasti spolupráce obce a zemědělských subjektů (bude využito v rámci brožury Oranžová stuhy 2017). Zaslat fotografie obce včetně obecního znaku na CD max. 10 fotografií, které budou pojmenovány. Upozornit, že maximální rozsah textové části jednotné informace je 8 stran A4 (u sumarizace je žádoucí tak půl a jedna strana A4). Podotknout jednotnost zpracování. Komise si dělá obrázek o obci ještě před její návštěvou, a to právě díky zpracování jednotné informace. Fotografie: vybrat fotografie pouze reprezentující získané ocenění Oranžová stuha XXX kraje. Doporučeno zaslat i fotku starosty obce pro lepší orientaci komise při příjezdu do obce.

Slavnostní předání ocenění Slavnostní vyhlášení výsledků ocenění Oranžová stuha a Zelená stuha České republiky roku 2017 v Senátu PČR 25. září 2017

Předmět hodnocení OS - kritéria Podíl místních zemědělských subjektů na zaměstnanosti obyvatel obce Péče o veřejná prostranství a kulturní krajinu Koncepční dokumenty a společné projekty Místní produkty a jejich marketing Využití netradičních zdrojů energie Nezemědělské aktivity

1. Podíl místních zemědělských subjektů na zaměstnanosti obyvatel obce Rozvoj odborného vzdělávání a poradenství pro zemědělské subjekty Osvěta informací o zemědělských subjektech v obci a jejich činnostech Pracovní místa vytvářená zemědělskými subjekty

2. Péče o veřejná prostranství a kulturní krajinu Podíl zemědělských subjektů na: udržování, čistotě a pořádku na veřejných prostranstvích v obci stavebních pracích na veřejných prostranstvích a komunikacích realizaci vodohospodářských a protipovodňových opatření a v oblasti protierozní ochrany údržbě příkopů podél cest a užívaných pozemků obnově chátrajících zemědělských objektů zachování původních druhů ovocných a okrasných stromů na veřejných prostranstvích udržování zelených ploch, vodních toků, břehových porostů a přírodních prvků v zastavěném území obce a kvalita této péče

3. Koncepční dokumenty a společné projekty zapojení zemědělských subjektů do: realizace komplexních pozemkových úprav a realizace jiných návrhů obnovy krajiny (např. dílčích pozemkových úprav) přípravy a aktualizace územního plánu obce projektů financovaných z evropských i národních zdrojů

4. Místní produkty a jejich marketing zachování a propagace místní zemědělské produkce propagace místních spolků (chovatelé, myslivci, zahrádkáři, včelaři apod.) a jejich produktů udržení či rozšíření místních odrůd rostlin a plemen zvířat realizace zajímavých produktů vyplývající ze zemědělské činnosti, jejich kvalita a originalita způsobu zpracování, využití starých metod hospodaření nebo původního zpracování zemědělských produktů

5. Využití netradičních zdrojů energie spolupráce s obcí při vyhledávání námětů na využití netradičních zdrojů a úspory energie podíl zemědělských subjektů na opatřování biomasy (štěpka, sláma, šťovík atp.) zapojení zemědělských subjektů do výrobní přípravy a montáže slunečních kolektorů zapojení zemědělských a lesnických podniků do výstavby větrných elektráren a malých vodních elektráren spolupráce zemědělských subjektů a obce při využívání obnovitelných zdrojů energie (např. bioplynové stanice a jejich komplexní využití v rámci celé obce – vytápění školy, školky, obecního úřadu apod.).

6. Nezemědělské aktivity využití budov a areálů již nepotřebných pro zemědělskou výrobu (brownfields) podíl zemědělských podniků na rozvoji venkovské turistiky využívání zemědělské produkce k jiným než zemědělským účelům aktivní zapojení zemědělských subjektů do dění v obci - kulturní, společenské, sportovní a jiné akce podpora zachování tradic ve vztahu k zemědělství podpora při vedení administrativy malých podnikatelů a řemeslníků podpora nezemědělského podnikání vedoucí ke snížení mimosezónní i trvalé nezaměstnanosti

Kontakty Kompletní informace o ocenění Oranžová stuha na http://eagri.cz/public/web/mze/venkov/oceneni-oranzova-stuha-vesnice-roku/ Gestor Oranžové stuhy: Ing. Tereza Fousková tereza.fouskova@mze.cz Tel.: +420 221 812 007 Mob.: +420 725 765 935 Zasílací adresa: Ministerstvo zemědělství Odbor Řídicí orgán PRV Těšnov 17 110 00 Praha – Nové Město

Děkuji za pozornost a přeji hezký den Ing. Kamila Havel Kupcová kamila Děkuji za pozornost a přeji hezký den Ing. Kamila Havel Kupcová kamila.kupcova@szif.cz