Eva Gregorová Dopravní psychologie 2

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řízení motorových vozidel
Advertisements

Řízení motorových vozidel
Dopravní výchova 1. stupeň ZŠ
Návrh parkování Návrh zastávek MHD.
Rozdíly v pravidlech silničního provozu
ŘÍZENÍ MOTOROVÝCH VOZIDEL
DOPRAVNÍ VÝCHOVA 4. ROČNÍK
Zákon č. 266/1994 o dráhách zákon upravuje
BEZPEČNOST DOPRAVY NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH
V této dopravní soutěži prověříme vaše znalosti, které jste zatím získali a které dodržujete když se pohybujete venku a to nejenom na kole. Vašim úkolem.
MÍSTNÍ KOMUNIKACE FUNKČNÍ SKUPINY D
Uzavírky silnic II/476 a I/11
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Pozemní komunikace Zákon 13/1997Sb. o pozemních komunikacích (silniční z.), Vyhláška 104/1997 Sb. Zákon upravuje kategorizaci pozemních komunikací, jejich.
Rozdíly v pravidlech silničního provozu
Bezpečnost silničního
Jakékoliv další používání podléhá autorskému zákonu.
Dopravní výchova Prezentace byla vytvořena v rámci projektu
Bezpečná cesta do školy ZŠ Meteorologická.
ZÁKON O POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH
09.1 Chodec v silničním provozu
Dopravní výchova Mgr. Petra Polášková.
Shrnutí nebezpečných míst v Kravsku s fotkami. Místo mezi dvěma autobusovými zastávkami před školou Na takto důležitém místě chybí přechod pro chodce.
stůj, dej přednost v jízdě
Pozemní komunikace v intravilánu ČSN „Projektování místních komunikací“, 2006 Změna Z1 – 2010 – Přechody a místa pro přecházení, rozhledové.
VY_32_INOVACE_11_Cesta do školy. Jméno: Vendula Báčová Ročník: 3. Období vytvoření: září 2011 Téma: Cesta do školy Anotace: Učivo je podáno formou prezentace.
B EZPEČNÉ CESTY DO ŠKOLY FZŠ Táborská Praha 4. Výsledky školního mapování Rozdáno/ vráceno dotazníků: 321/ % návratnost Mapování proběhlo v termínu:
Dětské dopravní hřiště Liberec
Úvod do pozemních komunikací
ŘÍZENÍ PROVOZU NA POZEMNÍCH KOMUNIKACÍCH Řízení provozu na pozemních komunikacích Provoz na pozemních komunikacích se řídí: - světelnými, případně i.
A U T O Š K O L A P R O F I H a v í ř o v. Upravené značky A U T O Š K O L A P R O F I H a v í ř o v.
Investor: Město Louny Mírové náměstí 35, Louny.
Obytný soubor Za Školkou
ZÁKLADNÍ POJMY II. Obec -zastavěné území -počátek a konec je na pozemní komunikaci označen příslušnými dopravními značkami -na účelových komunikacích.
Bezpečnost silniční a železniční dopravy Přednáška NÁVRH A VYHODNOCENÍ OPATŘENÍ KE SNÍŽENÍ NEHODOVOSTI Doc. Ing. Miloslav Řezáč, Ph.D. Katedra dopravního.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.3 Cesta do školy Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Multitechnik divize II, s.r.o. Na příkopech 1782, Chomutov Vybudování chodníku v ul. F. Chlouby Ing. Kamil Šlachta, Louny 2010.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Svobodová Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_Výchova k občanství TEMA: Pravidla silničního.
Příkazové Zákazové Upravující přednost Výstražné RISKUJ DOPRVANÍ ZNAČKY
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Kolín V., Mnichovická 62 AUTOR: Mgr. Eva Nováková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_ČAS2 TEMA: Dopravní značky (čtenářská gramotnost)
DOPRAVNÍ VÝCHOVA CHODEC JAK SE CHOVAT NA CHODNÍKU
ODBOČOVÁNÍ A JÍZDA KŘIŽOVATKOU
Autor: Mgr. Radana Marelová
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
Dopravní psychologie 2; Lenka nixová
Dotační programy sfdi.
NeRiskuj.
Bezpečnost silniční a železniční dopravy
Tisková konference Velikonoce 2010, jarní motoristická sezona plk. Ing
D o z p n r.
Autor: PaedDr. Jana Čechová
o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů
1A Neopatrný turista se příliš naklonil nad propast a upadly mu do ní brýle. Zvuk rozbitého skla se ozval za 3,1 sekundy od začátku pádu. Jak je propast.
Plochy a pozemky veřejných prostranství
BOZP, BESIP VY_32_INOVACE_1C_12 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_20_CHOVÁNÍ CHODCE TÉMA: CHOVÁNÍ CHODCE
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Materiál slouží k výkladu učiva dopravní výchovy pro žáky 3. ročníku
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Jaroslav Bartl Číslo
PROVOZ NA DÁLNICI. PROVOZ NA DÁLNICI Na dálnici je povolen jen provoz motorových vozidel a jízdních souprav, jejichž nejvyšší dovolená rychlost není.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Bezpečné cesty do školy
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Viditelnost nemotorizovaných účastníků silničního provozu a rizika podzimního a zimního období.
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
DOPRAVNÍ ZNAČKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Grosmanová.
Dopravní značení Podklad ke cvičení
Dětské dopravní hřiště Liberec
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
Zvyšování rychlostí na 200 km/h
Současný počet tramvají v evidenci DPMO a. s.
Transkript prezentace:

Eva Gregorová Dopravní psychologie 2 Chodím Olomoucí Eva Gregorová Dopravní psychologie 2

ZCHÁTRALÁ LÁVKA PRO PĚŠÍ Léta bez údržby chátrá lávka pro pěší mezi ulicemi Václavkova a Na trati. Proč?  Například místo pořádné opravy zábradlí, jen někdo doprostřed lávky namontoval provizorní zábradlí, aby chodec nevypadl na koleje. 

Září 2015: město chtělo lávku kvůli jejímu stavu strhnout Obyvatelé protestují – vznikl by 1km dlouhý úsek, kde se trať nedá přejít Prosinec 2015: lávka bude zabezpečena, aby mohla být další 2 roky používaná. Statik doporučil v r. 2010 rekonstrukci. Oprava ale vycházela na 4mil+, což město nemá, není to tak důležitá investice, protože lávku nevyužívá moc lidí (cca 110 denně), proto zastavili další přípravy.

Co říká zákon… § 4a Zákon o dráhách (266/1994 Sb. ve znění pozdějších změn) Chodec nesmí vstupovat na železniční trať mimo místa k tomu určená § 37 Zákon o pozemních komunikacích (č. 13/1997 Sb.) Křížení místní komunikace (kam spadá samostatná pěší komunikace) s dráhou se má zřizovat mimoúrovňově Zřízení úrovňového křížení může povolit příslušný silniční správní úřad se souhlasem drážního správního úřadu a Policie ČR pouze v případech malého dopravního významu stanovených prováděcím předpisem. Září 2015: cca 110 lidí/den § 6 odst. 2 Zákona o dráhách (266/1994 Sb) Způsob zabezpečení přejezdu (1) Přejezd tratí s traťovou rychlostí nižší nebo rovnou 60 km.h-1 , přejezd určený výlučně pro chůzi osob na tratích s traťovou rychlostí nižší nebo rovnou 100 km.h-1 ,nejde-li o přejezd, jehož dopravní moment přesáhne hodnotu 10 000, může být zabezpečen pouze výstražným křížem.

Řešení… Úrovňový přechod pro pěší Oprava stávající lávky Nejlevnější varianta (v řádech tisíců Kč) Riziko, že jej drážní správní úřad nepovolí Oprava stávající lávky V řádech milionů Kč Vybudování bezbariérového mimoúrovňového přechodu V řádech desítek milionů Kč

Odpověď… Vzhledem havarijnímu stavu lávky a její konstrukci, která neumožňuje bezbariérové užívání, by nebylo ekonomické realizovat celkovou rekonstrukci lávky. Proto byla na základě závěrů mimořádné mostní prohlídky z roku 2015 provedena nezbytná opatření pro zabezpečení bezpečného provozu na lávce max. na 2 roky s tím, že bude řešena možnost realizace úrovňového přechodu v dané lokalitě.

CHYBĚJÍCÍ PŘECHOD NA ULICI WELLNEROVA Na konci ulice Welnerova je velmi nebezpečné přecházet. Je tam kde se Welnerova napojuje na Palackého třídu. Chybí tu přechod pro chodce.  Opět čekají odpovědná místa až se tam stane smrtelný úraz? ODPOVĚĎ: Na uvedeném místě se nachází místo pro přecházení, kde chodec musí dát přednost projíždějícím vozidlům. Z dopravně bezpečnostního hlediska není umístění přechodu na této komunikaci nutné. Vzhledem ke skutečnosti, že se jedná o jednosměrnou komunikaci přes dva odbočovací jízdní pruhy, kdy levé odbočení je velmi slabé, je stávající úprava dostačující.

Fialová = místa, kde je v současnosti přechod Červená = diskutované místo Nepříjemná situace: přecházení směr lékárna > magistrát

Co říká zákon… Odstavec předpisu 361/2000 § 54 Zákon o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu) č. 361/2000 Sb. (1) Je-li blíže než 50 m křižovatka s řízeným provozem, přechod pro chodce, místo pro přecházení vozovky, nadchod nebo podchod vyznačený dopravní značkou "Přechod pro chodce", "Podchod nebo nadchod", musí chodec přecházet jen na těchto místech. (2) ...Před vstupem na vozovku se chodec musí přesvědčit, zdali může vozovku přejít, aniž by ohrozil sebe i ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích. Chodec smí přecházet vozovku, jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče k náhlé změně směru nebo rychlosti jízdy.

Postih: pokuta ve správním řízení 1500 - 2500 Kč, v blokovém řízení do 2000 Kč. Auto, které ve městě dodržuje rychlost a jede předepsaných 50 kilometrů v hodině, ujede za sekundu 14 metrů. Řidič nereaguje okamžitě, proto je potřeba počítat s tím, že na zastavení potřebuje asi 30 metrů. (Na mokru je brzdná dráha zhruba dvojnásobná, na sněhu pětinásobná a na ledu desetinásobná.) Chodec tedy nesmí vstoupit do cesty autu, které je vzdáleno méně jak 50m!

Řešení… Červená = přechod

NEPŘEHLEDNÁ KŘIŽOVATKA Nepřehledná křižovatka ulic Pekařská a 8.května. Chybí zde přechod pro chodce od Koruny na náměstí. Navíc ze zatáčky přijíždí tramvaj a zpoza domu není vidět. + nepříjemná situace: přecházení zelenina > koruna (parkující auta v křižovatce, auta vyjíždějící zpoza rohu – nejsou vidět…)

Řešení… Pěší zóna v celé problematické oblasti § 39 - Zákon o silničním provozu (č. 361/2000 Sb.) (3) V obytné a pěší zóně smějí chodci užívat pozemní komunikaci v celé její šířce (4) Do pěší zóny je povolen vjezd jen vozidlům vyznačeným ve spodní části dopravní značky podle odstavce 2. (5) V obytné zóně a pěší zóně smí řidič jet rychlostí nejvýše 20 km.h-1. Přitom musí dbát zvýšené ohleduplnosti vůči chodcům, které nesmí ohrozit; v případě nutnosti musí zastavit vozidlo. Stání je dovoleno jen na místech označených jako parkoviště. Jednosměrný provoz – ulice Zámečnická Objížďka 370m (1 min)

Odpověď… V dané lokalitě na křížení ulic Pekařská a 8. května navazuje pěší zóna, kdy do budoucna je počítáno s tím, že i část ul. 8. května bude do této zóny zařazena. V tu chvíli bude celá křižovatka v pěší zóně, kde s přechody pro chodce nezřizují. Toto opatření souvisí s připravovanou projektovou dokumentací na rekonstrukci tramvajové trati na ulici 8.května, která by měla proběhnout v příštím roce. V projektové dokumentaci se myslí i na samotné chodce úpravou okolních zpevněných ploch včetně chodníků a míst pro přecházení.

DĚKUJI ZA POZORNOST