Inf Bezpečný počítač.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Brána firewall a její využití
Advertisements

III/2 8.ABC XVII Informatika prevence, bezpečnost, zabezpečení, ochrana, údržba, aktualizace, update, brána firewall, antivir, malware,
Počítačové viry.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Informatika Internet.
Firewall.
Bezpečnostní pravidla při používání internetu
Martina Braunerová.  nejdůležitější program v počítači  umožňuje všem ostatním programům fungovat  prostředník mezi počítačem a uživatelem.
Bezpečnost počítače – viry a antivirové programy
Firewall Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Autor:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
BEZPEČNOSTNÍ PRAVIDLA PŘI POUŽÍVÁNÍ PC A INTERNETU
Principy fungování sítě Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci Číslo DUM: III/2/VT/2/2/35 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická oblast:
Inf Analogová a digitální televize. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Další služby internetu Šablona 32 VY_32_INOVACE_7_10_Další služby internetu.
Inf Ztrátová a bezztrátová komprese zvuku. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf Analogové a digitální zařízení. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf Sítě mobilních telefonů a GPS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf WWW – World Wide Web. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Informatika – Datové sítě
Inf Struktura sítě internet. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Inf Sociální sítě Facebook. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Kódování materiálu vy_32_INOVACE_inf3_web01 Označení materiálu web01_uvod.pptx Název školy Gymnázium Kladno Autor.
Inf Příklady použití grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Inf Tvorba webu – struktura webu. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Inf Složky, soubory a objekty. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Inf Formáty zvukových souborů a videosouborů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf Struktura datových sítí. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
Inf Normy pro citování knih a dalších zdrojů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Druhy aplikačních programů – rozdělení podle účelu 1
Software Počítače - rozdělení podle účelu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Výroba eurooken - video
Rozdělení software podle účelu 2
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Autor: Název: Číslo projektu: Název projektu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Elektronická komunikace
9. Bezpečnostní pravidla při používání počítače a internetu
Inf Cykly ve vývojových diagramech
Software počítače - rozdělení
Škodlivý software, počítačové viry
seznámení S TabulkovýM kalkulátorEM Microsoft Office excel 2007
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Software Počítače Rozdělení podle účelu 2. část
Inf Princip streamování videa a hudby
Inf Prezentace informací
Fyzika – Přenosová soustava ČR
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní pojmy při používání Internetu
Inf Tabulkový procesor
Inf Barevné ladění dokumentů
Inf Tvorba WWW – tabulky a seznamy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Ovládání operačního systému
Číselné soustavy - Opakování
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci
Inf Formáty grafických souborů
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové služby – Disk Google Číslo DUM: III/2/VT/2/2/36 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Informatika Internet.
Transkript prezentace:

Inf Bezpečný počítač

Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 07_01_32_INOVACE_14

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Bezpečný počítač Předmět: INF Ročník: 1. Jméno autora: Jan Mlčůch Škola: SPŠ Hranice Anotace: Žák se seznámí s pojmem bezpečný počítač, aktualizace operačního systému a firewall. Klíčová slova: bezpečný počítač, firewall Na konci prvního řádku chybí čárka – s tím, jak Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jan Mlčůch Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Bezpečný počítač bezpečný počítač je takový počítač, který neobsahuje žádný nežádoucí software a který není napadnutelný z Internetu část bezpečnosti zajišťují technická opatření, značnou část potom znalosti a opatrnost uživatele

Aktualizace operační systémy a aplikační programy jsou velmi složité programy, které byli dříve spíše zaměřeny na množství funkcí než na bezpečnost výsledkem je stav, kdy jsou bezpečnostní chyby (díry) v systému (nebo v aplikacích – typicky ve webovém prohlížeči) objevovány snad každý týden skript ve webové stránce má vinou bezpečnostní chyby v prohlížeči webu přístup k souborům ve vašem počítači (může je někam odeslat nebo smazat) vir přiložený ke zprávě se sám spustí při prohlížení obrázku se spustí program z Internetu

Aktualizace jakmile je bezpečnostní chyba popsána, chvilku trvá, než se objeví vir, který ji umí využít výrobce stejně tak v brzké době vydá opravu (záplatu, tzv. patch), která chybu odstraňuje teprve ve chvíli, kdy provedeme aktualizaci systému na našem počítači je bezpečnostní chyba odstraněna nové aktualizace systému si většinou nemusíme hlídat sami, stačí si správně nastavit automatické aktualizace pokud je počítač připojen k internetu stahuje si potřebné aktualizace sám a pouze na to uživatele upozorní

Firewall každý počítač připojený k Internetu má svoji jednoznačnou IP adresu jednotlivé služby (web, pošta, sdílení souborů) potom využívají jednotlivé porty (jakési brány do počítače) web požívá port 80, příchozí pošta port 25 odchozí pošta port 110 apod., teoreticky je portů 65 535 a přes všechny se do počítače může dostat nežádoucí software porty využívají i lidé snažící se o neoprávněný přístup do cizího systému (hackeři) program, který hlídá, co se na jednotlivých portech děje a povoluje nám jen vyžádanou komunikaci se nazývá firewall

Firewall osobní firewall je dnes většinou součástí operačního systému, kontroluje komunikaci z/do počítače síťový firewall sleduje komunikaci mezi vnitřní sítí LAN a vnější sítí WAN (Internetem) bývá součástí směrovače (routeru)

Další bezpečnostní nástroje kromě firewallu je i celá řada dalších bezpečnostních programů tyto programy bývají dodávány jako součást kompletních bezpečnostních balíků zahrnují: kontrolu odkazů na webové stránky kontrolu obsahu již navštívených stránek zvýšené zabezpečení osobních údajů

Cvičení Projděte si nastavení automatických aktualizací na svém počítači.

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje ROUBAL, Pavel. Informatika a výpočetní technika pro střední školy : Teoretická učebnice. 1. vyd. Brno : CP Books, a. s., c2007. 102 s. ISBN 80-251-0761-2. Použité obrázky: PEDROZO, Bruno. Http://en.wikipedia.org [online]. 5. 10. 2007, 15:12. [cit. 2013-02-06]. File: firewall.jpg. Dostupné z: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Firewall.png Použité obrázky pocházejí z vlastní tvorby a z obsahu webu www.office.microsoft.com. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jan Mlčůch. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.