ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠKOLNÍ ZPRÁVY O PŘEDBĚŽNÝCH VÝSLEDCÍCH MZ V ROCE 2011 PRVNÍ Z KROKŮ VYUŽITÍ STÁTNÍ MATURITY PRO ZVÝŠENÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ NA SŠ.
Advertisements

Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Podpora meziobecní spolupráce
Kvalita a péče o seniory Milena Jabůrková a Ondřej Mátl Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova, Praha Řízení kvality dlouhodobé péče o seniory.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Metodika stanovení národních priorit orientovaného výzkumu Karel Klusáček
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Udržitelný rozvoj služeb cestovního ruchu Zpráva o průběhu projektu v období leden – červen 2006 Valná hromada Mikroregionu Hranicko Spolufinancováno.
Mechanismy evaluace kulturních služeb
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Další vývoj přiřazování kvalifikací k EQF v České republice Miroslav Kadlec, Praha,
Rada VŠ - Komise pro přípravu učitelů řešení problematiky strukturovaného studia učitelství - šetření na vysokých školách.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Koncepce podpory místní Agendy 21 v ČR zpracování strategického dokumentu 2010.
Základní informace o projektu  Název projektu:Posílení inovací prostřednictvím nových klastrových konceptů za podpory nově vznikajících a mezisektorových.
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
Projekt sociálně-ekonomický rozvoj Hradce Kralové VNG-GST-projekt ve spolupráci měst Hradec Kralové (CZ) aArnhem (NL) Mezinárodní konference Praha, 16.
SOCIÁLNÍ KAPITÁL JAKO FAKTOR OVLIVŇUJÍCÍ REGIONÁLNÍ DISPARITY A REGIONÁLNÍ ROZVOJ Projekt MMR ČR WD
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
Ekonomický rozvoj měst a regionů Projekty CityRegio a CityRegio II Seminář „Zapojení ČR do Nadnárodní spolupráce a zhodnocení programu Interreg IIIB CADSES“
Technologické centrum AV ČR a projekt PACITA Zastoupení EK v ČR 10. července 2012 Lenka Hebáková Oddělení strategických studií Technologické centrum AV.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR RIS3 krajů ČR a RIS3 ČR včera, dnes a zítra Pavel Švejda Inovace a technologie v rozvoji regionů Brno, 24. dubna 2014.
Spolupráce na tvorbě Regionálních inovačních strategií Podpora konkurenceschopnosti krajů CZECHINVEST Agentura pro podporu podnikání a investic Mgr. Lucie.
Technologické Inovační Centrum Akční plán RIS ZK – aktivity TIC Lenka Kostelníková Seminář „Inovace a technologie v rozvoji regionů“, Brno
Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadě Plzeňského kraje
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Prezentace projektu doktorského studia
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
ESPON POLYCE Metropolizace a polycentrický rozvoj ve střední Evropě
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Mezinárodní migrace a nelegální pracovní aktivity migrantů v Česku v širším evropském kontextu Projekt pro MPSV ČR: Program: „Moderní společnost a její.
Interaktivní personální portál
Most, 24. ledna 2008 Univerzita půl třetího věku Závěrečný seminář Mgr. Jaroslava Barbara Sporková
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
„Program rozvoje územního obvodu Zlínského kraje na roky “ Libor Lukáš statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje.
Mezioborovým vzděláváním ke zvýšení bezpečnosti seniorů 29. října 2015 Republikový výbor pro prevenci kriminality.
Projekt POLYCE Markéta Borovská, Útvar rozvoje hl. m. Prahy Národní informační den pro zájemce OP ESPON února 2011.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Projekt KAP LK. Dohoda o partnerství Základní změny pro nové programové období 2014 – 2020 od podpory všeho ke koncentraci na priority od plošné podpory.
Regionální politika, ano či ne Ing. Marek Jetmar, Ph. D
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Podpora krajského akčního plánování
ESPON Priorita 4 – projekt ESPONTrain
Základní informace k ŠAP a PA
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Libereckého kraje
Transport Accessibility at Regional/Local Scale
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Komplexní systém hodnocení
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
O nás Univerzita s TRADICÍ – založena 1999
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Interreg DANUBE Program nadnárodní spolupráce
Transkript prezentace:

ESPON 1.2.3. – Identifikace územních aspektů informační společnosti Pavla Žížalová Seminář OP ESPON 2013 Brno, 6. října 2009

Základní charakteristiky Období: 08/2005 – 05/2006 Projekt rozdělen na dvě období (5 měsíců) Projektový tým: Leader: Polsko (Centre for European Regional and Local Studies (EUROREG)) 6 partnerů: ČR, Finsko, Německo, Řecko, Itálie, Maďarsko

Cíle projektu Analýza a charakteristika územních aspektů IS – identifikace stavu a trendů vývoje IS a vazba tradičních ukazatelů konkurenceschopnosti a rozvoje informační společnosti Analýza IS na různých úrovních – makro, meso a mikro a dopady rozvoje IS na územní rozvoj rozdílných typů regionů, dopady na (možné) relokalizace ekonomických aktivit a systém dopravy Návrh doporučení pro politiku (veřejnou podporu) na různých řádovostních úrovních – identifikace klíčových iniciativ, které by podpořily rovnoměrnější rozvoj ICT a jejich dostupnost stejně jako využití

Průběh projektu Rozdělen na 6 WP (2 horizontální – vedení a koordinace, sběr dat) Naše úkoly: dostupnost dat, národní analýza a případová studie vybraného regionu Zahájení Přehled odborné literatury Vypracování klíčových konceptů Dostupnost dat a jejich sběr Září 05 – kick-off meeting

Průběh projektu Září-prosinec 2005 Leden 2005 Šablona pro národní zprávu Prosinec – koordinační schůzka Prezentace výsledků z národní zprávy Diskuse dalšího postupu – regionálních zpráv Leden 2005 Finanční zpráva za první období

Průběh projektu Únor – květen 2005 Návrh otázek a okruhů pro regionální případové studie Dostupnost dat na regionální úrovni Únor – koordinační schůzka Prezentace dosavadních poznatků Diskuze formy šetření pro regionální zprávy Duben – případová studie Květen – finální zpráva a finanční zpráva

Partner PřF UK Praha Národní zpráva Analýza rozvoje a současného stavu IS na základě dostupných statistických dat (mezinárodní srovnání, regionální rozdíly uvnitř státu, trendy) Kritická analýza dostupných politik/podpor rozvoje IS – jaké existují dokumenty, jejich cíle, forma podpory a implementace Analýza dalších relevantních sfér (VaV, ekonomická úroveň ad.) – srovnání s rozvojem IS (vazba na ekonomickou úroveň a vývoj ano či ne)

Partner PřF UK Praha Regionální zpráva – Jihomoravský kraj Analýza dostupných statistických dat – rozvoj IS v regionu a regionální rozdíly Dotazníkové šetření mezi firmami – e-mailový standardizovaný dotazník Řízení rozhovory ve veřejné zprávě (město, kraj), ve školách a podpůrných organizacích (HK) Analýza regionálních politik a strategických dokumentů

Hlavní komplikace Koordinace – klíčová úloha lead partnera Dodržování navrženého časového rozvrhu Spolehlivost jednotlivých partnerů Návrh významných změn v průběhu projektu Zařazení nových partnerů Vypracování dalších úkolů Nutnost jedné metodologie pro všechny partnery x specifika jednotlivých zemí

Hlavní komplikace Finanční zprávy Byrokraticky náročné Zdlouhavý proces Nutnost předfinancování Specifická pravidla v rozporu s našimi vnitřními pravidly

Pavla Žížalová Univerzita Karlova v Praze Přírodovědecká fakulta Katedra sociální geografie a regionálního rozvoje pavla.zizalova@yahoo.co.uk