I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Název vzdělávacího materiálu
VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Občanská výchova ETAPY LIDSKÉHO ŽIVOTA.
Výchova ke zdraví Vztahy ve dvojici.
PŘÁTELSTVÍ Mgr. Michal Oblouk. PŘÁTELSTVÍ  mezilidský vztah vyznačující se vzájemnou náklonností a porozuměním  lidé v přátelském vztahu se vůči svým.
PRAKTICKÁ A SOCIÁLNÍ ETIKA
Slovníček pojmů Aktivita č.1: Výchova k aktivnímu občanství
Alžběta Brožová Barbora Šimková Lenka Krejcárková.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Konflikty a způsoby jejich řešení
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Název projektu:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Mezi lidské vztahy a komunikace
Formální vztahy Tereza Faitlová Design obuvi.
Prezenční studium (výuka 12 týdnů) – Kombinované studium (víkendová/odpolední výuka) dle aktuálních termínů Zkouškové období (4.
Osobnost v sociálním prostředí sociální aspekty osobnosti.
Sociální psychologie Sociální skupiny.
Emoce (city).
Anotace: Výklad spojený s diskusí JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_20_OSZV_ON Ročník: I. Vzdělávací.
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Zdravá škola.
KDO CO je PR OČ KDO CO je PR OČ. Roman Šebrle Změlík Robert.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Psychologie II Sociální psychologie
Adolescence (16 – 18 až 20 – 22 let).
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Název projektu:
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Chyby při vnímání druhých lidí
Základní charakteristika
Manželství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce– Manželství.
Vliv společenského prostředí na utváření osobnosti, sociální prostředí, komunikace a socializace.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Osobnostní rozvoj Znalost a aplikace principů M.M. Pravidla Komunikace a zdvořilostní formy chování Mravní hodnoty Já rodina okolí Zralá osobnost dítěte.
Změny v životě člověka – puberta, dospívání
Rodina a její funkce Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výukového materiálu:
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Psychické stavy a procesy Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Konflikt  Náročná situace, střetnutí protichůdných sil na cestě k cíli.  Situace, v níž je nutno vybrat z určitých variant či alternativ  Do konfliktu.
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991 Autor: Mgr. Jaroslava Stejskalová Název materiálu: VY_32_INOVACE_50_Občanská výchova_Morálka.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_02_Vztahy mezi mladými lidmi TÉMA SADY: Občanská.
Tělesné a duševní změny u dospívajícího. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura,
Práva a povinnosti mezi manželi
Pravidla chování, právo a morálka
Vztahy a pravidla soužití – vrstevnická skupina
ZÁKLADNÍ ZNAKY A DRUHY CITŮ
O dborné U čiliště a Z ákladní Š kola praktická Holešov
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Mezilidské vztahy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu
Vztahy a pravidla soužití - rodina
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
RODINA A JEJÍ POSTAVENÍ VE SPOLEČNOSTI
Vývoj člověka Ontogeneze.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_06 Vztahy mezi lidmi
Socializace Kejřová.
Období dospívání Andrea Ječmenová 2012.
Mezilidské vztahy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu
Psychologie dospělých
Rodičovství biologické a pěstounské
Metodika podpory sociálního a emočního vývoje dětí předškolního věku
Transkript prezentace:

I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP Vztahy ve dvojicích Mgr. Jaroslav Krčmář

Vztahy ve dvojicích – mezilidské vztahy Tělesná výchova 7. ročník Vztahy ve dvojicích – mezilidské vztahy

Mezilidské vztahy Cizím slovem INTERPERSONÁLNÍ VZTAH Je to obecná vlastnost konkrétního člověka , která se váže k jinému člověku nebo skupině lidí. mohou také nabývat nejrůznějších podob, od vztahů velmi špatných (vztahy negativní) přes vztahy nedefinovatelné (neutrální) vztahy velmi dobré až vynikající (vztahy pozitivní).

Jak se projevují mezilidské vztahy? Mezilidské vztahy se projevují ve dvou nejdůležitějších formách, v mezilidské komunikaci (ve vzájemném styku a dorozumívání se) a v kooperaci (ve vzájemné spolupráci). Tyto dva atributy jsou předpokladem pro rozvoj člověka jako jedince (myšlení, zrání) i společnosti (na základě mezilidských vztahů záleží hodnota společnosti).

Co ovlivňuje lidi? Každého člověka ovlivňuje (formuje) i prostředí, ve kterém žije To lze rozdělit na tři pásma: Nejbližší okolí: rodina, dále potom prostředí školní třídy, vrstevníci, party, zájmové kroužky. Region : Zvyklosti a tradice nejbližšího okolí, regionální tisk, klimatické podmínky. Země : masmédia, společnost, zákony a normy

Vztahy jedostranné a oboustranné mezi lidmi mohou působit vztahy jednostranné či oboustranné Příkladem jednostranného vztahu mezi dvěma lidmi budiž třeba platonická láska či přátelství (pozitivní vztah) nebo závist a nenávist (negativní vztah) Oboustranná (obapolná) pak téměř vždy bývá opravdová láska, ta bývá obvykle doprovázena i sexuálním vztahem

Rodinné vztahy Do rodiny člověk vstupuje bez vlastního přičinění. Každému člověku na světě jsou dáni nejbližší lidé. Pro tuto skupinu se používá slovo rodina. Dobré vztahy v nejužší rodině (děti, rodiče, sourozenci) jsou základem zdravého psychického vývoje každého člověka.

Manželství Je přirozeným výsledkem trvalého citového vztahu dvou lidí (zpravidla opačného pohlaví). Manželstvím vzniká rodina. Jedním ze smyslů rodiny může být i výchova dětí.

Formální a neformální vztahy Formální vztahy jsou vymezené určitými neosobními pravidly. Neformální vztahy mohou být vřelé, emocionálně podložené vztahy, neřízené vnějšími pravidly, ale naopak vedené osobním zájmem.

„Přítel je člověk, který o vás ví všechno a přesto vás má rád.“ Co je to kamarádství ? „Přítel je člověk, který o vás ví všechno a přesto vás má rád.“ To je citát, který vyslovil anglický filozof Francis Bacon. Ale co je to přátelství? Jak vzniká a je to totéž co kamarádství?

přátelství Přátelství je jedním z nejmocnějších pojítek mezi lidmi. Vytváří pevné, často celoživotní svazky, přinášející člověku radost a uspokojení. Je to především vyhraněné zaměření jednoho člověka na druhého. To se projevuje zejména porozuměním druhého, pochopení jeho myšlení a jednání a oceňováním jeho dobrých vlastností a chování

Charakter přátelství Přátelství je téměř ve všech charakteristikách shodné s láskou. Na rozdíl od lásky ale přátelé nejsou fyzicky (sexuálně) přitahováni svými protějšky a při krátkodobém odloučení netrpí pocity samoty a prázdnoty. Forma přátelství, kdy člověk cítí ke svému protějšku hluboký obdiv, trvale na něj myslí a při odloučení trpí pocity prázdnoty, se nazývá platonická láska. Tento cit může být, stejně jako zamilovanost, pouze jednostranný.

Kde vzniká přátelství Důvěra je jeden z pilířů přátelství Dobrovolně, vlastní volbou, náhodná fyzická blízkost v momentě prvního setkání může ovlivnit dlouhodobé sociální rozhodování člověka

Účelové přátelství Přátelství vzniká velmi často na základě společně sdílené aktivity, ať už je to studium, práce, sport nebo nějaké hobby. Význam akce se ukazuje zejména v momentě, kdy vztah přijde o možnost „dopovat“ se novými zážitky, např. z důvodu stěhování nebo změny rodinné situace u některého ze zúčastněných. Pokud se v tomto okamžiku vztah nepřehoupne do nové vyšší úrovně, hrozí mu ochladnutí a pozvolné vyhasnutí Pokud zmizí účel, logicky zanikne i vztah. 

Kompenzační přátelství Kompenzační přátelství patří co do intenzity k těm nejsilnějším a nejbouřlivějším. Typická jsou pro období puberty, kdy si tak nějak podvědomě kompenzujeme partnerský vztah, na který se v té době připravujeme. Přátelský vztah se pak v některých ohledech blíží klasickému partnerství, jedná se o neobyčejně blízký vztah, ovšem tak nějak „nanečisto“. Svěřování všech intimností, nejskrytějších myšlenek a přání je pak normou. Jakmile se ale podaří jednomu ze zúčastněných najít vhodný protějšek, dochází k dramatické změně

Jak přátelství končí? většina kamarádských vztahů nebývá na rozdíl od vztahů mileneckých ukončena nijak oficiálně. Typické pro ukončení přátelství je nechat vztah odeznít, vyšumět, uspat ... Díky tomu se někdy podaří i po letech mlčení ještě vztah oživit, neboť vlastně oficiálně nikdy neskončil

Co so představujeme pod pojmem přátelé? Přátelé jsou lidé, - které rádi vidíme - v jejichž společnosti se dobře cítíme Přátelé jsou naší sociální podporou, mluvíme spolu o vzájemných problémech Přátelé mají pro nás pochopení, můžeme jim věřit Přátelé nám poskytnou emoční podporu, když jí potřebujeme. S přáteli máme společné zájmy a sdílíme s nimi různé činnosti

Přátele máme různé stupně Nejlepší přátele Blízké přátele Důvěrné přátele Přátelství není jednostranné : učí nás nejen brát, ale i dávat

Zásady dobrého přátelství Respektujme „EGO“ druhé osoby Zdržme se kritiky Zdůrazněme důležitost druhé osoby Nešetřeme pochvalou a uznáním Nemluvme jenom o sobě Nepodceňujme sílu úsměvu Buďme autentičtí ( nepředstírejme)

Přátelství v různých fázích života Přátelství v dětství Přátelství v dospívání a dospělosti Přátelství ve starém věku

Přátelství v dětství Přátelství raného věku( mezi 3. a 5. rokem) děti si jen spolu hrají Přátelství mezi 4. a 9. rokem- již očekávají, že budou udržovat určité pravidla Přátelství od 9. roku – možnost trvalého svazku Přátelství od 12. roku – potřeba blízkého přátelství, snižuje se závislost na rodičích ( hlavní vazba- společná zábava a zájmy)

Přátelství v dospívání a dospělosti Přátelství v době adolescence – nejintenzivnější přátelství lidí stejného pohlaví Příprava na heterosexuální intimitu. Od 18. do 25. let vidí se často často si telefonují, jsou v kontaktu. Jsou to důvěrné přátelské vztahy. Přátelství od 30. do 60. let se mění v závislosti na rodině , dětech a zaměstnání.

Přátelství ve starém věku Odchod do důchodu – snižování kontaktů s přáteli. (ztráta sociálních kontaktů v práci) Starší ženy mají obvykle více přátel než muži Pro starší lidi je důležité, když v nablízku žijí jeho děti.

Rozdíl mezi muži a ženy v přístupu k přátelství Muži – přátelé, kteří sdílí různé zájmové činnosti „něco dělat“ sledovat sporty nebo je provozovat Ženy – přátelé jsou lidé, kterým se mohou svěřit „konverzace“ , většinu času tráví rozhovorem, diskutováním o osobních problémech.

Pravidla přátelství Poskytovat pomoc v čase potřeby Respektovat přítelovo soukromí Vzájemně si věřit a svěřovat se. Zastat se přátel v jejich nepřítomnosti. Poskytovat emoční podporu. Dívat se během konverzace jeden druhému do očí. Být tolerantní. Požádat o osobní radu. Nepopichovat. Umět žertovat Splácet dluhy, úsluhy a komplimenty Diskutovat o osobních problémech a pocitech.

zdroj „O zdravých vztazích mezi lidmi“ Miluše Soudková, 2006 ,nakladatelství Doplněk