Vytváření studijních textů pro distanční vzdělávání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Matika krokem  Proč? - motivy vzniku
Advertisements

Výuka cizích jazyků technických předmětů
Inovace kombinované formy studia bakalářského a magisterského studijního programu „Tělesná výchova a sport“ a jeho učitelských oborů na FTK UP v Olomouci.
Co se mají žáci ve škole naučit ? Doplňující pedagogické studium pro učitele Mgr. K. Starý.
Hodnocení prací posílaných tutorovi k opravě PhDr. Miroslava Dvořáková 2008.
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.13 Anotace: Prezentace je zaměřena na popis a jeho dělení. Obsahuje stručnou definici popisu prostého, odborného a uměleckého.
Jak vytvářet studijní texty SPŠ Olomouc, Cíle  Objasnit pojem studijní text;  Uvést charakteristické rysy studijního textu;  Navrhnout strukturu.
Zpracování seminárních a kvalifikačních prací
NÁZEV PRÁCE (musí být stručný, výstižný, měl by obsahovat jednoznačné výrazy a slovní spojení) Název školy Jméno autora, třída, místo a rok zpracování.
Hodnocení e-learninkových opor Inovace kombinované formy studia bakalářského a magisterského studijního programu „Tělesná výchova a sport“ a jeho učitelských.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST STRUKTURA PRÁCE. Práce mohou být vyhotoveny v následujících formách: teoretické řešení problému nebo úkolu, jež je zpracováno.
Název projektu: Podpora přírodovědného a technického vzdělávání na středních školách v Jihomoravském kraji Číslo projektu: CZ.1.07/1.1.00/ Subjekt.
Didaktické prostředky
Možnosti vizualizace výuky
POSTUP PSANÍ ZPRÁVY. CÍL (Proč zprávu píšete ?) -1 POSKYTNUTÍ INFORMACÍ : spojeno s prezentací nějakých faktů nebo vysvětlením příkladů či konkrétních.
STRUKTURA OSNOVY KURZU
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Brno, Projekt Q – Ram Popis studijního předmětu B. Tremlová, V. Celer, J. Doubek.
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Distanční studijní texty
Referát, abstrakt Mgr. Anna Vitásková.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Praha, 23. ledna  Zahájení (Štěpán Blahůšek)  Studijní opory a jejich závazná osnova (Vladimír Kaucký)  Přestávka  Editace interaktivní osnovy.
Odborný styl PaedDr. Hana Vítová Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝU.
E-LEARNINGOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ TVŮRCŮ A UŽIVATELŮ JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ.
Výběr adekvátních vyučovacích metod při fixaci a kontrole znalostí v rámci ekonomického vzdělávání ©prof. Ing. Ondřej Asztalos,CSc.
FÁZE NÁCVIKU SLOHOVÉHO PROJEVU
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Anglické standardy při psaní projektu Osnova kurzu
Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci DISTANČNÍ MINIMUM Vstupní tutoriál DPRA0508, DMPRA Mgr. Monika Všetulová.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Diplomový seminář I – 3. hodina Kontrola domácích úkolů – Úvod do DP 2. Návrh výzkumu: Cíle výzkumné práce a formulace výzkumných otázek.
Absolventská práce.
Didaktika distančního vzdělávání Základní pojmy a vztahy.
Vzdělávaní žáků mimořádně nadaných Vzdělávání žáků mimořádně nadaných je deklarací podmínek, postupů a zkušeností školy s těmito žáky.  Východiskem pro.
doc. Ing. Cyril Klimeš, CSc. prof. Ing. Radim Farana, CSc.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Personalizace výuky prostřednictvím e-learningu. Struktura učebnice pro e-learning Obsah učebnice = struktura předmětu, kapitol cíleTabulka aktivni slovesa.docTabulka.
Příprava na vyučovací hodinu a její vyhodnocení
Veřejné zdravotnictví 2. ročník
Odborné a vědecké práce Brno 12. března Odborné a vědecké práce Zpráva o semestrálním projektu Závěrečná práce Bakalářská a diplomová práce Disertační.
Jazykový projev Profil a plán předmětu. Cíl předmětu Naučit se využívat mluveného a psaného jazykového projevu  k odpovídající prezentaci sebe sama 
Modul č. 2: Tutor DiV Kurz: Distanční minimum (kód skupiny DMPRA0509) Tutor: Mgr. Monika Všetulová Olomouc,
Psaní právních dokumentů
1 Inovace vzdělávacího procesu založeného na získávání kompetencí prostřednictvím výstupů z učení ve studijních oborech PODNIKÁNÍ
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
METODICKÝ SEMINÁŘ Psaní závěrečné práce STUDIJNÍ PROGRAM: U Č ITELSTVÍ VŠEOBECN Ě VZD Ě LÁVACÍCH P Ř EDM Ě T Ů.
Úvod do studia Základní informace o předmětu Robert Zbíral Maxim Tomoszek.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
TVORBA STUDIJNÍCH TEXTŮ V DISTANČNÍM VZDĚLÁVÁNÍ Simona F e i t o v á Centrum distančního vzdělávání Univerzity Palackého v Olomouci.
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ EUR. Ing. Petra Bednářová, Ph.D.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_19.
FIKTIVNÍ FIRMY SE PŘEDSTAVUJÍ.  Systematické procvičení všech problémů  Žák řeší úlohy individuálně  Tradiční vztah učitel – žák  Praxe je jen zprostředkována.
J AK PSÁT SEMINÁRNÍ PRÁCI. V ÝBĚR TÉMATU, VYHLEDÁNÍ ZDROJŮ Výběr tématu zvolit téma, které mne zajímá zvolit raději užší, specifické téma (příliš široká.
VY_32_INOVACE_BATKOVA_CEJJLI. 03 VÝTAH (Teorie). VÝKLAD.
Připraveno s podporou programu Erasmus+ Evropské unie. Výsledky učení v pedagogické činnosti vysokých škol Představení metodiky.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Umělecký styl On-line diskuse k virtuální hospitaci – Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové Vyučující: Mgr. Lenka Krejsová.
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
VZDĚLÁVACÍ PROGRAM NEZISKOVÉHO SEKTORU
Institut Celoživotního Vzdělávání
Didaktické prostředky
Didaktika přírodopisu 2 Pracovní list a jeho tvorba
Seminář 1 – Téma a úvod odborného textu
Vzdělávací cíle Bloomova taxonomie
Mgr. Helena Hubatková Selucká VIKBB35 Podpora čtenářství – podzim 2013
Práva dítěte Výchova k občanství
Kalhous, Z., Obst, O. a kol. Školní didaktika. Praha: Portál, 2002.
Transkript prezentace:

Vytváření studijních textů pro distanční vzdělávání Tvorba učebního textu Vytváření studijních textů pro distanční vzdělávání

Popularita tištěných textů Četba psaného textu je rychlejší Studijní text umožňuje využít celou řadu stylů učení a technik Ke studiu nepotřebujeme speciální, zejména technické vybavení Mobilita studijního textu Finanční nenáročnost

Pro koho je text určen? Otázka cílových skupin Efektivní dialog mezi autorem a čtenářem „šít text na míru“ Odlišnost např. psychologického textu pro ženy na rodičovské dovolené a pro vrcholový management firmy

Vzdělanostní předpoklady Význam pro stanovení úrovně obtížnosti textu Odlišná úroveň textů pro učební obory, gymnázia a střední odborné školy

Předchozí znalosti Informace o vyspělosti čtenáře v oboru, tématu Poznání dřívějších znalostí usnadňuje výběr a strukturu učiva

Výstupní požadavky Usměrňují autora při vytyčování cílů a specifikací jednotlivých kapitol Co má žák znát, umět, být schopen dělat po nastudování textu je rozhodující

Zařazení do kurzu, modulu Návaznost textu v kurzu, předmětu, semináři Důležité pro obsahovou konkretizaci textu Pozor na duplicitu!

Rozsah textu 1 díl studijního materiálu by neměl přesáhnout 45 stran Při rozsáhlejším předmětu či disciplíně rozčlenit na více dílů Obsáhlé mnoha stránkové učebnice vždy odrazovaly

Technické zpracování Konkretizaci provede zadavatel Požadavky na obsah, formát, grafické úpravy, grafy, obrázky a tabulky

Jazyková správnost Text po odevzdání projde jazykovou korekturou Za jazykovou správnost ručíte vy (dobré nechat posoudit kolegou jazykářem, přítelem apod., překlepy a gramatické chyby jsou neprofesionální a snižují kvalitu textu!)

Termín odevzdání textu Strašák každého autora Velkorysost je vzácností Dobré je vyžádat si dvojnásobek času, který obvykle dostanete pro napsání učebnice, skripta, příručky či metodiky

Určení učebního cíle Napsat dobrý text Vyprovokovat čtenáře ke kladení otázek Být partnerem studenta, průvodcem Rozvíjet schopnost studenta myslet

Učební cíl Učebním cílem je myšleno jasné formulování toho, co bude student po nastudování příslušného studijního materiálu (příslušné kapitoly, lekce, části) umět, znát, co bude schopen dělat

Pedagogický vs.studijní cíl Nevyjadřujeme v textu to, čeho chce dosáhnout vyučující (autor) Neuvádíme soupis pojmů a aktivit, které je třeba předat studujícím Vyjadřujeme především potřeby studenta Nejde o to, jak učit, ale jak naučit Získání opravdu využitelných znalostí a dovedností

Srozumitelná formulace cílů Přesné vymezení cílů (čas, kvalita, pomůcky) Rozbor učiva (co má být osvojeno?) Operační analýza (co má adresát umět vykonávat?) Soupis pojmů, pravidel, vzorců, zákonů, pouček Nikdy neslibovat získání takových vědomostí, které text nemůže poskytnout

Cílové kategorie a aktivní slovesa Znalost – definovat, doplnit, napsat, opakovat, pojmenovat, popsat, reprodukovat, seřadit,vybrat,vysvětlit,určit Porozumění – dokázat, interpretovat, ilustrovat,objasnit, opravit, přeložit, uskutečnit, vyjádřit, vypočítávat, zkontrolovat, změřit, jinak formulovat

Cílové kategorie a aktivní slovesa Aplikace – aplikovat, demonstrovat, diskutovat, interpretovat (údaje), načrtnout, navrhnout, plánovat, použít, registrovat, řešit, uspořádat, vyčíslit, vyzkoušet, prokázat, uvést vztah mezi Analýza – analyzovat, provést rozbor, rozhodnout, rozlišit, rozčlenit, specifikovat, najít principy uspořádání

Cílové kategorie a aktivní slovesa Syntéza – kategorizovat, klasifikovat, modifikovat, navrhnout, zorganizovat, reorganizovat, shrnout, napsat zprávu, vyvodit závěry Hodnotící posouzení – argumentovat, obhájit, ocenit, oponovat, porovnat, posoudit, prověřit, vybrat, zdůvodnit, zhodnotit, srovnat, kritizovat, uvést rozdíl

Struktura studijního textu Každý text musí mít úvod, stať a závěr Konkrétní struktura: obsah, úvod, stať, závěr, rejstřík, literatura, slovníček – ne všechny uvedené části musí text nezbytně obsahovat

Struktura studijního textu Obsah – vytvořit osnovu kapitol a stran Úvod – co je cílem, komu je určen, jaký bude čas ke studiu, jak se má s textem pracovat Definice vstupů a výstupů nutná k samostatnosti textu a jeho zařaditelnosti mezi ostatní studijní materiály

Struktura studijního textu Stať – výkladová část: jasně, stručně, přehledně, základní teoretické znalosti a obecné znalosti Jasnost a přehlednost Srozumitelnost a „čtivost“

Struktura kapitoly Kapitoly a podkapitoly Nejvýše tři úrovně nadpisů Délka kapitoly (15 stran – 2 až 3 hodiny) Kapitola by měla mít takový rozsah, jaký odpovídá času, který je student schopen a ochoten věnovat studiu na „jedno sezení“

Výběr učiva Závislý na vás jako odbornících v příslušném oboru Do textu dát vše potřebné, student sám si nic na základě doporučené literatury nedostuduje 

Poslední části textu Závěr – neformální přístup, autentičnost autora Rejstřík – u odbornějších, obsáhlejších prací, při rozsahu více než 60 stran Seznam literatury – povinná součást, ČSN ISO 690 (01 0197) Bibliografické citace z prosince 1996, ISBN (International Standard Book Number)

Poslední části textu Slovníček (glosář) – slovníček pojmů, výkladový slovní, terminologický slovník Seznam klíčových pojmů s definicemi uspořádaný podle abecedy Neobsahuje běžná slova, technické pojmy a cizí slova

Postup a styl psaní Zvolte přátelský osobní styl, veďte dialog podle schématu „já“ a „vy“ Zapomeňte na komplikovaný a nesrozumitelný jazyk vědy Pokuste se o neformální přístup a styl

Motivace studujícího Stylizace textu má vysokou úroveň Text je čtivý, zajímavý, živě a vtipně podán Výklad je problémový, jde do hloubky Zaměřuje se i na dovednosti Autor chválí, oceňuje snahu, vybízí k vytrvalosti a důslednosti, povzbuzuje, sděluje vlastní zážitky, projevuje svůj názor

Jazyk textu Ekonomický – jen podstatné věci Přesný – „co slovo, to perla“ Jasný – objasnit neznamená říci totéž víckrát Členěný – důležité na začátku věty Naléhavý, dynamický Názorný – obrázky, grafy, zobrazení

Jazyk textu Blízký pro čtenáře – výrazy a slovní zásoba přirozená pro čtenáře Operující s klíčovými slovy – význam slov je definován, vymezen Stylistické zpracování Srozumitelnost textu

Aktivizace studujícího Potřeba zpětné vazby při studiu z textu Metody: otázky, cvičení, testy, úkoly Písemné instrukce k těmto úkolům Aktivity by měly vycházet z osobní zkušenosti studentů, ne umělé situace

Otázky Řečnické otázky Otázky k aktivnímu přemýšlení: Kontrolní otázky Otázky k zamýšlení (problémové otázky) Sebehodnotící otázky (autokorektivní)

Cvičení Procvičení a upevnění znalosti Různé typy: výběr správné odpovědi, doplnění, vlastní odpověď Progresivní Přinášející úspěch (třeba částečný) Poskytnutí výsledků cvičení

Testy Nejvyhledávanější studenty Autor by měl vědět, co chce testovat Nejpoužívanější: rozličné varianty, testy doplnění, testy s odpověďmi ano x ne, výběr z dvojice pojmů (podrobněji v další prezentaci)

Případové studie Zjednodušené zpracování příkladů ze skutečnosti, popř. fiktivních, ale z reality vycházejících s aspekty ekonomiky, práva, sociální oblasti, psychologie, manažerství a dalších problémy společenské praxe (viz závěrečné práce DPS)