Finanční a kapitálový trh VOKT (P-1)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

BURZY A BURZOVNÍ OBCHODY
Systém bank v ČR.
Finanční trh.
BANKOVNICTVÍ Finanční trhy.
Kapitálový trh jako zdroj financování
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
Investiční společnosti a podílové fondy
BANKOVNICTVÍ Mgr. Marcela Stryjová
BANKOVNICTVÍ Mgr. Marcela Stryjová
Finanční matematika v osobních a rodinných financích
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Mezinárodní finanční trhy Karel Brůna Katedra bankovnictví a pojišťovnictví, VŠFS.
Bankovní obchody Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
Security Markets I Miloslav S Vosvrda Theory of Capital Markets.
Kapitálové trhy Finanční systém Finanční investování
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Cenné papíry a burzy Milena Tichá Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno.
1. přednáška FINANCE II.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy : Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Úvěrové obchody Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Mezinárodní obchod a pohyb kapitálu
5. Dluhopisový trh. Tematické okruhy  Organizace dluhopisového trhu  Segmenty dluhopisového trhu  Základní typy instrumentů  Referenční výnosové míry.
Finanční trh I. Peněžní trh
VY_32_INOVACE_ Mikroekonomie.
Úvod do financí Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09 1 Zkouškové termíny  ST :00, E 127  PO :00, E 127  ČT :00, E 127  ST :00, E.
Finanční trhy 2. část, přednáška KS
Tržní ekonomika, peníze, banky, burzy. Test - učitel
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
1 FINAČNÍ TRHY Katedra financí
11 Osobní finance a investování. 2 Osobní finanční plánování Smyslem osobního finančního plánování je ujasnit si: budoucí osobní a rodinné.
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
KAPITOLA 9: ZÁKLADNÍ DRUHY OPERACÍ - KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH-POJMY Ing. Renata Slaná
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_06 Název materiáluDluhopis.
Kapitálový trh Ekonomika podniku 2. ročník Kapitálový trh - zaměřuje se na umístění kapitálu ve finanční podobě - má dlouhodobou povahu, tzn. investice.
Finanční systém a finanční trhy Tereza Prejdová. Finanční systém soustava financí podniků, domácností, bank a nebankovních institucí, veřejných financí.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_20 Název materiáluKapitálový.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Finanční stránka podniku. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
IAS 7 Výkazy peněžních toků. Cíl standardu Požadovat poskytování informací o proběhlých změnách stavu peněžních prostředků a peněžních ekvivalentů účetní.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
BURZY BURZY – druhy, způsob obchodování. lat. bursa – výměna 1531 – Beurs, Antverpy – obchodování směnkami, zlatými a stříbrnými mincemi – New York,
Financování podniku, investice, investování a kapitálový trh TNH 1 (S-6) Pavel Seknička.
Úvod do práva kapitálového trhu VOKT (P-3)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kapitálový trh – charakteristika CP
Právo finančního trhu 19. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Struktura finančního trhu
MONETÁRNÍ POLITIKA.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Investiční služby investiční nástroje
Finanční trhy a cenné papíry
Trh peněz Pavel Janíčko.
Trh a tržní mechanismus TNH 1 (S-2)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Peníze a peněžní trh TNH 2 (S-5B)
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
Právo kapitálového trhu- úvod Michal Radvan
Právo finančního systému
Prezentace pro přednášející
Finanční trh, jeho charakter, funkce a členění VOKT (P-1)
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Centrální depozitář cenných papírů
Finanční trh a peníze TNH 2 (S-5)
Transkript prezentace:

Finanční a kapitálový trh VOKT (P-1) Pavel Seknička

Rozlišení trhů v ekonomice Trhy výrobních faktorů Trhy zboží a služeb Finanční trh

Finanční trh - interakce mezi subjekty Na finančním trhu dochází k interakci mezi subjekty přebytkovými, které disponují relativním přebytkem finančních aktiv – resp. zapůjčovatelé a věřitelé a na druhé straně subjekty deficitní, které v daný okamžik trpí nedostatkem zdrojů, tzv. vypůjčovatelé, dlužníci, deficitní jednotky, příjemci investic, emitenti apod.

Finanční trh - finanční instrumenty Předmětem (resp. předmětným aktivem) jsou finanční instrumenty, dříve obecně peníze (jedná se o všeobecně zastupitelný investiční nástroj, tj. peníze jako všeobecný ekvivalent). Finanční instrumenty rozlišujeme na: - Reálné finanční instrumenty (zastupují reálně veškeré věci movité a nemovité) - Finanční investiční instrumenty (zastupují majetková práva)

Finanční trh - definice Finanční trh je: „systém institucí a instrumentů zajišťující pohyb peněz a kapitálu ve všech formách mezi různými ekonomickými subjekty na základě nabídky a poptávky.“ Funkce trhu: Informační (cenotvorná) Redistribuční Alokační (rozdělení) Stimulační (iniciační) Motivační

Finanční trh - členění podle doby splatnosti Peněžní trh – charakteristickým rysem je doba splatnosti finančních aktiv do jednoho roku, klíčovým znakem je značná likvidita, tento trh se dělí na trh krátkodobých úvěrů a krátkodobých cenných papírů Kapitálový trh – vyznačuje se dobou splatnosti delší než jeden rok, lze jej rozdělit na trh střednědobých a dlouhodobých úvěrů a trh investičních cenných papírů

Finanční trh - členění z věcného hlediska Peněžní trh – je to trh peněz a úvěrů, bez ohledu na dobu splatnosti, Kapitálový trh – je to trh investičních nástrojů, zejména investičních cenných papírů, Devizový trh – je to trh cizích měn – FOREX Komoditní trh – původně sem patřily pouze měnové kovy, později i další komodity a komoditní deriváty, opce apod., které jsou obchodované na komoditních burzách a mají finanční vypořádání, jsou to také obchody s komoditními CP (skladištní listy), které mají peněžní vypořádání.

Finanční trh - prostorové členění Regionální a místní Národní Mezinárodní, nadnárodní (př. eurotrhy) Globální

Funkce finančního trhu Depozitní funkce (umožňuje investování) Kreditní funkce Funkce uchování hodnoty (bohatství) Funkce likvidity Platební funkce Funkce ochrany proti riziku Funkce regulace finančního trhu Funkce politická

Typy finančních transakcí Přímé financování Polopřímé financování Nepřímé (zprostředkované) financování, tyto operace realizují zprostředkovatelské instituce, bankovního nebo nebankovního charakteru. Hlavním důvodem vzniku a specializace zprostředkovatelských institucí jsou transakční a informační náklady. Bez finančního zprostředkování by finanční trhy nebyly plně efektivní a nedávaly by plný užitek, přičemž největší význam je všeobecně přikládán financování nepřímému.

Kapitálový trh - definice Kapitálový trh je „systém institucí a instrumentů zajišťující pohyb střednědobého a dlouhodobého kapitálu mezi ekonomickými subjekty prostřednictvím různých forem cenných papírů.“ (J. Dědič)

Klasifikace kapitálového trhu Podle charakteru prodejů - primární - sekundární Podle úrovně organizovaného trhu - organizovaný/regulovaný - neorganizovaný/neregulovaný Podle formy vztahu uzavřením obchodu a jeho realizací - promptní - termínované

Předměty kapitálového trhu - investiční instrumenty Investiční cenné papíry (akcie a dluhopisy) Cenné papíry kolektivního investování Nástroje se kterými se obvykle obchoduje na peněžním trhu Finanční deriváty (opce, futures, swapy, forwardy)

Subjekty (účastníci)kapitálového trhu Poskytovatelé služeb na kapitálovém trhu Investor na kapitálovém trhu Emitent na kapitálovém trhu Osoby zavázané z těchto cenných papírů Vlastník cenných papírů Emitent a vlastník jiného investičního nástroje

Konzultační hodiny Místnost čís. 340 Úterý od 14.00 do 16.00 hod. Děkuji za pozornost Konzultační hodiny Místnost čís. 340 Úterý od 14.00 do 16.00 hod.