Sůl moc nebo málo ?.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
B.Procházka Poděbrady 16. –
Advertisements

Konference se zaměřením
CIVILIZAČNÍ NEMOCI NA PŘELOMU TISÍCILETÍ
Zdravý životní styl základní principy.
Látkové složení lidského těla- prvky
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Didaktické testy pro ověřování znalostí
Také si myslíte, že to děláte správně?
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
VY_32_INOVACE_VkZ Základní složky potravy
TRENDY VE VÝŽIVĚ – kterými se řídit a kterými ne
Výživové a zdravotní značení (tvrzení)
Tuky – složení, značení, hodnocení, výživová doporučení
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Mléko nám pomáhá PhDr. Karolína Hlavatá, PhD.. Mléko a mléčné výrobky zlepšují nutriční stav Mléko a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem vitaminů a minerálních.
VÝŽIVA V PREVENCI NÁDOROVÝCH ONEMOCNĚNÍ
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Steroidní hormony Dva typy: 1) vylučované kůrou nadledvinek (aldosteron, kortisol); 2) vylučované pohlavními žlázami (progesteron, testosteron, estradiol)
„EU peníze středním školám“
VITAMÍNY A MINERÁLY.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Reakce a adaptace oběhového systému na zátěž
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_10
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Tělní tekutiny a krev Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Potraviny pro zvláštní výživu
10 DŮVODŮ PROČ PÍT ALOE VERA GEL
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravé stravování KC3.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_NAV_283 Ročník: 2.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
9/20/20161 Jak správně používat výživová tvrzení na potravinách ? Seminář ČASP a PK ČR Praha, 15. září 2010 Mgr. Markéta Chýlková.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Doplňky stravy pro seniory - ano či ne? Mgr. Šárka Novotná.
Základní škola, Moravský Krumlov, náměstí Klášterní 134, okres Znojmo, příspěvková organizace VY_32_INOVACE_04_PR_ZÁKLADNÍ SLOŽKY POTRAVY.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 o výživových a zdravotních tvrzeních při označování potravin Workshop – ČASP, PK – Ing.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
DOCHUCOVACÍ PROSTŘEDKY
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_10_PŘÍRODOPIS
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny rostlinného původu
Potravinářské zbožíznalství
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
PESTROST STRAVY.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
VY_32_INOVACE_09_19_Salinita vody
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
PŘÍDATNÉ LÁTKY (PŘÍSADY)
Potravinářské zbožíznalství
Maso a masné výrobky Dodatky.
Transkript prezentace:

Sůl moc nebo málo ?

Chlorid sodný je nejednou z nejpoužívanějších surovin potravinářského průmyslu a zároveň esenciálním nutrientem našeho těla. Zúčastňuje se řízení tlaku krve, udržování rovnováhy tekutin a zajišťuje potřebný stav svalů a funkci nervů. Sodík podporuje absorpci živin, např. glukosy a aminokyselin.

Celé tělo průměrného muže obsahuje přibližně 90 g sodíku, z čehož polovina je obsažena v krvi a dalších tělních kapalinách, třetina je v kostech a zbytek v buňkách těla. Průměrný denní příjem se pohybuje mezi 2 a 6 g, ačkoliv pro zdravou dospělou osobu postačuje 0,5 g. Požadavky se zvyšují, jestliže dochází k zvýšeným ztrátám, např. při kojení  a velkém pocení.

V posledních 50 letech došlo k obrovskému nárůstu spotřeby soli, což bylo způsobeno především zvýšenou konzumací “ zpracovaných potravin a masa”. Sůl je levnou surovinou a ideálně se hodí k prodloužení trvanlivosti, zesilovač chuti, ke zlepšení textury a jako ideální maskující látka pro hořkou chuť.

Pro obecné zdraví má příjem soli velký význam, neboť podstatně ovlivňuje vysoký tlak krve.  

Tlak krve protikladné účinky sodíku a draslíku Klíčovým faktorem regulace tlaku krve je schopnost ledvin vylučovat nebo uchovat sodík. Většina provedených studií uvádí, že snížením příjmu soli dochází k snížení tlaku krve. Tento účinek je největší u osob s vysokým tlakem krve, obézních a ve vyšším věku. Naproti tomu snížení krevního tlaku je vázáno na zvýšený příjem draslíku.  

Tlak krve a náš životní styl Obezita, nedostatečná úroveň tělesné činnosti a nízký příjem draslíku mají také velký vliv na tlak krve. Tlak krve rovněž zvyšuje nízký příjem vápníku a hořčíku a vysoký podíl nasycených tuků.

Možnosti příznivého ovlivnění tlaku krve různými změnami životního stylu Doporučení Přibližný pokles tlaku krve (roztok) Redukce hmotnosti Udržovat normální tělesnou hmotnost snížení hmotnosti (BMI18,5-24,9 kg/m2) 5 -20 mmHg/10 kg Změna stravovacích návyků Dieta bohatá na ovoce, zeleninu a nízkotučné mléčné výrobky se sníženým obsahem saturovaných tuků 8 – 14 mmHg Snižení příjmu sodíku Snížit denní příjem sodíku na max. 2,4 g sodíku nebo 6 g soli 2 – 8 mmHg Tělesná aktivita Zavést pravidelné tělesné aktivity (např. ostrá kůže alespoň 30 min. denně po většinu dnů v týdnu) 4 – 9 mmHg Mírná spotřeba alkoholu Mezi maximálně 3 jednotky alkoholu denně, ženy 2 jednotky (1 jednotka alkoholu = 10 g čistého alkoholu = 250 ml piva nebo 100 ml vína, nebo 30 ml whisky) 2 – 4 mmHg

Odborníci doporučují snížit příjem soli a zvýšit příjem draslíku Odborníci doporučují snížit příjem soli  a zvýšit příjem draslíku! Doporučená denní dávka  5- 6 g soli (2-2,4 g sodíku) a konzumace 5 porcí ovoce a zeleniny pro zvýšení příjmu draslíku.   Náhrady NaCl Solení pokrmů lze nahradit různými druhy koření a bylinami. Velmi užitečné mohou být náhrady soli založené na sloučeninách draslíku, neboť zvyšují jeho příjem.

Nu-Tek introduces a new technology to help lower sodium content in your food application.

  1)      Patentovaná technologie redukující hořkou a kovovou chuť KCl 2)      Lze jím nahradit 25-50% sodíku 3)      Náhrada 1:1 se solí 4)      Použití ve stejné fázi technologického procesu jako u NaCl 5)      Při náhradě 25-50% sodíku nebyl zjištěn žádný negativní dopad na trvanlivost konečného výrobku 6)      Clean label,  Product natural

LEGISLATIVA Přídatné látky (aditiva): Potravinářské přídatné látky jsou látky, které se běžně nekonzumují jako potraviny, ale záměrně se přidávají do potravin pro technologické účely jako je např. konzervace potravin.   Za potravinářské přídatné látky se však nepovažují: §  potraviny, jež lze používat pro technologické účely, jako například kuchyňská sůl nebo šafrán pro barvení;

§ 9 odst. 5 vyhlášky č. 113/2005 Sb. , o způsobu označování potravin a tabákových výrobků   Pokud potravina obsahuje více než 2,5 % jedné soli, musí být její obsah vyznačen na obalu potraviny v procentech hmotnostních. Tato povinnost se nevztahuje na dehydratované výrobky, ochucovadla a studené omáčky a dresinky.

Výživová tvrzení jsou přípustná pouze tehdy, pokud jsou uvedena v příloze nařízení (ES) č. 1924/2006 a jsou v souladu se stanovenými podmínkami. Pokud jde o seznam výživových tvrzení, bylo nařízení ( ES) č. 1924/2006 změněno nařízením ( ES) č. 1047/2012.

S NÍZKÝM OBSAHEM SODÍKU/ SOLI Tvrzení, že se jedná o potravinu s nízkým obsahem sodíku/soli, a jakékoli tvrzení, které má pro spotřebitele pravděpodobně stejný význam, lze použít pouze tehdy, neobsahuje-li produkt více než 0,12 g sodíku nebo rovnocenné množství soli na 100 g nebo 100 ml. V případě vod jiných než přírodních minerálních vod spadajících do působnosti směrnice 80/777/EHS by tato hodnota neměla být vyšší než 2 mg sodíku na 100 ml.   S VELMI NÍZKÝM OBSAHEM SODÍKU/SOLI Tvrzení, že se jedná o potravinu s velmi nízkým obsahem sodíku/soli, a jakékoli tvrzení, které má pro spotřebitele pravděpodobně stejný význam, lze použít pouze tehdy, neobsahuje-li produkt více než 0,04 g sodíku nebo rovnocenné množství soli na 100 g nebo 100 ml. Toto tvrzení nelze použít v případě přírodních minerálních vod a jiných vod.   BEZ SODÍKU NEBO BEZ SOLI Tvrzení uvádějící, že do potraviny nebyl přidán sodík/sůl, a jakékoli tvrzení, které má pro spotřebitele pravděpodobně stejný význam, lze použít pouze tehdy, pokud nebyl do produktu přidán žádný sodík/sůl ani žádná jiná složka, do které byl přidán sodík/sůl, a výrobek neobsahuje více než 0,12 g sodíku nebo rovnocenné množství soli na 100 g nebo 100 ml.“

Děkuji za pozornost Pavla Pohanková