NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_06_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma: PALIVA Anotace:
Advertisements

Prvky a směsi Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_05_ Dělící metody Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Ch_056_Buněčné dýchání Ch_056_Přírodní látky_Buněčné dýchání Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Fotosyntéza – temnostní fáze Číslo vzdělávacího materiálu: ICT10/20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_08_FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ RYCHLOST CHEMICKÉ REAKCE TÉMA: FAKTORY.
SŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Ing. Libuše Hajná Název šablonyVY_32_INOVACE CHE Název DUMuCHE E Stupeň a typ vzděláváníOdborné.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Mgr. Ortová Iveta Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název: VY_32_INOVACE_4A_11_Cukry.
Základy chemických technologií 2016 TECHNOLOGIE…..ANEB JAK SE CO DĚLÁ CHEMICKÁ TECHNOLOGIE - SOUBOR CHEMICKÝCH METOD A POSTUPŮ, KTERÝMI SE REALIZUJE PŘEMĚNA.
Fotosyntéza. Fotosyntéza je složitý proces probíhající v několika stupních v zelených částech rostlin. Účinkem světla za přítomnosti zeleného barviva.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Blanka Hipčová NÁZEV: VY_52_INOVACE_02_CH+PŘ_10.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_23_BEZPEČNOST PRÁCE TÉMA: BEZPEČNOST PRÁCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ PROJEVY ŽIVÝCH ORGANISMŮ Zpracovala : Mgr. Jana Richterová ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR 1 Přírodopis 6. třída.
Trávení. -Trávení, někdy také zažívání, je metabolický biochemický proces, jehož cílem je získání živin z potravy. -V rámci trávení se potrava rozkládá.
Celistvost lidského organismu. Šablona : V/2 Sada: 2/36 Ověření ve výuce: Třída: 5 Datum: Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové.
Energetická hodnota potravin (EH)
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
VY_32_INOVACE_461 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Základní škola M.Kudeříkové 14, Havířov Město, příspěvková organizace
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-02
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je .
Změny skupenství látky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Složení potravin Ing. Petra Pechová, 2012.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Metabolické děje I. – buněčné dýchání
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Vzdělávací oblast/obor: Člověk a příroda/ Chemie
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autor: Mgr. Jaroslava Všohájková
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
2. Základní chemické pojmy Obecná a anorganická chemie
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Koloběh dusíku VY_32_INOVACE_23_449
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
VY_32_INOVACE_CH.8A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-03
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Sada číslo 15 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Chemická termodynamika (učebnice str. 86 – 96)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj.
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
Transkript prezentace:

NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_05_ENZYMY TÉMA: ENZYMY ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2803

Anotace Jedná se o výukové materiály určené pro podporu vzdělávání v oblasti přírodních věd – konkrétně chemie. Obsahem je prezentace pro podporu výkladu učiva na dané téma, doplněné řadou zajímavých experimentů, které je nutno provádět pod dohledem vyučujícího. Na začátku je uveden souhrn opakování látky předchozí a na konci souhrn látky probrané . Text je určen pro žáky 9. tříd základních škol.

Chemické reakce a děje 3. část Enzymy

Opakování množství chemických látek vyjadřujeme veličinou zvanou látkové množství jednotkou látkového množství je jeden mol a značí se n množství tepla uvolněného při exotermické reakci nebo spotřebovaného při endotermické reakci jednoho molu reaktantů nazýváme molární reakční teplo (Qm)

Aktivační energie energii, kterou musíme chemické reakci dodat, aby začala probíhat většina chem. reakcí probíhá za běžných podmínek pomalu a nebo vůbec (mají vysokou aktivační energii) Fotosyntéza 6 CO2 + 6 H2O → C6H12O6 + 6 O2 K tomu, aby mohla chemická reakce začít vůbec probíhat, musí mít dostatečnou energii

Enzymy chemické reakce v živých organismech by za běžných podmínek neprobíhaly to, že chemické reakce přesto probíhají, nezpůsobuje jen dodání energie (např. z potravy), ale je umožněno látkami, které nazýváme enzymy

Experiment enzymatický rozklad peroxidu vodíku Máme 4 hodinová skla a na ně dáme: Kousek syrových jater Kousek vařených jater Syrová brambora Vařená brambora Na vzorky nakapeme několik kapek 3% roztoku peroxidu vodíku. Popište průběh reakce? Kdy reakce proběhla a kdy nikoli?

A) Před nakapáním peroxidu vodíku B) po nakapání peroxidu vodíku na vzorky 1. syrová játra 2. vařená játra 3. syrová brambora 4. vařená brambora

2H2O2  2H2O + O2 Peroxid vodíku se rozkládá dle této chem. rovnice: peroxid vodíku a další peroxidy jsou pro živé organismy velmi nebezpečné jejich rozkladem mohou vznikat kyslíkové radikály, kt. mohou způsobovat vznik rakoviny či jinak poškozovat organizmus rozklad peroxidu vodíku umožňuje enzym zvaný kataláza

Peroxidy peroxidy jsou dvouprvkové sloučeniny kyslíku a dalšího prvku většinou z I. A skupiny kyslík má v peroxidech vždy oxidační číslo -I peroxidická skupina (O-I)22- obsahuje dva kyslíky, proto je její náboj 2-. 

Enzymy enzymy se aktivně účastní chem. reakcí po proběhnutí reakce se enzymy uvolňují v nezměněné podobě nespotřebovávají se

Enzymy katalyzují (umožňují nebo urychlují) průběh chem. reakce v živých organismech označujeme je proto jako biokatalyzátory názvy mají většinou příponu : –áza, asa (kataláza, lipáza, oxidoreduktáza) –in (pepsin, chymotripsin)

Specifické účinky enzymů každý enzym obvykle urychluje pouze jednu danou reakci kataláza se podílí na rozkladu peroxidu vodíku na vodu a kyslík, avšak nedovede katalyzovat rozklad lipidů (na to slouží jiný enzym – lipáza) Optimální teplota pro činnost enzymů je 36 – 37°C (fyziologická teplota lidského těla)

Enzymy jsou pro život nepostradatelné Poškození enzymů při vysokých horečkách nad 39°C dochází k narušení struktury enzymu enzym je bílkovina, dochází k jeho denaturaci a ztrátě funkčnosti (vaječný bílek = bílkovina, uvaření bílku je nevratná změna) při horečkách nad 42°C člověk neumírá na přehřátí organismu, nýbrž na selhání organismu z důvodu nefunkčnost enzymů Enzymy jsou pro život nepostradatelné

Enzymy v lidském organismu se vyskytují asi tři tisíce různých druhů enzymů jsou důležité pro správnou činnost procesů, kt.se odehrávají v organismu (např. při trávení) poruchy činnosti enzymů mohou způsobit vážná onemocnění, tzv. metabolická onemocnění (porucha látkové přeměny) patří sem fenylketonurie – enzymatická porucha metabolismu aminokyseliny fenylalaninu (vyšetření novorozenců)

Využití enzymů enzym rennin (získaný z žaludků telat či jehňat) se používá při výrobě sýrů z mléka enzymy, kt. katalyzují rozklad bílkovin a polysacharidů, se používají v pracích prášcích a čistících prostředcích enzymy pektinázy se používají k projasnění a vyčeření ovocných šťáv, moštů a džusů rozsáhlé využití mají enzymy v pekařství a pivovarnictví

Souhrn enzymy jsou bílkoviny, které urychlují průběh chemických reakcí v živých organismech působí jako (bio) katalyzátory mají specifické účinky – určitý enzym katalyzuje průběh konkrétní reakce enzymy jsou nezbytně důležité pro život využití v potravinářském průmyslu

Použité zdroje Obrázky převzaty: [cit. 2011-09-02] www.office.microsoft.com [cit. 2011-09-02] http://click4biology.info/c4b/3/chem3.6.htm Dále použity obrázky vlastní tvorby.