ANGLIE Mgr. Michal Oblouk

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Realistický román.
Advertisements

Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_43_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
ANGLIE Mgr. Michal Oblouk
ANGLIE Mgr. Michal Oblouk
Název SŠ: SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Dana Zajíčková Název prezentace (DUMu): Česká próza po roce 1945: Ladislav Fuks Tematická oblast: Česky jazyk a.
Anglie je největší a nejlidnatější země Spojeného království Velké Británie a Severního Irska.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Jan Neruda Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název:
Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastLiteratura – Psychologická próza 1. poloviny 20. století Datum vytvoření8.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_18.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_18_24_Ernest Hemingway.  ANOTACE: Prezentace, která může sloužit jako výklad o životě a díle Ernesta Hemingwaye  AUTOR: Mgr.
SVĚTOVÉ LIDOVÉ POHÁDKY PŘEDSTAVITELÉ Mgr. Michal Oblouk.
Jaroslav Hašek. Život -publicista, novinář a spisovatel. -syn středoškolského suplenta. -K životu rodiny patřily neustálé starosti, nouze a strach o existenci.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Ludmila Kašpárková NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_VLA+PŘÍ_26.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká próza a poezie 20. století ČÍSLO PROJEKTU:
PRÓZA S DĚTSKÝM HRDINOU CHARAKTERISTIKA Mgr. Michal Oblouk.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Karel Poláček Název sady: Český jazyk 9. ročník Číslo projektu:
VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ZKUŠENOSTI S PODPOROU ESF VE VELKÉ BRITÁNII.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ Ota Pavel Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
Astrid Lindgrenová VY_32_INOVACE_XVI-B-06. Astrid Lindgrenová narodila se v roce 1907 zemřela v roce 2002 Švédská spisovatelka.
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
Vzdělávací oblast:Teoretické vzdělávání Tematická oblast:Realismus ve světové literatuře Název vyučovací oblasti:Představení realismu v USA Ročník / obor.
Alberto Vojtěch Frič. Základní údaje Narodil se 8. září 1882 v Praze Zemřel 4. prosince 1944 v Praze Frič byl český etnograf, cestovatel, botanik a spisovatel.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_119 Téma hodiny: Michal Viewegh Doporučeno pro: 9. ročník.
Jan Amos Komenský Učitel národů. Jan žil s rodiči v Uherském Brodě. Jeho otec byl členem Jednoty bratrské. Rodný dům Jana Amose Komenského.
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_08 Název Božena Němcová Téma hodiny Božena.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_10 Název Jan Neruda Téma hodiny Skupina Májová.
Co jsme si odnesli z Evropy
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
ŠABLONA III/2 Literatura 8. ročník Test osobností „ KDO TO JE. “Mgr. L
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_16 Název Ota Pavel Téma hodiny Autoři druhé.
AUTOR: Mgr. Kateřina Palečková NÁZEV: VY_32_INOVACE_5C_02
VY_32_INOVACE_ČJ.9.A NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.9.A.10_Michal Viewegh NÁZEV:
„Kdo hledá, bývá očekáván. Kdo čeká, je jen nalezen.“
Vytvořila : Karolína Mifková a Michala Svobodová Třída : 8.A
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
Karel Čapek NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová
El Monasterio construido encima de un volcán
Vzdělávací oblast: Teoretické vzdělávání Tematická oblast:
VY_32_INOVACE_07_Literatura 19. století Romantismus
Česká poválečná literatura I.
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
František Hrubín NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
Osudy dobrého vojáka Švejka
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_09 Romantismus_Francie
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_13_ČESKÝ JAZYK
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Konec 19. století VY_32_INOVACE_VII-A-18.
RUMCAJS Autoři prezentace :
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-01
VY_32_INOVACE_Jir_I_30 J.Klapka Jerome
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Lenka Lehká
Děti odsouzených rodičů
Nikol Schinková 2.A Karel IV..
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo, OP VK 1
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Český jazyk 9. ročník Historický realismus.
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10_17 Realismus Anglie
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Periklés (Περικλής).
Transkript prezentace:

ANGLIE Mgr. Michal Oblouk REALISMUS ANGLIE Mgr. Michal Oblouk

CHARLES DICKENS (1812 – 1870) spisovatel a novinář, považován za jednoho z největších romanopisců 19. století pocházel z rodiny chudého úředníka neradostné dětství, žil v bídě otec byl vězněn pro dluhy, proto musel již od 10 let pracovat jako dělník, později jako učeň u advokáta naučil se těsnopis a stal se parlamentním stenografem pracoval v listu Morning Chronicle v Anglii a USA pořádal turné, na kterých předčítal svá díla kritizoval sociální nespravedlnost své doby (osudy dětí bez domova a rodiny), zobrazil anglický život v 19. století s manželkou Catherine měl 10 dětí

DICKENSOVO DÍLO Kronika Pickwickova klubu - humoristický román, který vznikl ze série povídek vydávaných v časopisech, jedná se o vyprávění příhod z cest, jejichž hlavními postavami jsou pan Samuel Pickwick (Silvestr Papučka) a jeho sluha Sam Weller (Véna Příhoda) Oliver Twist - román, neradostný příběh chudého chlapce žijícího v chudobinci, kterého chce zlodějská banda zneužít pro své loupeže, líčí s otřesnou otevřeností těžké sociální poměry londýnské chudiny a spodiny své doby David Copperfield - román, ve kterém se autor zaměřuje na život malého chlapce a později muže Davida Copperfielda, autobiografické dílo Malá Dorritka - sociální román, v němž autor ukazuje, že chudoba i bohatství mají na lidskou osobnost stejně rozkladný vliv Mikuláš Nickleby – román líčící osudy Mikuláše Nicklebyho a jeho rodiny, která po otcově smrti hledá pomoc u strýce v Londýně, ten však o chudé příbuzné nestojí a snaží se jich zbavit Nadějné vyhlídky, Starožitníkův krám, Vánoční koleda, Dombey a syn, Ponurý dům, Zlé časy

WILLIAM MAKEPEACE THACKERAY (1811 – 1863) romanopisec a karikaturista narodil se v Indii, ale žil v Anglii nedokončil studia, pracoval jako žurnalista s manželkou Isabellou (trpěla duševní poruchou) měl tři dcery zemřel v důsledku srdečního záchvatu velmi plodný spisovatel, autor humoristicky a groteskně laděných próz a satirických románů, ve kterých zobrazil střední a privilegované vrstvy společnosti nejznámější dílo: JARMARK MARNOSTI: ROMÁN BEZ HRDINY - satirická kritika anglické společnosti 1. poloviny 19. století, román sleduje životní osudy dvou žen (Becky Sharp, Amelia Sedley)

THOMAS HARDY (1840 – 1928) romanopisec, povídkář a básník narodil se v jihozápadní Anglii v rodině kameníka vystudoval architekturu dvakrát ženatý, druhá manželka o 40 let mladší zemřel na zánět pohrudnice jeho díla mají naturalistický charakter, jsou smutná a často končí tragicky nejznámější romány: TESS Z D´URBERVILLŮ – nepřátelské velkoměsto, nerovný svazek venkovské dívky, popravena jako vražedkyně NEBLAHÝ JUDA – hořká kritika nemravné společnosti, příběh mladíka prostého původu, který touží po vzdělání, ale společnost mu ho odmítá dát

JEROME KLAPKA JEROME (1859 – 1927) publicista a prozaik pocházel z rodiny kazatele, vyrůstal v chudých poměrech z finančních důvodů byl donucen zanechat studií na střední škole a začít si vydělávat na živobytí sám - pracoval jako dělník u železniční společnosti, balič a ochotnický herec za války jezdil jako řidič ambulance u francouzského Červeného kříže z jeho tvorby jsou nejznámější humoristické povídky a cestopisy dílo: TŘI MUŽI VE ČLUNU (o psu nemluvě) – příběh dvoutýdenního výletu po Temži TŘI MUŽI NA TOULKÁCH – volné pokračování, cyklistický výlet po Německu

LEWIS CARROLL (1832 – 1898) spisovatel, matematik, logik a fotograf vlastním jménem Charles Lutwidge Dodgson spisovatel, matematik, logik a fotograf narodil se v rodině venkovského kněze, měl 10 sourozenců v dětství ohluchl na jedno ucho, trpěl koktavostí studoval v Oxfordu pracoval jako učitel matematiky na Christ Church zemřel na zápal plic dílo: ALENKA V ŘÍŠI DIVŮ, volné pokračování ZA ZRCADLEM A CO TAM ALENKA NAŠLA – fantazijní vyprávění, dobrodružství malé holčičky v snové krajině pod králičí norou a za zrcadlem

ROBERT LOUIS STEVENSON (1850 – 1894) skotský romanopisec a básník, spisovatel cestopisů, představitel novoromantismu pocházel z rodiny stavitelů majáků, po předcích zdědil náklonnost k dobrodružství, volání moře a cestování měl slabé plíce (zřejmě tuberkulóza) vystudoval práva hodně cestoval (Francie, USA) - léta trávil na různých místech Skotska a Anglie, na zimu odjížděl do slunné Francie nějakou dobu žil v USA, závěr života prožil na Samojských ostrovech zemřel pravděpodobně na krvácení do mozku byl celebritou už za svého života byl také amatérským hudebním skladatelem

STEVENSONOVO DÍLO KLUB SEBEVRAHŮ - sbírka povídek OSTROV POKLADŮ – dobrodružný román o výpravě za pirátským pokladem kapitána Kidda na opuštěný ostrov, hl. hrdina Jim Hawkins PODIVNÝ PŘÍPAD DR. JEKYLLA A PANA HYDA – fantastická novela, ctižádostivý lékař se pod vlivem drogy mění ve zrůdu ÚNOS, ČERNÝ ŠÍP – historické romány

JOSEPH RUDYARD KIPLING (1865 – 1936) spisovatel, novinář a básník první britský nositel Nobelovy ceny za literaturu (1907) narodil se v indické Bombaji jako syn malíře dětství prožil v Indii, kam se po absolvování internátní školy v Anglii roku 1881 opět vrátil v Indii strávil 7 let, načerpal tu náměty pro svou nejlepší tvorbu hodně cestoval, podnikl cesty do Číny, Japonska a Spojených států 4 roky žil v USA, od r. 1896 v Anglii přišel o syna v první světové válce zemřel na mozkovou mrtvici byl často označován za imperialistu a horlivého zastánce kolonialismu

KIPLINGOVO DÍLO KIM – špionážní román, napínavý příběh irského sirotka vychovávaného tibetským lámou, který se zaplete do vyzvědačských praktik KNIHY DŽUNGLÍ – dvě nejznámější autorova díla připomínající středověký epos o zvířatech s ústředním příběhem indického chlapce Mauglího, který se jako bezbranné batole octne v džungli, kde prožívá mnohá dobrodružství spolu s medvědem Balúem, hadem Ká, tygrem Šér Chánem a pardálem Baghírou STATEČNÍ KAPITÁNI - dobrodružný román, líčí příběh patnáctiletého syna amerického milionáře, který se pro pohodlný život a peníze dostává na scestí a kterého zachrání tvrdý život plavčíka na rybářském škuneru, jemuž se musí z nutnosti podřídit PROSTÉ POVÍDKY Z HOR - sbírka čtyřiceti krátkých povídek z Indie

ARTHUR CONAN DOYLE (1859 – 1930) pocházel z katolické rodiny skotský spisovatel, zakladatel anglické detektivky pocházel z katolické rodiny dvakrát ženatý původním povoláním lékař působil jako válečný zpravodaj, byl aktivní v politice věnoval se sportu (lyžování, byl jedním z prvních automobilistů ve Velké Británii), v závěru života se zaměřil na šíření spiritismu byl ženatý, měl 2 děti dobrovolně se zúčastnil jako lékař búrské války povýšen do šlechtického stavu zemřel na selhání srdce byl velmi plodný autor

DOYLEOVO DÍLO Dobrodružství Sherlocka Holmese – soubor 56 povídek a 4 románů, detektiv Sherlock Holmes (napůl lékař a napůl houslový virtuos) a jeho pomocník Dr. Watson Pes baskervillský – novela, historie strašidelného psa se záhadami Ztracený svět – klasika sci-fi, hl. hrdina profesor Challenger, děj se odehrává v hluboké Amazonii, kde přežila prehistorická zvířata

ZDROJE http://cs.wikipedia.org/wiki/Charles_Dickens http://cs.wikipedia.org/wiki/William_Makepeace_Thackeray http://cs.wikipedia.org/wiki/Thomas_Hardy http://cs.wikipedia.org/wiki/Jerome_Klapka_Jerome http://cs.wikipedia.org/wiki/Lewis_Carroll http://cs.wikipedia.org/wiki/Robert_Louis_Stevenson http://cs.wikipedia.org/wiki/Rudyard_Kipling http://cs.wikipedia.org/wiki/Arthur_Conan_Doyle https://cs.wikipedia.org/wiki/Jarmark_marnosti