JAZZ A SWING V ČESKÉ HUDBĚ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vývoj populární hudby v letech
Advertisements

OSVOBOZENÉ DIVADLO.
Herectví za první republiky
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv07/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
Orchestr Glenna Millera
Alton Glenn Miller byl americký jazzový hudebník, kapelník a pozounista, pozdější významný kapelník big bandu swingové éry. Mezi lety 1939 a 1942 byly.
Tematická oblast:Dějiny hudebního umění
VÝVOJ ČESKÉ POPULÁRNÍ HUDBY
CZ.1.07/1.4.00/ , Dobrá šance pro děti
BennyGoodmanBennyGoodman. Rodné jménoBenjamin David Goodman PřezdívkaKrál swingu Narození 30. května, 1909 Chicago, Illinois, USA Úmrtí 13. června, 1986.
HUDEBNÍ STYLY, KTERÉ ZAZNÍ NA VÝCHOVNÝCH KONCERTECH
Název šablony: Inovace v HV 32/Hv10/ Zbíral Vzdělávací oblast: Umění a kultura Název výukového materiálu: Historie české populární hudby Autor:
KABARET ČERVENÁ SEDMA Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť
Vývoj populární hudby v letech
Zpracoval Michal Veselý a Jakub Mach
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA
VIII.B Barbora Chotárová Karolína Kubíčková
VY_III/2_INOVACE_81_Jan Werich
ICT 2 – 3 – 29 HV Leoš Janáček Anotace: Materiál seznamuje žáky s hudebními díly a životem autora. Prezentace obsahuje odkaz na poslechovou skladbu a.
HUDBA ČESKÉHO BAROKA.
Jiří Voskovec.
Jiří Voskovec, jan werich
Moderní populární hudba
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
kapitoly z dějin hudby zábavné jazz – Éra swingu
ROMAN DVOŘÁK Kubánská hudba. Hudba vznik spojením tradic španělské a černošské hudby především taneční – habanera, bolero, rumba, claves, guaracha, bonga,
Periodizace nonartificiální hudby
SWING (od 20. let 20. století).
Hudba 20. století 1. polovina 20. století.
Jazz.
Osvobozené divadlo.
Osvobozené divadlo Semafor & Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
SEMAFOR VY_32_INOVACE _427_SEMAFOR Mgr. Jablečníková Jarmila ZŠ Nádražní 683 Horní Slavkov III/2.
Divadla malých forem Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres Vyškov Mgr. Drahomíra Floriánová Číslo a název klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_20_ Antonín Dvořák ZŠ Hladké Životice.
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA 30. a 40. léta 20. století TEST.
UKÁZKAUKÁZKA – Tmavomodrý svět + fotografie v + w UKÁZKAUKÁZKA – Tmavomodrý svět + fotografie v + w.
Téma Jazz Anotace Prezentace nového učiva Autor Mgr. Martina Mašterová Jazykčeština Očekávaný výstup Žák se seznámí s hudební formou jazz a jejími představiteli.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_HV_04_SVO_Swing.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/06 Název materiálu: 30.léta ve světové populární hudbě Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Počátky moderní populární hudby Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými.
Anotace: Materiál je určen pro žáky 3. ročníku střední odborné školy a pro žáky nástavbového studia. Text se zabývá meziválečným obdobím v české literatuře,
SVĚTOVÁ POPULÁRNÍ A ROCKOVÁ HUDBA
Swing Rebeka vitová.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR
& Osvobozené divadlo Semafor
Jazz a swing v české hudbě
50. a 60. léta – divadla malých forem
VY_32_INOVACE_14_Kultura za první republiky
Jazz a Swing v české hudbě
Jaroslav Ježek AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NONART JAZZ.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 19/14
Mgr. Lenka Vrzáňová VY_32_INOVACE_5B_O9_JAZZ Dějiny hudby 8. ročník
Světoví hudební skladatelé
NONART 1. polovina 20.století
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Jazz AUTOR: Mgr. Aleš Skála NÁZEV: VY_32_INOVACE_29_02_HV8_Skála
Osnova ke studiu pro studenty středních pedagogických škol
Ragtime Vendula Veselá.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
JAZZ ICT Financováno z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Transkript prezentace:

JAZZ A SWING V ČESKÉ HUDBĚ

JAZZ Vznikl z lidové hudby černých američanů (spirituály, blues, pracovní písně) Ukázka: Spirituál

SWING jde o vývojové stadium jazzu objevuje se ve 30.letech Spojen big bandy, velkými kapelami s propracovaným aranžmá Swing = taneční hudba = rozvoj hudebního průmyslu Count Basie - swing

JAZZ U NÁS Slovo „jazz“ se poprvé objevilo v názvu skladby OTAKARA SAMKA WENTERY „Jazz“ v roce 1919. Jazzové skladby se lišily od skladeb v USA – jazz byla jakákoli hudba či orchestr, který měl soupravu bicích nástrojů. Senzace v Praze: 1920 – bubeník Billy – používal při vystoupeních poplašný revolver, ze kterého střílel Povědomí o jazzu bylo velmi špatné V Paříži tančí na podivně divokou hudbu Josephina Bakerová Charleston Poslouchají se gramofonové nahrávky Paula Whitemana Paul Whiteman orchestra

R.A.DVORSKÝ Hrál taneční hudbu s jazzovými prvky. Začínal jako pianista a zpěvák v kabaretu Červená sedma. V letech 1926 – 29 vedl vlastní orchestr Melody Makers, přejmenované na Melody Boys a později Orchestr R.A.Dvorského (ve 30.letech). Ukázka Melody Makers nowadays Další orchestry: YMCA (studentský jazzový orchestr) ukázka

JAROSLAV JEŽEK Bugatti Step tvorba Ježka bývá označována za raný český swing narodil se v Praze na Žižkově od narození měl zdravotní problémy (zrakové, sluchové)

Studentská léta na základní školu chodil pro děti s vadami zraku, pak se hlásil na pražskou konzervatoř konzervatoř absolvoval jako klavírista a skladatel Jeho závěrečná práce: klavírní koncert v rytmu dobových tanců (tango, charleston, foxtrot) Mackie Messer Babičko Take the lead

Osvobozené divadlo po studiích Ježek strávil rok na zkušené v Paříži v Paříži poznal jazz Po návratu se setkal s Jiřím Voskovcem a Janem Werichem a r.1929 se stal kapelníkem Osvobozeného divadla Hráli česky otextované, dobové , jazzem ovlivněné šlágry

Ježek zde začal komponovat a aranžovat vynikající divadelní písničky a scénickou hudbu Vedl zde „Swing band“ – skvěle sehraný orchestr, kde si hudebníci mohli dovolit improvizovat Swing Band Nebe na zemi Pudr a benzín 1938 bylo divadlo na nátlak fašistů zavřeno

Vrcholné období českého swingu 30.léta

Kapely Blue boys pod vedením Karla Vlacha Orchestr Karla Vlacha v Brně působil orchestr Gustava Broma Orchestr Gustava Broma