NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_05_ENZYMY TÉMA: ENZYMY ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/21.2803
Anotace Jedná se o výukové materiály určené pro podporu vzdělávání v oblasti přírodních věd – konkrétně chemie. Obsahem je prezentace pro podporu výkladu učiva na dané téma, doplněné řadou zajímavých experimentů, které je nutno provádět pod dohledem vyučujícího. Na začátku je uveden souhrn opakování látky předchozí a na konci souhrn látky probrané . Text je určen pro žáky 9. tříd základních škol.
Chemické reakce a děje 3. část Enzymy
Opakování množství chemických látek vyjadřujeme veličinou zvanou látkové množství jednotkou látkového množství je jeden mol a značí se n množství tepla uvolněného při exotermické reakci nebo spotřebovaného při endotermické reakci jednoho molu reaktantů nazýváme molární reakční teplo (Qm)
Aktivační energie energii, kterou musíme chemické reakci dodat, aby začala probíhat většina chem. reakcí probíhá za běžných podmínek pomalu a nebo vůbec (mají vysokou aktivační energii) Fotosyntéza 6 CO2 + 6 H2O → C6H12O6 + 6 O2 K tomu, aby mohla chemická reakce začít vůbec probíhat, musí mít dostatečnou energii
Enzymy chemické reakce v živých organismech by za běžných podmínek neprobíhaly to, že chemické reakce přesto probíhají, nezpůsobuje jen dodání energie (např. z potravy), ale je umožněno látkami, které nazýváme enzymy
Experiment enzymatický rozklad peroxidu vodíku Máme 4 hodinová skla a na ně dáme: Kousek syrových jater Kousek vařených jater Syrová brambora Vařená brambora Na vzorky nakapeme několik kapek 3% roztoku peroxidu vodíku. Popište průběh reakce? Kdy reakce proběhla a kdy nikoli?
A) Před nakapáním peroxidu vodíku B) po nakapání peroxidu vodíku na vzorky 1. syrová játra 2. vařená játra 3. syrová brambora 4. vařená brambora
2H2O2 2H2O + O2 Peroxid vodíku se rozkládá dle této chem. rovnice: peroxid vodíku a další peroxidy jsou pro živé organismy velmi nebezpečné jejich rozkladem mohou vznikat kyslíkové radikály, kt. mohou způsobovat vznik rakoviny či jinak poškozovat organizmus rozklad peroxidu vodíku umožňuje enzym zvaný kataláza
Peroxidy peroxidy jsou dvouprvkové sloučeniny kyslíku a dalšího prvku většinou z I. A skupiny kyslík má v peroxidech vždy oxidační číslo -I peroxidická skupina (O-I)22- obsahuje dva kyslíky, proto je její náboj 2-.
Enzymy enzymy se aktivně účastní chem. reakcí po proběhnutí reakce se enzymy uvolňují v nezměněné podobě nespotřebovávají se
Enzymy katalyzují (umožňují nebo urychlují) průběh chem. reakce v živých organismech označujeme je proto jako biokatalyzátory názvy mají většinou příponu : –áza, asa (kataláza, lipáza, oxidoreduktáza) –in (pepsin, chymotripsin)
Specifické účinky enzymů každý enzym obvykle urychluje pouze jednu danou reakci kataláza se podílí na rozkladu peroxidu vodíku na vodu a kyslík, avšak nedovede katalyzovat rozklad lipidů (na to slouží jiný enzym – lipáza) Optimální teplota pro činnost enzymů je 36 – 37°C (fyziologická teplota lidského těla)
Enzymy jsou pro život nepostradatelné Poškození enzymů při vysokých horečkách nad 39°C dochází k narušení struktury enzymu enzym je bílkovina, dochází k jeho denaturaci a ztrátě funkčnosti (vaječný bílek = bílkovina, uvaření bílku je nevratná změna) při horečkách nad 42°C člověk neumírá na přehřátí organismu, nýbrž na selhání organismu z důvodu nefunkčnost enzymů Enzymy jsou pro život nepostradatelné
Enzymy v lidském organismu se vyskytují asi tři tisíce různých druhů enzymů jsou důležité pro správnou činnost procesů, kt.se odehrávají v organismu (např. při trávení) poruchy činnosti enzymů mohou způsobit vážná onemocnění, tzv. metabolická onemocnění (porucha látkové přeměny) patří sem fenylketonurie – enzymatická porucha metabolismu aminokyseliny fenylalaninu (vyšetření novorozenců)
Využití enzymů enzym rennin (získaný z žaludků telat či jehňat) se používá při výrobě sýrů z mléka enzymy, kt. katalyzují rozklad bílkovin a polysacharidů, se používají v pracích prášcích a čistících prostředcích enzymy pektinázy se používají k projasnění a vyčeření ovocných šťáv, moštů a džusů rozsáhlé využití mají enzymy v pekařství a pivovarnictví
Souhrn enzymy jsou bílkoviny, které urychlují průběh chemických reakcí v živých organismech působí jako (bio) katalyzátory mají specifické účinky – určitý enzym katalyzuje průběh konkrétní reakce enzymy jsou nezbytně důležité pro život využití v potravinářském průmyslu
Použité zdroje Obrázky převzaty: [cit. 2011-09-02] www.office.microsoft.com [cit. 2011-09-02] http://click4biology.info/c4b/3/chem3.6.htm Dále použity obrázky vlastní tvorby.