Jak se UČIT K MATURITĚ? Motivace, koncentrace, paměť.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Státní sociální podpora zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů.
Advertisements

Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová Název: VY_62_INOVACE_0101_CO JE F.G. Téma: CO JE FINANČNÍ GRAMOTNOST Číslo projektu:
Setkání partnerů projektu Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje Reg.č. CZ.1.07/1.1.00/ Dne 23.září 2013 Ústí nad Labem.
Učení ducha v praktickém životě. Učení ducha je praxe vlastních myšlenek, citů a činů Učení ducha znamená učit se správně utvářet své myšlenky a city.
HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ VY_32_INOVACE_14_1_5 HRUBÁ MZDA VČETNĚ PŘÍPLATKŮ Autor: Ing. Jana Rauscherová CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná.
Ekonomika organizací Pracovní výkon a jeho odměňování.
VZNIK PRACOVNÍHO POM Ě RU Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_B_08_VZNIK PRACOVNÍHO.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Městský úřad Šumperk Implementace modelu CAF
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
Problematika aktualizace ÚAP - RURÚ Program jednání: Úvod Informace z porady MMR s Krajskými úřady konané dne v Praze Pozvánka na seminář Metadata.
Tento výukový materiál byl vytvořen v rámci projektu EU peníze školám. Základní škola a Mateřská škola Veřovice, příspěvková organizace Kód materiálu:
VY_32_INOVACE_Roz_III_17 Práva a povinnosti členů rodiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
1 Komentované prohlídky města Poskytovatel: Horácké muzeum a informační centrum Prohlídka města zahrnuje centrum Nového Města, dva historické sklepy a.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada44 Anotace.
Sub-projekt PF 098: Práva dítěte ve školské praxi Brno, 26. listopadu 2013 Autentická participace Petra Ali Doláková Realizátor projektu: Česko-britská.
Dobrovolnické centrum 1. Základní údaje Dobrovolnické centrum Oblastní nemocnice Příbram, a.s., vzniklo 1. prosince V centru máme v průměru kolem.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 13 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: říjen 2012 Ročník: 9. Vzdělávací.
Jsou venkovské školy horší než městské?
Důležité informace pro rodiče vycházejících žáků
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Maturitní zkoušky 2014 ke dni
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
EU_62_A_sada 2_02_M_Finanční produkty_Pol
Jízdní řády VY_32_INOVACE_19
Čím chci být, až vyrostu Patrik Plaček.
POZORNOST, SOUSTŘEDĚNOST, PAMĚŤ
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Veřejná správa, Regionální rozvoj Litoměřice Jan Jůna 2012
Pracovní porada Pracovní list.
ZOOKURZ Sexta 2016/17.
Téma 11: Finanční plánování
Pracovní porada Pracovní list.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
UČENÍ.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Výkladová hodina Rychločtení.
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Poměr v základním tvaru.
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
Pravidla srozumitelnosti projevu a instruování
Management Přednáška 7, 8: Plánování.
MATEMATIKA Poměr, úměra.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Několik rad, jak si udělat život krásnější …
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Autor: Mgr. Jana Burdzová
ODMĚŇOVÁNÍ - MZDA. ODMĚŇOVÁNÍ - MZDA MZDA JE ODMĚNOU ZA VYKONANOU PRÁCI JE SMLUVNÍ MUSÍ RESPEKTOVAT ZÁKONÍK PRÁCE A ZÁKON O MINIMÁLNÍ MZDĚ, MZDOVÉ.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
Materiál byl vytvořen v rámci projektu
Podpora začínajících učitelů Klíče k úspěchu začínajícího učitele
Do Finska, Číny a zase zpátky do Ostravy Stipendista města Ostravy
Práva a povinnosti členů rodiny
TIBETSKÝ TEST OSOBNOSTI
PŘEDZKOUŠKOVÁ PREZENTACE
Poměr v základním tvaru.
Odkrývání obrázků – poznej místa
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
TIBETSKÝ TEST OSOBNOSTI
Rozhledny v Krušných horách
Seminář o stavebním spoření
Vzdělávání a příprava na digitální budoucnost z pohledu Statutárního města Liberec Mgr. Šárka Prachařová.
Každý den jsme trochu starší…
Transkript prezentace:

Jak se UČIT K MATURITĚ? Motivace, koncentrace, paměť. Připravil Jan Weiser podle příručky Národního ústavu odborného vzdělávání v Praze Jak se učit na střední škole a ostatní vybrané literatury .

Obsah prezentace Motivace k učení Koncentrace Paměť

Motivace k učení. Co tím, že udělám maturitu, dokážu? Sám před sebou Před ostatními lidmi

Co fungovat nebude? Nereálná očekávání. V přípravě se soustřeďte na dosažitelné cíle. Maturita s vyznamenáním, dobré výsledky, ale i „jen“ udělat. Záleží na předcházejících studijních výsledcích. Spoléhání na náhodu Náhoda zpravidla přeje připraveným. Házet předem flintu do žita. Ještě máte dost času na to, udělat hodně práce!!

Problémy při učení soustředění problémy s pamětí problémy s trémou a strachem nechuť k předmětu

Jak zvyšovat motivaci? Stanovení dosažitelných cílů Krátkodobé cíle slibují úspěch Pravidelná kontrola úspěchů Smlouva o učení

Smlouva o učení Já, Klára Šimůnková, se budu pravidelně učit. Budu se učit, protože chci odmaturovat v prvním termínu. Budu se učit, abych dostala po škole zajímavé a dobře placené místo. Mladá Boleslav 18.12. 2012

Koncentrace Koncentrace znamená, soustředit se tak, aby se myšlenky upínaly skutečně jenom jedním směrem. Měly byste se vyhnout tomu, že budete věnovat pozornost dvěma věcem najednou.

Co koncentraci snižuje? Vnější překážky Vnitřní překážky Rušivé zvuky Nepořádek na pracovním stole Nestálé pracovní místo Neúplné pracovní podklady Problémy a obavy Nereálný časový plán přípravy Nedostatek přestávek Nadměrná únava Když tlačí čas

Paměť, jak funguje, a to bez předsudků Informace, které si chcete zapamatovat musíte aktivně převést ze senzorické paměti do krátkodobé a dále do dlouhodobé. To co jste se naučili, si brzy znovu zopakujte (po několika hodinách, jednom dni), podruhé potom po delší době (po několika dnech až týdnu) a ještě potřetí za nějaký čas.

Základní problém dlouhodobé paměti Správné ukládání toho, co si chci pamatovat Snadné vybavování již uloženého Jak na to? Grafické zpracování informace Nebojte se fantazie Pochopení vzájemných souvislostí Příklady ze života, které znáte

Každý den experimentujte se svou pamětí Zapamatování seznamu slov (spojování pojmů) Metody strukturování složitých informací Hledejte nadpisy Uvádějte informace do širších souvislostí Aktivujte své dosavadní znalosti a zkušenosti