Krajina Co to je krajina?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv rekreace a cestovního ruchu na životní prostředí
Advertisements

Život na venkově.
PŘÍRODNÍ ZDROJE V EVROPĚ
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
KRAJINA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ZÁKLADNÍ ETAPY ROZVOJE
Typy krajiny.
Co se ti vybaví pod pojmem krajina?. Krajina o Krajina je to, co vidíme kolem sebe… o Krajina je část zemského povrchu, který se liší od svého okolí…
Sídla.
Budoucnost Ústeckého kraje? budoucnost je vždy ovlivněna minulostí…
Biosférické rezervace Kvarta 2009/2010 Gymnázium Uničov.
Ochrana přírody a krajiny v ČR
Krajina bezprostřední okolí, které nás obklopuje - místní krajina
Chráníme přírodu Chráněná území.
Chráněná území České republiky
Ústecký kraj.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
Čurnová, Hojdarová, Poláková, Robenhauptová
Organizace zabývající se ochranou přírody
Krajina a životní prostředí
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
OHROŽENÁ PŘÍRODA Půdní eroze – úbytek půdy Růst počtu obyvatel
IRSKÁ REPUBLIKA km2, 3,6 mil. obyvatel, Dublin (Baile Átha Cliath)
HYDROLOGIE ČESKÁ REPUBLIKA.
Ekosystémy přírodní a umělé
Ochrana přírody ČR.
Ekosystém Prchalová, K..
Autor: Mgr. Ilona Nováková
AFRICKÉ REGIONY.
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
SUCHO A DESERTIFIKACE. Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Název: Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Obraz působení člověka
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
SUCHOZEMSKÉ EKOSYSTÉMY V
ČESKO a jeho krajina.
OCHRANA PŘÍRODY V ČR.
KULTURNÍ KRAJINA.
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
OCHRANA PŘÍRODY V ČR.  velkoplošnánárodní park NP (4) chráněná krajinná oblast CHKO (26)  maloplošnánárodní přírodní rezervace NPR (110) národní přírodní.
Ochrana přírody - legislativa Martina Sobotková, B 775 Konzultační hodiny: dle dohody Katedra hydromeliorací a krajinného.
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Kácení lesů Těžba surovin Člověk a krajina Kulturní krajina.
AFRIKA VY_32_Inovace_01TR-1 autor : Mgr. Trčková Ivana ZŠ a MŠ Nedašov.
Proč chránit přírodu? Pro uchování biodiverzity (rozmanitosti počtu druhů, počtu jedinců každého druhu i genetických informací). Z produkčních důvodů (každý.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.Lenka.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_309_ČR ochrana přírody Vzdělávací oblast:Člověk a příroda.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marcela Hádková Název školyPlavská škola AutorMgr. Marcela Hádková Název VY_32_INOVACE_15_Vl5_Evropa.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉMY - lidské sídlo, město, vesnice
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Krajina České republiky
Krajina – vymezení pojmu, typy krajin
VY_32_INOVACE_Vac_III_06 Ochrana přírody a krajiny
Ochrana přírody a krajiny
ZEMĚPIS – KRAJINA, VÝŠKOVÁ STUPŇOVITOST
Geografie Krajinná sféra
VY_32_INOVACE_280_Typy krajiny
HISTORICKÝ VÝVOJ VZTAHŮ ČLOVĚKA A PROSTŘEDÍ
Právní režim ochrany půdy
VY_52_INOVACE_54_Životní prostředí ČR
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Člověk mění a vytváří krajinu
Transkript prezentace:

Krajina Co to je krajina? Část zemského povrchu tvořená přírodními a kulturními složkami. Uveď příklady přírodních složek krajiny. Uveď příklady kulturních složek krajiny.

Typy krajiny Přírodní krajina Kulturní krajina je krajina původní, vzniklá bez zásahu člověka. Dnes již prakticky neexistuje, v důsledku přenosu znečištění vzdušnými a mořskými proudy dochází k ovlivnění i odlehlých a špatně dostupných oblastí (polární, pouštní ….). Kulturní krajina je člověkem pozměněná nebo zcela přetvořená krajina, v níž byly postupně přírodní složky částečně nebo zcela nahrazeny umělými.

Uveď příklady oblastí, v nichž i dnes převládají přírodní složky krajiny. Uveď příklady oblastí, v nichž dnes zcela převládají kulturní složky krajiny .

Typy kulturní krajiny zemědělská krajina Louky a pastviny, pole, zahrady, sady, vinice, plantáže.

Typy kulturní krajiny lesní (lesohospodářská) Druhotné, lidmi vysázené a obhospodařované porosty.

Typy kulturní krajiny těžební krajina Krajina narušená hlubinnou a zejména povrchovou těžbou.

Typy kulturní krajiny městská krajina Centra lidského osídlení, výroby, obchodu, služeb a kultury, přírodní složky krajiny zcela nahrazeny kulturními.

Typy kulturní krajiny průmyslová krajina Krajina tvořená převážně průmyslovými objekty.

Typy kulturní krajiny venkovská krajina Krajina s vyšším podílem přírodních složek.

Typy kulturní krajiny rekreační krajina Krajina s relativně velkým soustředěním přírodních krajinných složek a odpovídajícím technickým vybavením.

podle míry ovlivnění lidskou společností Typy kulturní krajiny podle míry ovlivnění lidskou společností

podle míry ovlivnění lidskou společností Typy kulturní krajiny podle míry ovlivnění lidskou společností vyvážená (harmonická) činnost člověka je v souladu s přírodou narušená (degradovaná) značně poškozená hospodářskou činností člověka, při ukončení negativní činnosti je však možná obnova krajiny zpustošená (devastovaná) krajina zničená činností člověka, kterou nelze v dohledné době obnovit

harmonická krajina Třeboňsko, původně močálovitá krajina kultivovaná budováním rybniční sítě, dnes významná hnízdiště vodního ptactva.

harmonická krajina Terasová rýžoviště v jihovýchodní a východní Asii, strmé svahy upravené v úrodnou zemědělskou krajinu.

harmonická krajina https://www.youtube.com/watch?v=b3bT3fIib2Q Poldery v Nizozemsku, krajina vytvořená člověkem, stavbou ochranných hrází , vysoušením mořského dna a budováním odvodňovacích kanálů.

hladina Severního moře polder

degradovaná krajina

degradovaná krajina Lom ČSA na Mostecku, povrchová těžba hnědého uhlí, na kterou navazuje rekultivace vytěženého území (hipodrom Most).

devastovaná krajina Sahel, pás savan na jižním okraji Sahary, území, kde v důsledku sucha a přelidnění dochází k desertifikaci (rozšiřování pouště).

devastovaná krajina 1989 2003 2006 Aralské jezero, které vysychá v důsledku dřívějších nadměrných odběrů vody pro závlahy bavlníkových polí, důsledkem je šíření pouští a zvyšování slanosti jezera.

cs.wikipedia.org/Černobyl devastovaná krajina Havárie Černobylské jaderné elektrárny v roce 1986, nedaleké město Pripjať mělo v době havárie asi 50 000 obyvatel.

Zbytky přírodní krajiny jsou předmětem zvláštní ochrany  na úrovni jednotlivých států ochrana území a druhů vyhlašovaná zákonem příslušného státu (národní parky…)  na úrovni mezinárodní ochrana území a druhů vyhlašovaná v rámci mezinárodních organizací, např. OSN (UNESCO) nebo EU Biosférické rezervace (program UNESCO Man and Biosphere) Světové dědictví (přírodní a kulturní památky UNESCO) Evropsky významné lokality a Ptačí oblasti (soustava Natura 2000)