Individualita žáků a její rozvíjení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Advertisements

Základní škola, Slavkov u Brna, Malinovského 280
Strukturované učení PROJEKT EU
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Celoživotní vzdělávání a projektová metoda vyuČování
Informační schůzka ŠANCE – před - po 1. výzvě.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Návrh plánu mentoringu ZŠ Kunratice. Cíle a směr Prost ř ednictvím zavedení udr ž itelného systému mentoringu na škole u č itelé i ž áci dosahují svého.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Podpora poradců Podpora poradců
Kurikulární reforma a pedagogický sbor ZŠ Vrané nad Vltavou.
Konference projektu Cesta ke kvalitě
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Projekt Podpora učitelů ve zvyšování kvality jejich práce „PUČ“
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
MODERNÍ TRENDY V ŘÍZENÍ ŠKOL interaktivní program rozvoje pokročilých manažerských a personálních dovedností pro ředitele škol a školských zařízení a jejich.
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
ÚVODNÍ KONFERENCE K PROBLEMATICE INTEGROVANÉHO VZDĚLÁVÁNÍ OSOB SE ZDRAVOTNÍM POSTIŽENÍM Olomouc 27. dubna 2006.
ORGANIZAČNÍ FORMY VÝUKY
DIDAKTIKA FYZIKY I. 1 Fyzikální vzdělávání
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
WOSA – výchovou a vzděláváním k občanské společnosti, reg. čís. CZ.1.07/1.1.32/ Žadatel: Sdružení obcí Sedlčanska Projektový manažer:Štěpánka Barešová.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONY PRO STŘEDNÍ ŠKOLY I ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH I 21. října 2011.
EU peníze středním školám. Šablony Šablony – unikátní systém podávání žádostí o EU dotace Není nikde jinde v EU Velmi jednoduchý způsob - školy mají minimum.
Evropské nástroje a projekty ve výuce středních škol Výstupy projektu Kurikulum S a perspektivy spolupráce v regionech Zasedání KVZ, Irena Palánová,
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
ZŠ ZACHAR, Kroměříž Z D R A V Á Š K O L A.  Prostředí školy  Věcné  Sociální  Organizační  Zdravé učení  Smysluplnost  Možnost výběru, přiměřenost.
VÝSTUPY Z DOTAZNÍKOVÉHO ŠETŘENÍ POTŘEB MATEŘSKÝCH ŠKOL A ZÁKLADNÍCH ŠKOL pro ORP ŠUMPER Mgr. Ivana Hanáková.
Organizační formy vzdělávání Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele jako osnova při výkladu učiva ORGANIZAČNÍ FORMY VZDĚLÁVÁNÍ. V prezentaci je.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í.
Univerzita Karlova v Praze Lékařská fakulta v Plzni Oddělení OVAVT Jestliže chcete oživit systém Vaší výuky, „online learning systém“ Vám nabízí? Jednoduché.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Úvodní konference projektu Kreativní a kompetentní učitel CZ.1.07/1.3.06/ Třeboň, 7. září 2010.
Analýza potřeb v území Pardubického kraje Pracovní tým k platformě Kariéra a celoživotní vzdělávání Podpora kompetencí k podnikavosti, iniciativě a kreativitě.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Přeštice.
Michaela Štěpánková Jan Wurst Manuál pro učitele ZŠ a víceletých gymnázií.
Učitelé pro učitele UPROU ( ). UPROU  Tento projekt je spolufinancován Evropským sociální fondem (75%) a státním rozpočtem ČR (25%).  OP RLZ.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Minikonference Gymnázium Brno - Řečkovice 17.červen 2010
ORGANIZAČNÍ FORMY VYUČOVÁNÍ
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Autor: Linda Dufková Vedoucí práce: PhDr. Pavla Kovářová, Ph. D.
Šablony OP VVV a podpora nadání
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Aktuální informace o stavu
DRAMATURGIE TEAMBUILDINGOVÝCH PROGRAMŮ (seminář)
VYUČOVÁNÍ A UČENÍ A/ B/ a/ cíle výuky b/ klíčové kompetence
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Cíle, vize a obsah projektu PPUČ
Konflikt, koření života
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO) Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol.
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
NOVÉ FORMY VÝUKY VE ŠKOLÁCH JMK
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Centrum kolegiální podpory CKP
Informace o projektu IKAP
Model intenzivní podpory
Kariérové poradenství a podnikavost
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Transkript prezentace:

Individualita žáků a její rozvíjení Mgr. Jiří Hruška (O.s. JOB) Mgr. Anna Dobiášová (SPŠ Třebíč) 15. 6. 2012

O Občanském sdružení JOB již 10 let vytváří podpůrné programy a projekty v rámci DVPP nejžádanějšími tématy akreditovaných seminářů jsou individualizace výuky, metody aktivního učení, čtenářská gramotnost, kooperativní a skupinové učení, hodnocení žáků, projektové vyučování (blíže viz předložená nabídka) lektorský tým tvoří učitelé ZŠ, SŠ i VŠ, ředitelé škol, koordinátoři ŠVP aj. formy podpory: kurzy, semináře, workshopy, mentoring, konzultace a supervize působnost po celé ČR, v kraji Vysočina od roku 2003 více na www.jobos.cz

Pojetí pojmu individualizace vzdělávání V našem školním prostředí znamená především rozdělení žáků do stejnorodých (homogenních) skupin. Kritéria rozdělení jsou různá – např. věk, pohlaví, schopnosti, zájmy, výkon atp. Základním cílem diferenciace je respektovat ve školním učení individualitu žáka. Diferenciace vnější je založena na administrativním (organizačním) přístupu. Diferencovat lze tak školou (např. žáci chodí do různých typů středních škol) a uvnitř školy (např. lze se vzdělávat na větvi humanitní či přírodovědné, vybírat si volitelné předměty apod.).   Diferenciace vnitřní (individualizace) se týká vzdělávání ve třídě. Možností je mnoho: rozdělení třídy na dvě  skupiny - pokročilejší, méně pokročilí, obtížnější učivo pro jednu skupinu žáků, méně obtížné pro druhou, individuální plány pro určité typy žáků, specifické úkoly pro žáky zaměřené na jejich schopnosti a zájmy atp.

Pojetí pojmu individualizace vzdělávání vědět PROČ je dobré výuku diferencovat/individualizovat znát a umět poznávat své žáky. vytvářet podnětný prostor pro učení vytvářet podnětné a bezpečné sociálně komunikativní prostředí znát metody aktivního učení efektivně plánovat a řídit skupinové a kooperativní vyučování plánovat a realizovat různé typy vyučovacích projektů nastavovat funkční cíle vzdělávání efektivně hodnotit žáky a jejich práci (procesy a produkty) a vést žáky k sebehodnocení vyhodnocovat úspěšnost vlastní práce a diferenciované výuky

Příklad projektu Vzduchoplavec Kráčmera projekt zaměřený na regionální dějepis, zeměpis a přírodopis studenti sbírají informace o regionu a v různých oblastech porovnávají stav dnešní stav se stavem před 100 lety získaná data zpracovávají – v tomto případě natáčí film studenti se nejdříve učí hledat různé zdroje informací (pamětníci, kroniky apod.), ověřovat je a třídit, a pak se učí psát scénář, točit a stříhat video, dělit si práci, spolupracovat aj. více na www.kracmera.cz

Projekt VZPRUHA na SPŠ Třebíč Cíle projektu: - vytvořit bezpečné klima ve škole na základě partnerských vztahů - zkvalitnit vzdělávací služby Klíčové aktivity: 1. Realizace vzdělávacího programu pedagogických pracovníků 2. Tvorba výukových a metodických materiálů 3. Vývoj modulu dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků a jeho akreditace 4. Vybudování multimediální dílny

Školení pedagogů SPŠ Třebíč šestidenní seminář zaměřený na metody aktivního učení analýza metod na škole používaných praktické i teoretické představení metod nových vytváření aplikací do různých předmětů

Myšlenkové mapy

Myšlenkové mapy Ukázka 1: Co to je biodiverzita a proč ji chránit? pracovní list Ukázka 2: Travel

T - graf Ukázka 3: Peněžní a kapitálový trh Výroky ke třídění Tabulka – t-graf Tabulka – správné řešení

Skládankové učení Téma: The Bad Driver

Metoda V-ch-d Téma: Oko z pohledu fyzikálního Diskutujte o tématu (ve dvojici) a sem zapište otázky, na které chcete získat odpověď. Sem si každý sám zapište odpovědi na své otázky, které získáte z předloženého zdroje informací. Sem napište, co vše víte o složení oka a o tom, jak funguje

Vennovy diagramy Téma: kofein

Individualizované vzdělávání učitelů VZDĚLÁVÁNÍ NA MÍRU po předchozí analýze vzdělávacích potřeb průběh upravován na základě komunikace s účastníky na tématech blízkých a využitelných v praxi vznikají přípravy do výuky nabídka individuální podpory (konzultace, mentoring apod.)