OBČANSKÁ VÝCHOVA - 9. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kam se točí Tobě ?.
Advertisements

Orientece v čase Romana Straussová
Udělej si následující test:
VY_32_INOVACE_Čj-Sl 6.,7.13 Anotace: Prezentace je zaměřena na popis a jeho dělení. Obsahuje stručnou definici popisu prostého, odborného a uměleckého.
Test pozornosti pro dámy:
Úvod do umělé inteligence
Your name your caption here NTTP 2010 Mozkové hemisféry Logika Detaily Fakta Pravidla Slova, jazyk Matematika Současnost Budoucnost Bezpečí Realita Pocity.
Mozek Aleš Jůn, Dominik Šíba.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Hodnocení klíčových kompetencí ZŠ Jablunkov 2009/102010/11.
PSYCHICKÉ PROCESY A STAVY
č. 43 Občanská nauka, 1. ročník, obor Obchodník
Psychologie Mgr. Milan Šimek
Úvod do managementu1 Rozhodování Kreativita. Úvod do managementu seminář Manažerské rozhodování, Deming, Juran, Pareto, Osborne proces rozhodování.
v pedagogické diagnostice
Stres – jak jste na tom vy ?
VY_32_INOVACE_PSYPS10560ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
KrIsTýNa VoLáNkOvÁ Mé StUdIuM nA 4.ZŠ v ChEbU.
VY_32_INOVACE_PSYPS110460ZAP Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
(komentovaný přehled)
Komunikace a informace „Schopnost prezentace, představí sebe a oddíl“ Zásady kvalitní prezentace Jan-Iáček-Konečný , Vídeň.
Dobry Den ! Následuje ukázka toho, jak již dnes dokáže počítač ovládat Vaše myšlení Pohodlně se usaďte, zhluboka se nadechněte a klikněte myší, ať můžeme.
Interviewing = Pohovor s klientem NKPD Lucia Madleňáková.
1. Datum vytvoření: Téma: Popis krajiny Cíl prezentace: Práce se smysly při popisu okolní krajiny Časová dotace: 45 min Anotace: Výukový materiál.
Kterou hemisférou myslíte ?
Prace : Alish Sarsenali Kontrol: Ingrid Matošková Praha 2014 Predmet : Psyhologia.
VY_32_INOVACE_PSYM25560ZAPBOU Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Škola Střední průmyslová škola Zlín
Jaký je naše tělo Kontrola
Zdravotnický asistent, první ročník Komunikace Autor: Mgr. Lenka Březíková Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha.
MYŠLENKOVÉ MAPY ÚVOD A PRÁCE S NIMI MODUL KURZU PRÁCE S INFORMACEMI
Přírodní vědy aktivně a interaktivně
Rastrová grafika E4.
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Mozek. Co je to mozek? - je řídící integrační orgán nervové soustavy člověka -kontroluje veškeré tělesné funkce - činnost srdce - trávení - pohyb - řeč.
Asertivita ve sportu doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.
Využití obrazového materiálu v hodinách Čj „Učit se znamená objevovat to, co už víš. Konat znamená demonstrovat, že to víš. Učit druhé znamená připomínat.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_14.
Vnímání, pamět, myšlení. Vnímání jak, čím, co? senzorické stádium, syntetické stadium (třídění a interpretace) co vnímání ovlivňuje postoje, emoce, očekávání,
Občanská výchova – 7. ročník, Člověk a jeho osobnost
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
FILOsOFIE A VĚDA.
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
BIOLOGIE ČLOVĚKA NERVOVÁ SOUSTAVA
Sociologie pro SPP/SPR
M A G I E B A R E V.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Inteligence,tvořivost, paměť
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
CITY A JEJICH PROJEVY Mgr. Michal Oblouk.
Čím chci být, až vyrostu Tomáš Fryčka.
Troufneš si? Uvítání, představení se. Nalákání na kvíz, budou odměny , ale největší odměnou je vlastní poznání. Budeme na to mít 10 minut. O jaké lidi.
Udělej si následující test:
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Východiska pro rozvoj kreativity
Komunikace učitele se žáky
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Udělej si následující test:
Témata kognitivní psychologie
Kam se točí Tobě ?.
VY_32_INOVACE_08_Přírodověda_ 5.ročník_ 08_Nervová soustava
Předsudky a stereotypy
Kam se točí Tobě ?.
Kam se točí Tobě ?.
Transkript prezentace:

OBČANSKÁ VÝCHOVA - 9. ročník I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP OBČANSKÁ VÝCHOVA - 9. ročník Způsob myšlení – využití mozku Mgr. Roman Starý

Lidský mozek

Lidský mozek řídící a integrační orgán nervové soustavy člověka má objem asi 1450 cm³ a váží přibližně 1300 – 1400 g, tedy 2 % lidské váhy obsahuje 50 - 100 miliard neuronů mezi nervovými buňkami existuje až biliarda synaptických spojení http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c7/User-FastFission-brain.gif

Jak využívám mozek Následující test ukáže, která převládá u vás mozek se skládá ze dvou polovin, levé a pravé hemisféry každá z nich funguje různě pokud spolupracují, každá hemisféra přispívá svými zvláštními schopnostmi k řešení nějakého problému, mohou však také pracovat odděleně, nebo dokonce proti sobě protože levá hemisféra ovládá pravou ruku a pravá hemisféra levou ruku, může někdy dojít k tomu, že pravá ruka neví, co dělá levá u většiny lidí činnost jedné hemisféry převládá Následující test ukáže, která převládá u vás

TEST Levá hemisféra Pravá hemisféra nové věci dělám bez rozmyslu nové věci plánuju do detailu uvažuji logicky a málokdy dělám ukvapené závěry nesním s otevřenýma očima a málokdy si pamatuji noční sny snažím se pochopit příčiny chování ostatních lidí mám raději matematiku a přírodovědné předměty než předměty humanitní jsem dochvilný a dobře se orientuji v čase nové věci dělám bez rozmyslu dělám ihned závěry mám velmi živé sny a často sním s otevřenýma očima motivy chování jiných lidí mi často nejsou jasné mám raději humanitní předměty než matematiku a přírodovědné předměty nejsem zrovna dochvilný a špatně se orientuji v čase

TEST Levá hemisféra Pravá hemisféra své pocity umím dobře popsat slovy když se rozhoduji, spoléhám se na fakta své poznámky a materiály mám v perfektním pořádku když mluvím, mám ruce v klidu nemívám předtuchy a nespoléhám se na svoji intuici málokdy myslím v obrazech své pocity těžko vyjadřuji slovy když se rozhoduji, spoléhám se na své pocity nedělám si žádné poznámky když mluvím, hodně gestikuluji spoléhám se na svůj instinkt a dám na předtuchy mé dojmy a myšlenky se často objevují v obrazech

TEST Levá hemisféra Pravá hemisféra umím dobře vysvětlovat umím řešit hádanky a slovní hříčky umím dobře ovládat své pocity mám raději literaturu faktu než romantické příběhy problém se snažím analyzovat hudba mi nic neříká rozumím tomu, kdo co říká, ale neumím to vysvětlit hádanky a slovní hříčky mě nebaví své pocity dávám najevo mám raději romantické romány než literaturu faktu na problém se dívám jako na celek mám velmi rád hudbu

Levá nebo pravá hemisféra? Pokud u vás převládá pravá hemisféra: máte intuici a přemýšlíte v obrazech máte pravděpodobně umělecké nebo hudební sklony na věc se díváte jako na celek a náhlé proniknutí do podstaty problémů vám umožňuje vytvářet nové kombinace myšlenek

Levá nebo pravá hemisféra? Pokud u vás převládá levá hemisféra: máte spíše logické myšlení a své myšlenky vyjadřujete slovy pravděpodobně umíte dobře počítat nebo zacházet se slovy věci analyzujete a nové myšlenky vás napadnou, až promyslíte informaci, kterou máte, a až dojdete k racionálnímu závěru

Levá hemisféra zabývá se verbálním myšlením a všechno popisuje slovy analyzuje – rozkládá na součásti všechno znázorňuje symboly od celku abstrahuje nedůležité informace dobrá orientace v čase spoléhá se na fakta a na dedukci má pojem o číslech špatná prostorová představivost logické uvažování myslí lineárně – jedna myšlenka následuje druhou

Pravá hemisféra má povědomí o různých věcech, ale nespojuje je se slovy – při popisu používá gest a obrazců syntetizuje – části skládá do jednoho celku vidí věci, tak jak jsou vytváří analogie a vidí podrobnosti špatná orientace v čase spoléhá na intuici a instinkt nemá pojem o číslech dobrá prostorová představivost myslí komplexně – vidí modely, které spojují myšlenky v jeden celek

Umí pravá hemisféra komunikovat s levou? Zkuste přečíst nahlas jednotlivé barvy, jak jdou za sebou. Nečtěte, co je napsáno. Problém spočívá v tom, že se vaše levá hemisféra snaží přečíst slovo a pravá vám napovídá barvu.

Zdroje http://rycho.txt.cz/clanky/46756/kterou-cast-mozku- pouzivate kol.: Volba povolání, Hněvín, Most, 2002. http://magazin.e15.cz/veda-a-technika/kolik-nahod-bylo- potreba-ke-vzniku-lidske-inteligence-763240 http://solokapr.com/clanky-vzkazy/clanek/umi-vase-prava- hemisfera-komunikovat-s-levou.html http://nmv-sabina.svetu.cz/12-leva-a-prava-hemisfera.html http://cs.wikipedia.org/wiki/Lidsk%C3%BD_mozek http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:User-FastFission- brain.gif