Osvícenství VĚK ROZUMU.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_10_Osvícenství
Advertisements

I. Osvícenský absolutismus
Rakousko-Uhersko Do teď jsme se vždy bavili o Habsburské monarchii.
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012.
Vznik státních útvarů V.
Filozofické kořeny politologie renesance - novověk
2. polovina 18. století osvícenství VĚK ROZUMU.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
Mgr. Terezie Pemová.  Sociální ideje starověkých myslitelů Asie a Severní Afriky by skryty v obecných filosofických, teologických, politických a právních.
Osvícenství.
Evropa po třicetileté válce
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
rovnost, demokracie, tolerance, přesvědčení o nevyhnutelnosti pokroku
Základní typy monarchií
VY_32_INOVACE_29-04 Úvod do politologie.
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS,DUM 13
Co to je osvícenství Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
 2. polovina 18. století  člověk se má řídit spíše rozumem než vírou  má být tolerantní  smyslem života je důstojnější život na zemi  viz učivo literatury.
Osvícenství 2. pol. 18. století VY_32_INOVACE_145 pro 5. ročník ZŠ
OSVÍCENSTVÍ 18. století bylo dobou, kdy si společnost uvědomila vědecký přínos 16. a 17. století. Konečně.
Jean Jacques Rousseau O původu nerovnosti mezi lidmi
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
století vznik kapitalistické společnosti
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Hana Šplíchalová Č í slo materi á lu 3_3_D_08 Datum vytvořen í Druh učebn í ho materi á lu Prezentace.
MEZI TŘICETILETOU VÁLKOU A FRANCOUZSKOU REVOLUCÍ
7. Má přirozený zákon společensko-politické důsledky? Novověk představuje zlom v přirozenoprávní nauce Východiska: Voluntarismus pozdního středověku Novověká.
SITUACE: Jste panovníkem habsburské monarchie v roce Právě jste přišli ve válce s Pruskem o Slezsko. Vaše země se nachází ve stavu chaosu a nemáte.
Teorie státu - pokračování
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
MARIE TEREZIE JOSEF II..
Dej 2 Osvícenství Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Střední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektu
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Demokracie Seminář politologie.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektuModerní škola Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Inovace a zkvalitnění.
Osvícenské reformy a proměny Duchovní kultura Evropy ZS 2014 Pátek, sudý, 8:45 Barbora Beňová.
Osvícenství Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3614_Osvícenství Autor: Mgr. Kočíř Petr Základní škola UNESCO.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_30_ČS TEMA: Osvícenství ČÍSLO.
FRANCOUZSKÝ ABSOLUTISMUS absolutismus = samovláda: absolutismus = samovláda: politický systém, ve kterém má veškerou státní moc jedna osoba, která vládne.
 Autor: Eva Žárová  Datum vytvoření: říjen 2011  Ročník: 8.  Vzdělávací oblast: Člověk a společnost  Vzdělávací obor: Dějepis  Tematický okruh: Osvícenský.
OSVÍCENSTVÍ opakování. 1. Co je to osvícenství? 2. Na co kladou osvícenci důraz?
Osvícenství v literatuře
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Matouš Bořkovec, ZŠ Suchdol,
Stát Definice, funkce, typy.
OSVÍCENSTVÍ.
OSVÍCENSKÝ ABSOLUTISMUS
VELKÁ FRANCOUZSKÁ REVOLUCE
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Osvícenství Název školy Základní škola a mateřská škola Libchavy
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
Filozofie osvícenství ve Francii
OBDOBÍ PO TŘICETILETÉ VÁLCE DO FRANCOUZSKÉ REVOLUCE
Novověk – Marie Terezie, osvícenství
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
, spoluvládce od roku 1765, samostatná vláda od roku 1780
Osvícenectví Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny
Platon př. n. l. z bohaté athénské rodiny
Nové typy monarchií 18. – 19. stol..
Rozvoj vědy a změny ve společnosti – konec 17. a 18. století
Francouzský materialismus I
Osvícenství.
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Osvícenství, klasicismus
Transkript prezentace:

osvícenství VĚK ROZUMU

osvícenství Kulturní, duchovní, politické a ekonomické hnutí 2.pol.18.stol. v Evropě Kolébka osvícenství – Francie, Anglie Hlavní myšlenka: dát přednost rozumu před vírou a církevními dogmaty, přednost toleranci před fanatismem, používáním rozumu změnit lidskou společnost k lepšímu, jednat v souladu s řádem přírody, kritika feudalismu a nábož.předsudků, svoboda vědeckého a filozofického myšlení Smyslem lidské existence není věčná spása, ale prosazování pokroku

Přírodovědecké objevy- velký pokrok Většina osvícenců byli deisté- odmítali církevní dogmata, ale věřili v boha jako nejvyšší bytost, „prvotního hybatele“ Hledání odpovědí v poznávání přírody Utřídění chemických prvků- A.L.Lavoisier Botanický systém- Carl Linné Pokusy s elektrickým proudem: Leydenská lahev, galvanický článek,, baterie, hromosvod (B. Franklin, Prokop Diviš) Zdokonalený parní stroj- James Watt

Horkovzdušný balon bratří Montgolfierů

Joseph a Etienne Montgolfierovi- náhodný objev- u krbu sušící se hedvábné šaty paní Montgolfierové- nadnášející se- nápad naplnit papírový balon horkým vzduchem 1783 předvedli králi Ludvíku XVI.- posádka: beran, kohout, kachna 21.listopadu- první lidská posádka= poprvé člověk překonal zemskou přitažlivost

Osvícenští filozofové John Locke- 1689 –“O vládě“- právo poddaných odepřít poslušnost panovníkovi, upírá-li jim jejich přirozená práva, odmítání absolutistického systému baron Charles Louis Montesquieu (1689 – 1755) nejvýznamnější přínos k politické teorii 1748- „O duchu zákonů“- přirozenou osobní svobodu člověka zajistit rozdělením státní moci do tří složek: zákonodárné, výkonné a soudní. Každá složka je nezávislá a bude kontrolovat ostatní dvě. Základ konstituční monarchie ( moc panovníka je omezena ústavou= konstitucí), kde moc panovníka je kontrolována parlamentem.

Montesquieu „Zákony jsou pavučiny, skrze něž velké mouchy proletí, kdežto malé se do nich zapletou.“

Přirozená výchova dětí zrušení soukromého vlastnictví, ... Jean Jacque Rousseau 1712 - 1778 Přirozená výchova dětí zrušení soukromého vlastnictví, ... Příčinou všech strastí je odcizení a civilizace- řešení: návrat k přírodě Hlásal mravnost, ctnost, dobrotu a prostotu, ale sám podle těchto zásad nežil Základní dílo: „O společenské smlouvě“ –tj. soulad mezi potřebami a svobodami občana a státem Ideální stav je, dokud má každý něco a nikdo nemá příliš mnoho!

ROUSSEAU „Lidé říkají, že život je krátký, a já vidím, že dělají všechno pro to, aby krátký byl.“ „Všechno přispívá k tomu, aby člověk, který byl povznesen vládnout jiným, byl zbaven rozumu a smyslu pro spravedlnost.“ „Celá dovednost těchto velkých politiků spočívá nakonec v tom, že dovedou zaslepit oči těch, které potřebují, a lidé se pak domnívají, že pracují v jejich zájmu, ale oni ve skutečnosti pracují pro sebe.“

Francois Marie Arouet - Voltaire 1694 - 1778 Proticírkevní názory Psal historická, filozofická díla, divadelní hry, satirické pamflety Uvězněn 2x v Bastille Pobýval v Anglii, Prusku, Švýcarsku Hlavní idea: základním zákonem všech národů je svoboda

Stal se populární díky svému sarkasmu a ironii Oslavován již za svého života Vystupoval hlavně proti církvi, náboženské nesnášenlivosti Byl pragmatický „Chci, aby můj správce, můj krejčí, lokaj i moje žena věřili v Boha; myslím si, že budu méně okrádán a méně podváděn.“ „Tajemství úspěchu je - mlčet o tom, co nevíte.“ „Kdyby Bůh neexistoval, museli bychom si ho vymyslet.“ „Nesouhlasím s tím co říkáte, ale až do smrti budu hájit vaše právo to říkat.“

„Bůh stvořil člověka k obrazu svému a člověk mu to dokonale oplatil.“ „Ženy umějí zachovat jen jedno tajemství - svůj věk.“ „Anglie má dvaačtyřicet náboženství a pouze dvě omáčky.“ „Úspěch je dítětem odvahy.“ „Pravda, svoboda a ctnost jsou jediné tři věci, pro které je třeba milovat život.“

Encyklopedisté Francouzští osvícenci ( Diderot, Helvetius, d´Alambert,...)- 1751 – 1772 vydali Encyklopedii („Racionální slovník věd, umění a řemesel“)- souhrn všech dosavadních vědomostí Myšlenka: Vědění přispívá k rozvoji lidstva, lidských práv a štěstí Slovník byl zpočátku zakázán

Diderot

Osvícenský absolutismus Způsob vlády, kdy absolutističtí panovníci uváděli osvícenské ideály ( a s nimi společenské a hospodářské reformy) do praxe (někdy i proti vůli poddaných) Habsburský císař Josef II. Pruský král Fridrich II. Ruská carevna Kateřina II.

Blaho lidu může pocházet jen od trůnu Snaha některých panovníků panovat ve shodě s rozumem pro blaho svých poddaných, ve smyslu myšlenky: Blaho lidu může pocházet jen od trůnu Cíl: reformami shora zlepšit život poddaných, tím zabránit revolučním otřesům, posílit moc státního aparátu na úkor privilegií šlechty Reformy probíhaly zejména v oblasti správy, trestního zákoníku, náboženství, obchodu, školství

Kateřina II. Veliká

Friedrich II. Veliký „Chlapi, to chcete žít věčně? – roku 1757 při bitvě u Kolína, když jeho vojáci ustupovali před Rakušany Hunde haben alle guten Eigenschaften des Menschen, ohne gleichzeitig ihre Fehler zu besitzen. „Kdyby moji vojáci začali přemýšlet, nezůstal by v armádě ani jeden z nich.“ „Se svými poddanými jsem uzavřel oboustranně výhodnou smlouvu. Oni si mohou říkat, co chtějí, a já mohu dělat, co se mi zlíbí.“ „Kde projde jelen, projde voják, kde projde voják, projde armáda.“

Fridrich II. a Voltaire na zámku Sanssouci