Podpora strategické práce ve veřejné správě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference Asociace aktivních škol
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Rozvoj sociálních služeb v Moravskoslezském kraji Vize Moravskoslezského kraje: Partnerstvím zadavatelů.
Strategické plánování v obcích (Víme, kam jdeme) Zlín
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Aktivity v rámci projektu „Zvýšení kvality řízení na Krajském úřadu Plzeňského kraje” Seminář pro věcně příslušné zaměstnance a zastupitele PK Strategie.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
Oddělení Evaluační jednotky SF Předběžné hodnocení programových dokumentů: Ex-ante evaluace NRP/NSRF - zpracováno: –Ex-ante hodnocení NRP –Pracovní.
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
Výzva č. 42 OP LZZ – Projekt Moravskoslezského kraje Rozvoj kompetencí strategického, procesního a projektového řízení a kvality Výzva č. 42 OP LZZ Zpracoval:
REGIONÁLNÍ AKČNÍ PLÁN PRO ÚZEMÍ KRAJE VYSOČINA (RAP)
Příprava programového období Ministerstvo pro místní rozvoj.
Krajské akční plány Základní východiska
Ing. Marek Šmíd, MBA Institut pro veřejnou správu Praha
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Kladno MAP je místní akční plán vzdělávání, který bude prioritně zaměřen na rozvoj kvalitního a inkluzivního vzdělávání.
Datum: Zpracovala: Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Program „Yes, I do“ Strategie pro jazykové vzdělávání v MSK do roku
Strategické řízení Metodika přípravy veřejných strategií; Databáze strategií 12. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ve městě Brně Aktuální informace k realizaci projektu MAP 9. březen 2016.
STRATEGICKÉ PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY LIBERECKÉHO KRAJE (projekt KAP LK) ÚVODNÍ KONFERENCE.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Regionální akční plán Olomouckého kraje 1. jednání Pracovní skupiny Vzdělávání
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
JUDr. Olga Letáčková Aktuální stav a strategie pro období Roztoky u Prahy ROP Střední Čechy.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Strategické řízení Metodika přípravy veřejných strategií; Databáze strategií 12. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Projekt: „Aktualizace Střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb na území ORP Veselí nad Moravou “ Bc. Gabriela Fellingerová 1. Veřejné setkání 1. října.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
Projekt MAP Turnovsko. Cíl projektu  podpora a rozvoj spolupráce zřizovatelů, škol a ostatních aktérů ve vzdělávání v rámci ORP Turnov  vytváření Místního.
AKTUÁLNÍ VÝZVY V OPERAČNÍM PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Základní informace o KAP a MAP 10. března Přehled důležitých zkratek Evropské strukturální a investiční fondy (ESI fondy = ESIF) Krajské akční plány.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Podpora kvality ve výzvách Analýza výsledků proběhlých výzev
Individuální projekt systémový - OP VVV Inkluzivní a kvalitní vzdělávání v územích se sociálně vyloučenými lokalitami.
Ohlédnutí za deseti lety řízení kvality na Městském úřadě Kopřivnice
Strategické řízení a plánování
VÍTÁME VÁS NA SPOLEČNÉM SETKÁNÍ PARTNERSTVÍ MAP ORP BEROUN
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Podpora krajského akčního plánování
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Místní plán inkluze + OP VVV
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích –
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje v rámci OP VVV
Řízení rizik podvodů pro období 2014–2020
Národní síť Zdravých měst ČR
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
Výjezdní zasedání pracovní skupiny pro evaluaci a HP
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích –
Jednání PS Vzdělávání Mgr. Barbora Ledlová
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
AUTOEVALUACE CESTA KE KVALITĚ
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
Model intenzivní podpory
Intenzivní podpora škol
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Informace z 1. ustavujícího zasedání Národní stálé konference
PS Vzdělávání NS MAS ČR – Pardubický kraj 2017
Transkript prezentace:

Podpora strategické práce ve veřejné správě JUDr. Olga Letáčková, náměstkyně sekce koordinace evropských fondů a mezinárodních vztahů 22. 2. 2017, TEMATICKÁ SEKCE NÁRODNÍ SÍTĚ ZDRAVÝCH MĚST ČR

Důraz na strategické řízení při čerpání z ESI fondů Nové programové období vyžaduje při plánování a realizaci investic kvalitní a rozvinuté strategické řízení. Požadavek na existenci a implementaci strategií v podobě předběžných podmínek. Požadavek na strategické podložení investic u integrovaných nástrojů (ITI, IRPÚ, CLLD). Požadavek na aplikaci Společných doporučení rady, je nutné tudíž navázat požadavky vyplývající ze závěrů Společných doporučení rady na existující strategie a ESI fondy. Nutnost mít výzvy OP podloženy existujícími strategiemi; u projektových žádostí je také nutný soulad se strategiemi (příkladem jsou RIS3 nebo Strategický rámec rozvoje veřejné správy).

Důraz na strategické řízení při čerpání z ESI fondů Hodnocení příspěvku ESI fondů k naplňování priorit/cílů strategických dokumentů – aktuálně dopracovávány návrhy vazeb mezi strategiemi a OP/DoP, zaváděno do systému MS 2014+ Příprava „pozice a strategie“ ČR na programové období 2020+ (vč. partnerství na úrovni V4+4, spolupráce s dalšími státy, EK a EP). tlak na zjednodušení kohezní politiky na úrovni EK (legislativa, metodiky, kontroly a audity aj.). tlak na nutné změny i systémového charakteru na úrovni veřejné správy ČR vč. - zkvalitnění strategického řízení obecně (viz i aktivity MMR a strategické projekty, - zlepšení kondice v oblasti tvorby a provádění národní legislativy, - v oblasti čerpání z komunitárních programů (viz i Analýza MMR).

Metodické nástroje MMR je gestorem Metodiky přípravy veřejných strategií a aktualizuje Metodiku pro potřeby praxe veřejné správy, doplňuje ji o nástroje a šablony, převedlo ji do elektronické podoby, pro potřeby práce s ni, poskytuje konzultace k jejímu využití při tvorbě dokumentů. Zpracována Typologie strategických a prováděcích dokumentů. V součinnosti s AK ČR a SMO ČR se pracuje na provázání metodik přípravy strategií na národní, krajské a obecní úrovni.

Metodické nástroje MMR poskytuje metodické vedení v oblasti strategického řízení na obecní úrovni. K tomu zpracovalo Metodiku tvorby programu rozvoje obce Metodiku strategického řízení rozvoje obce Metodiku kontroly a hodnocení realizace programu rozvoje obce Účinnější prosazování strategického řízení ve veřejné správě řeší mj. Expertní skupina pro strategickou práci a její Pracovní tým pro vertikální koordinaci strategického řízení.

Elektronické nástroje – Databáze strategií Databáze strategií - na jednom místě strategie na mezinárodní, národní, krajské, oblastní a místní úrovni. Lze v ní např. sledovat a vyhodnocovat priority, cíle, opatření, odpovědnosti nebo např. indikátory, propojovat zpracovatele strategií v ČR, zobrazovat strategické mapy ministerstev a krajů, přímo vytvářet dokumenty v Databázi strategií, sledovat strategie MAS, ITI a IPRÚ. Pro fungování Databáze strategií existuje Pracovní skupina Databáze strategií složená ze zástupců ministerstev, Úřadu vlády, ČSÚ a krajů.

Strategické mapy resortů a krajů Unikátní komplexní pohled na portfolio strategií, jejich hierarchizaci a vazby na působnosti a zákony. Jsou součástí Databáze strategií v interaktivní podobě (propojeny na jednotlivé dokumenty v DS nebo např. na Portál veřejné správy).

Elektronické nástroje - ObcePro MMR je zřizovatelem Elektronické metodické podpory rozvojových dokumentů obcí a řízení rozvoje obcí (ObcePro). Aplikace ObcePro umožňuje tvorbu místních strategií (programů rozvoje obce). Při práci s dokumenty aplikace nabízí další užitečné nástroje (práce se statistickými daty, šablony a vzory podpůrných dokumentů či e-learning). Počet zaregistrovaných obcí (únor 2017) je 1 070, Počet založených dokumentů PRO 811.

Zavádění dalších nástrojů pro rozvoj strategické práce Projekt MMR Analýza strategických dokumentů Výstupy budou např. komplexní rozbor strategií spadajících pod DoP (dle sady testovacích otázek); zmapování fungování systémů implementace strategií či Sada doporučení, návrhů na úpravu konkrétních strategií a celkový souhrn závěrů. Projekt MMR Mapování strategické práce v institucích veřejné správy Výstupy budou mj. Analýza strategické práce a nástrojů na resortech a krajích, či Doporučení pro zlepšení strategické práce na úrovni resortů a krajů pro útvary vytvářející strategie.

Metodická podpora a vzdělávání MMR neustále poskytuje metodické konzultace při přípravě strategických dokumentů. MMR provozuje web Portál strategické práce. MMR se podílí na přípravě zavádění systému řízení kvality ve služebních úřadech a na přípravě systému měření a hodnocení výkonu veřejné správy v ČR v oblasti strategického plánová a řízení. Probíhají pravidelná školení k Databázi strategií; získání technických dovedností předchází také seznámení s principy strategické práce (většina modulů v DS tyto znalosti vyžaduje). Aplikace ObcePro nabízí elearning pro zájemce. V roce 2016 probíhala k ObcePro řada seminářů a v roce 2017 jsou plánovány další. Projekt MMR STRATeduka (vytvoření výukových modulů, e-learningového kurzu, realizace prezenčních školení, přípravu podkladů na akreditaci a evaluaci vzdělávacího programu).

Děkuji za pozornost olga.letackova@mmr.cz