Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lihoviny.
Advertisements

Nápoje Člověk potřebuje denně asi 3 litry vody, z toho nejméně 1 litr v nápojích. Nedostatek tekutin se projevuje bolestmi hlavy, suchou pletí a tvorbou.
Jana Hanosová a Jan Palán
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Výroba kvasného lihu a destilátů
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
VY_32_INOVACE_10_GAS_549_Sob
Vznik a vývoj piva Tomáš Kovařík 8.B
Lucie Plincnerová 2009/2010 KBI/ APBI
Jméno autora: Ing. Jana Lipánová Datum vytvoření:
Nápoje Podle účelu rozeznáváme :
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
BIOTECHNOLOGIE KVASNÝ ETHANOL.
VY_32_INOVACE_10_GAS_554_Sob
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.18
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_VEJPA_POTRAVINY1_19
Druhy piva, skladování piva
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Martina Šuráňová Název šablonyIII/2 – Inovace.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
DRUHY PIV – OBECNÉ DĚLENÍ
VY_32_INOVACE_10_GAS_550_Sob
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Nealkoholické nápoje a alkoholické nápoje
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Lihovarství Lihoviny jsou alkoholické nápoje obsahující nejméně 15 % obj. alkoholu (kromě vína a piva), vyhláška č. 57/2003 Sb. Destilát – etanol ze zkvašené.
Destiláty Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_423 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Destiláty.
Koření.
Destiláty Šablona:III/2Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_TOS_424 Jméno autora:Václav Kulhánek Datum vytvoření: Předmět:TOS Tematická oblast:Destiláty.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast:Odborné vzdělávání Tematická oblast:Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Suroviny pro výrobu piva Ročník / obor studia:2. a.
Suroviny pro výrobu lihu A. Škrobnaté suroviny – brambory, obilniny (havarované obilí – např. napadené plísněmi) B. Cukernaté suroviny – ovoce, cukrová.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Biotechnologie VÝROBA LIHOVIN PŘEDMĚTY LIHOVARSKÉHO PRŮMYSLU DĚLENÍ LIHOVIN: 1)DESTILÁTY - PÁLENKY vyrábí se kvašením a destilací základní sacharidické.
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo : CZ.1.07/1.1.26/
Ing.Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV57 Název školy SPŠ.
Technika obsluhy – Suroviny pro přípravu míchaných nápojů Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Ivana Hašová Název šablonyIII/2.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
E K O N O M I K A Spotřební daně Daň z lihu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická.
Alkoholické nápoje – Pivo Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_560_ Výroba lihu Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná škola,
VÝROBKY Z OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: výrobky, ovoce,kompot, džem, kandované,
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV56 Název školy.
PIVO A NÁPOJE NA BÁZI PIVA
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Zbožíznalství pro 2. ročník oboru prodavač 2.ročník Srpen 2013
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Potravinářské zbožíznalství
Nápoje (Révová) vína 1.
Transkript prezentace:

Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka Ing. Martin Vacek Potraviny a výživa 2. ročník – kuchař, číšník, servírka 3. Nápoje Lihoviny zdroj: http://vladahadrava.xf.cz http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/pv/pvhlavni.htm 20.11.2017

Obsah Charakteristika Výroba Tržní druhy Označování Skladování

Charakteristika Lihoviny jsou alkoholické nápoje, které obsahují vyšší či nižší obsah alkoholu Obsahují nejméně 15 % a nejvýše 79,5 %. Výjimkou je pivo a víno

Výroba Suroviny Škrobnaté suroviny – brambory, obilí Cukernaté suroviny – melasa, řepa, cukernaté plody Lihové tekutiny – pivo, víno

Výroba Sladká zápara Kvašení zápary Destilace Kaše ze škrobových surovin se pod tlakem paří Kvašení zápary Přidají se do vzniklé kaše kvasnice Kvašení probíhá 3 dny Destilace Prokvašená zápara se destiluje a vniká surový líh Odpad je krmivo

Výroba Rafinace Z cukernatých plodů Surový líh se zředí na 50 % Vzniká – předek ( výroba octů ) - rafináda ( nejjemnější líh ) - dokap Z cukernatých plodů Ovoce se rozmačká a nechá kvasit Další postup stejný jako ze škrobových surovin

Výroba Předek (Úkap) – vydestilovaný líh před dosáhnutím bodu varu Rafináda – nejjemnější líh Denaturace – přidávání látek, které způsobí, že je líh nekonzumovatelný Rafinace – čištění lihu Zápara – škrobová kaše Holovice – kvasný roztok

Tržní druhy pravé ušlechtilé destiláty řezané destiláty konzumní lihoviny značkové lihoviny

Tržní druhy Pravé ušlechtilé destiláty vyrábějí se destilací zkvašených cukernatých nebo zcukřených surovin, případně destilací vína. Veškerý líh musí být získán z původní zkvašené suroviny z ovoce slivovice, třešňovice, meruňkovice, jablkovice, ostružinový destilát, hruškovice, Calvados, bezinkový destilát z révového vína – vínovice, cognac, brandy, mlátovice COGANAC ( z vinných hroznů pěstovaných v oblasti francouzského města Cognac), brandy ( vinný destilát zrající v dubových sudech), mlátovice (kvasnicová pálenka).

Tržní druhy obilné pálenky z ostatních surovin whisky, vodka, žitná. Vyrábí se z obilí, které se zcukřuje, po prokvašení destiluje a rektifikuje. z ostatních surovin borovička ( z jaloviček), pravý rum ( ze šťávy z cukrové třtiny nebo třtinové melasy, vyrábí se hlavně v karibské oblasti) ,tequila ( z listů pouštní byliny agave modré), arak ( ze šťávy palmy arakové nebo palmy kokosové), encián ( ze zákvasu kořenů hořce).

Tržní druhy Řezané destiláty jsou poloušlechtilé lihoviny, vyráběné mísením destilátů s jemným rafinovaným lihem, upravenou pitnou vodou, případně s jinými přísadami. Poměr smíchaného lihu s pravým destilátem se označuje v tzv. řezu (např. řez 1:2 znamená l díl destilátu a 2 díly lihu).

Tržní druhy Značkové lihoviny vyráběné převážně za tepla podle postupů, specifických pro každý tržní druh. Rozdělují se podle obsahu cukru na neslazené, slazené a emulzní. Výroba z pravých destilátů nebo jemného lihu, velejemného dále macerátů (lihový výluh), digerátů (lihový výluh připravený při teplotě 50 až 60°C), upravené vody, koření a jiných přísad. Při výrobě se nesmějí používat barviva ani tresti. - neslazené - Gin Dry, Stará myslivecká, Fernet Hobé - slazené - Griotka, Curacao, Ořechový likér, Karlovarská becherovka (bylinný likér), Praděd(bylinný likér), Chartreusce (šartres), Klášterní tajemství (bylinný žaludeční likér), Jägermeister, Ouzo (anýzový likér), Maraschino, Bols . - emulzní (krémy) - Advocaat (hustý vaječný krém), Mocna cream, Chocolade cream

Tržní druhy Značkové lihoviny neslazené - Gin Dry, Stará myslivecká, Fernet Hobé slazené - Griotka, Curacao, Ořechový likér, Karlovarská becherovka (bylinný likér), Praděd(bylinný likér), Chartreusce (šartres), Klášterní tajemství (bylinný žaludeční likér), Jägermeister, Ouzo (anýzový likér), Maraschino, Bols . emulzní (krémy) - Advocaat (hustý vaječný krém), Mocna cream, Chocolade cream

Tržní druhy Konzumní lihoviny jsou vyrobeny tzv. studenou cestou, tj. smíšením rafinovaného jemného lihu, změkčené vody, trestí, případně cukru, destilátu a dalších přísad. Ke konzumním lihovinám patří tuzemský rum, konzumní vodka, peprmintový likér, třešňovka. Konzumní lihoviny jsou nejlevnější druhy lihovin. Punče jsou vyrobeny z vody, lihu, cukru, punčové esence s přídavkem ovocných kyselin, aromatických a chuťových látek

Označování název, výrobce, objem, obsah etanolu v % datum výroby a minimální trvanlivost nebo datum spotřeby. Pravé vinné destiláty se na etiketách označují čtyřmi hvězdičkami destiláty vinné řezané řezem (1:1 až 1:3).

Označování Zahraniční lihoviny podléhají místním zákonům a mají obvykle i chráněné označení Whiskey je označení používané v Irsku, USA a Kanadě. Whisky se začala vyrábět ve Skotsku asi v 15 století. Scotch whisky je chráněno anglickým zákonem. Podle místa výroby se rozlišuje irská, skotská, kanadská a americká whisky

Označování Značení stáří koňaku * 2 - 5 let ** 3 - 8 let V.O. (Very old) 10 - 15 let V.O.P. ( Very old product) nejméně 15 let V.S.O.P. ( Very superior old product) nejméně 20 let V.V.S.O.P. ( Very very superior old product) nejméně 25 let X.O. ( Extra old) nejméně 30 let EXTRA (Extra - výjimečný) nejméně 50let

Skladování Lihoviny se skladují v suchých, chladných a čistých místnostech teplota 5 - 18°C relativní vlhkost vzduchu do 70 %. Chránit před slunečním zářením. Emulzním lihovinám škodí teploty pod 5°C.

Otázky Jaká je charakteristika lihovin? Jaký je postup při výrobě lihovin? Jaké jsou tržní druhy lihovin? Jaká je charakteristika jednotlivých tržních druhů lihovin? Jak se lihoviny označují? Jak se označuje stáří koňaku? Jak se lihoviny skladují?