Co je minerál … Minerály neboli nerosty jsou anorganické stejnorodé přírodniny. Jejich složení je možno vyjádřit chemickou značkou nebo chemickým vzorcem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mineralogický systém.
Advertisements

VLASTNOSTI NEROSTŮ 2 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Křivánková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace.
Opakování učiva o nerostech I. část
Opakování učiva o nerostech II. část
Testík znalostí z mineralogie
MINERALOGIE Fotografie minerálů.
MINERÁLY A HORNINY ÚVOD.
Název Minerály Předmět, ročník Zeměpis, 1. ročník Tematická oblast
RISK Minerály.
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
MINERALOGIE II. Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s chemickým složením a použitím nerostů. Materiál je plně.
NEJDŮLEŽITĚJŠÍ MINERÁLY
MINERALOGIE 3 * VZNIK A TYPY MINERÁLŮ
Geologie věda o zemi.
- žáruvzdornost, tepelná vodivost
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: RISKUJ VY_inovace_32_PR89_12
Minerály Prvky nekovové Uhlík C – dvě podoby.
Nerosty Markéta Smetanová
Krystalová struktura minerálů
MINERALOGIE 2 * Krystal a jeho podoby * Krystalová mřížka
Geologie věda o zemi.
Stensenův zákon - zákon o stálosti úhlů hran.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
Nerosty Filip Bordovský.
Určování minerálů.
Krystalové mřížky.
Fyzikální a chemické vlastnosti nerostů
Tvary nerostů Krystaly (dostatek místa) Drůzy (málo místa)
Fyzikální a chemické vlastnosti nerostů
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
nejdůležitější minerály
Mineralogie věda o nerostech
Chemické vlastnosti nerostů závisí na chemickém složení a krystalové struktuře slouží k určování a technické praxi Odolnost vůči vodě ve vodě rozpustné.
Systematická mineralogie Uhličitany
Škola:. Základní škola Kladruby
KRYSTALOVÁ STRUKTURA MINERÁLŮ
Fyzikální a chemické vlastnosti nerostů
Př_126_Mineralogie_Mineralogie Autor: Mgr. Drahomíra Kalandrová
Systematická mineralogie Oxidy - nehydratované
Hustota Který nerost má větší hustotu? diamant, nebo tuha
Prvky vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová Mineralogie.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_32_INOVACE_12_Z_03 TEMA:
Halogenidy, sulfidy Mineralogie vypracovala: Mgr. Monika Štrejbarová.
Stavba Země zemská kůra (Si, Al, Mg) zemský plášť (Cr, Fe, Si, Mg) část pevná, část polotekutá zemské jádro (Ni, Fe) část žhavá, tekutá Litosféra – pevná.
Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Planeta Země Název : Minerály – přehled Použité zdroje a materiály.
MINERÁLY základní stavební jednotky neživé přírody dají se vyjádřit chemickým vzorcem (prvky, sloučeniny) z minerálů jsou složeny horniny většinou vytváří.
Název sady materiálů: Přírodopis 9 Název materiálu: VY_32_INOVACE_Př_9_1802_Přehled_nerostů_II._ sulfidy_oxidy Autor: RNDr. Josef Snopek Anotace: projekce.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Nerosty (obecný úvod) Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA JEVÍČKO, U ZÁMEČKU 784, JEVÍČKO ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_02_Risk minerály SADA 3: PŘÍRODOPIS.
HORNINOTVORNÉ MINERÁLY cvičení. Co je to minerál? Minerál je homogenní přírodní fáze s přesně definovatelným chemickým složením a s vysoce uspořádanou.
Horniny versus nerosty
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: NEŽIVÁ PŘÍRODA
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
  Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
3)Sulfidy a 4)oxidy Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název sady materiálů: Přírodopis 9
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Atlas minerálů.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu OPVK
Horniny versus nerosty
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Vy_52_Inovace_B63_Opakování minerály
Krystalové soustavy krystaly můžeme třídit podle středu souměrnosti, os souměrnosti a rovin souměrnosti do 7 krystalových soustav.
Poznávání nerostů.
část pevná, část polotekutá
MINERALOGIE.
Třídění podle chemického složení
FOTOSOUTĚŽ - HOUBY PŘED OBJEKTIVEM
Transkript prezentace:

Co je minerál … Minerály neboli nerosty jsou anorganické stejnorodé přírodniny. Jejich složení je možno vyjádřit chemickou značkou nebo chemickým vzorcem. Studiem minerálů se zabývá věda mineralogie.

Tvary krystalů S výjimkou několika případů, jako je například opál, minerály vytvářejí krystaly. Je pro ně totiž charakteristický krystalický stav, který je dán jejich vnitřní stavbou - krystalovou strukturou. Ta vzniká zákonitým trojrozměrným opakováním atomů, iontů nebo molekul, z nichž je minerál složen.

Tvary krystalů Krystalové soustavy: trojklonná jednoklonná kosočtverečná čtverečná šesterečná klencová krychlová

Elektrické vlastnosti Vlastnosti nerostů Tvrdost Hustota Štěpnost Lom Lesk Barva Mnohobarevnost Propustnost světla Vryp Žáruvzdornost Elektrické vlastnosti Magnetismus Chemické vlastnosti Fyzikální vlastnosti Chemické složení Polymorfie Izomorfie Reakce s kyselinami Rozpustnost ve vodě Barvení plamene

Mineralogický systém I.Prvky - diamant, grafit, měď, síra, stříbro, zlato. V přírodě existuje přes 20 minerálů tvořených samostatnými prvky

II. Sulfidy (sirníky) -soli kyseliny sirovodíkové (H2S) II. Sulfidy (sirníky) -soli kyseliny sirovodíkové (H2S). Od ryzích kovů se liší hlavně křehkostí. antimonit, cinabarit (rumělka), galenit, chalkopyrit, pyrit, sfalerit.

III.  Halogenidy - Halogenidy jsou sloučeniny fluoru (F), chloru (Cl), bromu (Br) a jodu (J). Halogenidy se nacházejí v rozpuštěném stavu v mořské vodě - fluorit, halit (sůl kamenná).  

IV.  Oxidy a hydroxidy Oxidy jsou sloučeniny kyslíku. Patří sem minerály navzájem odlišné vlastnostmi i způsobem vzniku a výskytu. Mnoho z nich je důležitými rudami železa a cínu. Další jsou ceněné drahokamy (rubín a safír). V přírodě vznikají vylučováním z tavenin i roztoků. Často vznikají okysličením při rozkladu nerostů a při větrání hornin (limonit, opál).

hematit, cínovec, korund, limonit, magnetit, opál, uraninit.

křemen růženín ametyst záhněda tygří oko achát chalcedon

V. Uhličitany - jsou soli kyseliny uhličité V.  Uhličitany - jsou soli kyseliny uhličité. Mají výrazně nekovový vzhled. aragonit, azurit, kalcit, magnezit, malachit, siderit.

VI. Sírany-jsou soli kyseliny sírové. baryt, chalkantit (modrá skalice), sádrovec.

VII.  Fosforečnany Fosforečnany jsou soli kyseliny fosforečné. Jejich hlavním zástupcem je apatit. Apatit a několik dalších minerálů fosforu je magmatického původu. Po zvětrání nerostů s obsahem fosforu v půdě, se fosfor dostává do rostlin a s nimi pak do koster, zubů a výkalů obratlovců. Na korálových ostrovech v Tichém oceánu jsou významné usazeniny guana (trusu mořských ptáků s velkým obsahem fosforu).

VIII.  Křemičitany Křemičitany neboli silikáty jsou sloučeniny oxidu křemičitého (SiO2). Tyto minerály jsou největší třídou nerostů a jsou také nejdůležitější součástí zemské kůry. Jsou také součástí kamenných meteoritů. Nerosty - amfibol, augit, beryl

Další křemičitany: biotit (tmavá slída), kaolinit, mastek, muskovit (světlá slída)

granát, olivín, ortoklas, topaz, turmalín

IX. Organické minerály - jantar vznikly rozkladem organismů