Legislativa v práci nutričního terapeuta stravovací služba

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Hygienická problematika ve školním stravování
Bezpečnost práce a základní znalosti z oblasti chemie
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Zdravotnická zařízení na území města Ostravy
Registrace podniku – živočišné produkty.
AU UK - školení zaměstnanců z BOZP
ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov ČVUT v Praze Fakulta stavební Katedra technických zařízení budov Energetický audit VYHLÁŠKA.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
P r á v n í n o r m y Vyhláška č. 49/1993 Sb. o technických a věcných požadavcích na vybavení zdravotnických zařízení  Zákon č. 258/2000 Sb. ve znění.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Podnikání v cestovním.
Základní povinnosti provozovatele
Hygiena a bezpečnost při práci
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
1 Seminář – Dětská obuv Český normalizační institut Czech Standards Institute Dětská obuv a technické normy Eva Štejfová Český normalizační institut.
Legislativa.
Hygiena a bezpečnost práce v gastronomii
Propojení zákona o integrované prevenci a zákona o hospodaření energií Ing. František Plecháč Státní energetická inspekce.
Potraviny pro zvláštní výživu
Dokumentace k zajištění BOZP
Dozor státní veterinární správy v zařízení stravovacích služeb
Ochrana spotřebitele v ČR – 2. část SZPI, HS, VS a další instituce legislativa.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
HACCP.
Právní předpisy Význam
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Nejčastější závady v označování
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Název projektu: Zlepšujeme a vzděláváme Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP Název školy SPŠ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Podmínky skladování potravin ve školních stravovacích zařízeních v Libereckém kraji MUDr. Jana Pilnáčková odbor hygieny dětí a mladistvých.
Příspěvek na péči MUDr. Jarmila Lamková MUDr. Jarmila Lamková Ministerstvo práce a sociálních věci, Ministerstvo práce a sociálních věci, odbor posudkové.
BEZPEČNOST A ZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOST POTRAVIN A STRAVY (POKRMŮ) Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno
DOPL Ň KY STRAVY Ing. Sylvie kršková, Státní zem ě d ě lská a potraviná ř ská inspekce.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jitka Valentová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
HYGIENA VÝŽIVY Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. UČO Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno ová adresa:
Gastronomická zařízení – Hlavní kuchyně – technické podmínky
BOZP při práci ve výškách
HYGIENA VÝŽIVY Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. UČO 18452
Hygienické požadavky na dětskou skupinu
VY_32_INOVACE_Sikorova_
Správná výrobní a hygienická praxe
Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy
Technologie přípravy pokrmů 1. ročník – hotelnictví
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Maturitní otázka 17., 22 HACCP.
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Speciální technologie 3. ročník - kuchař
Epidemiologicky rizikové potraviny
Gastronomická zařízení - Hygienické zásady
Postup pro zavádění systému HACCP
Znění k Zákon má k tomuto datu 54 novel
Uzavřené provozovny na webu Potraviny na pranýři
Hygienické předpisy v gastronomii
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Hygiena a epidemiologie
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Hygienické zásady v prodejnách, osobní hygiena
Epidemiologicky rizikové potraviny
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Typy potravin jdoucí napříč komoditami a doplňky stravy
Transkript prezentace:

Legislativa v práci nutričního terapeuta stravovací služba Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav preventivního lékařství LF MU aperina@med.muni.cz místnost 316 vizitkové URL: http://www.muni.cz/people/18452

Pojmy Zákon č. 258/2000 Sb. O ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, § 23 - 24 Stravovací službou je výroba, příprava nebo rozvoz pokrmů za účelem jejich podávání v rámci provozované hostinské živnosti, ve školní jídelně, menze, při stravování osob vykonávajících vojenskou činnou službu, fyzických osob ve vazbě a výkonu trestu, v rámci zdravotních a sociálních služeb včetně lázeňské péče, při stravování zaměstnanců, podávání občerstvení a při podávání pokrmů jako součásti ubytovacích služeb a služeb cestovního ruchu. Pokrmem je potravina včetně nápoje, kuchyňsky upravená studenou nebo teplou cestou nebo ošetřená tak, aby mohla být přímo nebo po ohřevu podána ke konzumaci v rámci stravovací služby Vyhl. Č. 195/2005 Sb., § 7 – příjem a ošetřování fyz. osob ve zdravotnických zařízeních a ústavech sociální péče Při manipulaci se stravou a při její přípravě se postupuje podle hyg. požadavků na stravovací služby

Základní povinnosti Stravovací službu může osoba, která ji provozuje, poskytovat pouze v provozovně, která vyhovuje hygienickým požadavkům na umístění, stavební konstrukci, prostorové a dispoziční uspořádání, zásobování vodou, vytápění, osvětlení, odstraňování odpadních vod, větrání a vybavení upraveným prováděcím právním předpisem.

Další povinnosti k výrobě a přípravě pokrmů používat jen látky, suroviny, polotovary a potraviny, které vyhovují požadavkům stanoveným zvláštními právními předpisy Pojem bezpečnost potravin používat jen technologické a pracovní postupy, které zajistí zdravotní nezávadnost podávaných pokrmů Kodex hygienických pravidel pro vařené a předvařené potraviny ve veřejném stravování, bezpečná technologie Podmínky pro výdej pokrmů ve strav. službách, značení pokrmů vč. zchlazených a zmrazených určit ve výrobě, přípravě, skladování, přepravě a uvádění do oběhu technologické úseky (kritické body), ve kterých je největší riziko porušení zdravotní nezávadnosti pokrmů, provádět jejich kontrolu a vést evidenci o kritických bodech, termínech a závěrech jejich kontrol zajistit, aby podávané pokrmy vyhovovaly mikrobiologickým a chemickým požadavkům upraveným prováděcím právním předpisem, měly odpovídající smyslové vlastnosti a splňovaly výživové požadavky podle skupiny spotřebitelů, pro které jsou určeny

Další povinnosti provádět opatření proti vzniku a šíření infekčních onemocnění a otrav z podávaných pokrmů Činnost epidemiologicky závažné a povinnost fyzických osob Osobní a provozní hygiena Běžná ochranná/speciální ochranná DDD dodržovat při odběru a uchovávání vzorků pokrmů postup upravený prováděcím právním předpisem vypočítat a označit výživovou hodnotu podávaných pokrmů, u kterých uvádí na jídelním lístku výživové tvrzení při výrobě, přípravě, balení, rozvozu, přepravě, skladování a uvádění pokrmů do oběhu používat pouze bezpečné materiály a předměty Jaké vlastnosti má bezpečný materiál pro styk s potravinami a pokrmy? zajistit pro zaměstnance vykonávající činnosti epidemiologicky závažné pravidelné proškolování k získání a udržení znalostí nutných k ochraně veřejného zdraví; o provedených školeních vést záznam.

Bezpečnost potravin Nařízení ES č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezepčnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin Potravina (pokrm) je bezpečná, není-li škodlivá pro zdraví z pohledu účinků Krátkodobých Dlouhodobých Na zdraví dalších generací Kumulativně toxických ... a to s ohledem na zvláštní citlivosti určité skupiny strávníků a nebo není-li nevhodná k lidské spotřebě např. z důvodu rozkladu, hniloby nebo cizích příměsí Nařízení ES č. 852/2004 o hygieně potravin Primární odpovědnost za bezpečnost produktů nese provozovatel potravinářského podniku

Kodex hygienických pravidel pro vařené a předvařené potraviny ve veřejném stravování Bezpečná technologie Rozmrazování V lednici při teplotě do +4 st. C nebo pod tekoucí pitnou vodou ne déle, než 4 hodiny nebo v průmyslovém zařízení (mikrovlny) Tepelné opracování S ohledem na zachování nutriční hodnoty, ale dostatečné ke zničení patogenních mikroorganismů (Codex alimentarius: menší porce 63 st. C, větší porce 74 st. C asi 5 min.) Tuky a oleje nejvýše 180 st. C Porcování Dokončit během 30 minut, pokud možno v samostatném prostředí s řízenou teplotou, tepelná regenerace na 75 st. C po dokončení porcování Zmrazování/zchlazování (při odloženém výdeji) Zchlazení ze 60 na 10 st. C během 2 hodin a potom dochlazení na +4 st. C nebo zmrazení na -18 st. C a nižší

Označování a uvádění pokrmů do oběhu Vyhláška č. 137/2004 Sb. o hygienických požadavcích na stravovací služby a o zásadách osobní a provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných; § 25, § 37, §48 Údaje na obalu výrobku nebo dodacím listu: Výrobce Název pokrmu Počet porcí Hodina spotřeby (teplý pokrm), datum spotřeby (studený, zchlazený, zmrazený pokrm); u zchlazených a zmrazených pokrmů způsob ošetření Označení diety Dieta je výživovým tvrzením Požádá-li spotřebitel při podávání pokrmů o jejich zabalení nebo dodání, musí být vhodným způsobem informován o tom, že pokrm je určen k přímé spotřebě bez skladování. Teplé pokrmy se uvádějí do oběhu tak, aby se dostaly ke spotřebiteli co nejdříve, a to za teploty nejméně +60 ℃. Pokrmy v rámci léčebného procesu lze poskytovat v individuálním režimu za předpokladu zachování jejich zdravotní nezávadnosti.

Požadavky na fyzické osoby vykonávající činnosti epidemiologicky závažné § 19 - 20 zák. č. 258/2000 Sb. + § 4 vyhl. Č. 195/2005 Sb. – lékařské prohlídky vykonávající činnosti epidemiologicky závažné Obecné požadavky Zdravotní stav Znalosti Zdravotní průkaz Lékařské prohlídky Při vydání zdravotního průkazu: lékař, který fyzickou osobu registruje nebo lékař závodně-preventivné péče Mimořádná: je-li postižena průjmovým, hnisavým nebo horečnatým onemocněním nebo jiným infekčním onemocněním a nebo byla v epidemiologicky významném kontaktu s nemocným s průjmovým onemocněním, virovou hepatitidou nebo jiným závažným infekčním onemocněním na pracovišti, v domácnosti nebo v místě pobytu; provede kterýkoliv ošetřující lékař

Osobní a provozní hygiena § 49 – 50 vyhl. č. 137/2004 Sb. ve znění 602/2006 Sb. Osobní hygiena: Tělesná čistota, mytí rukou před zahájením práce a po přechodu z nečisté práce na čistou, používání osobních ochranných prostředků (oděv, obuv, pokrývka hlavy) a neopouštění provozovny v prac. oděvu, oddělené uložení osobního a pracovního oděvu, zákaz nehygienického chování (kouření, úpravy vlasů, nehtů) Provozní hygiena: Údržba sanitárních a pomocných zařízení, zákaz odkládání osobních věci, nesouvisejících předmětů s výkonem práce, oddělené ukládání potravin a pokrmů zaměstnanců, zákaz vstupu nepovolaných osob, nepoužívání nádob od čistících a dezinfekčních prostředků na ukládání potravin a pokrmů

Obecné požadavky na předměty pro styk s potravinami a pokrmy Vyhláška č. 38/2001 Sb. v platném znění Obecné požadavky Netoxické Bez přítomnosti patogenních nebo podmíněně patogenních mikroorganismů Neovlivňující senzorické znaky Povrch hladký, bez kráterů a štěrbin Odolné vůči korozi Odolávající opakovanému čištění a dezinfekci Migrační zkoušky Simulanty potravin